11 Януари, 2016 10:16 3 525 0

Уролози отстраниха пикочен мехур и простата безкръвно

  • уролози-
  • отстраниха-
  • пикочен-
  • мехур-
  • простата-
  • безкръвно

Докторите изградиха естествен резервоар на 55-годишен мъж

Уролози отстраниха пикочен мехур и простата безкръвно - 1
Снимка: Токуда

Една от най-големите по обем операции в урологията – едновременно отстраняване на пикочен мехур и простата, и изграждане на естествен резервоар на мястото на пикочния мехур, бе извършена лапороскопски и напълно безкръвно на пациент с онкологично заболяване в Токуда Болница, съобщиха от лечебното заведение.

За 55-годишния мъж с установен рак на пикочния мехур това е единствена възможност, след няколко локални интервенции на засегнатия орган до този момент. Уролозите в японската болница успяха да приложат безкръвна хирургия с възможно най-малък травматизъм за пациента, като не се наложи престой в реанимация, а времето за възстановяване се сведе до минимум. Болният вече се чувства добре 2 дни след операцията и се възстановява значително по-леко от средното при класическата операция.

Сложната хирургична интервенция бе извършена по всички стандарти на европейската ендоурология за около 7 часа. „След отстраняването на засегнатите от раковото заболяване органи (цистопростатектомия), извършихме разширена дисекция на лимфните възли в областта на малкия таз, след което пристъпихме към последната стъпка – изграждане на т.нар. уринен континентен резервоар (заместващ пикочния мехур) от част от собствено тънко черво на пациента. С помощта на тази последна фаза пациентът ще може да уринира по естествен начин, което означава, че качеството му на живот ще бъде запазено и поддържано на добро ниво”, разказа подробности за операцията д-р Калоян Давидов, ръководител на хирургичния екип и началник на отделението по Урология в болницата.

Хирургичната интервенция се извършва за първи път в японската болница като естествено продължение в развитието на ендоурологията. Консултант на отделението, което вече самостоятелно извършва едни от най-сложните лапарскопски операции, е проф. Евангелос Лиацикос, председател на Европейското Дружество по Технологична Урология и член на борда на Световното Дружество по Ендоурология - един от най-добрите ендоуролози в Европа. Проф. Лиацикос приветства успешната процедура и изрази увереност в постигането на още много успехи от отделението. С негова подкрепа екипът натрупа солиден опит в ендоурологията и в момента рутинно прилага безкръвни операции за отстраняване на големи тумори от бъбрека със запазване на органа, отстраняване на простатна жлеза при рак на простатата, екстракция на големи камъни в бъбреците, фиксиране на бъбреци при птоза и др.

Сложността на извършената интервенция е още един атестат за качествено устойчиво развитие на ендоурологията в болницата и доказателство, че тази специалност в България може да бъде сравнима с най-добрите постижения на европейско ниво.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА