Last news in Fakti

27 Ноември, 2014 11:03, обновена 17 Юни, 2016 10:24 31 170 42

Лимузината на Путин ще излезе €134 млн.

  • кортеж-
  • путин-
  • нами-
  • porsche engineering
Лимузината на Путин ще излезе €134 млн. - 1

Разработката и организацията на производството на проекта "Кортеж" ще струва на руската хазна 8 млрд. рубли (134.2 млн. евро). Тази сума фигурира в списъка с държавни поръчки на сайта на руското Министерство на промишлеността и търговията.

Обявеният бюджет за нова президентска лимузина и автомобили за администрацията е тройно по-малък от първоначално калкулираните разходи. Досега се смяташе, че реализацията на четиригодишния проект ще струва 12 млрд. рубли (над 200 млн. евро), а общият размер на инвестициите ще достигне 23-24 млрд. рубли (386-402 млн. евро).

През октомври стана ясно, че натовареният с разработката на "Кортеж" Централен научноизследователски автомобилен институт (НАМИ) ще сключи договор с Porsche Engineering за конструирането на двигател за проекта. Поръчката е за агрегат с обем между 6.0 и 6.6 литра и мощност около 800 к.с.

Преди това генералният директор на НАМИ Максим Нагайцев не изключваше възможността за "Кортеж" да бъдат използвани двигатели от Mercedes-Benz, а сглобката на автомобилите да се извършва в завод на немската компания в Русия. В края на лятото стана ясно, че германците са се отказали от идеята.

Работата по проекта за нова лимузина за Путин и висшето държавно ръководство на Русия трябва да приключи на 31 декември 2016 г.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Златко Пердашиян

    4 6 Отговор
    da si vzeme edin benc i da ne se zanimava s gluposti
  • 2 самосвала

    2 3 Отговор
    Ееее, то за една лимузина и още няколко коли 3 години разработки и сума ти пари.
  • 3 3456

    4 3 Отговор
    То да си вземе Мерцедес е добро решение, ама разработчиците нямат интерес да изпуснат пълненето на гушите с индивидуална глезотия за сметка на който и да е народ.
  • 4 Кобрата

    8 0 Отговор
    Този Путин е чист престъпник...да платиш 134 млн. евро от хазната, която е пълна с данъците на хората е направо безбожие отвсякъде. Този човек е направо за трепане...но в България така и в Русия мафията е на власт и мнението на обикновените хорица (данъкоплатците) не играе никаква роля.
  • 5 raptor

    4 5 Отговор
    Алооо! Сметкаджиите! Тука става дума за национален престиж, не за 1 кола! Не са кой знае колко много, като става дума за разработване на автомобил! Може да не е изгодна инвестиция в чисто икономическо отношение, но като цяло си струва! Могъща страна... Редно е президентите и да се возят в подобни автомобили!

    Коментиран от #14

  • 6 йордан иванов

    5 1 Отговор
    134 милиона пришки да му излязат на Путин..
  • 7 Vasik Atanasova

    2 3 Отговор
    ТОВА Е ПУТИН
  • 8 бай брадър

    6 3 Отговор
    @Raptor:

    Напълно съм съгласен с Кобрата. Първоначалния бюджет им е бил близо половин милиард долара! Като се има предвид че обикновените хора в страната са потърпевши, не знам как иначе може да се нарече това изхвърляне.. За 1-2 милиона вероятно може да се поръча най-най- на която и да е марка - брониране, екстри, каквото се сетиш.. Да изхарчиш стотици пъти повече за да си начешеш манията за величие... е направо смешно. Тя дори няма да е напълно руска, защото ще си купят двигателя отвън.. Добре че не са решили и него да правят, щяха да прехвърлят милиард долара сигурно.. хаха
  • 9 Николай Николов

    5 5 Отговор
    Ами през където е минал комунизма хората хубаво не са видели,сега народа ще ги плаща тези милиони!

    Коментиран от #10, #11, #16, #28

  • 10 Пламен Бакърджиев

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Николай Николов":

    А при нас парите от КТБ да не би ГОСПОД да ги плати. Нали сме демокрация а не комунизъм. Руснаците поне знаят къде им отиват парите.
  • 11 199

    3 5 Отговор

    До коментар #9 от "Николай Николов":

    твоите пари не ти ги взеха костов и боко ли??? нали са демократи бе....

    Коментиран от #29

  • 12 Kofti

    4 2 Отговор
    Ей така се лапат държавни пари... това е някакво безумие, просто е нелепо! На гол тумбак - чифте пищови....
  • 13 Христо

    3 3 Отговор
    За незапознатите младежи във коментарите.Русия върти 2.5 трилиона долара пари.Това е бюджета на държавата.А петрола и газта която продават е за 364 милиарда долара.Това прави 14 процента от бюджетните приходи.А за някакви си милиони е смешна цифра за тази голяма държава.

    Коментиран от #15

  • 14 Русофоб

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "raptor":

    Хаха, престиж било... направо си е тотална грандомания, малко като в Корея стават нещата... То бива чак такова изхвърляне... И като се има предвид, че руснаците като цяло въобще не са богати (говорим за проент население), направо е смехотворно! Значи другаря ще си разработва колата, а за "поданиците му" - нищо не се разработва, още произвеждат ладите като преди 30 години... Е да ти имам и отношението към народа ти, за какво тогава му е престиж, като не го заслужава? Да не говорим, че толкова пари за разработки и накрая пак илзезе удължен Ролс Ройс, ай с...р!

    Коментиран от #33

  • 15 кел файда

    4 3 Отговор

    До коментар #13 от "Христо":

    И като е така, що средностатистическите руснаци са бедни като църковни мишки, а навсякъде извън 3-4 по-големи града е тотална щета???
  • 16 Кобрата

    2 5 Отговор

    До коментар #9 от "Николай Николов":

    То твоето бива бива ама от свине курбан не бива...Сега като сме демокрация какво са видели хората ми кажи? Едно време може да е нямало толкова много материални неща, но поне имаше работа и храна за хората. А сега има всичко, но най-важното го няма- работа и пари. Какво вижда сега нормалният човек със заплата 300 лв? В България най-добре живеят мутрите и престъпниците, а останалите 95% население се спасява както може. Искахте демокрация, на ви сега демокрация...в калта

    Коментиран от #22

  • 17 Веско

    3 3 Отговор
    В главите на тия още кънти октомврийската революция и непреминалия махмурлук :)
  • 18 европеец

    0 4 Отговор
    коментатори! Проект Кортеж - това е НОВА МАРКА, а не една кола за Путин! Коли от проекта ще се продават на всички желаещи!

    Коментиран от #21

  • 19 Владо

    3 3 Отговор
    Хората са построили Майбах... Мерцедес Пулман и какво ли не още за такива като Путин. Слушах преди време тв интервю с някакъв наш артист, в което той каза, че в задръстване в Лондон е попадал на ангглийската кралица в съседната кола до него.... Но това е друг свят като че ли. Тази "имиджова" лимузина сигурно ще се продаде в няколко екземпляра в Русия, Китай и Северна Корея за "вождове" няма как да не се сетя за Чайките им (едни невероятни таралясници). Но хората от бизнеса според мен няма да я предпочетат а ще си карат утвърдените вече марки.
  • 20 Турбото

    3 3 Отговор
    Ако ще и 534 к евра да струва, все ми е тая и въобще, писнало ми е от разни псевдо-статийки за лимузината на Путин.
  • 21 Владислав Димитров

    0 3 Отговор

    До коментар #18 от "европеец":

    Едва ли ще се намери някой желаещ, който да даде за това уродство разработано от някакво си там НАМИ, такива луди пари !
  • 22 S Doichinov

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "Кобрата":

    "Нормалният човек" който взима 300лв.заплата както казваш ти е-с ниско образование,най вероятно глупав,апатичен,мързелив и т.н.Кой иначе работи за тези пари?Не искам да обиждам никой но всеки който наистина е учил а не тези с купените дипломи имат добра работа и взимат повече.Много повече.

    Коментиран от #31, #32

  • 23 KУРОВ

    2 5 Отговор
    Да събира от сега яки руски селяндури да я бутат като закъса.
  • 24 mediator37

    2 4 Отговор
    Имам чувството, че танковият завод в Нижний Тагил би проектирал по-красива кола. А във всички случаи ще е и по-евтина.
  • 25 Oshikuru Samurai

    1 1 Отговор
    Работата по проекта за нова лимузина на Путин трябва да приключи на 31 дек. 2016 г.
    Това означава че Путин ще се кандидатира за нов президентски мандат , тъй като следващите президентски избори са през 2016 г.
    Дизайна изглежда консервативен и ретро на рисунката.
  • 26 John Gottin

    1 1 Отговор
    Aman от диктатори.
  • 27 товаришча

    0 1 Отговор
    А на нашият Бащица колко му струва бронираният мерцедес?

    Коментиран от #30

  • 28 Autohouse Randm

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Николай Николов":

  • 29 Autohouse Randm

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "199":

    ne komuniste parite ni gi vzeha komunisticheskite na koito se klaniash
  • 30 Дошo

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "товаришча":

    Колко да струва?Милион?Не са 134 и то евро.
    От такива, които реват за комунизма ми се гади!
  • 31 Кобрата

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "S Doichinov":

    Ти въобще не си наясно със ситуацията...Има хора с по 3 висши образования, които са учили и с много усилия са взели образование, а сега някои от тях са без работа, а друга част работят същото като тези, които не са учили. Ставал съм свидетел на случаи в които висшист се е записвал на бюрото по труда и са му предлагали мръсна работа, която не му е по специалността.
    Няма гаранция, че като си учил и ще вадиш пари...много повече ще те боли ако имаш висше, за което си учил 5 години, а накрая работиш с циганите и с необразованите българи.
  • 32 Кобрата

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "S Doichinov":

    В България ако нямаш връзки си загинал...то вече чистач да искаш да отидеш пак ти трябва човек, който да те уреди.
  • 33 raptor

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Русофоб":

    Абе ей! Бедняче! Могъща страна с гигантски потенциал! Най-великата нация на смрадливата планета! Какво са 136 милиона за съдаването на толкова представителен за страната автомобил? СтотинкИ! Я си трайте, че идва момент в който пак ще доклатвате на Русия! И ще сте добре! А няма да мрънкате като ощипана стара мома!
  • 34 Булгар

    0 0 Отговор
    ... ако средностатистическият руснак е беден като църковна мишка,едва ли Путин щеше да е любимец на народа,подкрепен от 80% от населението.Съди по нашето управление и това каква е позицията на народа към управляващите.

    Иначе лимузина ми харесва има идентичност и характер,прилича на гангстерските коли от 50те....
  • 35 Shmeker

    0 0 Отговор
    Руснаците не са бедни, при това си имат нещо като комунизъм - т.е. безплатно образование, безплатно електричество - само с такса електромер и т.н.
    Има райони, където няма бензиностанции, а както си караш има оставени варели с гориво - отиваш и си сипваш.
  • 36 Дудук

    1 0 Отговор
    Абе от 20 години гледаме само рисунки на руски автомобилни разработки. Кога ще видим нещо сглобено? Президентски лимузини, суперкари, супер джипове - ама само на компютор нарисувани.

    Всъщност, Русия и СССР май нямат собствена автомобилна разработка в последните 100 години. Та защо ли питам?
  • 37 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    нещо са се объркали.една кола за 134 млн.?за тези пари биха купили поне 1000 s класи .

    Коментиран от #38

  • 38 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Десислава Димитрова":

    Деси /Стояне/, хайде пак прочети темата и тогава пиши глупости! Това не е цената на една кола, това е сумата за "...разработка и организация на производство...". Знаем, че си против, противното на обратното на смисленото и разумното..., но нека поне има мааалко разум дори и в глупостта ти...

    Коментиран от #39

  • 39 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #38 от "Монго":

    проекта кортеж,само по себе си казва за колко коли иде реч ,а и лимузината на путин предполагам ще се отличава от останалите в кортежа,но наистина като се замисля си прав ,руския кортеж може да включва стотици лимузини ,нали русия е велика страна най-великата и трябва и кортежите и да са най-великите.та в този ред на мисли е възможно да става въпрос за повече от 5-10 коли ,но все пак това ще е единична поръчка,а не сериино производство.
  • 40 kkk

    1 0 Отговор
    Смешници,като са най-великите на света,как така за толкова години не можаха един двигател да разработят? От 60-те години от как купиха лиценза от Фиат и започнаха да правят Жигулки и Лади- от тогава до днес-нищо. За собствения си президент не могат да конструират един двигател. Коя друга "велика " държава фо прави тва? Франсетата даже ,си возят Президента в разни там Ситроени,Пежа,но са си тяхни. Излагация голяма. Айде сега русофилите цвъкайте минуси,сега ви е паднало.Ама фактите са си факти и говорят много зле за държава ,която претендира да е 2-ра или 1-ва сила в света.

    Коментиран от #41, #42

  • 41 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "kkk":

    явно не схвана иронията !
  • 42 ххх

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "kkk":

    Добре бе,производството на коли и тенекий ли е най-важно,тва ви е като клише,какво са направили руснаците в автомобилостроенето. Имат разработки и проекти,които други ''велики''страни не са се и сещали,че съществуват и само са копирали. Другите като са толкова велики що не изтреляха човек в космоса преди Русия или СССР по онова време.
    Тая злобичка дето ви яде.....