Last news in Fakti

5 Август, 2021 08:25 2 762 17

Депутат от ИТН иска проверка и санкции за ТЕЦ "Марица Изток" 2 заради цената на индустриалния ток

  • ток-
  • скъп ток-
  • индустрия

Днес в парламента се очаква изслушване на енергийния министър Андрей Живков

Депутат от ИТН иска проверка и санкции за ТЕЦ "Марица Изток" 2 заради цената на индустриалния ток - 1
Снимка: БГНЕС

Някои предприятия в Старозагорско (предприятие за чугунени отливки, за автомобилостроене) спряха работа заради високата цена на индустриалния ток. Това потвърди зам-председателят на АИКБ Румен Радев. Няма как да работим при цена над 400 лева на мегаватчас, подчерта той.

75 до 90 лева по-скъпо излиза токът на нашата индустрия спрямо Франция, Германия и Австрия, твърди Радев. Според него, има още много резерви в ТЕЦ „Марица Изток” 2 – под 50% от мощностите, по думите му. И се оплака, че други централи „работят, та се късат”. Припомняме, че самото стартиране на мощност, на блок в ТЕЦ „Марица Изток” 2, струва пари и отнема време. Но Радев посочи, че от известно време АИКБ предупреждава държавата, защото идва горещо време. И добави, че ако това продължи повече време, ще има късане на производствени вериги и проблеми за крайни клиенти, които плащат за продукт, който не може да получат.

Днес в парламента се очаква изслушване на енергийния министър Андрей Живков, а депутатът от „Има такъв народ” (ИТН) Иван Хиновски обеща да бъде търсено ръководството на БЕХ. Според Хиновски, това нещо се повтаря всяка година от 5-6 години насам и не се вземат мерки. Имаме план – с краткосрочни и дългосрочни мерки, посочи той.

По думите на депутата, в центъра на проблема е държавната ТЕЦ („Марица Изток 2”). Трябва да има проверка на ръководството на ТЕЦ-а – защото има държавно позволение за производство за свободния пазар.

Те ще пуснат не един, а два блока, уверен е Хиновски какво ще стане с ТЕЦ „Марица Изток 2”. Пред БНТ той намекна, че може да има и политически игри. Всички политически сили са съгласни, че ТЕЦ-ът е пример за лошо управление.

Хиновски разкритикува и БЕХ, защото нямало план за рефинансиране на заемите на холдинга (1,2 млрд. евро), като спомена, че за последната облигация (550 млн. евро заем, за да платят предишен заем) била много неизгодна лихвата. Само че тя всъщност е под 3% и е най-ниската в историята на БЕХ в това отношение, докато заемът, който се изплаща с настоящия заем, е с около 4% лихва.


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гадно

    15 1 Отговор
    Да се види кои са играчите на борсата и имат ли вземане даване с членова на БЕХ и управлението на Мариците,отговора сам ще изплува.
  • 2 Шнорхела да се издуха по въпроса!

    3 4 Отговор
    Жартиери също може да се изкаже!
  • 3 Сандо

    9 1 Отговор
    Иван Хиновски е един от тия,дето трябва да виснат по дърветата за дългогодишната си антибългарска дейност в областта на енергетиката.Как да подкрепиш чалгарите,след като са си избрали такива експерти?
  • 4 pbdan

    6 1 Отговор
    Нали имаме догански резерв, плащаме му десетки милиони затова. Токът в Марица-2 е скъп поради цената на въглеродните емисии.

    Коментиран от #16

  • 5 ОПГ ГЕРБ-ДПС

    8 0 Отговор
    Та доган и ковачки тецовете трябва да продават на 400лв за мегават. После разни прости соросоиди ще ни разправят как нямаме нужда от нови атомни мощности, сетесе за кой работят.
  • 6 Всеки един

    7 1 Отговор
    Може да си отговори на въпроса "Каква е разликата между тока, който се произвеждаше преди 1990г. и токът, който се произвежда към момента ?"
    Преди 1990г цената на киловат струваше 5 (ПЕТ) стотинки. Към момента цената е 25 (ДВАДЕСЕТ И ПЕТ) стотинки. ЗАЩО ЛИ ?.Параметрите и качеството на тока са си същите, а цената ...... Само за сведение преди 1990г държавата не е дотирала енергетиката по никакъв начин. Гарантирам, тъй като работя много дълги години в комплекс "Марица Изток". Жокер - в комплекса е пълно с фирми на властимащите. Дирижират цени на резервни части и извършване на ремонти.

    Коментиран от #7

  • 7 pbdan

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Всеки един":

    Преди 1990г., а и доста след това не сме плащали стотици милиони за СО2 емисии. Заплатите сега са над 2500лв.(1500$). За частните фирми на шефове и политици си прав. Масови кражби на жици и релси по ЖП линиите в ТЕЦ-а от "електората" и липса на адекватни мерки и наказания.

    Коментиран от #14

  • 8 Анонимен

    5 0 Отговор
    Стартирането на един енергоблок на лигнитни въглища до пълно натоварване е за 8 - 12 часа от разпалването на котела! За целта се изисква съответното нареждане от Енергийния Системен Оператор - ЕСО! Също така се предполага, че се прави и съответното плащане в случая на въпросния ТЕЦ"Марица-Изток"2 за да поддържа въпросния енергоблок в т.нар. "студен резерв" - функционално готов с обучен експлоатационен персонал и прочее! Парите за студения резерв отиваха доскоро в ТЕЦ"Варна", а не в ТЕЦ"Марица-Изток"2! Защо ТЕЦ"Варна" с 6 енергоблока по 200 МВТч не подсигурява студения резерв за който се плаща е въпроса с главно В?! Кой взе решението да дава едни пари срещу постоянни издънки в ТЕЦ"Варна" и да обезкърви и докара до фалит едва ли не държавния ТЕЦ"Марица-Изток"2!? Рибата като се разваля замирисва първо от главата!

    Коментиран от #9

  • 9 Анонимен

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Анонимен":

    Може и по-бързо, ако е топъл!

    Коментиран от #10

  • 10 Анонимен

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Анонимен":

    Ако е "топъл", т.е. "изключен" преди часове - да може, но пък има едни други проблеми за рестартиране на "неизстинала" напълно парна турбина, които са чисто технологични и едва ли ще обогатят знанията по енергетика на голямата част четящи нашите коментари!

    Коментиран от #11

  • 11 pbdan

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Анонимен":

    Това не би трябвало да е проблем(тия 10-12 часа). Потреблението е увеличено поради високите температури от повече от седмица. Липсата еленергия е от основните мощности каквито са само АЕЦ и ТЕЦ. Консумацията през нощта не спада под 3200-3500МВт., а през май стигаше до 2400МВт.

    Коментиран от #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Всички

    0 0 Отговор
    Са маскари бай Иречек и у нас и у вас.
  • 14 Около

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "pbdan":

    2500 лв е чистата заплата на по-голямата част от личния състав. Началник цехове и началник отдели стартират от над 4000 лв основна заплата отделно други добавки. Чисто над 5к.
  • 15 Анонимен

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "pbdan":

    Проблема не е в тия 10-12 часа безспорно! Проблема първо и преди всичко е във вмирисващата се риба!
  • 16 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "pbdan":

    Тец Варна работи. И на мен ми стана чудно, но снощи проверих и да - 6 блок е в работа при натоварване от 170 MW. Очаква се да бъдат пуснати и блокове 4 и 5.
  • 17 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    0 0 Отговор
    Държавната банка работи на загуба и раздава евтини неолезпечени кредити на олигарси, които не е сигурно дали няма да фалират и никога да не ги върнат. Докато енергетика взима външни заеми на високи лихви. Гарантирано от ГЕРБ+ДПС.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове