Last news in Fakti

30 Декември, 2016 18:12 1 608 0

Ново огнище на птичи грип у нас

  • птичи грип-
  • инфлуенца по птиците-
  • огнище-
  • заболяване-
  • забрана-
  • водоеми-
  • птици-
  • мзх-
  • бабх

Министерството на земеделието въведе забрана за достъп и риболов в 17 водоема

Ново огнище на птичи грип у нас - 1

Огнищата на птичи грип в страната станаха 15. Новото огнище на болестта е констатирано в Област Ямбол, където са били открити две мъртви чапли.

Констатациите за огнищата на Инфлуенца по птиците (птичи грип) в страната бяха направени по време днешното заседание на Националния оперативен щаб за контрол и ликвидиране на заболяването Инфлуенца по птиците, което се проведе в сградата на Българска агенция по безопасност на храните.

В Щаба участват представители на Министерство на земеделието и храните, Министерство на здравето, Министерство на вътрешните работи и Държавната агенция за национална сигурност.

Считано от 16-ти декември (датата на първото подозрение) са констатирани 14 огнищата на Инфлуенца при птиците при домашни стада от пет административни Области на страната — Видин (4 огнища при домашни птици), Враца (1 огнище при зеленоглави патици мюлари във ферма), София-област (1 огнище при домашни птици), Пловдив (7 огнища в стопанства за патици) и Монтана (1 огнище при домашни птици). Последното констатирано огнище на болестта при диви птици в Област Ямбол.

На днешното си заседание Националният оперативен щаб взе решение да бъдат умъртвени по хуманен начин на всички птици във ферми, в които не са въведени мерки за биосигурност в радиус 1 километър около констатираните огнища в Област Пловдив. Това се налага поради високата концентрация на промишлени птицевъдни обекти в областта, с цел максимално бързо да бъде ограничено и ликвидирано заболяването.

Със съдействието на органите на МВР и ДАНС е въведен контролно-пропускателен режим на всички пътни превозни средства в 3-километровата предпазна зона около фермите с констатирано наличие на Инфлуенца. За да се избегне евентуално разнасяне на вируса е забранен достъпът на екарисажни коли в предпазната зона около огнищата.

Всички хора, които имат контакт с болни птици трябва да предприемат мерки за индивидуална защита, както и профилактично лечение с противогрипни препарати след консултация с личния си лекар. Категорично се забранява достъпът на хора, които не са клинично здрави, в грипно, или предгрипно състояние, поради възможност от комбинация с вируса на инфлуенцата и усложнения при човешкото здраве.

Със Заповед на министъра на земеделието и храните Десислава Танева се въвежда забрана за достъп на външни лица, както и любителския риболов във водоемите и местата, обитавани от диви мигриращи птици, както следва:

- Дуранкулашко езеро — Област Добрич
- Шабленски езерен комплекс — Област Добрич
- Варненско — Белославски езерен комплекс — Област Варна
- Резерват Сребърна — Област Силистра
- Комплекс Калимок — Области Русе и Силистра
- Комплекс Беленски области — Област Плевен
- Рибарници Мечка — Област Русе
- Поморийско езеро — Област Бургас
- Атанасовско езеро — Област Бургас
- Бургаско езеро — Област Бургас
- Комплекс Мандра — Пода — Област Бургас
- Комплекс Стралджа — Област Бургас и Ямбол
- Язовир Овчарица — Област Ямбол, Хасково, Стара Загора и Сливен
- Язовир Малко Шарково — Област Ямбол
- Язовир Огоста — Област Монтана
- Рибарници Орсоя — Област Монтана
- Язовир Пясъчник — Област Пловдив


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА