Last news in Fakti

16 Май, 2016 09:10 4 507 7

Предлагат неимоверно високи заплати за лекари

  • лекари-
  • заплати-
  • високи
Предлагат неимоверно високи заплати за лекари - 1

Част от бизнеса в здравеопазването предлага неимоверно високи заплати за да осигури кадровия си потенциал. Това поставя в изключителна неравнопоставеност малките болници. Това заяви пред БНТ заместник-министърът на образованието д-р Ваньо Шарков.

Той коментира и избора на екип - пациентът не е длъжен да го прави и не е нужно това нещо да бъде вменено като отговорност при приемането за лечение в болница.

155 общински лечебни заведения се финансират директно от министерството на здравеопазването, отделно 68 общински лечебни заведения се финансират по линията на спешността, където има спешна дейност, третото перо е финансиране на болници, които са в отдалечени и трудно достъпни региони.

Общинските лечебни заведения не са в забранителния списък за приватизация, изтъкна Ваньо Шарков. Приватизирани болници работят доста добре - в някои от тях собствеността е 50/50 частна - общинска. Например в болницата в Панагюрище бяха инвестирани 70 млн. лева. Статутът на търговски дружества поставя в трудност и кандидатстването по европейски проекти.

Всички заявени средства от Фонда за лечение за деца са разплатени, увери Шарков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    1 0 Отговор
    Когато един лекар започва на 660лв, а един неук общ работник на 800лв не разбирам от къде идва проблема. За да се изисква от лекарите компетентност те трябва да получават стартови заплати от 1500лв бруто и след година или две безпроблемен стаж да се качва на 2000лв.
    Не е допустимо лекаря да учи 5 години после да специализира, в повечето случаи без да му се заплаща това, а друг който не е посещавал дори училище да взима повече от него.
    Аз с два чужди езика, висше образование и отговорност към работата бях доста време на 400лв, а съседа турчин, не разбираше добре български общ (неквалифициран) работник по строежи взимаше 900лв чиста заплата. Ако можел да чете и разбира чертежите щял да взима 1200лв, но понеже не можев да чете е на 900лв. В същото време приятел лекар беше на 700лв,а преподавателя ми от университета на 600лв.
  • 2 onq s konq

    0 0 Отговор
    Ти па къде видя доктор или доцент в университет на 600-700 лв., тея всичките цоцат от 3-4 места по толкова.
  • 3 888

    1 0 Отговор
    Доктори и полицаи са вечно недоволни.
    Може би са по вредни за деморализацията на обществото и от мангалите.
    Учат тук безплатно,а бягат в чужбина да работят или ако са в България измислят всякакви хватки да получават повече от министър председателя.

    Коментиран от #4, #6

  • 4 стратокастър

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "888":

    "Доктори и полицаи са вечно недоволни."

    И други големи съсловни групи са недоволни но полицаите освен в България никъде на друго място не могат да работят като такива докато докторите са добре приети в цяла Европа че и през океана дори!

    Коментиран от #5

  • 5 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "стратокастър":

    За презокеана малко трудно. Кумеца ми е там от1992г., вече американски гражданин. Тук завърши медецина с пълно отличие, работеше в дебелариума в гр. Лъки. Ха познай колко време изкара, като санитар, после мед. сестра (там и мъжете са на тази длъжност), и колко време учи за да стане доктор в Ел Ей.
  • 6 един емигрирал млад доктор

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "888":

    Чудя се дали да ти пожелая след 10 години да търсиш лекар за детето ти и да не намериш... но не съм такъв човек.

    Заради такива като тебе няколко поколения избягаха. Сега съм си добре, изкарвам си нормална заплата, пациентите си ме уважават, шефа ме хвали. Същата работа като в БГ, само дето за една събота изкарвам колкото бг доктор за цял месец.

    Ако ти е толкова зор за тия десетина хиляди евро, които държавата е инвестирала в мен, нямам против да ги върна...две три заплати са. И без друго ученето на медицина в бг нямаше много смисъл, предвид условията и липсата на перспектива, трябваше още като ученик да се изнеса, а аз си прекарах най-хубавите години в тая тиквена държава... да гласувам, да уча, да работя като куче на Н места за без пари и такива като тебе да избират тиквеници да ме управляват.
    Ама няма вече, не се притеснявай - вече плащам данъци другаде....на месец повече данъци отколкото ти плащаш за година в БГ най-вероятно.

    Коментиран от #7

  • 7 Джими

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "един емигрирал млад доктор":

    А аз се чудя дали да ти пожелая да катастрофираш и да не можеш да намериш пожарникар който да разреже колата и да те изкара жив от нея.Защо си мислиш че от твоята професия на хеким по велика няма и ти трябва да си най добре платения?