24 Април, 2016 07:29 2 188 2

Как да се борим с пролетните алергии (1 част)

  • алергии-
  • хистамини-
  • пролет

Пролетта е времето в годината, в което се проявяват сезонните алергии.

Дърветата започнат да цъфтят и разпръснат цветния прашец в атмосферата, с това кара моментално страдащите от алергия да започват с кихането на килограм, запушения нос и сърбержа в очите.

Всяка година милиони хора страдат от алергичен ринит, познат като сенна хрема.

Алергиите биват задействани от цветния прашец - малки прашинки, изпускани във въздуха от дървета и тревни растения с цел оплождане на други растения. Когато цветните прашинки попаднат в носа на алергичен човек, те предизвикват имунната му система да заработи на пълни обороти.

Имунната система погрешно възприема прашеца като чужди опасни тела и започва да произвежда антитела - субстанции, които при нормални обстоятелства откриват и атакуват бактерии, вируси и други организми предизвикващи болести. Антителата атакуват алергените, което води до отделянето на химични вещества наречени хистамини в кръвта. Хистамините са тези, които предизвикват симптомите на алергията (течащ нос, сърбеж на очите и др.)

Около 20% от болните от алергия страдат от пристъпи на задушаване, които, ако не се назначи правилното лечение, могат да преминат в бронхиална астма.

Лечението трябва да започне още в по-студеното време от годината, когато във въздуха няма цветен прашец, т.е. липсват алергени. В периода на изостряне на алергията заболяването не може да се - могат само да се премахват симптомите.

Предлагаме Ви няколко начина, по които това да се случи.

1. Билки и добавки

Спирулинът, хидрастисът и очанката са много полезни билки при алергични реакции. Екстрактът от чобанка помага изключително добре за подобряване възпалението по дихателните пътища. Проучвания, проведени от швейцарски учени сочат, че този екстракт е също толкова мощен, колкото и антихистаминовите препарати, предписани от лекарите.

2. Чай

Чаят и парата от него успокояват дихателните пътища, както и нервните. В частност ментовият чай действа като средство за намаляване набъбналостта на подутите стени на носната лигавица, а има и отхрачващ ефект. Той помага за по-лесното извеждане на натрупаната слуз по дихателните пътища.

3. Сок от моркови

Морковът е признат за една от най-лечебните храни, в който се съдържат най-добрите и най-високо качествени хранителни вещества, особено от неговият сок.Той е отличен източник на про-витамин А, витамини С, D, E, K, B1 и В6.Той е богат с биотин, калий, калций, магнезий, фосфор, органичен натрий и някои микроелементи.

Сокът от моркови доказано потиска пролетните алергии. Към него може да се добави портокал, краставица и листа от мента за свеж вкус. Сокът трябва да се пие на гладно всяка сутрин.

4. Инхалация

Когато синусите са запушени, едно от най-облекчаващите средства за отпушване е инхалацията с гореща пара. Това овлажнява носните пътища и облекчава дишането. Просто постойте 10-15 минути над тенджера, пълна с вряла или вряща вода. По желание може да вдишвате разтвор от сода или смрадлика и лайка.

5. Лекарства без рецепта

Лекарствата без рецепта помагат на много хора и включват:

Антихистамините намаляват кихането, кашлянето и хриповете, понижавайки хистаминовите нива (субстанцията произвеждана по време на алергична реакция) от тялото.

Деконгестантите отбъбват лигавицата в носните канали, улеснявайки дишането.

Капките за очи облекчават сърбежа и сълзенето. Препарати като Кетотифен се предлагат без рецепта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    0 0 Отговор
    Морковите само да кажа, че по-скоро отключват алергията (знам го от личен опит).
  • 2 Джими

    0 0 Отговор
    Аз се боря с домашна ракия и Бански старец! И пролетна салата.