23 Октомври, 2015 15:18 1 606 3

Данък "вредни храни" ще предпази българските деца

  • борисов-
  • вредни храни-
  • предпази-
  • българските-
  • деца

Борисов подкрепя данъка за вредни храни

Премиерът Бойко Борисов обяви, че напълно подкрепя идеята за въвеждане на т.нар. данък "вредни храни". „Целта на занятието е това, с което българчетата и българите се хранят и пият, да е абсолютно безвредно”, заяви той по време на откриването на циклотронен комплекс в Александровска болница на която присъства и министърът на здравеопазването д-р Петър Москов.

Само с Данъка за обществено здраве ще бъдат предпазени българските деца от редица заболявания, предизвикани от прекомерното количество сол, захар кофеин и трансмазнини, каза премиерът. Борисов и Москов се опитаха да убедят медиите, че родителите няма да дават повече дневни пари на децата си за училище, а пък процент от новия данък ще отива към делегираните бюджети на училищата за храна в училищните столове.

„И затова решихме и министър Москов като водещ и с министъра на спорта да направят така, че да тръгнем от причината, за да имаме такава висока заболеваемост. Има пълната ми подкрепа. Гледат го много внимателно. Целта не е от данъци да събираме пари. Ние неслучайно имаме най-ниските данъци в ЕС. Най-добре и най-щастлив ще е министърът, както и аз, да имаме нула процента събираемост от този данък. Българчетата и българите да се хранят и пият абсолютно безвредно, това е целта, обясни той.

По думите на Москов, голям процент от приходите от този данък ще отиде за реформулиране на начина, по който се хранят децата в училище.

Борисов вметна, че към 10 часа днес е имало над 100 задържани за трафик на хора и купуване на гласове:

„Под ръководството на прокуратурата МВР прибира по сигнали и предварителни разработки всичко, което имаше по трафикантите на хора и по всички сигнали за закупуване на гласове. Над 100 души имаше задържани към 10 часа“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хараламби

    0 0 Отговор
    Аз се чудех защо българина е гладен, а то защо било - за да ги предпазят от вредни храни бе, щото като погледнеш то всяка храна е вредна по един или друг начин.
    Пийте по една студена вода сега, че и тя май не е много полезна...
  • 2 неутрален

    0 0 Отговор
    Много сте се загрижили за здравето на хората бе смешници. Питам -от глад и недояждане не се ли боледува бе ненаяли се тунеядци?. Колко много хора в българияима недохранени и колко много дечица чакат стотинки от родителите си, за да си купят мечтаната баничка, а Вие кръвопийци и това искате да извадите от устата им, за да ги наложите с данък за да правите спортни съоръжения, е на гладен и недохранен народ, кйто няма сили и да диша, не му се тича, не му се спортува. Вие не се грижете толкова за храната, дайте възможност човек да може да си купува храна и да се наяде и всеки да преценява колко и какво му се яде, а не вие да ни контролирате. Проверили ли сте, че тази система с тозе данък никъде в Европа го няма? Опитвали са се няколко държави - Франция, Швейцария, Германия и т.н., но са се отказали. Бъдете така ДОБРИ към БЪЛГАРИНА ПО ДРУГ НАЧИН ДА СЕ ГРИЖИТЕ ЗА ЗДРАВЕТО МУ, а не пак с данъци и кожодерство да си пъните гушките. На Тиквата му пречи " лошия материал", ето ЛУДИЯ МАКС му дава идея - увеличи цените и хората ще измрат от глад и то кой -"ЛОШИЯ МАТЕРИАЛ", той е с пенсия от 150 - 250 лв. ЧИСТО И ПРОСТО!!!!! ?

    Коментиран от #3

  • 3 го77

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "неутрален":

    Много точно казано.Трябва да се стачкува иначе няма управия.Данъците били най-малки ,ами за доходите никой нищо не са споменава.