Last news in Fakti

4 Август, 2021 11:26 6 073 38

Байдън избухна: Разкарайте се и не пречете на ваксинацията!

  • джо байдън-
  • сащ-
  • ваксина-
  • коронавирус

Белият дом е разочарован от лидерите, които активно се стремят да блокират усилията за насърчаване или изискване за ваксинации

Байдън избухна: Разкарайте се и не пречете на ваксинацията! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на САЩ Джо Байдън осъди републиканските служители, които блокираха усилията за налагане на ваксини, тъй като той насърчи градовете и щатите да изискват от хората да показват доказателства за ваксинация, за да посещават ресторанти и други обществени места, съобщава "Вашингтон пост".

Президентът критикува републиканските губернатори, които не позволяват на бизнеса и университетите да изискват ваксини или се противопоставиха на указанията за маски от Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

"Казвам на тези губернатори: Моля, помогнете. Но ако няма да помогнете, поне се разкарайте от пътя", каза Байдън. "Хората се опитват да постъпят правилно. Използвайте силата си, за да спасявате животи."

Когато го попитаха конкретно за републиканците Рон Десантис от Флорида и Грег Абът от Тексас, Байдън каза, че "техните решения не са добри за избирателите им". Десантис подписа изпълнителна заповед, която забранява на училищата да изискват маски, а Абът подписа заповед, която забранява на местните власти и държавните агенции да налагат ваксини.

Досега Байдън до голяма степен се стремеше да избягва изказвания, които биха могли да изострят междупартийния дебат за ваксините и не се опитваше да хвали републиканци, които популяризират ваксинациите. Белият дом обаче е по-разочарован от лидерите, които активно се стремят да блокират усилията за насърчаване или изискване за ваксинации.

Преди Байдън да говори, Десантис обвини в медийна "истерия" и че условията във Флорида изглеждат по-лоши, отколкото са.

Рене Еза, говорител на Абът, заяви че "губернаторът Абът бе ясно, че трябва да разчитаме на лична отговорност, а не правителството да настоява. Всеки тексасец има право да избира за себе си и за децата си дали ще носи маски, ще отвори бизнеса си или ще се ваксинира."

Байдън отново помоли американците да се ваксинират, предупреждавайки срещу опасностите от Делта варианта. Случаите на вируса скочиха през последните седмици, особено в общности, където процентът на ваксинации остава нисък.

Новите ежедневни случаи са се увеличили с 52% през последната седмица. Въпреки това хоспитализациите и смъртните случаи не толкова, което Байдън отбелязва, защото ваксините са ефективни за намаляване на вероятността от тежко заболяване или смърт.

"Ако не сте ваксинирани, има много по-голяма вероятност, първо, да се заразите с Covid-19; второ, да влезте в болница; и трето да умрете", каза Байдън. "Това е трагедия. Умират и ще умрат хора, които не трябва да умират."

Възобновяването на вируса също предизвика скок в общите ваксинации, като президентът най-накрая постигна целта си поне 70% от пълнолетните американци да получат поне една доза ваксина. Байдън искаше да постигне тази цел до четвърти юли, но се случи сега.

И все пак заразата се разрастват в някои части на страната и местните здравни служители предупреждават, че болниците достигат пределния си капацитет, до голяма степен поради неваксинирани млади и на средна възраст. В резултат на това някои градове и щати са предприели по-агресивни стъпки за насърчаване на ваксинациите, тъй като се стремят да балансират общественото здраве със способността на бизнеса да работи и да поддържа икономиката отворена.

В понеделник Ню Йорк обяви, че ще изисква доказателство за поне една доза ваксина за редица дейности, включително вечеря на закрито, посещение на театър и фитнес зала. Съобщението следва подобни действия в страни като Франция и Италия, където лидерите са постигнали успех в повишаването на процента на ваксинации, като изискват от хората да представят доказателства за влизане в публични пространства.

"Ако искате да участвате пълноценно в нашето общество, трябва да се ваксинирате", каза кметът на Ню Йорк Бил де Блазио. "Време е."

Байдън каза, че подкрепя Ню Йорк, и макар да не се застъпва за "паспортите за ваксини", но насърчава други населени места да следват примера на Ню Йорк. "Мисля, че те просто трябва да дадат право на тези ресторанти и бизнес да кажат: "За да влезете, трябва да дадете доказателство, че сте били ваксинирани или не можете да влезете", каза той.

Репликите на Байдън във вторник подчертаха как възраждането на коронавируса разтърси Вашингтон през последната седмица, заплашвайки усилията на Белия дом да даде приоритет на други части от дневния ред на президента.

Във вторник Байдън обяви, че САЩ са дарили и изпратили над 110 милиона дози ваксини срещу коронавирус в повече от 60 страни. Съединените щати са дарили повече ваксини, отколкото всички други страни, взети заедно, каза президентът и добави, че неговата администрация е надхвърлила обещанието си от юни да дари най -малко 80 милиона дози.

В края на месеца ще започне да доставя първата партида от 500 милиона дози Pfizer-BioNTech, които са обещани. Дозите се разпространяват до голяма степен чрез Covax, подкрепяна от Световната здравна организация инициатива за разпределяне на дозите на ваксините към по-бедните страни.

"В борбата срещу COVID-19 САЩ се ангажират да бъдат арсеналът на ваксините, точно както бяхме арсеналът на демокрацията по време на Втората световна война", каза Байдън.

Белият дом иска да измести фокуса отвъд пандемията и постави по-голям акцент върху усилията на президента да приеме инфраструктурен пакет и законопроект за социални разходи. Но силно заразният Делта вариант, заедно с отказа на толкова много американци да се ваксинират, принуди Вашингтон да се съсредоточи отново върху коронавируса.

Посланието на Байдън отразява тон и подход, който става все по-строг, тъй като стана ясно, че много американци отказват да се ваксинират не защото се колебаят или се страхуват, а защото имат твърди идеологически възражения срещу дозите и в много случаи цитират конспиративни теории за тях.

Миналия четвъртък президентът обяви, че изисква всички федерални служители да получат ваксини, в противен случай ще трябва да носят маски на работното място и да правят редовни тестове за коронавирус. Отчасти целта бе да се убедят други работодатели, публични и частни, да последват примера им с надеждата да покрият милиони американци.

Тази нова политика дойде, когато Белият дом става все по-притеснен от варианта Делта, който бушува в страната, в същото време, когато процентът на ваксинации се забавя, развитие, което може да застраши икономическото и социалното отваряне на страната.

"Искате ли да знаете как ще оставим този вирус зад нас? Ще ви кажа как", каза очевидно раздразнен Байдън, обявявайки хода миналата седмица. "Трябва да ваксинираме повече хора."

Но пътят не е лесен, съобщението в четвъртък предизвика незабавна съпротива, включително от синдикатите, които Байдън отдавна смята за съюзници, но които се противопоставят на идеята, че членовете им ще трябва да се ваксинират.

Нарастващ брой политически и бизнес лидери се стремят през последните дни да отговорят на продължаващата съпротива с по-силни тактики, загрижени, че ако процентът на ваксинации не се увеличи, инфекциите могат да се повишат още повече през есента.

Сега президентът редовно осъжда "пандемията с неваксинираните", подчертавайки, че тези, които са ваксинирани, рядко се заразяват сериозно и когато, ако се заразят техните симптоми са леки. Настоящите смъртни случаи са особено трагични, защото могат да бъдат избегнати, коментира Байдън.

Първоначално мнозина отхвърлиха необходимостта от широки изисквания за ваксини, защото служителите на общественото здраве предположиха, че те няма да са необходими, след като ваксините са широко достъпни. Но тъй като до 30% от пълнолетните американци се въздържат от ваксина, тази гледна точка се е променила за много служители.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    155 5 Отговор
    По добре Бай Дън да се разкара и да остави хората да живеят.

    Коментиран от #17

  • 2 Дъртата Мумия

    109 3 Отговор
    обича да обижда..
  • 3 Рошко

    84 3 Отговор
    Скоро дано и хамеррика да избухне
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Папуас БГ

    58 2 Отговор
    Много дълга статия. Не ми останаха сили да я прочета цялата.
  • 6 Майна

    57 1 Отговор
    Бившият научен репортер на New York Times Алекс Беренсън, отстранен от Twitter, след като публикува резултатите от клинично изпитване от Pfizer, показващо, че „ваксината“ на компанията за коронавирус от Ухан (Covid-19) не предпазва от грипа Fauci.

    Беренсън се свързва с проучването и призовава за „пауза“ във всички по -нататъшни федерални мандати, като се позовава на резултатите от него, които доказват, че ваксината на Тръмп е едновременно опасна и неефективна в защитата срещу инфекция и разпространение.

    Проучването на Pfizer основно заключава, че няма забележима разлика в смъртността между хората, които приемат ваксината, и хората, които оставят ДНК в естественото си състояние.
  • 7 крава бойс

    31 1 Отговор

    До коментар #4 от "Пич":

    Тоя въпрос го задават вече над една година , но ония се правят на глухи.
  • 8 вазелинис

    52 2 Отговор
    лъжиии, лъжии.. и всичкото това го е казал бидон??? терора и тиранията е срещу обикновения човечец!!!!
  • 9 Някой

    70 2 Отговор
    Този ми прилича на сенатор Палпатин от "Междузвездни войни". Който го е гледал, ще ме разбере.
    Иначе, да налагаш закон, с който да се орязват правата на неваксинираните, е все едно да налагаш закон, с който се орязват правата примерно на черните. Представете си какъв рев ще има в медиите, ако се направи второто. Иначе, за първото има гробовно мълчание.
    Прес..титуция!
  • 10 леле

    27 2 Отговор
    НЕ ПРЕЧЕТЕ НА ВАКСИНАЦИЯТА?!!!!!!! А така, хъм ся? Ко праим?
  • 11 Майна

    51 2 Отговор
    Проучване, публикувано от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) на 30 юли, установи, че 397 деца на възраст между 12 и 17 години са били диагностицирани със сърдечно възпаление, наречено миокардит, след като са получили коронавирус Pfizer-BioNTech (COVID-19 ) ваксина.

    Състоянието се среща предимно при малки момчета. Сърдечното възпаление не е идентифицирано като нежелана реакция по време на изпитванията за безопасност на ваксината, но CDC обяви през юни, че Администрацията по храните и лекарствата (FDA) ще добави предупреждение към ваксините срещу коронавирус Pfizer и Moderna (COVID-19) относно възможна връзка със случаи на миокардит при тийнейджъри и млади хора.
  • 12 Хахаха

    66 2 Отговор
    Най големите поддръжници на безсмислените мерки и ограничения са доказаните педофили Байдън и губернатора на Ню Йорк:) Иначе браво на губернаторите на Тексас и Флорида, както е тръгнало най големия щат и най доходоносния като нищо ще се отделят от САЩ и тогава Байдъчно ще ги моли на колене да не напускат:) Между другото в целия щат Тексас има 30 пъти по малко заразени дневно от град Ню Йорк нищо, че им е забранено на носят парцали на устите.
  • 13 Слипи Джо

    42 2 Отговор
    Бай Дън е на дистанционно управление пи пи пи !
  • 14 Няма

    31 2 Отговор
    Да изкара дълго тоя старчок.Като нищо ще го гръмнат.
  • 15 sss

    35 2 Отговор
    Байдън продължава сам да си реже клона, върху който стои. Да не се чуди само какви ще са последствията от сегашните му изказвания и постъпки след някой и друг месец.
  • 16 Този дърт вампир

    47 2 Отговор
    Животът го напуска и иска да вземе колкото може повече хора с него на "оня свят". Изчадие адово.
  • 17 масон33

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Или да си боцне 3-4 бустера...
  • 18 Механик

    54 4 Отговор
    Има ли още хора, дето не вярват в "конспиративни" теории?
    Сега слушайте да ви кажа какво следва и го помнете. А когато се случи или а дано не се случи, си спомнета какво съм казал.
    Насилствената ваксинация няма да успее навсякъде. Но ТЕ няма да спрат пред нищо, защото са заложени огромни средства и стратегии по постигане на пълен контрол над хората. За това Те ще насъскат хипохондриците срещу нормалните хора. Ще им внушават, че нормалните са ненормални и безотговорни. Ще ги насърчават към извършване на посегателства над неваксинираните. Ще започнат саморазправи и някой хипохондрци ще гризнат дръвцето. Тогава ДЪРЖАВНАТА МАШИНА ще скочи да защитава правата на "гражданите" (ваксинираните и бити граждани). И така под благовиден претекст глоблиският терор ще започне.
    Точно с такива защити на "малцинствата" бе пробвана тази стратегия. Измислиха 300 пола, всякави етноси и им "защитаваха" правата, а ни е си мълчахме и изключението стана норма. Същото правим и сега.

    Коментиран от #22, #29

  • 19 Наркос

    28 3 Отговор
    За плащане на данъци никога няма да искат ваксина това единственото сигурно нещо на света...

    Коментиран от #30

  • 20 един там

    33 3 Отговор
    Никой не е против ваксинация,просто няма ваксина все още.Тези с които искат да бодът не отговарят на определението за ваксина.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Верно ли

    26 2 Отговор

    До коментар #18 от "Механик":

    То насъскването вече върви с пълна сила. Знаеш ли що агресивни полезни и.иоти се мотат по улиците и правят забележки за маски, за пипане на храна с ръце и за спазване на "правилата"!

    Коментиран от #35

  • 23 Джо

    15 1 Отговор
    е страшен ,едва миналата седица разбра ,че е предводител на "свободния свят"!!!
  • 24 Гадина !

    21 2 Отговор
    Личеше си още в началото , че е еврейска подлога , дъртия алцхаймер ! Утехата е ,че скоро няма да помни по-дълго от 3 сек !
  • 25 Гост

    37 1 Отговор
    Тошовият социализъм излезе много по-демократичен от "демокрацията" в кравария, че и в Европа!? Ако беше спечелил Дончо, вече СЗО да е закрито, а Нещото да се е превърнал в обикновен грип, за който никой нямаше да пише и говори.... Но "демокрацията" реши друго!
  • 26 До ОН ШНОРХЕЛУ

    6 0 Отговор
    После в обратна прогресия ще почнете да намалявате ! Сещаш ли се защо ?!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ваксаджийче

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "ОН ШНОРХЕЛУ🤓":

    А до края на другата есен колко ще останете?

    Коментиран от #31

  • 29 Много ясно

    7 0 Отговор

    До коментар #18 от "Механик":

    Не е нужно да си някакъв пророк за да предвидиш това. Мисля, че е очевидно за всеки що-годе мислещ и поне средно интелигентен човек.
  • 30 Минчо

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Наркос":

    Не не е! Не плащаш данъци- съдия изпълнител и отнемане на имуществото! Как ти звучи? Ще се хареса ли това на сатанистите, как мислиш?
  • 31 Естествен отбор

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Ваксаджийче":

    Така се потвърждава Дарвиновата теория.
  • 32 гудбай

    7 0 Отговор
    БайГън дали се е ваксинирал? Не вярвам. Искат да унищожат няколко милиона американци. Истината че ще световното население трябва да намалее с 60%.

    Коментиран от #34

  • 33 Абе защо

    13 1 Отговор
    Никой от ЕС,от Обора, включително бидоня,не обелва дума ,в тази насока за Диктаторските режими в Белорус и Татарстан примерно.Иначе,някой някъде обрал джанка- Лукашенко е Диктатор!Но за ваксини,корони, умрели,заразени нито сричка.А по силен коз,от този- здраве му кажи! Защото там си го изкараха,като всяка грипна епидемия.Не затвориха държавите си,дори за ден.Не затвориха с измислени локдауни, образование,производство,промишленост.И няма камари от трупове в болниците,няма" първа линия" и не пръснаха стотици милиони във зелено за игли .А онзи- татарина,беше още по корав: С указ забрани на всички медии,без изключение дори да използват термина коронавирус.Под заплаха от съдебно преследване,като заплаха за националната сигурност. Знаете ли,колко жители при татарите бяха с установена корона? Трима,и нула починали.Докато от усложнение след грип имат 127 души- предимно хора над 70г, и със поредица от други заболявания.Не вървим към добро.А хората все още са късогледи.Навсякъде,не само у нас.Все по настървено,ще притискат масата да се боцне.Постигнат ли в световен мащаб над 65-70% убодени,ще приложат изпитания метод: Тези, срещу Онези! Да ви припомня, инцидента у нас,преди месец.В градският транспорт.Един хипохондрик,се нахвърли с нож, срещу млад мъж,че бил без маска!?
  • 34 Със сигурност

    7 0 Отговор

    До коментар #32 от "гудбай":

    Мнозина са попаднали в Тубата на клипа,със обелиск,именно в обористан.На който е гравирано,дълбоко в гранита: Човечеството трябва да има 500 милиона човеци!
  • 35 Мима

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "Верно ли":

    Една такава я набих 😁 "...пред входа съм седяла без маска. "
  • 36 История

    5 0 Отговор
    Разделяй и владей
  • 37 От страни

    8 0 Отговор
    Ей хората откачат. Сестрами си свали маската за малко във влака и веднага се довлече една да вдигне топурдия че щяла да ги зарази всичките, щеха да се сбият. Ка викат някои: Спрете Земята да слезна.
  • 38 гуньо

    1 0 Отговор
    Както казва един колега пръдня в гащите може ли да се спре толкова помагат имаските за модният вирус.