Last news in Fakti

21 Септември, 2021 16:22 2 747 23

Македония продължава да гради приятелски отношения с България

  • зоран заев-
  • тв дуел-
  • приятелски отношения-
  • президентски избори-
  • ес-
  • българия

Заев очаква на третите последователни парламентарни избори България да формира политическо правителство, но твърди, че това не е необходимо, за да се вземе решение

Македония продължава да гради приятелски отношения с България - 1
Снимка: Shutterstock

"С България продължаваме да градим приятелски отношения, защото ни трябва решение, за да влезем в ЕС и да изпълним втората еднакво важна цел, след членството в НАТО. Горд и щастлив съм, че доживях по време на моя мандат да станем членове на Алианса, това е стратегическа цел от 1993 година. Продължаваме да работим за изпълнение и на втората стратегическа цел - членството в ЕС", заявил премиерът и лидер на СДСМ Зоран Заев във вчерашния тв дуел по телевизия Канал 5 с председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, предава агенция МИА, пише.

Според него "не можем да се надяваме на нищо през септември, октомври и ноември, а чак през декември".

Заев очаква на третите последователни парламентарни избори България да формира политическо правителство, но твърди, че това не е необходимо, за да се вземе решение. Португалското предложение дава решение, подчерта той. То бе прието и от сегашното словенско председателство на ЕС.

"Важно е, че ще има и президентски избори. Твърдя, че не е необходимо да има политическо правителство в България, за да вземе решение", изтъкна премиерът и повтори, че с България изобщо не се разговаря за езика и идентичността, а за развитие на сътрудничеството.

Мицкоски е категоричен, че разговорите с България се усложнени поради, както каза, "ексхибициите на това правителство и лошата "доматена" политика".

"Трета година преговаряме, но колко глави отворихме? Нали решихме проблемите със съседите? Докога ще преговаряме? Не трябва да преговаряме щом като имаме договор и всички проблеми със съседите са решени. Народът точно усеща, че е унизен, омаловажен и разочарован, не вярва в институциите, нито на политиците", заяви Мицкоски.
"Трябва да градим държавата отначало след 17 октомври", добави той.

На това Заев отвърна, че така не се говори за държавата.

"За държавата не се говори с отричане на успехите, а с уважение към тях. Когато се зарадвате на успехите, тогава ще можете да поискате държавата. Вие отричате успехите на страна, към която днес има голямо уважение. Народът вижда това. Светът ни уважава, посетиха ни всички големи демократични лидери, за да изразят уважение за смелата ни политика", подчерта Заев.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Разбойко

    7 6 Отговор
    Ще се върна на бял кон като Александър Македонски и за едно чекмедже ще ги оправя македонците.
  • 2 незнайко

    31 0 Отговор
    Те не градят приятелски отнош6ения с НИКОГО !!! Те ни се ПОДИГРАВАТ а ние им ВЯРВАМЕ !!!
  • 3 ТаУмВзе

    35 0 Отговор
    МАКЕЕЕЕ ДОЛНО! КОЕ ПРИЯТЕЛСТВО? ПСУВАТЕ, КЪЛНЕТЕ И ГОРИТЕ БЪЛГАРСКОТО ЗНАМЕ. ВЕДНАГА ДА СЕ ИЗГОНИ КОНСУЛСТВОТО НА ТИЯ ТВАРИ. ДА СЕ ЗАТВОРИ ГРАНИЦАТА БОНУС!
  • 4 отвратен

    31 0 Отговор
    Лицемер долен . Скоро ще искате зелена карта за БГ. паспорт.
  • 5 гадно

    27 0 Отговор
    Зайо ще излезе по-голЕм лъжец и от тиквата ха-ха.
  • 6 Пучо Капучо

    12 2 Отговор
    Макенцата обърнаа гъ.зъ, ама късно е...ние си падаме по хамериканки вече.
  • 7 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    23 2 Отговор
    Крадливите макета никога не са градили
    приятелски отношения с България.
    Преди 3 месеца същият този заек от снимката
    беше на посещение в Кравария,
    за да моли господарите си,
    да окажат натиск над нашата страна,
    за приемането им в ЕС и НАТО...

    Коментиран от #20

  • 8 Ох ли

    25 0 Отговор
    Марш при руснаците и сърбите лицемери
  • 9 Перо

    21 1 Отговор
    “Макетата” лъжат и си вярват. Нямало проблем с идентичността и езика,а с преговорната рамка. Проблема е с трите и пътя на запад,минава от изток. Колкото по-бързо го разберат,толкова по-бързо ще им отпаднат мъките!

    Коментиран от #11

  • 10 Архимандрисандрит Бибиан l

    8 1 Отговор
    С Зайо сме на един акъл и за това се разбираме! Бойковинцкио ГЕРП и македонцкио ГЕРП са братя шо сме од една майка комониска ма од двама башти- Тито и Димитров,па Мумиан Илича ни е дедо! Внетен ли сме?
  • 11 Пере

    2 5 Отговор

    До коментар #9 от "Перо":

    Спри се. Дъвка Турбо.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Полковник РУМНО

    15 1 Отговор
    Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe.
  • 15 XYZ

    19 0 Отговор
    Този Мицкоски е сръбски талибан - много вреден за РСМ. Ако не го разбират - толкова по-зле за тях!
    Ние не мразим българите, именуващи се македонци! Не искаме да завладеем земята, на която е устроен животът им! Имаме си достатъчно земя! И за разлика от нашите съседи - сърби, румънци, гърци и турци, които са заграбвали наши земи, не сме взели нищо от тях!
    Просто да не крадат историята ни, защото е записана на хартия и камък от древни летописци! И да дадат възможност на своите граждани с българско самосъзнание да живеят спокойно, без да ги тормозят, както турците са потурчвали насилствено българи!
  • 16 бай Даньо

    9 0 Отговор
    Бре Зайо имал и чувство за хумор!?
  • 17 Спиро

    6 0 Отговор
    Всяка дума на тоя. Е лъжа.

    Коментиран от #19

  • 18 Спиро

    6 0 Отговор
    И не да градите а да грабите.
  • 19 Полковник РУМНО

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Спиро":

    Абсолютно!
  • 20 АЗ КАЗАХ

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ":

    До да изметем герб.

    ТИ КОЙ ЩЕ ЛЪЖЕШ, ЖАЛЪК СИ!

    ТОЧНО ГЕРБ И ПРАВИТЕЛСТВОТО СПРЯХА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ ЗА ПРИЕМАНЕ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ПОНЕЖЕ НИ КРАДЪТ ИСТОРИЯТА И БЪЛГАРСКИ ЦАРЕ КАТО ЦАР САМУИЛ. ОСВЕН ТОВА СИ НАПРАВИЛИ И ПАМЕТНИК И НАПИСАЛИ ЦАР САМОИЛ..... КАКВО НАХАЛСТВО.
  • 21 Крум

    2 0 Отговор
    Тоя Зайко ще ме скъса от смях. 😂😂😂😂😂😂. Уважавали ги. Тиии мен уважаваш ли ме ? Хахаха. Краварите не уважават никого Зайо. Нито баба Меркел . Трябвате им като територия братчед. Както и ние. Ама ние поне сега можем да ви извием нечестните ръчички, с които подписвате договори, които не спазвате. Ще постоите още навън.
  • 22 Димитър Димитров

    0 0 Отговор
    Тия Макета първо да кажат колко Царе и Князе Ханове са имали в тяхната история и след това да говорят егати наглеците и крадлйовците на История
  • 23 дедо ви

    0 0 Отговор
    миналата година десет изгорени български знамена...тази година само пет
Новини по държави: