2 978 1

Как да се храним правилно прeз зимата

  • хранене-
  • правилно хранене-
  • храни-
  • зима

или 7 неща, които да ядем по-често през зимните месеци

Правилното хранене - изборът на храни и тяхното съчетаване - през зимата често е изпитание. Все пак разнообразието от плодове и зеленчуци е далеч по-малко, отколкото през лятото - или поне на такива, които са естествени за сезона и нашата географска ширина, пише сайтът здрав.бг.

През зимата често изпитваме потребност да похапнем нещо сладко и в това няма нищо странно. От сладкото се повишава настроението, тъй като благодарение на него се произвежда голямо количество от хормоните на радостта - ендорфините. 

Но зимата всъщност не е подходящият сезон за сладки неща въпреки липсата на пресни плодове и зеленчуци. Необходимо е да обърнем внимание на тези продукти, които ще ни помогнат да се противопоставим на зимните настинки и да се съхраним бодри и енергични.

Вода

Обмяната на веществата не може да се извършва нормално без вода, организмът не се прочиства и натрупва шлака. Обезводняването на организма увеличава шансовете да се простудим. Така, че не забравяйте да пиете повече вода или напитки без кофеин. Въпреки своето желание, изпийте чаша горещ чай.

Кисело мляко

Натуралното кисело мляко, т.е. това в което се съдържат достатъчни количества бифидус есенсис и ацидофилус (т.нар. пробиотици) способства за поддържането на постоянно тегло, здрав стомашно-чревен тракт и силна имунна система. Средно в 100 г обезмаслено кисело мляко се съдържат 100 ккал.

Мюсли

Те са добър източник на витамини и микроелементи, особено на селен и цинк. Препоръчителната порция е 75 г дневно (183 ккал).

Портокали

В един портокал се съдържа дневната норма витамин С. Портокалите са богати и на флавоноиди, които засилват антиоксидантния ефект на витамин С. Те са и най-евтиният зимен източник на аскорбинова киселина (витамин С). Един портокал съдържа 60 ккал. Грейпфрутите и кивито съдържат дори повече от него.

Чесън

В него се съдържа природният “антибиотик” алицин, който помага да се предотвратят усложненията след грип и настинка. Употребата на 1 скилидка чесън всеки ден оказва необходимия профилактичен и антисептичен ефект. В нея се съдържат 3 ккал.

Говеждо месо

То е добър източник на белтъчини, желязо, цинк и селен, които помагат на клетките на организма да се справят с различните болести. През зимата се препоръчва да бъде комбинирано с чесън и сурови зеленчуци, защото така се повишава ефективността на тези продукти в борбата с настинката. 100 г говеждо месо съдържат 120 ккал.

Зелени чушки

Те са един от най-добрите източници на витамин С сред зеленчуците. Съдържащите се в чушките флавоноиди засилват антиоксидантното действие на този витамин. Зелените чушки могат да се използват в приготвянето на зимни ястия, като салата или гарнитура към месото. В 100 г сурови чушки се съдържат 15 ккал.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Наистина ли е вредно да се къпем след хранене?
    Наистина ли е вредно да се къпем след хранене?
    Вечеря, душ и лягане в леглото може да изглежда като чудесен вечерен ритуал за отпускане, но може да не е най-добрата практика за храносмилателната ви ...
    22.11.2022
    1 192
    7
  • Зимата готви парични изненади за зодиите
    Зимата готви парични изненади за зодиите
    Какво ще ни донесат зимните месеци – тринадесета заплата или непредвидени разходи? Ето какво казват астролозите за предстоящия зимен сезон и изн ...
    21.11.2022
    6 875
    2
  • Тези храни убиват черния ни дроб
    Тези храни убиват черния ни дроб
    За да бъдем в добро здраве, от голямо значение е храната, която консумираме. А някои храни са истинска отрова за черния ни дроб. Ето кои са те: ...
    18.11.2022
    3 730
    15
  • Храните, които ни състаряват
    Храните, които ни състаряват
    Остаряването е напълно естествен процес, който не можем да спрем, но пък можем да направим всичко по силите си, за да го забавим. Скоростта на остаряв ...
    18.11.2022
    2 024
    3
  • Ползите за здравето от карфиола
    Ползите за здравето от карфиола
    Няколко проучвания са показали, че редовната консумация на зеленчуци от семейство Кръстоцветни - карфиол, броколи, зеле, брюкселско зеле, може да пред ...
    18.11.2022
    1 193
    2

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гюмуш

    0 0 Отговор
    От чесъна много пърдъ!