23 Януари, 2017 15:04 1 172 0

"Св. Анна" с център за мозъчно-съдови болести

  • център за мозъчно-съдови болести-
  • "св. анна"-
  • борисов-
  • москов
"Св. Анна" с център за мозъчно-съдови болести - 1
Снимка: МС

Премиерът Бойко Борисов благодари на министъра на здравеопазването Петър Москов, на директора на столичната болница „Св. Ана” Славчо Близнаков и неговия екип за активната им работа в името на пациентите. При откриването днес на реновираните клиники по неврохирургия с център за лечение на мозъчно-съдови болести и по урология той посочи: „От спешното отделение до края всичко сме го направили ние с тези хора. Така че като дойде един пациент… да излезе от тук здрав и без травматичните увреждания, които носят тези сложни операции. Това е най-доброто и удоволетворение, и оценка”.

За откриването на реновираните клиники министърът на здравеопазването отбеляза ролята на мениджмънта на болница „Св. Ана”. „Новото ръководство промени начините на разплащане с фирмите, начините на сключване на външните договори и от това останаха пари за увеличение на работните заплати и за ремонти дейности”. Москов даде пример с Клиниката по урология, която е модернизирана със собствени средства на лечебното заведение.

Ясна необходимост, осигурени средства, ясно обосновка на финансирането, ясен и видим резултат – така министърът определи правителствената концепция за развитие на здравеопазването. Той припомни, че тя е приета още през 2014 година, веднага след встъпването в управление на правителството. „В тази концепция беше ясно записано, че мозъчно-съдовите заболявания са една от основните причини за смъртност и инвалидизация на хората в активна възраст. Последва план, финансиране и проект и днес виждате как месец по месец, година по година това се е движело до момента, в който България разполага с модерен начин за пълноценно излекуване на такива пациенти”. Петър Москов поясни, че тези центрове са гръбнакът на мрежа, която ще се разширява, ще обучава специалисти от други лечебни заведения, за да може в течение на следващите няколко години страната да бъде максимално добре покрита”.

Министърът на здравеопазването отчете, че правителството е осигурило на големите болнично комплекси възможността сами да произвеждат т. нар. циклотрони изотопи. „И те работят и произвеждат нещо, което не зависи от това дали самолетът ще дойде от Румъния или Унгария или от някоя друга държава където това го правят“, коментира Москов, подчертавайки много по-ниската цена на материалите.

В отговор на въпрос министърът на здравеопазването посочи: „Наистина ли считате, че възможността през ясните контролни механизми на Касата, през действията на държавата за увеличаване на събираемостта на здравните вноски сме достигнали до възможността лекарствата за високо кръвно налягане да могат да бъдат безплатни и това да бъде проблем?! Има ли друга такава държава, в която това да бъде проблем?! Да не може всяко едно лекарство да бъде безплатно, но ние гарантираме на хората, които сега трябва да доплащат 5, 10 или 30 лв., че ще имат възможност за безплатна алтернатива“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА