19 Януари, 2017 00:15 4 563 0

Липсата на сън води до напълняване

  • сън-
  • здраве-
  • калории-
  • напълняване
Липсата на сън води до напълняване - 1
Снимка: shutterstock.com

Не е тайна, че недоспиването не е никак здравословно. Не само, че се чувствате ужасно на другия ден, ами и има голям шанс да пратите диетата/хранителния си режим по дяволите и да започнете да трупате килограми. Учените най-накрая успяха да разберат колко точно опасно за фигурата е недоспиването – 385 калории повече дневно показват анализите от 11 проучвания, публикувани в European Journal of Clinical Nutrition.

Резултатите показват още, че участниците не са правили опити да изгорят тези допълнителни калории, което ще ги превърне в излишно тегло. Логично включилите се в тези 11 изследвания са променили нормалните си хранителни навици при наличието на недоспиване, но интересното е, че те са приемали чрез храна повече протеини и мазнини.

Според авторите на изследванията причината се корени най-вече в последвалия хормонален дисбаланс. При недоспиване се променят нивата на хормоните на апетита и глада грелин и лептин, вследствие на което мозъкът търси храна, за да удовлетвори нуждата на „центровете за награда“. Тогава храната изглежда в пъти по-привлекателна, колкото по-мазна, сладка и калорична е.

Разбира се, всеки има дни, в които не успява да вземе своя „бюти сън“, но проучване на „Галъп“ показва, че 40 % от хората редовно не успяват да си осигурят необходимите за почивка 7-9 часа на денонощие, което е сигурен показател, че неусетно и неосъзнато качват всеки месец поне 1 кг. (7000 допълнителни калории). Това от своя страна повишава риска от развитието на болести като диабет тип 2, хипертония и сърдечни болести.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА