Last news in Fakti

16 Януари, 2017 23:01 3 715 1

Пчелари срещу фалшивия мед

  • пчелари-
  • фалшив-
  • мед

Пчелари от цял свят търсят начин да се справят с фалшивия мед

Пчелари от цял свят търсят начин да се справят с фалшивия мед.

Големите преработватели заливат пазара с фалшив мед, докато пчеларите се опитват да опазят пчелите и препитанието си.

В САЩ отдавна са въведени мерки срещу вноса на евтин китайски мед, докато ЕС въвежда мерки за опазване на преработвателите.

Медът който се продава в големите вериги е на цена под пазарната, а това се постига чрез разреждане на пчелния мед и чрез добавяне на царевичен сироп, оцветители, ароматизатори и 10% - 30% пчелен мед.

На опаковките пише "70% сироп, 30% пчелен мед", но това мед ли е? Ако в едно сирене сложат 90% растителна мазнина и 10% мляко на прах, това сирене ли е?

Дори истинския пчелен мед, който много рядко може да се намери в магазините е некачествен. Този мед е разтопяван поне 2 пъти, след което е филтриран. След това загряване и филтриране, от пчелния мед отстава само една чиста захар с аромат и цвят на мед. Всички полезни микроорганизми умират, а прашец няма, защото минава през филтър.

Според Българска Агенция по Безопасност на Храните (БАБХ), меда трябва да бъде преработван! БАБХ НЕ изследва дали меда е истински, а дали е безопасен. Да, сиропа от царевица е безопасен, в това няма никакво съмнение, нали го използват в газираните напитки.
Същият сироп води до:

Затлъстяване

Понижена мозъчна активност и чувство на умора

Залъгва мозъка, че човека е гладен и консумира повече

Повишен риск от диабет тип-2

Хипертония и холестерол извън нормата

Повишава риска от бъбречна недостатъчност и увреждане на черния дроб

Кариеси

Рак

Деменция

Сърдечна недостатъчност

Отславане на имунната система

Чести промени в настроенията и психични заболявания

Забавяне на метаболизма

Токсично натравяне поради съдържанието на пестициди, фунгициди и хербициди

В 50% от пробите са открити тежки метали като ЖИВАК и ОЛОВО


Но все пак експертите на БАБХ твърдят, че е безопасен!
Няма съмнение - филтрирания мед и меда с царевичен сироп го произвеждат пчели в химически завод, който е сертифициран за производство на хранителни продукти.

Според действащото законодателство в България, е ПОЗВОЛЕНА продажбата на "индустриален пчелен мед" и "филтриран пчелен мед".
Според проучване на пазара извършено от pushalka.com, на нито един от предлаганите на пазара продукти, не е опоменато, че съдържа филтриран или индустриален мед. Виждат се картинки на мечки, пчели, пчелни пити, а според комисията за защита на потребителите, това не е заблудуждаващо клиента.

Да, според всички институции в България, пчелния мед, който се произвежда от пчели в кошери е негоден.

Годен е преработван, филтриран и загряван мед с царевичен сироп. А БАБХ не разполага с техниката, която е нужна за пълното изследване на пчелен мед, също така в България няма нито една акредитирана лаборатория и резултатите не се признават.

Според действащото законодателство, пчеларите нямат право да продават директно непреработен мед на вериги супермаркети.

Пчелен мед, който не е преработен, не е филтриран, без оцветители и ароматизатори, можете да си закупите САМО директно от пчелар. Забранена е продажбата в хранителните супермаркети!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.