Last news in Fakti

17 Август, 2016 12:54 1 210 0

НЗОК реже с 30% разходите за лекарства в онкологията

  • нзок-
  • рак-
  • лекарства-
  • онкология
НЗОК реже с 30% разходите за лекарства в онкологията - 1

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) се опитва да намали с близо една трета разходите за лекарства в онкологията за текущия месец. Източник на БНР сигнализира, че заради завишените разходи за медикаменти за химиотерапия от институцията ще платят с 30% по-малко от реално изработеното през август.

Районните каси правят усилени проверки в онкологичните отделения и клиники, като целта е разходите за лекарства за химиотерапия за август и септември да бъдат намалени с 30%. Това става ясно от писмо на подуправителя на Касата Иванка Кръстева до управителите на Районните каси, с което "Хоризонт" разполага.

От стенограмата на заседанието на Надзорния съвет на институцията от края на юли става ясно, че разходите за лекарства в онкологията са нараснали с около 10 на сто спрямо миналата година. Според надзорниците една от причините е, че има случаи, в които на пациентите по документи се изписват много по-големи дози от тези, които реално им се прилагат. Затова при настоящата проверка контрольорите на Касата са инструктирани не само да следят дали един пациент наистина се лекува в дадената болница, но и да преценяват дали изписаната терапевтична схема отговаря на неговата диагноза, състояние и тегло.

Онкологията е една от дейностите, за които официално няма ограничения на финансирането.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА