Last news in Fakti

4 Август, 2021 12:54 6 078 53

Проучване: Антиваксъри и вярващи в конспирации в плен на ефекта Дънинг-Крюгер

  • коронавирус-
  • ваксина-
  • пандемия

Ваксинирането на обществеността включва сътрудничество между правителството и Биг Фарма, две институции, на които хората трудно се доверяват

Проучване: Антиваксъри и вярващи в конспирации в плен на ефекта Дънинг-Крюгер - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Психолозите хвърлят светлина върху това защо привидно интелигентни хора пренебрегват доказателствената база, подкрепяща ваксините и ги обозначават като опасни, въпреки че нямат почти никакъв опит с научна методология и отричат медицина, наука и изследвания пишат в Hospital and Health и Nature.

Те смятат, че антиваксърите стават жертва на когнитивно пристрастие, известно като ефекта на Дънинг-Крюгер, при което хората надценяват знанията си по дадена тема и подценяват колко не знаят. Когнитивните пристрастия са естествена човешка тенденция, произтичаща от умствените преки пътища, които използваме подсъзнателно за обработка на информация и запълване на слепи петна в нашите знания.

Ефектът на Дънинг-Крюгер, често наричан "непознаване на собственото невежество", е добре документирана пристрастност, позната на психолозите от 1999 г. Дейвид Дънинг, професор по психология в Мичиганския университет, който измисли термина, коментира, че ефектът е вреден, защото хората често не обръщат внимание на влиянието му върху собственото им мислене, "първото правило в клуба Дънинг-Крюгер е, че не знаете, че сте член на Дънинг-Крюгер".

Изследователи от Университета на Пенсилвания, Университета в Юта Вали и Тексаския университет A&M наскоро проведоха проучване на психологията на антиваксърите. Те откриха доказателства, че ефектът на Дънинг-Крюгер играе ключова роля в широко разпространените вярвания относно ваксинациите.

Професор Матю Хорнси от Университета в Куинсланд, добре известен със своите изследвания върху антиваксърите коментира, че теориите на конспирацията също са виновни. "Някои хора живеят с вярата, че групи от мощни елити се обединяват за да извършват сложни измами срещу обществеността. Ваксинирането на обществеността включва сътрудничество между правителството и Биг Фарма, две институции, на които хората трудно се доверяват. С това недоверие идват и конспиративните теории. Хората започват да си играят на свързване на точки и започват да рисуват зловещ мотив".

Конспиративното мислене е свързано и с нелогичните разсъждения и когнитивните пристрастия - а именно "заблудата на свързаността". Тази заблуда е мястото, където хората оценяват конкретен резултат. Изследователи от Лондонския университет установиха, че тези, които вярват в теориите на конспирацията, са по-податливи на заблуда. Проучванията показват, че хората, които смятат, че знаят повече от медицинските експерти за медицински състояния, са по-склонни да се доверят на всякакви не-експертни източници.

Проучване публикувано в Nature показва 25% колебаещи се за ваксините и 9%-6% антиваксъри в Ирландия и Британия, като само 65% от ирландското население и 69% от населението на Обединеното кралство са напълно готови да приемат Covid ваксина.

Тези констатации са в съответствие с други оценки в 7 европейски държави, където 26% от пълнолетните са показали колебание или резистентност за ваксина срещу Covid и okolo 30% в САЩ. Степента на отричане на ваксина срещу коронавирус е като тази за други видове ваксини. Например в САЩ 9% считат ваксината MMR (морбили, паротит и рубеола) за опасна, докато 7% от респондентите по целия свят заявяват, че "категорично не са съгласни" или "донякъде не са съгласни" с твърдението "Ваксините са безопасни".

По този начин над 10% от изследваните популации изглежда се противопоставят на ваксинациите под всякаква форма. Важно е обаче, че констатациите от настоящото проучване и тези от цяла Европа и Съединените щати може да не са в съответствие или да не отразяват колебанието в незападни страни или региони.

Антиваксърите се отличават с това, че са по-егоистични и са по-недоверчиви към експерти и авторитети (т.е. учени, здравни специалисти, държавата), по-склонни да имат твърди религиозни убеждения (вероятно защото тези вярвания са свързани с недоверие към научния мироглед), а също така са с конспиративни и параноични убеждения (които отразяват липсата на доверие в намеренията на другите).

Те също така са по-склонни да имат предпочитания към общества, които са йерархично структурирани и авторитарни и да са по-нетолерантни към мигрантите в обществото. Те също са по-импулсивни в начина си на мислене и се характеризират с това, че са по-неприятни, по-емоционално нестабилни, по-малко съвестни и по-малко аналитично способни.

Високото ниво на недоверие на антиваксърите към онези, които представляват утвърден авторитет, вероятно ще предизвика психологическа съпротива към всяко съобщение, идващо от тези източници и към укрепване на съществуващите им вярвания. Разбирането на психологическите нагласи на тези индивиди трябва да признае предпочитанията им към социално господство, липсата им на алтруизъм, прояви на авторитаризъм и недоверието към конвенционалните авторитети.

Антиваксърите не се доверяват повече на научните познания и здравните и държавните органи, те са по-малко склонни да се доверяват на информация от "традиционни" източници (т.е. вестници, телевизия, радио и правителствени агенции) и е по-вероятно да събират информацията си от някакви каналите в социалните медии. Тези констатации са в съответствие с глобалните тенденции и други проучвания, отчитащи социалните медии като инструментална платформа за изпращане на съобщения срещу ваксините. Това поставя допълнителни предизвикателства пред ефективна комуникация с антиваксъри.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    113 10 Отговор
    А докторите защо не искат да се ваксинират?!

    Коментиран от #25

  • 2 А де

    101 7 Отговор
    За тези ваксини каква доказателствена база има?
  • 3 123

    108 8 Отговор
    Хаха, абсолютно обратното е! Явно някой с ефекта на Дънинг-Крюгер я е написал тази статия!
  • 4 КОТарАК

    83 9 Отговор
    историята за тоя грип е , че от мухата , мафията СЗО направи слон-заради собствени си финансови интереси. че има грип има , но далеч не е толкова страшен , колкото го изкарват , за здрави хора си е съпоставим с настинка. откъде накъде да се ваксинирам с експериментална разработка при тая ситуация? въпреки че не съм специалист , подозирам ваксините като фактор за новите щамове. в плен сме на бялата мафия и медиите , които допълнително паникьосват хората

    Коментиран от #39

  • 5 Мутафчийски

    26 5 Отговор
    Аз знам,че нищо не знам.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 русенец

    51 9 Отговор
    Така е може би на запад. В Булга***ристан е различно. Тук виждаме, че лекарите не се ваксинират и е нормално да смятаме, че след като разбиращите от ваксини не се ваксинират, да не се ваксинираме и ние.
  • 8 00014

    70 9 Отговор
    Колко пъти ще ви казваме, че правим разлика между антивакстърство и антиковидвакстърство? Но вие си знаете своето - пропагандата и стотинките да вървят. Последната ми ваксина е за жълта треска, но за ковид -- НИКОГА!
  • 9 Blackthorn

    31 4 Отговор
    Що не си берете лайката???
  • 10 абг

    51 6 Отговор
    Излиза, че медиците по света страдат от ефект и отричат науката и медицината.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 мислещ

    55 6 Отговор
    Ами тъкмо напротив, аз НЕ знам какво причиняват ваксините и какво има в тях. Съответно няма как да се доверя. Ваксърите са тези, които си мислят, че знаят всичко, защото медиите и политиците са им го казали.

    А аз в наука вярвам, ама не вярвам в бизнеса и политиката. При фармафията науката е на заден план и бизнесът и политиката - на преден.

    Освен това ваксърите масово се страхуват от антиваксъри, така че нещо не я виждам и тяхната вяра в бизнеса и политиката...ъъ, така де, в "науката"?
  • 13 Нямам Срам

    40 6 Отговор
    Проблема е коренно различен .. хората вече не вярват в нищо света се е превърнал в бойно медийно поле ... Как да вярват като тези ваксини са няма и на 2 години ...
  • 14 масон33

    49 5 Отговор
    Значи ако не искам да консумирам фекалии с усмивка съм глупав. Да ви е сладко !
  • 15 yyy

    35 6 Отговор
    Очакваха се и подобни статии, нали сме антиваксъри и коспЕратори... пленени от Ефектът на Дънинг-Крюгер, не гледаме статистики, не задаваме въпроси за които за сега нама логичн отговор. Вярваме сляпо в нАуката, която е в интерес на бигфарма..
  • 16 Пич

    32 7 Отговор
    В едно стадо овце , пристигала нова овца , и започнала да се запознава с всички. На новата обаче и направило впечатление , че една овца от старото стадо стой самотна , и никой не общува с нея. Попитала една от старите овце , защо това е така. Онази отговорила - Това е овцата Мара , тя по цял ден говори глупости , че хората ни гледат не защото ни обичат и искат и искат да се грижат за нас , а защото някой ден ще ни изядат , че даже и децата ни ще изядат , казва...
    - Прави сте да не общувате с нея бе , казала новата овца ...- д тея откачени теории на конституцията , които ви говори...

    Коментиран от #44

  • 17 Информиран

    43 5 Отговор
    Престанете да публикувате такива статии, моля!

    "Aнтивaкcъритe ce oтличaвaт c тoвa, чe ca пo-eгoиcтични и ca пo-нeдoвeрчиви към eкcпeрти и aвтoритeти (т.e. учeни, здрaвни cпeциaлиcти, държaвaтa), пo-cклoнни дa имaт твърди рeлигиoзни убeждeния (вeрoятнo зaщoтo тeзи вярвaния ca cвързaни c нeдoвeриe към нaучния мирoглeд), a cъщo тaкa ca c кoнcпирaтивни и пaрaнoични убeждeния (кoитo oтрaзявaт липcaтa нa дoвeриe в нaмeрeниятa нa другитe).

    Тe cъщo тaкa ca пo-cклoнни дa имaт прeдпoчитaния към oбщecтвa, кoитo ca йeрaрхичнo cтруктурирaни и aвтoритaрни и дa ca пo-нeтoлeрaнтни към мигрaнтитe в oбщecтвoтo. Тe cъщo ca пo-импулcивни в нaчинa cи нa миcлeнe и ce хaрaктeризирaт c тoвa, чe ca пo-нeприятни, пo-eмoциoнaлнo нecтaбилни, пo-мaлкo cъвecтни и пo-мaлкo aнaлитичнo cпocoбни." Не ставайте подлога на соросоидите! Или и на вас започнаха да ви плащат за пропагандата. Ще спра да влизам в сайта ви. Българите не са нито егоисти, нито толитаристи. Подозрителни са, защото вече 30 години ги лъжат собствените им политици, а не защото са необразовани и заблудени. Знаете ли, че нито една ваксина от 4-рите няма разрешително от българската агенциа по лекарствата?
  • 18 К Георгиев

    39 8 Отговор
    Първо да накарат лекарите да се ваксинират на 100% , а не както сега под 20% и тогава да ни говорят за ползата от ваксините. Те самите с изключение на няколко клакьора не желаят да бъдат опитни мишки , после населението ни било ниско образовано . Защо Израел или Исландия като са толкова образовани и ваксинирани на 80% в момента отново са в локдаун? Високо интелигентен ли е човек преболидувал вируса и после се ваксинирал , според мен е кре...тен.

    Коментиран от #29

  • 19 БАЙ Х@Й ‼️

    38 5 Отговор
    Чудесно ! Айде сега фармацевтичната мафия да си поеме отговорността при отклонения след поставени ваксини ! Ха дано ама надали !
  • 20 ще ме извини

    33 4 Отговор
    тоя "Дънинг-Крюгер" , но аз правя разлика между антивакстърство и антиковид-вак-стърство. Има голяма разлика.
  • 21 СТОКХОЛМСКИ СИНДРОМ

    35 7 Отговор
    Аз пък направих проучване и излиза че всички привърженици на ваксинирането са били похитени интелектуално и ментално от правителствата си, затова обичат да ги слушкат и се нареждат на опашка да ги боцкат с набързо скалъпени ваксини с няколко месеца тестове, вместо няколко години.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Хахаха

    23 6 Отговор
    Абсолютно точно са описали...вярващите в препаратите на Пфайзер и сие и техните пропагандатори - едните малоумни наивници, другите алчни егоистични лъжци:)
  • 24 Алиса

    21 4 Отговор
    Не надценявам медицинските си знания за ваксините. Не съм кръвожаден антиваксър. Средностатистически интелигентен човек съм. Само си задавам въпроси относно идиотссите Ковид мерки, предприети срещу една разновидност на грипа. Задавам си въпроси защо насилствено искат да ни бодат с химия, която освен, че е опасна в някои случаи и е напълно неефикасна. Виж САЩ, Израел, Гърция, Англия и всички останали държави с висок процент на ваксинирани.

    Коментиран от #31

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Дмн Крюгер

    15 1 Отговор
    А за ефекта на овчия бихейвиоризъм чували ли сте...води до кретенизъм, колкото овцете са повече
  • 27 Дмн Крюгер

    11 1 Отговор
    А за ефекта на овчия бихейвиоризъм чували ли сте...води до кретенизъм, колкото овцете са повече
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Реалност

    18 5 Отговор

    До коментар #18 от "К Георгиев":

    Лекарите, които реално са се ваксинирали са под 1%, всички останали сами са се писали ваксинирани или техен колега и са си извадили сертификат, особено пък за джипитата съм убеден, че се водят 100% боцнати само на хартия.
  • 30 привидно

    8 3 Отговор
    Ако напиша за непознаване на собственото си невежество относно ваксините вероятно ще го изтриете. Защо искате коментари.
  • 31 мислещ

    19 6 Отговор

    До коментар #24 от "Алиса":

    Да не говорим за Гибралтар. 99% Ваксинирани - повече заразени от миналото лято (Когато на практика са били около 0-та). Това са официални факти и го знаем. Не е "надценяване на собствените познания". А ваксърите/агентите на статуквото понеже всичко им е ясно по дефиниция, от факти не се интересуват

    Коментиран от #41

  • 32 елементарно уотсън

    20 4 Отговор
    Видя се че та астра ваксина проявява веднага странични ефекти. Нормално е за набързо скалъпен продукт. Обаче никой не дава гаранция че другите набързоскалъпени ваксини няма да почна да дават отклонения в по-дългосрочен план. Така че не на ваксините, особенно на тези, минали няколко месеца, вместо години изпитания.
  • 33 Българин

    36 4 Отговор
    Да обобщим: задължителната ваксинация беше конспирация - оказа се вярна, ваксини през месец беше конспирация - вече е факт, ваксинираните се заразяват, пренасят заразата, боледуват и умират беше конспирация - и това е факт, ще се ограничават правата на неваксинираните беше конспирация - всички виждаме какво става, та от всичко написано излиза, че именно ваксинираните и техните господари страдат от ефекта на Дънинг-Крюгер.
  • 34 Факти

    19 3 Отговор
    А за умрелите от ваксата какво ще кажете, а за гадости те, които говорят бащите на новия световен ред, какво ще кажете, а за очилатия шизоиди, а, имате ли да кажете нещо
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 В България

    5 1 Отговор

    До коментар #25 от "ДРе":

    е друга реалността! 20% от медицинския персонал е ваксиниран (официално)

    Коментиран от #42

  • 37 Хахаха

    12 2 Отговор

    До коментар #25 от "ДРе":

    Ако 15% /по официална статистика/ за теб е почти всички:) От тези 15% надали и 1% наистина ще са се боцнали:)
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 доказателствен

    15 5 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    В Индия (от дето тръгна и 'делтата') не е имало голям пик на коравируса ПРЕДИ да започне масовата 'ваксинация'.
    Това е факт.
    (Всякакви) изводи, всеки може да си направи .
  • 40 Меметови

    13 2 Отговор
    Защо блокирате ИПето ми ? А,ваштаприпаднъламамица
  • 41 добър

    7 0 Отговор

    До коментар #31 от "мислещ":

    Добър пример. Потърсих, видях, проверих. Благодаря.
  • 42 гост

    1 15 Отговор

    До коментар #36 от "В България":

    По данни на Националната здравно-информационна система (НЗИС) към 15:00 на 22.06.2021 г. у нас на лекари са поставени 39 705 дози от различните видове ваксини срещу Covid-19. Общо лекарите в България, които са официално вписани в Регистъра на БЛС, са 32 265. Това означава, че над 60 на сто от лекарите у нас са ваксинирани срещу коварната болест. Възможно е те да са и над 70%, поради факта, че сред поставените ваксини има и на Janssen, която както е известно се поставя еднократно, както и неяснотата на колко медици предстои поставянето на втора доза.
  • 43 Не е вярно

    9 1 Отговор

    До коментар #25 от "ДРе":

    Моят не е и не дава дума да се издума за факса. Всичкилъжат, и стъкмисват.
  • 44 Златомирка

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Пич":

    Хареса ми! Умен човек си!!!!!!

    Коментиран от #48

  • 45 Антикоувид

    12 2 Отговор
    Нещастника написал статията да вземе да си метне въжето. Поредната фашизоидна статия
  • 46 Да бе!

    13 0 Отговор
    Аз ,съпругата и всички от нашето поколение сме ваксинирани.По ваксинационния календар от онова време.И никой не се замисляше дори,върху това.Синовете също са ваксинирани- пак по имунизационен календар.Без да е пропусната една ваксина.Внуците ни също! Но това не означава,че съм Ваксър.Не съм и анти ваксър( иди,,о,тска терминология). Това,че не съм експерт във имунологията,не означава,че съм неграмотен като личност.Все по отчетливо, започват да настройват огромни групи от обществото срещу други! С разни теории,наблъскани със витиевати ,сложни термини.Зад който се крие проста истина! Проваляте ни плановете.А за нас това е много опасно! Е,ние имаме всички лостове- научни среди,публикации, неограничен финансов ресурс, и най важното: Всички политически елити са в нашите ръце.Ще ви принудим! Не го ли разбрахте?
  • 47 Малко се е объркал авторът

    1 16 Отговор
    Няма как антиваксърите да са попаднали в плен на ефекта на Дънинг-Крюгер, защото този ефект не се разпростира върху натурални дебили, а касае що годе нормални индивиди.
  • 48 Пич

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Златомирка":

    Благодаря
  • 49 Пламен

    6 1 Отговор
    Ефект на Дънинг-Крюгер:'Склонноста на не квалифицирани индивиди да страдат от илюзорно превъзходство, поради което, погрешно оценяват способностите си по-високо от средното.' Това важи за Бойко Борисов, тук говорим за ваксини!? Авторе, спиш ли?
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Тра ла ла

    12 2 Отговор
    Когато не можеш да обориш една истина, я обявяваш за "теория на конспирациите". Първо: Защо те карат да подпишеш онова "информационно съгласие"?
    2. Защо не дадат гаранции за безопасността на продукта?
    3. Защо като тази субстанция не отговаря на нито едно от определенията за ваксина го наричат така?
    4. Защо нараства бумът на заразата в държави с най много ваксинирани?
    5. Защо като кават за сигурността на предпазване на продукта, се оказва, че няма такава, а после казват, че само"предпазвала" от "по - остра инфекция"? Нали за това инжектират за защита на убодения?
    5. Защо убодените стават преносители на заразата?
    6. Как ще обясните за летален изход при убодените още в началото след инжектирането, особено след второто.
    7. Как ще обяснят многото непоправими и др. "по - леки" увреждания от субстанцията?
    8. Какво съдържа тази субстанция? Информация за пълното й съдържание от НЕЗАВИСИМА ЛАБОРАТОРИЯ, гарантираща достоверността й?
    9 Кои са собствениците и инвеститори на БИГ ФАРМАТА?
    Е много въпроси и ни един смислен отговор. А после нагли обвинения, дебилни обяснения и зле прикрита заплаха. Прекалено много съвпадения с думите на "конспираторите". Това всичко крещи за независимо разследване и нов Нюрнбергски процес. На световно ниво. Рано или късно ще се отговаря за стореното и всекиму според заслуженото. Психопатите, паразити губят връзка с действетелността, заслепени в жаждата за пари и власт.
  • 52 ВНГ

    1 2 Отговор
    Интересно защо всички антиваксъри и вярващи в конспирации са толкова агресивни и нападателни. Никой не ви задължава да се ваксинирате. Вярвайте си в каквото искате, но престанете да публикувате дезинформация. Коментарите ви са със 100 процента не вярна информация. Лекарите се заразиха и по тази причина ще се ваксинират след известно време. Пандемията ще е само сред вас! Помислете, ако не за обществото, препълнените болници, затворените училища, поне за себе си! Очевидно сте тотални егоисти!
  • 53 незнайко

    0 0 Отговор
    Когато спрат да искат подписа ми при ваксиниране ще съм първия "посред нощ" до пункта за ВАКСИНАЦИЯ !!! Само това мога да кажа.