3 Август, 2021 18:48 2 072 10

Китай: СЗО не трябва да се превръща в политически инструмент на САЩ

  • китай-
  • сащ-
  • световна здравна организация-
  • коронавирус

Съединените щати трябва да поканят експерти да изследват лабораторията „Форт Детрик“ и техните над 200 биологични лаборатории в чужбина, ако говорят за правила и справедливост

Китай: СЗО не трябва да се превръща в политически инструмент на САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Неотдавна по време на срещата си с генералния директор на СЗО Тедрос Гебрейесус държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че Вашингтон подкрепя СЗО да извърши проучване в Китай и други места по света за проследяване източника на новия коронавирус и че международната общност трябва да е сплотена по този въпрос.

Така наречената подкрепа на Блинкън е използване на СЗО да отправя клевети и налага натиск върху Китай, съобщава радио Китай.

Откакто избухна епидемията от новия коронавирус омаловажаването на САЩ на международното сътрудничество в усилията за овладяване на епидемията е отразено в отношението на държавата към СЗО. През май миналата година при разрастването на пандемията предишното американско правителство обяви, че напуска СЗО, което бе посрещнато с критики от международната общност. Настоящото американско правителство отново раздухва твърдението, че новият коронавирус е изтекъл от лаборатория. Хората са наясно, че САЩ се връщат в СЗО, защото се опитват организацията да послужи на тяхната цел за налагане на натиск върху Китай.

САЩ разкритикуваха експертната група на СЗО при първото проследяване на произхода на вируса, като обявиха, че липсва представителност. Те имат за цел да се включат техни експерти в екипа за проследяване произхода на вируса от втория етап, за да извършат разследване с предварително определен виновник. Уилсън Едуардс, швейцарски биолог, заяви, че създаването на група за произхода от СЗО е резултат от натиска на САЩ. Наред с политизирането на науката тази група ще се превърне в политически инструмент.

Освен това напоследък някои американски политици говорят за „правила“ по повод на доказателства и прозрачност, за да притиснат СЗО отново да изследва Китай за произхода на COVID-19.

Правилата са прости: САЩ трябва да поканят експерти от СЗО да изследват лабораторията „Форт Детрик“ и техните над 200 биологични лаборатории в чужбина ако говорят за „правила“ и справедливост. Ако Вашингтон наистина спазва „доказателствата и прозрачността“ тогава трябва да публикува първоначалните данни на епидемията в своята страна и да обясни: защо през май 2020 г. в щата Флорида бяха изтрити данни на 171 пациенти, болни от COVID-19 или тези с положителни резултати от тестване на нуклеинова киселина през януари и февруари миналата година? И защо уволниха човека, който не се съгласи да ги изтрие?

Като ръководител на световната борба с пандемията СЗО трябва да подкрепя научния дух, вместо да се поддава на политическия натиск. Международната общност не може да позволи на САЩ да правят каквото искат, страните трябва да си сътрудничат, за да гарантират правилната посока на световните усилия за достигане на истината за произхода на вируса чрез научен подход.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хехехе

    25 2 Отговор
    Сащ са вече вторичен фактор нямат тежестта да определят Световният ред
  • 2 Син Дзинпин

    3 12 Отговор
    Слава на блестящите учени от УХАН създатели на най-мощното биооръжие в световната история и поставили на колене целия останал дегенерирал свят.Слава
  • 3 тиквата

    8 1 Отговор
    мръсен м ангал
  • 4 БАЙ КУРТИ

    16 2 Отговор
    Та те отдавна са пол. инструмент на ОБОРА . Защо забраняват други ваксини в ЕВРОПА ...няма да ги изброявам .А че тяхните изпратиха много хора при всевишния , пак няма виновни .ПО ГОЛЯМА МЕРЗОСТ / ЦИНИЗЪМ/ ЕДВА ЛИ ИМА СРЕЩУ НАСЕЛЕНИЕТО НА ЗЕМЯТА .ДА ПРОДАВАШ ОТРОВА И ДА НЕ НОСИШ ОТГОВОРНОСТ
  • 5 флора тест

    10 0 Отговор
    Иде нов тест с бели ружи,
    цъфнали във Ковид център.
    Аз оттам случайно минах,
    щом видях ги и изстинах.
    Който мушне си и двете,
    го закичват с бяло цвете.
    Получава бели ружи,
    като тях да се спаружи.
    Нощем ружите се свиват,
    с получателя загиват...(2)
    Пол
  • 6 Дааа

    10 2 Отговор
    Е, да си дойдем на думата... Докато останалите не си кажат тешката дума, че това е умишленно на една от 2те най силни САш и Кипай, а е видно, че са кукловодите от САш, довело до тая пандемия, няма да се спре да ни божкат и редят новия световен ред. Май е време на нова световна, от която ще измрем над 90% с достойство, а не като опетни мишки и милиярди в джобовете на хамериканските лаборотории и техните гавази
  • 7 7575

    19 0 Отговор
    Стига за този вирус! Цялата работа е ЯСНА И ЗА МАЛКИТЕ ДЕЦА! ВИРУСА Е СЪЗДАДЕН В ЛАБОРАТОРИЯТА- ДАЛИ В САЩ, КИТАЙ ИЛИ КЪДЕТО И ДА Е Е БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ! НО НЕ ИСКАТ ДА ПОЕМАТ ОТГОВОРНОСТ ПРЕД ХОРАТА В СВЕТОВЕН МАЩАБ! МНОГО УЧЕНИ, СПЕЦИАЛИСТИ, ВИРУСОЛОЗИ И БИОЛОЗИ КАЗАХА МНЕНИЕТО СИ! РАЗБИРАСЕ И ЕДНИ "ДРУГИ" СПЕЦИАЛИСТИ КОИТО ПРИГЛАСЯТ НА ФАРМАЦЕФТИЧНИТЕ ГИГАНТИ, КОИТО ИМАТ НАЙ-ГОЛЯМАТА ИЗГОДА! СЪЗДАЛИ "ВАКСИНИ" - ЗАЩО ТОГАВА ВАКСИНИРАНИТЕ СЕ РАЗБОЛЯВАТ? ЗАЩО ТЕЗИ ВАКСИНИ НЕ РАБОТЯТ В ПОЛЗА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО??? ЗАЩО ВАКСИНИРАНИ ХОРА СИ ОТИДОХА ОТ ТОЗИ СВЯТ???
  • 8 Рошко

    4 0 Отговор
    Ако се спре кранчето на сзо и тези дето им наливат пари се окаушат, светът ще стане по добро място за живеене
  • 9 АнтиФашист

    1 2 Отговор
    Няма и как да стане защото в момента е политически инструмент на Китай.. Все пак тоя черняга е в джоба на комунста Кси Жин Пинг или още известен като мечо пух
  • 10 big

    2 0 Отговор
    Защо да се превръща? Те са си такива!