Last news in Fakti

9 Юли, 2016 10:10 1 970 0

Как да се пазим от слънцето

  • как-
  • пазим-
  • слънцето
Как да се пазим от слънцето - 1
Снимка: БТА

Слънцето е важно за нас, защото влияе на настроението и ни набавя витамин D, но може и да е много вредно за кожата. Това обяви в предаването на bTV „Тази събота” Магдалена Пашова, нутриционист (специалист по здравословно хранене).

Чрез витамин D си набавяме калций, той е важен за костната ни система, а при жените влияе на хормоните и липсата му може да доведе до трудно зачеване, уточни Пашова. По думите й чрез хранителни добавки не можем да го набавим, както от слънчевите лъчи.

Излагането на слънце обаче трябва да е внимателно и в определени часове. Нутриционистът не съветва да се използват защитни кремове с химичен състав, защото те може повече да навредят, отколкото да помогнат. Те защитават от слънчевата радиация само първите 20 минути, а през кожата химикалите прониква в тялото, уточни тя.

Пашова съветва да си набавим защита отвътре навън – чрез храна, която ни набавя антиоксиданти и омега 3 киселини – мазна риба и орехови ядки например. Не трябва да се излагаме на слънце след 10-11 ч. сутрин и преди 16-17 ч. следобед.

Можем и сами да си направим защитен крем от етерични масла, казва специалистът по здравословно хранене. Рецепти има в интернет – в сайтове за домашна козметика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА