3 Февруари, 2016 10:38 897 0

Касата е осигурила всички лекарства за онкоболни

  • касата-
  • осигурила-
  • всички-
  • лекарства-
  • онкоболни

В момента всички лекарства за онкоболните на химиотерапия са осигурени от Здравната каса, съобщи националният консултант професор Асен Дудов пред БНР. След последните законодателни промени част от медикаментите за онкоболни отпаднаха от списъка, който се заплаща от НЗОК и се наложиха допълнителни мерки, за да се набавят необходимите лекарства.

От около седмица са върнати тези няколко лекарства и отново Касата ги реимбурсира. Надявам се да не се получават за напред подобни луфтове, допълни професор Дудов и подчерта:

Надявам се да можем да осигурим на пациентите най-съвременното лечение.

Професор Дудов допълни, че към настоящия момент няма пациенти, които да не могат да си получат лекарствата по финансови причини:

Лекарствата са осигурени. Единствено имаше два продукта, за които все още нямам информация – те са в областта на онкохематологията и не знам дали там е намерен някакъв компенсаторен механизъм. Останалите няколко продукта се реимбурсират.

36 825 българи са били диагностицирани с рак през 2013 година, като над 53% от заболелите са мъже. Данните са от последния обобщен доклад от Националния раков регистър и бяха изнесени по повод Световния ден на рака 4-ти февруари. Малко над 18 000 са починалите от тази диагноза пред същата година. Тенденцията е броят на заболелите да се покачва всяка година, а смъртността, макар и с минимален процент, да намалява.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА