Last news in Fakti

2 Септември, 2014 12:36, обновена 2 Септември, 2014 12:37 16 070 27

Електромобилите се превръщат в проблем в Норвегия

  • норвегия-
  • електромобили-
  • градски транспорт

Покупката на електрически автомобил в Норвегия носи огромна изгода. Собствениците на коли на ток не плащат данък, паркират безплатно навсякъде и зареждат без пари на множеството зарядни станции, пръснати из страната. Освен това при продажба не се начисляват налози или ДДС.

Заради тези предимства по пътищата на Норвегия вече се движат над 32 000 електромобила. От екологична гледна точка този резултат бележи триумф на зелените технологии, но започва да създава и проблеми за инфраструктурата.

Както и в много други страни, норвежкото законодателство позволява на електромобилите да се движат в лентите на градския транспорт. При нормален трафик това не създава никакви неудобства, но в час пик колите на ток стават толкова много, че образуват тапи в иначе празните платна и нарушават графика на автобусите.

Водачите от градския транспорт се оплакват, че електромобилите буквално окупират запазените за тях ленти и настояват за отпадането на преференцията поне в най-натоварените часове. Пътниците в градския транспорт на свой ред също се превръщат в потенциална заплаха, тъй като постоянно стават свидетели на предимствата, с които се ползват колите на ток, и са все по-мотивирани да си купят такива.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Вани

    4 0 Отговор
    Скоро и в БГ, ама друг път!
  • 2 Монго

    6 1 Отговор
    Старите хора са казали: "Много хубаво, не е на хубаво."
  • 3 Shmeker

    7 0 Отговор
    Тук са на мода колите на метан или стари дизели дето горят олио
  • 4 Кобрата

    4 0 Отговор
    Ако е твърде хубаво, за да е истина, значи не е
  • 5 ДОШО ПЕТФЪШКИЕВ

    2 5 Отговор
    А в България немските щайги задръстват пътя не мога да пришпоря нисана от влачещи се гнили Соцвагени
  • 6 Пламен Бакърджиев

    5 0 Отговор
    Част от привилегиите наистина са неправилни. Няма значение с какво се движи автомобила. Пътния данък трябва да е за всички. Безплатното зареждане може да съществува само в Норвегия защото имат много водни централи, но и това не е правилно спрямо останалото паселение. По принцип нямат работа в лентите за градски транспорт. И трите приоритета са грешни.
  • 7 TheGeek

    3 0 Отговор
    Реално ние плащаме данъка за колата на база, какви евро стандарти покриват и колко коня са. Тъйче е правилно да не се плаща данък, винетката е друго нещо, тя се плаща за това че се движиш по пътя. А данъка е за вредните емисии които изхвърляме.

    Коментиран от #10

  • 8 1.5д

    0 2 Отговор
    само олио 1,67лв в калу знаете каде
  • 9 Борис

    2 0 Отговор
    напротив на тези хора трябва да им се подражава и горилата да отпаднат ЗАМИСЛЕТЕ СЕ ЗА НАШЕТО БЪДЕЩЕ !!!!
  • 10 Зелена мафия

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "TheGeek":

    Данък се изчислява у нас по година на производство и мощност. Прочети си Закона за местните данъци и такси преди да ги пишеш тези!
    Иначе за мен са абсолютно малоумни привилегиите в Норвегия!!!
    Тези пък които искат да им подражават и са много загрижени за бъдещето, да си припомнят, че човекът убил почти 80 души там получи едва 12 години затвор.
    Че обществото им е далеч по-развито от нашето, е неоспорим факт, но че не е идеално и си имат доста кусури също е неоспорим факт и не трябва сляпо да им се кланяме!!!
    Най-голямата им простотия е лъжата за Глобалното затопляне, която се превръща в нова Света инквизиция над обикновените хора!!!

    Коментиран от #11, #23

  • 11 Петър

    1 3 Отговор

    До коментар #10 от "Зелена мафия":

    97% от академичните изследвания на тема глобално затопляне потвърждават, че увеличеният въглероден двуокис в атмосферата се дължи на антропогенна дейност.

    Естествено, ти, седейки си в панелката в Люлин, си доказал точно обратното. Упс, даже не си го доказал...

    Коментиран от #13

  • 12 ИВАН

    2 0 Отговор
    Кажи си го в прав текст - няма далавера от електромобилите заради нулевите постъпления.Неизползват БЕНЗИН или Дизел - няма постъпление от акциз
  • 13 Зелена мафия

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Петър":

    А като повтаряш лъжата на медиите като папагал, дали случайно ти остана време да провериш в някой учебник или научна литература колко е съдържанието на въглеродния двуокис в атмосферата и с колко се е повишило според твоите академични проучвания??? Е, аз не живея в панелка в "Люлин", но пък съм си направил труда да прочета доста повече от теб и само ще ти кажа, че сега съдържанието на въглероден двуокис е 0,039% в атмосферата. Преди няколко столетия се смята, че е било 0,03%. Ако беше направил опит да поразмърдаш малкото ти останал калий в междуушието си, щеше поне да осъзнаеш, че такова пренебрежимо покачване на нивата на въглероден двуокис няма как да доведат до каквото и да е затопляне. Още повече, че сочените за парникови газове са и водните пари и озонът, чието съдържание е по-високо в атмосферата. Да не говорим за конвекционалното загряване на газовете, за процесията и нутацията на земната ос, за слънчевата активност, за отслабването на земното магнитното поле, за движението на континентите и т.н.
    Климатът е изключително сложна система от голям брой фактори и неарденталското обяснение на цялата тази сложна машина само с 0,039% на един от многото газове в атмосферата и, е адски идиотско.
    А ти драги ми Смехурко си бъди папагал и повтаряй нещо чуто от някоя "независима" медия страдаща от всякаква конкретика!!!

    Коментиран от #20

  • 14 tuzarya

    0 0 Отговор
    Капитализъм ли?! Та тези норвежци са съпартийци на Борисов, Станишев, Първанов и Доган. В Норвегия са построили отдавна комунизма! Браво, чак ми се повръща от яд! Няма ли най-накрая една тумба роми да отидат да им развалят рахатлъка - да им краднат тока, гумите, цветните метали от двигателите и кабелите ....!

    Коментиран от #18

  • 15 tuzarya

    1 1 Отговор
    Ехоооо неграмотнико, електрическата енергия също е с акциз, но ставката му е "0"! Виж ЗАДС !
  • 16 tuzarya

    1 1 Отговор
    З А В И С Т Н И Ц И ! Всички тук сте завистници, а хората в Норвегия си живеят прекрасно! Евалла на тях!
  • 17 Смехурко

    1 1 Отговор
    Като четеш толкова допрочети от какво страдат масово днешните деца, отглеждани в големите градове. Ама не в библиотеката, щото е неактуално!

    Hint: Затваряме се в два добре уплътнени гаража и си пускаме климатиците - ти в твоя дизелак, аз в едно беемве i3 - и почваме да дискутираме по радиостанцията глобалното затопляне. Само да не ми се успиш за вечни времена, поне няма въглерод въобще буа ха ха хаааа!!!
  • 18 Дошo

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "tuzarya":

    И това ще стане.В норвегия най-разпространеното име е Ахмед(или нещо такова, някое от мюсулманските)Още не са си обявили исканията ама като го направят тогава цяла Европа ще види зор
  • 19 CarPro

    0 0 Отговор
    Електромобилите не са хубави заради това че с тях не може да се преминават дълги разстояния. Не бих си купил такъв защото са и безбожно скъпи. Иначе от екологична гледна точка.
  • 20 Нен Нен

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Зелена мафия":

    Точно това се опитвам да обясня на хората от много време насам, но ти го обясни най-добре и най-разбираемо .
  • 21 Ян Хус

    2 0 Отговор
    Браво, страшно сравнение направи! А ти защо не вземеш да изпиеш киселината от акумулатора, или си мислиш, че акумулаторите растат по дърветата и са много екологични???
    Евала на пропагандната машина, успяла е яко да ти промие мозъка!!!
  • 22 Зелена мафия

    2 1 Отговор
    Във вестник "Шок" ли трябва да чета за заболяванията на днешните деца или да гледам БТВ? Там обаче няма как да научиш, че сега детската смъртност е в пъти по-ниска, а продължителността на живота е в пъти по-висок от времената, когато човечеството не е отделяло никакъв въглероден двуокис! И за това имат заслуга прогреса и науката и тези 0,009% повишение на въглероден двуокис!
    Ако искаш да живееш екологично - хвърляй всичко и отивай в гората, но не вземай нищо, за чието производство е отделен въглероден двуокис. Само, че и идея си нямаш, че трябва да останеш чисто гол и без никакви храна и лекарства!!!
  • 23 TheGeek

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Зелена мафия":

    Ти се прочети закона, вече е и на база какъв евро стандарт отговаря колата, а евро стандарта показва количеството изгорели газове. А в българия естествено се смята че колите с повече мощност изхвърлят повече вредни емисии, което естествено е грешно. Информирай се малко преди да пишеш.

    Коментиран от #24

  • 24 Зелена мафия

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от " TheGeek":

    Стига волни съчинения по темата за данъците. Ето какво пише в действащия закон:
    "Чл. 55. (1) За леки автомобили общинският съвет определя размера на данъка с наредбата по чл. 1, ал. 2 съобразно мощността на двигателя, коригиран с коефициент в зависимост от годината на производство, както следва:
    1. до 37 kW включително - от 0,34 до 1,02 лв. за 1 kW;
    2. над 37 kW до 55 kW включително - от 0,40 до 1,20 лв. за 1 kW;
    3. над 55 kW до 74 kW включително - от 0,54 до 1,62 лв. за 1 kW;
    4. над 74 kW до 110 kW включително - от 1,10 до 3,30 лв. за 1 kW;
    5. над 110 kW - от 1,23 до 3,69 лв. за 1 kW.
    В зависимост от годината на производство данъкът се умножава със следните коефициенти:
    Брой на годините от годината Коефициент
    на производство, включително
    годината на производство
    Над 14 години 1
    Над 5 до 14 години включително 1,5
    До 5 години включително 2,8"
    Последното ти изречение си го написал точно за себе си!
    За мен най-справедливо облагане с данък е той да е обвързан пряко с актуалната цена на автомобила. Всичко друго е дискриминация и издевателстване над обикновените хора!

    Коментиран от #25

  • 25 TheGeek

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Зелена мафия":

    А защо при новото цено образуване се включва и евро стандарта който е екологичност? И като имаш катализатор имаш отстъпка това не е ли пак за екологичност? Тогава в цената не влиза ли и екологичноста на автомобила?

    Коментиран от #26

  • 26 Зелена мафия

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от " TheGeek":

    Това гласяха да го приемат за автомобилите до 74 kW. Най-голямата безумица е данъка да е обвързан с еконорми. Със спестения въглероден двуокис ли ще запъват общините дупките??? Или една електрическа кола не изронва по същия начин асфалта както една бензинова??? Пълна световна профанизация и търговия с "парникови" газове за милиарди долари!!!
  • 27 триста итридесети

    0 0 Отговор
    Ей за тоя данък ?????
    При нас се гледа как да се направи така че, че да се крадат повече пари от народа, а не така че, да помага повече от народа.

    Въпрос към управляващите:
    Къде в света, 14 годишна кола с газова уредба, макар и 170 киловата има данък по-голям от минималната заплата ?