Last news in Fakti

4 Май, 2016 07:30 1 002 0

Европейски ден за правата на пациентите

  • eвропейски-
  • ден-
  • правата-
  • пациентите
Европейски ден за правата на пациентите - 1

Днес е Европейският ден за правата на пациентите. Тази година той се отбелязва на 4 май. Фокусът на десетото издание е върху опитите за намаляване на неефективността на здравните системи и повишаване качеството на здравните грижи. Също така върху провеждането на информационна кампания за възможностите за лечение на хората, както в собствените им държави, така и зад граница.

Европейският ден за правата на пациентите е честван за първи път през 2007 г. в Брюксел. На него са присъствали 180 делегати от 25 страни. Те са представлявали интересите на пациентите, институциите и доставчиците на здравни грижи. През 2002 г. мрежата от неправителставени организации Active Citizenship Network (ACN) е приела Европейската харта за правата на пациентите. Тези принципи са залегнали в политките на повечето европейски държави.

Болница „Тракия” заедно с Федерация „Български пациентски форум” и Студентският съвет на Тракийския университет се присъединява към Европейския ден за правата на пациентите.

В тази връзка пред сградата на Общината в Стара Загора ще бъдат раздадени 4000 информационни брошури за правата на пациентите и възможностите им за лечение у нас и в страните от ЕС. Студенти по медицина от Тракийския университет ще измерват кръвното на желаещите граждани.

Едва 17% от гражданите на ЕС са запознати с механизмите за получаване на медицинска помощ в пределите на общността, показва проучване на Евробарометър за 2015 г. Близо 50% са европейците, които смятат, че са запознати с правата си за лечение в собствената им страна. В България липсата на информираност и незнанието на пациентите за възможностите им за лечение е много по-голямо, показва проучването. Едва 8% са наясно с правата си за получаване на медицинска помощ в ЕС, а 31% се чувстват информирани за правилата у нас. Липсата на информация е сред основните причини, поради които само 2% от европейците плануват да се лекуват зад граница. По-доброто познаване на правата от страна на пациентите ще им помогне да се намалят разликите в достъпа и качеството до здравни грижи, смятат от ЕК.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА