Last news in Fakti

17 Август, 2016 09:30 4 778 0

5 сантиметров тумор на стомаха отстраниха в Токуда

  • токуда-
  • тумор-
  • лекари

Продължителността на операцията не се различава от тази при отворената хирургия, споделя един от водещите хирурзи на Токуда д-р Веселин Маринов

5 сантиметров тумор на стомаха отстраниха в Токуда - 1

Стомашна резекция изцяло по лапароскопски път извърши екипът на отделението по Миниинвазивна и лапароскопска хирургия на МБАЛ „Токуда Болница София“. Подобни операции на тумори на стомаха са все още рядкост у нас. Пациентът е раздвижен в деня на операцията и се възстановява изключително бързо. За сравнение, в случай на отворена хирургия рехабитилацията започва поне три дни след интервенцията.

„Този метод на хирургия е специфичен и е предизвикателство, но техниките за операция с минимална кръвозагуба при онкологични заболявания на храносмилателната система все повече ще се налагат като първи избор на лечение“, категоричен е д-р Веселин Маринов, който ръководи отделението по Миниинвазивна и лапароскопска хирургия и оглавява екипът извършил операцията.

През четири малки отвора лекарите отстраняват 5 см тумор на стомаха и жлъчния мехур, засегнат от жлъчно-каменна болест. 72-годишният пациент постъпва в отделението с оплаквания от загуба на тегло, отпадналост и общо неразположение. Лекарите в Токуда извършват необходимите образни и ендоскопски изследвания, при които се установява жлъчно-каменната болест и формация на стомаха. Екипът обсъжда възможните методи на лечение и се спира на максимално щадящите техники предвид възрастта и съпътстващите заболявания на пациента.

Авангардната операция е продължила 2 часа. „До скоро се смяташе, че лапароскопската методика отнема повече време на хирурга и удължава времето под упойка за пациента“, казва д-р Маринов, но пояснява, че вече времетраеното е еднакво и при безкръвния и при конвенционалните интервенции. „В същото време ползите за болния са многобройни и познати. Затова все по-често лапарскопската хирургия ще навлиза като предпочитан метод за радикално лечение на онкологичните заболявания в коремната област“, прогнозира водещият хирург. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА