19 Октомври, 2021 17:50 2 571 3

Всички гледат с повишено внимание към Техеран

  • иран-
  • международна агенция за атомна енергия-
  • ядрена сделка

МААЕ очаква новини за ядрената програма на Иран в най-скоро време

Всички гледат с повишено внимание към Техеран - 1
Снимка: shutterstock

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси очаква да получи новини за ядрената програма на Иран скоро, когато може да пътува до Техеран, съобщава "Ройтерс".

Той напомни, че наблюдателите на агенцията към ООН са разположили техника за наблюдение във всички ядрени обекти в страната с изключение на комплекса TESA Karaj, в който се произвеждат компоненти за центрофуги.

През юни в същия обект беше извършен явен саботаж на наблюдателната техника, при което една от четирите камери на МААЕ беше унищожена. Иран не върна "носителя на информация" от тази камера.

В края на септември МААЕ упрекна Иран, че не изпълнява в пълна степен условията на сключеното споразумение, според което инспектори от агенцията трябва да получат достъп до техниката за наблюдение.

МААЕ е основана на 29 юли 1957 г. по инициатива на Организацията на обединените нации и Съединените щати за насърчаване на използването на атомната енергия за граждански цели и за предотвратяване на нейното използване за военни цели. Централата на агенцията е във Виена, Австрия.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 The Beyonder PR

    14 1 Отговор
    Всичко живо не гледа в Иран, по скоро ционистите и евреите в Вашингтон следят положение и готвят нещо на мнимите арийци, все пак ако стане нещо ще включим телевизора пък ще погледаме шоу независимо какъв е жанрът на филма
  • 2 Омар Хайям/Персия/

    5 1 Отговор
    През младостта се спусках неумел,към разни философи.И без цел,им вярвах.Ала през същата врата излязох,през която бях дошел..
  • 3 Рошко

    12 1 Отговор
    А маае няма ли да погледне към израел
Новини по държави: