2 Декември, 2014 10:14, обновена 2 Декември, 2014 10:16 43 541 182

Франция се отказва от дизелите

  • дизел-
  • франция-
  • екология

Френските власти планират поетапно намаляване дизеловите автомобили в страната с цел ограничаване на замърсяванията. Правителството смята да въведе и система за отсяване на най-неекологичните возила, заявява пред Reuters премиерът Манюел Валс.

Франция се смята за един от бастионите на дизеловите технологии. В момента около 80% от личните автомобили там имат нафтови мотори и плановете на управляващите ще засегнат огромен брой от собствениците им.

"Поощрявахме използването на дизелови возила прекалено дълго време и така предизвикахме неконтролируемото им увеличаване. Това беше грешка. Настъпи моментът за постепенен, грамотен и прагматичен отказ от тази политика", пояснява Манюел Валс.

Според френския премиер правителството вече разработва стратегия, която предвижда ред мерки за намаляване на данъчните преференции за дизелови автомобили пред тези с бензинови двигатели още от догодина. Властите смятат да увличат вътрешния налог върху потреблението на енергийни продукти (TICPE), който ще вкарва в хазната по два евроцента от всеки литър нафта. Изчисленията сочат, че така в бюджета ще влизат допълнителни 807 млн. евро.

Готви се и нова система за класификация на автомобилите по количеството вредни емисии от въглероден двуокис. С въвеждането й местните власти ще могат да ограничават достъпа на колите с най-замърсяващи двигатели до центровете на градовете.

Френското правителство ще разшири и обхвата на програмата за поощряване на отказа от стари дизели в полза на по-екологични агрегати. По-рано министърът на енергетиката Селоген Роял обеща, че собствениците на нафтови модели, които решат да ги сменят с електромобили, ще могат да разчитат на държавна помощ в размер до 10 000 евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стоян Стоянов

    3 9 Отговор
    Хах - и какво ще стане с HDI (PCA) и DCI (Renault) моторните гами? Странни хора са тия французи - в USA все още 5, 6 литрови ДВГ ползват (верно, не колкото преди няколко десетилетия), а тук за замърсяванията ще мислим.
    А и в интерес на истината въобще не съм се замислял досега, че Дизеловите мотори замърсяват повече от бензина.
  • 2 Читател

    5 0 Отговор
    Като количество газове (гр/км), дизеловият двигател отделя по-малко количество от бензиновия. Но пък газовете от дизелов двигател са много по-токсични.

    Коментиран от #4

  • 3 комнтар

    6 1 Отговор
    Кво не си се замислял, ами това ,че хвърлят 12м сажди след тях, без значение стар или нов дизел.Това си е агрегат за камиони и трактори, не за коли
  • 4 ххх

    1 5 Отговор

    До коментар #2 от "Читател":

    "Но пък газовете от дизелов двигател са много по-токсични."

    Защо смяташ така? Моля аргументирай се. Не се заяждам, наистина ми е любопитно въз основа на кое смяташ така

    Коментиран от #10

  • 5 Бензи Антидизеларов

    6 2 Отговор
    Стоянчо, ти не знаеш къде се намираш. Карал ли си зад дизелов автомобил някога или се правиш зорлем на гламав.Французите правят първата стъпка към това, което отдавна трябваше да се направи, а именно, да се забранят със закон производството и използването на дизелови автомобили.

    Коментиран от #15

  • 6 гост

    3 2 Отговор
    Четох в NG една статия за Гренландия. Та там показваха как се топят неконтролируемо ледове и една от причините бяха фините частици, носени от вятъра и генерирани от дизеловите ДВГ. Падайки върху ледените шапки, намалят отражателната способност на снега и леда и от там идва по-голямо нагряване и топене.

    Коментиран от #12, #22

  • 7 1313

    4 1 Отговор
    предлагам да ги подарят на нас френските дизели а ако искат да карат форд дизел- ще заприличат на южноафриканци
  • 8 1313

    1 7 Отговор
    до бензи антидизела коментар 6 явно не си виждал през живота си пежо дизел или си го объркал че е електрическо ела и виж
  • 9 Пакман

    4 1 Отговор
    А при нас кога ще ни дадат 10000 евро да си купим електрическа кола- никога
  • 10 Бате Цецо

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "ххх":

    Можеш да прочетеш за състава на газовете от дизелите тук:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Diesel_exhaust
  • 11 Гост

    1 8 Отговор
    Говори се за стари дизели, особено бусове, автобуси. В някой градове из Европа не може да караш стар дизел, ако не плащаш такса от около 10-20 евро на ден.
    Според мен програмата ще е точно за 20+ годишните дизели. Няма да забранят пройзводството на новите, защото новите дизели са много по екологични.
  • 12 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Ей, много интересна статия си чел! Тия които са я написали са по-добри в измислиците от Люк Бесон, Петър Джаксън и Куентин Тарантино, взети заедно :)))
    Такава чутовна глупост не бях чел!!!
  • 13 хищникът

    3 1 Отговор
    Дбре че не поощриха ромите щяхте да предизвикате неконтролируемото им увеличаване
  • 14 Бхд БхД

    1 5 Отговор
    Те тез още си мислят ,че бензина е по-безопасен от дизела
  • 15 Стоян Стоянов

    1 6 Отговор

    До коментар #5 от "Бензи Антидизеларов":

    естествено, че съм карал зад дизел - гадно е когато колата е над 10-годишна - съгласен съм с теб. Но за новите дизели ... не знам. Едва ли и техните емисии са толкова вредни.
  • 16 Vasik Atanasova

    3 3 Отговор
    НИКОГА НЕ СЪМ ХАРЕСВАЛ ДИЗЕЛ
    ПОРАДИ РЕД ПРИЧИНИ
  • 17 БМВ

    1 3 Отговор
    Ще се сетят Франсетата че по-хубаво от бензинов мотор няма. Дизелите са кенефи. Ама те едва ли имат като наще дизеолви кенефи без катализатори и с нафта от трактори и тирове дето се карат и може да те удоши на някой крастовище
  • 18 СамоСелянитеКаратБМВ МустангаЕномерЕдно

    3 1 Отговор
    Само така ! тракторите - на полето !
  • 19 кмета

    3 4 Отговор
    искат да няма замърсяване а печалби от неф, газ искат да влизат в хазната ,накрая от два стола на земята и новите еднодневки не струват (чист дизел) 300Д на1,5мн км на тези дизели няма какво да се счупи и затова ще ги ограничават да може в сервиза да те дерат

    Коментиран от #23

  • 20 Трактор Петя

    8 2 Отговор
    Добър ден,сетиха се че дизела трябва да се изхвърли.Японците от поне 20 години не дават да влизат дизели в големите им градове.
    Сега ще се учат да правят електромобили франсетата,а швабите горките са в каменната ера там още слагат 12 цилиндрови тракторни двигатели на коли.
  • 21 A95

    1 4 Отговор
    Бензина е за каране, нафтата за топлене !!! Всичко друго е празни приказки... 3-та цедка гориво ще го слагам на кола... Айде на трактора и на село...
  • 22 Продавам вредни емисии на балъци

    3 4 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Това е голяма заблуда колега.Един вулкан като изригне и замърсява колкото човечеството не може за 10г да замърси.Всичко е бизнес и ти си шаранчето на голата кука.
  • 23 Име:

    7 2 Отговор

    До коментар #19 от "кмета":

    То и бензинов да е 2.4 дефорсиран 60к.с пак няма какво да му стане... та колкото и да е "чист" тоя чист дизел е отживелица...
  • 24 пешо

    3 3 Отговор
    По проста статия и по прости коментари не бях чел.....
  • 25 W222

    5 8 Отговор
    КОГА ЛИ И В БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ИМА ДИЗЕЛИ А САМО БЕНЗИНИ,ХИБРИДИ И ЕЛЕКТРИЧЕСКИ КОЛИ.ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ ТАКА КОЙТО КАРА ДИЗЕЛ ДА ПЛАЩА ПРИМЕРНО СЪС 100 ЛЕВА ПО ВИСОК ДАНЪК.И ДРУГО НЕЩО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ,КОЛИТЕ КОИТО НЯМАТ НОРМА ЕВРО 3 ИЛИ СА ПРЕДИ 2000 ГОДИНА ДА НЯМАТ ПРАВО ДА КАРАТ ВЪВ ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ КАКТО Е ВЪВ ГЕРМАНИЯ.ТРЯБВА ЛЕКО ПО ЛЕКО ДА СЕ ПРЕМАХВАТ СТАРИТЕ КОЛИ КОИТО СА ПРЕДИ 2000 ГОДИНА.ЗАЩОТО СТАРИТЕ КОЛИ ХЕМ ХАРЧЪТ И ЗАМЪРСЯВАТ ПОВЕЧЕ ОТ НОВИТЕ,ХЕМ И СА МНОГО ПО ОПАСНИ ОТ НОВИТЕ КОЛИ ЗАЩОТО ПОВЕЧЕТО ОТ СТАРИТЕ КОЛИ НЯМАТ АБС,ЕСП,ВЪЗДУШНИ ВЪЗГЛАВНИЦИ(ПРЕДНИ,ЗАДНИ,СТРАНИЧНИ).КАТО ЦЯЛО 100% ОТ КОЛИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ СЛЕД 2000 ГОДИНА И ЩЕ ВИДИТЕ ТОГАВА КОЛКО ПО МАЛКО КАТАСТРОФИ И СМЪРТНИ СЛУЧАЙ ЩЕ ИМА

    Коментиран от #38

  • 26 Ганю

    5 2 Отговор
    ами да,на бензинец,ама най-добре е на газ-тънкънЪ,ганчо...Ма то никой не приказва за разхода на 100 тук,щото ще почнат басните и големите лъжи:)
  • 27 долу дизела

    6 3 Отговор
    Поздрави за франсетата, ама много късно! Дизел=мизерия и всякаква мръсотия - шум, вибрации, пушек, смрад! Навсякъде по света където нямо политически и икономически стимули и принуди потребителите предпочитат бензин! Натъпкват ги с филтри за твърди частици, азотен оксид и кво ли не, но докато са нови. А у нас са стари и картинката е трагична - във всеки форум масово се хвалят кой как си изрязал филтър и катализатор и как му се отпушила колата, а това че отзад се запушва до димна завеса много важно!

  • 28 330i

    9 2 Отговор
    Карам на газ (замърсявам с вода) данъка ми е 250 лева, 124-ка 250д замърсява като кремиковци (щот катализатора е продаден) под 100 коня данъка му е 30 лева, ... тука е така.
  • 29 долу дизела 2

    6 2 Отговор
    Тия които го карат само по финансови причини и защото нафтата се води разход за фирмата ги разбирам, така им го наложиха. Но никога няма да разбера мазохистите които изпитват удоволствие от тая мизерия чисто технически. Много ме кефат сравненията които правят - безшумен ПОЧТИ като бензина, вибрации /в движение обаче/ ПОЧТИ като бензина. Но най-великото е как върви ПОЧТИ като бензина, сравнявайки двулитров турбо дизел с..........атмосферен двулитров бензин. Но защо не го сравняват с турбо бензин - двигатели се сравняват при еднакви: ходов обем, честота на въртене на к.вал и начин на пълнене. О да, забравих прословутия саундинженеринг – звучи ПОЧТИ като бензина! Долу гнусния смрадляк! Уви вече е късно, наводнено е с тая помия............
  • 30 Шиничи Ясуко

    5 1 Отговор
    За това сменям филтър на купето всеки месец.Каране по цял ден по софийските улици след " екологични "дизели
  • 31 скар фейс

    4 4 Отговор
    Не ви знам какво толкова спорите, но в момента карам кола чсит дизел (не ми е единствена) и единственото, което правих по него, са няколко подгревни свещи. Това е за 10 години експлоатация. Вярно, че е доста тромав, но е много здрав и не пуши. Просто няма поддръжка, докато при безнина, постянно има проблеми с инжекциона (най-вече от некачествен бензин), токоразпределителни кабели ,смукач (автоматичен разбира се)... Разбира се, не казвам, че дизела е нещо много повече от него, но си има предимства и той, най-малкото заради съотношението - големия въртящ момент и ниския разход.
  • 32 аз

    3 4 Отговор
    Прости франсета с камионите какво ще правите?Внос на ЗИЛ-ове от братушките.Най-добре спрете да произвеждате"коли"

    Коментиран от #34

  • 33 пешо

    2 6 Отговор
    Може и кораби на бензин да почнат да правят умните французи........
  • 34 Стоян Стоянов

    5 2 Отговор

    До коментар #32 от "аз":

    бе не са чак толкова прости французите по принцип - верно, родното им автомобило-производство едва ли ще се доближи до немските премиум Мерц и БМВ , но и те си имат попадения. При по-компактните автомобили и по-евтини имат не малка продукция. И при ванове, бусове и баничарки също гледам доста се движат и по нашите пътища включително, което си е показателно, при положение, че в България основно се зачита немското по подразбиране.
  • 35 симо

    3 6 Отговор
    Този w222 направо пише глупости. Аве карам audi от 98 г. с евро 5 на предния прозорец. Когато минавам преглед и му мерят изгорелите газове механиците се чудят как е възможно да не замасява въздуха. За какви 100 лева ми говориш бе отворен.

    Коментиран от #44, #45

  • 36 иво

    2 0 Отговор
    а какво се случва с парите от еко таксите
  • 37 някой

    6 2 Отговор
    Знае се, че от дизелите се изхвърлят фини частици, които са причинители на рак. Т.е. колкото повече дизелови автомобили, толкова повече рак. От 2015-та в Германия влиза ЕВРО 6 нормата, където макс размер на фините частици е намален още. Но...това си е Германия, след 7-8-15 години колата е в България, нов филтър е големи пари и хоп, колата е без филтър. Просто данъкът на дизелите трябва да е 3 спрямо бензина (както е в Германия, независимо че колите са чисти заради филтрите). В Германия един дизел е изгоден, ако се кара повече от 20к/година (разликата от данъка се избива от горивото).
  • 38 цфтщ

    1 2 Отговор

    До коментар #25 от "W222":

    А,бе коли с абс и въздушни възглавници преди 2000 година колкото си щеш,компромисът на сигурността на пътя го извършва само задволанното устройство,България не ни е виновна,а точно запада,защото цял живот следваме техните стандарти,а всъщност не можем да им стъпнем на малкото пръстче,е затова се напълни с такива като теб-хленчещи.
  • 39 бг мафия по нашенски

    0 8 Отговор
    я налей олио на бензина и ще видим кой е по добрия двигател аз като карам на олио за без пари и не замърсявам пак плащам данък и кмета го е казал добре бетон на кладенците и няма замърсяване най доброто гориво е слънцето ,водород защо не ползват тази енергия =няма милиярди

    Коментиран от #41

  • 40 Japoneze

    8 0 Отговор
    ..и така броя на Дизеловите коли втора ръка внесени от Франция ще се удвои!
  • 41 Гост

    9 0 Отговор

    До коментар #39 от "бг мафия по нашенски":

    Чакат теб да им обясниш как да ползват слънцето и водорода. Ама като гледам, ще има да чакат - та теб с тази граматика във 2-ри клас няма да те приемат!
  • 42 W222

    0 2 Отговор
    НЕСЪМ СЪГЛАСЕН ЧЕ МНОГО КОЛИ ПРЕДИ 2000 ГОДИНА ИМАТ АБС,ЕСП И ВЪЗДУШНИ ВЪЗГЛАВНИЦИ НАВСЯКЪДЕ (ПРЕДНИ,ЗАДНИ И СТРАНИЧНИ).ДА НЕ ГОВОРИМ ПЪК ЗА КОНТРОЛ ЗА СПАЗВАНЕ НА ДИСТАНЦИЯТА ИЛИ ПЪК СТАРТ СТОП СИСТЕМА
  • 43 JTD

    1 2 Отговор
    Я като сте големи разбирачи, кажете някой проверявал ли е въобще данните за СО2 ? Ще се учудите че дизела замърсява по-малко от бензина, и то за двигатели на един и същ модел.
    Ето малък пример :

    BMW 320i - 150 HP - 159 CO2
    BMW 320d - 163 HP - 140 CO2

    Някой да има да каже нещо ???

    Коментиран от #58

  • 44 S Doichinov

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "симо":

    Ауди 98г с евро 5.Ти не гледай какво пише на стъклото.На дедо на жигулето може и евро 6 да пише но дали е така.Ако си закърпиш гърнетата може и да ти замерят реално изгорелите газове Относно статията-франсетата се гордеят с дизела си и да се откажат от него-не вярвам.HDI-то се е доказало във времето.
  • 45 galaxy

    2 6 Отговор

    До коментар #35 от "симо":

    Точно така е както пишеш! На дизеловите автомобили уредите на годишните технически прегледи не могат да засекат никакво замърсяване. Аз имам три автомобила и на трите ситуацията е една и съща. Уреда не засича никакво замърсяване даже инспекторите се притесняват, че уредите им не отчитат. В САЩ например за дизелови автомобили емисионен тест не се прави поради тези причини. Емисионния тест е само за бензиновите. А в България почти всички бензинови коли карат на газ!!! Бензиновите автомобили в ниските обороти нямат душа. Само ръмжат и не вървят. Дизела има голям въртящ момент и набира яко и в ниските и в по-високите обороти. Бензина няма качества да се сравнява с дизела. Дизела е и по-икономичен от бензина и не е леснозапалим, като бензина. Ако карате на газ или метан и се блъснете ще изгорите за секунди. Това е бомба!!!

    Коментиран от #47

  • 46 Киро

    2 5 Отговор
    Един прост факт:

    КПД на бензина - 25%
    КПД на дизела - 50%

    Да задължат всички дизели да са с ДПФ и драмата приключва.

    Коментиран от #49

  • 47 Гост

    8 2 Отговор

    До коментар #45 от "galaxy":

    Викаш дизела набира яко във високите обороти? А случайно да си забелязал, че той има наполовина оборотите от бензина? А дали ще набира ако няма турбо, а?
    Защо не вземеш да пробваш да се напъваш с твоите печки на някой, който е с бензин със същата кубатура като теб, но и като теб има турбо?! Тогава ги разправяй колко върви дизела?!

    Коментиран от #51

  • 48 Киро

    2 4 Отговор
    Гостенин, не коментирай нещо, което не разбираш!



  • 49 Гост

    7 1 Отговор

    До коментар #46 от "Киро":

    Ти тази двойна разлика в КПД къде я сънува? КПД на бензина е около 35%, а на дизела около 40%.
    Дизела без турбо е гола вода!!! Единствения им плюс е в малкия разход.
  • 50 борислав

    1 1 Отговор
    Дизел бензин все тая,мръсотия и отрови, но удоволствието да караш бързо е голямо.Не случайно 1.6 и2.0 двигатели са по 170-200 коня.Пазара търси СКОРОСТ .
  • 51 galaxy

    2 8 Отговор

    До коментар #47 от "Гост":

    Нищо не разбираш от автомобили! Ама нищо. Вземи която и да е марка еднакви автомобили -дизелов и на бензин и пробай да видиш кой как върви. А мойта "дизелова печка" набира 100км/ч. за 5 сек. и е 2 тона. С издухания ти бензинов двигател на старт с мен няма и да разбереш какво става. Ще имаш чувството, че си седиш на едно място.

    Коментиран от #53, #65

  • 52 W222

    1 1 Отговор
    НОВИТЕ БЕНЗИНИ ХАРЧЪТ КОЛКОТО СТАРИТЕ ДИЗЕЛИ.И ХУБАВОТО Е ЧЕ ВСЕ ПОВЕЧЕТО НОВИ КОЛИ ИМАТ ТУРБО И ХЕМ ХАРЧЪТ МАЛКО ХЕМ ВЪРВЪТ МНОГО
  • 53 Гост

    9 2 Отговор

    До коментар #51 от "galaxy":

    Ти да не си в детската градина? Тези празнословия мъчат само клавиатурата ти. Ако имаш да казваш нещо конкретно - казвай го. Но след като пишеш небивалици и съчинения за ДВГ, май е най-добре да не си хабиш графита на копчетата.
    Пък това за 5-те секунди до 100 км/ч, единствено говори, че или си много комплексиран, или не знаеш, че има автомобили ускоряващи до тази скорост под 3 секунди. И знаеш ли какво - нито един от тях не е дизел, патроне!!!
  • 54 galaxy

    2 5 Отговор
    Дизелът е по-съвършен от бензиновият двигател, благодарение на принципа си на действие. Докато при бензина се регулира количеството на гориво-въздушната смес, която се подава в цилиндъра /количествено регулиране/, то при дизела се регулира само количеството на горивото, което се впръсква в цилиндъра /качествено регулиране/. Количеството на въздуха е постоянна величина при всяко положение на педала на газта. Дизелът няма запалителни свещи, горенето започва от температурата на адиабатно свития въздух в цилиндъра. Ето защо степента му на сгъстяване е 2-3 пъти по-голяма. Ако новият бензинов мотор има 14 бара компресия, то новият дизел е с 34-36 бара. За добър дизел на старо се смята такъв с компресия 30 и повече бара.

    КПД/коефициент на полезно действие/ на дизела е по-голям от този на бензина с около 20% за автодвигателите и до 40-50% при големите корабни ниско оборотни хибридни мазутно-дизелови двигатели.От тук следва и пословичната икономичност на дизела. Вярно е, че като двигател дизела е температурно и якостно по-натоварен, но това не е от значение на практика Трябва да се отбележи, че дизелът е за нискооборотен мотор. Максимума на честотата на въртене е около 2000-2500 оборота в минута. Това гарантира и по-голямата дълго вечност на двигателя в сравнение с бензина /по-бавно движение на буталото и по-малко на брой цикли за едно и също изминато от автомобила разстояние, водят до по-малко износване/.
  • 55 galaxy

    2 5 Отговор
    Дизелът е по-съвършен от бензиновият двигател, благодарение на принципа си на действие. Докато при бензина се регулира количеството на гориво-въздушната смес, която се подава в цилиндъра /количествено регулиране/, то при дизела се регулира само количеството на горивото, което се впръсква в цилиндъра /качествено регулиране/. Количеството на въздуха е постоянна величина при всяко положение на педала на газта. Дизелът няма запалителни свещи, горенето започва от температурата на адиабатно свития въздух в цилиндъра. Ето защо степента му на сгъстяване е 2-3 пъти по-голяма. Ако новият бензинов мотор има 14 бара компресия, то новият дизел е с 34-36 бара. За добър дизел на старо се смята такъв с компресия 30 и повече бара.

    КПД/коефициент на полезно действие/ на дизела е по-голям от този на бензина с около 20% за автодвигателите и до 40-50% при големите корабни ниско оборотни хибридни мазутно-дизелови двигатели.От тук следва и пословичната икономичност на дизела. Вярно е, че като двигател дизела е температурно и якостно по-натоварен, но това не е от значение на практика Трябва да се отбележи, че дизелът е за нискооборотен мотор. Максимума на честотата на въртене е около 2000-2500 оборота в минута. Това гарантира и по-голямата дълго вечност на двигателя в сравнение с бензина /по-бавно движение на буталото и по-малко на брой цикли за едно и също изминато от автомобила разстояние, водят до по-малко износване/.

    Коментиран от #56, #61

  • 56 Гост

    5 3 Отговор

    До коментар #55 от "galaxy":

    Хайде пак волни съчинения, при това пуснати два пъти. Само, че това не ги прави правилни.
    Виж в какви противоречия изпадаш, само и само да покажеш, колко си прав. Как така голямото температурно и механично натоварване на дизела не е от значение за живота му, но пък високите обороти на бензиновия двигател са от значение за неговия живот?
    Стига простотии ами вземи и се замисли защо няма сериен дизел с време за ускорение под 3 секунди от 0-100 км/ч!
    Опа, май инженерите са се объркали, защото не са чели твоите велики разсъждения по темата. Имаш пари за двутонен дизелов автомобил, който ускорява за 5 секунди от 0-100 км/ч, значи няма да имаш проблем да изпратиш до големите производители на автомобили твоите "велики" прозрения за ДВГ :))))))))))))))))))))))
  • 57 Виктор Георгиев

    1 1 Отговор
    Доста отдавна компресията на съвременния дизел не е като едно време 30+ атмосфери, а налягането за да се възпламени горивото се постига от помпата дюза ,но ме си се влиза в спорове с които и да е дали дизела или бензина е по-съвършен, защото разбира се е излишно и всеки мотор си има предимства и недостатъци.Темата е ,че дизеловия мотор, който се кара на нафта е най големия замърсител въпреки филтрите си за твърди частици и катализаторите, които им поставят и това е факт, следвани по статистика от тези, които се карат на бензин,пропан-бутан и метан разбира се.Най-добро еко приложение имат електро-автомобилите и тези, които се опитват да въведат със слънчеви батерии ,но ги няма реално в производството,но реално незнам някъде да пише дали самото производство на тези еко автомобили и рециклирането им не вреди на околната среда по-вече от нормалните.
  • 58 Japoneze

    2 1 Отговор

    До коментар #43 от "JTD":

    JTD,това е вярно,но не СО2-то е проблема на дизелите- финните канцерогенни сажди-богати на отровни серни съединения!За това слагат ДПФ филтри - да събират в града и да се издухват(прострелват-кой с гориво,кой с Адд-Блу,и т.н.)И най-добрия дизел при рязко натоварване(ръчка от място) издухва едно облаче черен дим,което ти,аз ,деца тръгнали на училище и т.н... го изгълтват и то всекидневно-в дългосрочен план си е страшно!А аз лично познавам 5 човека които си разкараха ДПФ филтрите,но българина за сметката -няма грешка.Я като в белите страни да се правят проверки за тези филтри и катализаторите- да видим дали някой ще ги маха-като ти спрат колата от движение до монтажа на новия филтър!
  • 59 жотем

    1 1 Отговор
    Най-вероятно ще връщат каляските!
  • 60 Алф

    1 1 Отговор
    Наи-вероятно тази зима ще е много студено и хората и техниката ще минат на слънчeва енергия=)) Да видим до каде ще стигне експеримента...
  • 61 BENZ

    4 1 Отговор

    До коментар #55 от "galaxy":

    Не пиши глупости.Дизела има КПД около 40%.Бензина 35%.
    Корабните дизели с няколко турбини и утилизатори постигат до 45% но това е максимума.
    Дизела е скъп за производство и трудно се чистят мизериите които изхвърля.Фините частици от него са канцерогенни.
    Замислял ли си се защо в закрити помещения работят електрокари и газокари.Нали уж дизела бил много по съвършен?

    И примера с колата който даваш не е коректен.
    Сравнявай 2 литра турбо бензин с 2 литра дизел да видим какво ти е предимството.
    Още преди 30 години имаше бензинови мотори с 1,5 литра над 1000 коня.като направиш такъв дизел ела ми се обади.
  • 62 Autohouse Randm

    0 2 Отговор
    ne mi puka az sam na gaz
  • 63 данчо

    3 2 Отговор
    Какви дизели какви трактори,най чистото гориво е ГАЗ даже не му трябват катализатори,газова печка с комин няма така че оставете тия вредни горива бензин и дизел за богатите страни да се тровят на воля,при нас въздуха се поизчисти от сиромашия,караме на газ повето коли и сега е малко по добре в големите градове за дишане
  • 64 БУМЕР КАМОР

    0 0 Отговор
    prav si kolega. utre sam pri gazadjiata da mi napravi palnachka i da mi nastroi karboratora za zimata.
  • 65 LEON 225 PS

    2 2 Отговор

    До коментар #51 от "galaxy":

    я сподели какъв ти е дизела,който ускорява за 5 сек. :)))) аз съм с бензинова кола 1,8 турбо и можем да се пробваме да видим дизела или бензина върви повече :) просто няма място за сравнение при идентична кубатура и наличие на турбо при бенз. и при дизелов двигател. не напразно в световното автомобилостроене се наблюдава тенденция към все по-голямо производство на бензинови двг с турбина !
  • 66 W222

    2 2 Отговор
    НАЙ ДОБРАТА КОМБИНАЦИЯ Е ХИБРИД(БЕНЗИН СЪС ТУРБО+ЕЛЕКТРИЧЕСТВО)СЪС ГАЗОВА УРЕДБА.ИЛИ ИЗЦЯЛО ЕЛЕКТРИЧЕСКА.ТОВА ПО ТОЧНО Е НАЙ ДОБРИЯ ВАРИАНТ ЗА НИСЪК РАЗХОД.АКО НЯМА ЗНАЧЕНИЕ РАЗХОДА НАЙ ДОБРОТО Е АТМОСФЕРЕН ДВИГАТЕЛ НАД 4000 КУБИКА И НАД 300 КОНЯ А ЗА ВЪРВЕНЕ НАЙ ДОБРЕ Е ТУРБО МОТОР НАД 1600 КУБИКА ИЛИ НАД 200 КОНЯ.АЗ НЕ ОБИЧАМ ДИЗЕЛОВИТЕ ДВИГАТЕЛИ ЗАЩОТО НЕ РЪМЖЪТ А ТРАКАТ,АПЪК И БЕНЗИН СЪС ГАЗ ИЗЛИЗА МНОГО ПО ЕВТИНО ОТ КОЛКОТО СЪС НАФТА,ЗАЩОТО ДИЗЕЛА Е 2.33 ЗА ЛИТЪР А ГАЗТА Е 1.04,РАЗЛИКАТА Е ПОВЕЧЕ ОТ ДВОЙНА
  • 67 Nick

    2 0 Отговор
    " В момента около 80% от личните автомобили там имат нафтови мотори и плановете на управляващите ще засегнат огромен брой от собствениците им."

    - Като знам как скачат французите дори срещу най-малкото засягане на интересите и правата им - по-скоро този Мануел Валс ще си отиде от поста отколкото да стане намисленото от него.
    А дизела си е дизел - неслучайно камиони, багери, танкове , локомотиви и т.н. са дизели.
  • 68 onq s konq

    2 0 Отговор
    При нас съотношението доколкото си спомням е 50 към 47% в полэа на бенэинките,като 3% вероятно са гаэови и ел.коли.Освен това къде е нашата пътна натовареност,къде е френската която буквално се эадъхва,така че да си му мислят.Между другото эа пръв път имам диэелова кола и повече не искам и да чуя эа бенэин-2 год експлоатация ми са напълно достатъчни да я преценя като икономичност и пъргавина-БМВ-тройка,204 коня,6 цилиндъра с верига,эадно предаване,ръчка.
  • 69 някой си

    4 1 Отговор
    Вярно е, че като двигател дизела е температурно и якостно по-натоварен, но това не е от значение на практика Трябва да се отбележи, че дизелът е за нискооборотен мотор. Максимума на честотата на въртене е около 2000-2500 оборота в минута. Това гарантира и по-голямата дълго вечност на двигателя в сравнение с бензина /по-бавно движение на буталото и по-малко на брой цикли за едно и също изминато от автомобила разстояние, водят до по-малко износване/.

    също като при американските автомобили V6 или V8 .... на 5-та със 100 км.час с 1500 оборота.... че са и милионници двигателите....
  • 70 пешо

    2 2 Отговор
    Карам дизел и ми пада 5,2л./100км извънградско на 200 коня кола 2 тона,
    не съм сигурен дали бензина може да падне до толкова ...и ква ми е файдата че ускорявал с 3 секунди по бързо аз да не съм състезател от формула едно........карам си дизелака и си свиркам,шумен бил ами има аудио система в колата, тромав бил .....напротив, на много километри бил - да Е и си продължава да си върви......
  • 71 пешо

    1 1 Отговор
    https://www.youtube.com/watch?v=NoRAeL8qgSM
    хайде сега разбирачите с бензиновите турбинирани двигатели който писаха че дизела бил гола вода пред бензина да изгледат клипа и специално към 3:25 минута и пак да се изказват КОМПЕТЕНТНО..........

    Коментиран от #74

  • 72 Кадилак Елдорадо

    2 1 Отговор
    Френските политици са по прости от българските такива.
  • 73 Гост

    2 2 Отговор
    Трябва да си наистина елементарен тип,за да казваш,че дизелът е по-добър от бензина! Дизелът е гориво за големи мотори на камиони,автобуси,багери и т.н Там нещата стоят на друга основа! При колите обаче нищо не може да се сравни с употребата на бензин! Динамиката на колата е несъизмеримо по-добра, а шумовете въобще няма да ги коментирам! Животът на един дизелов мотор е почти два пъти по-малък от този на един бензинов и това не е просто твърдение,а всеизвестен факт! Да не споменавам цените на частите при дизел и бензин! Дизеловите боклуци се чупят много по-често от един бензинов двигател и съответно са почти двойно по-скъпи!
  • 74 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #71 от "пешо":

    Ти можеш ли да четеш? В клипа който си постнал си пише данните - при еднаква кубатура бензина е 425 к.с., а дизела 345 к.с. Видя ли и ускорението - бензина 0-100 км/ч за 4,1 сек, а дизела за 4,6 сек.
    Какво има да умуваш повече??? Това в клипа на 3:25 минута не са параметри, а умения при шофирането, където водещи са субективните фактори!

    Коментиран от #82

  • 75 гост

    2 4 Отговор
    Ти качвал ли си се на чисто нов дизел висок клас да видиш какво е динамика?За живота на дизеловия мотор е почти 2 пъти по дълъг от на бензина не по кратък,частите са по скъпи защото се разваля доста по малко.А за шума на дизела при новите модели не може да разбереш бензин ли е или дизел толкова са тихи.

    Коментиран от #83

  • 76 Никито Иванов

    0 1 Отговор
    Глупости от 1001 нощ :)
  • 77 Audi

    2 3 Отговор
    Не се карайте.Всеки кара каквото му е кеф.Аз карам 3.0 тди и никак не ми е зле.Бензина харчи повече и няма този въртящ момент.Има нови дизели на Ауди и БМВ с 2 и дори 3 турбини.Е там е лудница.Говорим за масови автомобили , не за Бугати например.2.0 дизел харачи осезаемо по малко от 2.0 бензин и е с повече мощност.Не забравяте и че дизеловите мотори са по тежки от бензиновите при еднакви кубатури.
  • 78 Дошo

    2 4 Отговор
    Ей тия французи са мнооо глупави бе.Предлагам да изпратим триста и осемнадесети да им, как с дизел можеш да изпревариш GTR, Пагани Зонда, Авентадор, 458 Италия и т.н. и т.н. до морето и до Луната, и даже до Папуа Нова Гвинея и Тамбокту.
  • 79 Крум Янкулов

    1 2 Отговор
    Хора колкото и да си чешем езиците има факти,бензиновият мотор е по малко икономичен поради факта че мощноста се развива при по високи обороти но пък е почти в целия този диапазон,дизела е по икономичен понеже мощноста му се развива при по ниски обороти(обороти означава колко пъти се пълнят горивните камери на ДВГ с гориво в минута)в градски условия е по приятно да караш бензин заради постоянната мощност,докато при дизела трябва да се избягва "турбо дупката"
    в момента имам и бензинов и дизелов автомобил и мога да направя разлика в тези неща и двата ми автомобила са след 2005год.
    И щях да забравя в българия може би е по добре да се кара бензинов автомобил дизеловия ми такъв е с комън реил система,взех автомобила на 70000км.след още 70000км.запуших дюзи от лошото гориво и ремонта ми излезе 2500лв.
  • 80 ДВГ

    2 2 Отговор
    При дизела има два пъти по-голяма степен на сгъстяване и два пъти по-голямо Рmax налягане на буталото, откъдето идва по-големия мотор и по-скъпи материали, почти 2 пъти по-бързо дизела сдава багажа, турбото също помага за това. Ето защо като нови дизелите са скъпи, но към 8-10 години , дизелите са 2 пъти по-евтини (тея които са издържали) и поддръжката на дизела е много по-скъпа. Има и друг основен фактор - бензина може да мине на газ и цената на разхода пада два пъти по-малко левчета в сравнение с дизела, единственото преимущество на дизела е по-големия въртящ момент, особено в ниските обороти, но ние не караме трактори все пак и при съвременните мощни бензини това преимущество не е от голямо значение. За дизела точка, по-добре не внасяйте вторични суровини, хем тровят атмосферата, хем излизат скъпо. По принцип най-добри характеристики за автомобила има ел.двигателя - голям и постоянен въртящ момент от началото на оборотите до края, а като се внедри и черпенето на ток от вакуума , то и дизела и бензина отиват в историята.

    Коментиран от #84

  • 81 JTD 1900

    0 0 Отговор
    А да си чувал, че DPF филтрите се крадат?!
    А да си чувал, че това е "маловажно" и не се разследва?!
    Когато нещо в тази държава заработи нормално - тогава DPF филтър. Иначе си каниш крадеца повторно...
  • 82 пешо

    1 0 Отговор

    До коментар #74 от "Гост":

    еи Гост я ходи да се прегледаш ......ако неси забелязал шофьора е един и същ и дизела колкото и да не ти се вярва и колкото и да гледаш опулен в този случай бие бензина на трасе ...не отричам че на права е маааааалко по бърз което на практика също не ти върши работа..........и ако разбираш англииски ще чуеш коментара на водещия накрая че предпочита дизела(по здравия и по икономичен двигател) ...........
  • 83 пешо

    0 0 Отговор

    До коментар #75 от "гост":

    Много си прав но ходи му обясни на скромно скроения български гражданин който разбира от всичко и всичко може а в крайна сметка резултат нулев........
  • 84 пешо

    0 0 Отговор

    До коментар #80 от "ДВГ ":

    има и газов инжекцион за дизел-а да ти поясня
  • 85 ДВГ

    1 1 Отговор
    Хах, добре че ми поясни и колко дизела са модифицирани на метан ? и колко процента газ може да поеме дизела та да може да се самовъзпламенява сместа ? Не си струва упражнението ... Завършете ДВГ и тогава ще говорим за мощност... като начало само мога да ви кажа, че КПД на ДВГ (оттам мощността) зависи основно от степента на компресия и температурната разлика при възпламенаване на ГВС /горивовъздушната смес/, така че ако искаш да ти е пълен джоба решението е пропан-бутан, лично изпробвано на 2 БМВ-та по 230 к.с., лети като самолет, а плащаш по-малко от Глоф.
  • 86 LEON 225 PS

    1 2 Отговор
    моята е 225 коня 1,8 турбо бензин и на газ извън града ми пада на 9. в града 13-14 газ. твоята ме съмнява да падне под 9 в града.я сметни кое е по-евтино !!! моята е по-бърза от твоята,по-тиха,с по-малко вибрации,по-екологична и по-икономична спрямо левова равностойност на двете горива ! е,какво повече да сравняваме.и това с проблемите с газови уредби са митове и легенди.две години дори не разбирам,че карам на газ !
  • 87 otto

    2 2 Отговор
    Французите да се научат да правят съвременни дизели, вместо да се вземат такива глупави решения. Немците отдавна са показали как един дизелов мотор може да върви повече, да харчи по-малко и да е по-екологичен от бензинов мотор със същата кубатура.

    Коментиран от #88, #94

  • 88 LEON 225 PS

    2 1 Отговор

    До коментар #87 от "otto":

    бензинова кола на газ е по-екологична от твоя дизел,и с по-евтино гориво,по-евтина подръжка,по-безшумна,по-малко вибрации,а ако е и с турбо значи и по-бърза от дизела !!!
  • 89 ДВГ

    1 1 Отговор
    Точно това и аз твърдя, оптималното решение е хубав бензинов двигател на пропан-бутан, може и метан , но метана сваля около 10% от мощността, заради по-ниското топлинно число и хубава газова уредба разбира се.
  • 90 пешо

    1 0 Отговор
    To ако беше както вие твърдите и се изказавате отдавна да са спрели производството на автомобили с дизелови двг .
    Професори кой ви знае че съществувате.....
    на единия му била по бърза(по бърза ,бърза колко пък да е по бърза) то да не ти е бързи и яростни бре момко,
    другия разбирал от двг ти ако разбираше нямаше да пишеш такива коментари

    Коментиран от #92

  • 91 Газ та Газ

    2 1 Отговор
    Стига с тая Газ бе.Ако беше толкова добра щяха колите да ги правят заводски на газ не на дизел нали?Нищо против газта ама си е чисто побългаряване на колата .Да сте видели в Европа колонки на газ?
  • 92 LEON 225 PS

    0 2 Отговор

    До коментар #90 от "пешо":

    а ти не си малко прост май :) първо,в България доходите не са като на запад и е нормално ние да слагаме газ и да гледаме по-евтината алтернатива. второ,в бг горивата ( дизела) е с доста лошо качество и от това страдат дюзи,помпи и т.н. ремонта е страшно скъп на тези агрегати. на запад хората не слагат газ и дизеловата кола,харчи по-малко от бензинова и е по-евтино и затова предпочитат такива. но тук нещата са други !!! тук,бензинова кола с газ е много много по-добрия вариант ! а това че бензиновата е по-тиха,по-бърза при еднакви кубатури с дизела,няма изобщо какво да спорим. ако разбираш поне малко от коли ще ти е ясно това.

    Коментиран от #95

  • 93 Йордан

    0 0 Отговор
    Ти пък къде си ходил в Европа,че не си видял газоколонки?Ако не знаеш,там им казват LPG и CNG.
  • 94 Стоян Стоянов

    1 0 Отговор

    До коментар #87 от "otto":

    да ве - глупавите французи - никога няма да стигнат германците
  • 95 пешо

    1 0 Отговор

    До коментар #92 от "LEON 225 PS":

    Ти май си по прост къде пише че говорим за /тук/ в България говорим генерално.....за дизела

    Коментиран от #96, #97, #98

  • 96 пешо

    0 0 Отговор

    До коментар #95 от "пешо":

    във България ....значи си и ти лимитирана версия
  • 97 LEON 225 PS

    1 0 Отговор

    До коментар #95 от "пешо":

    като цяло статията е за това,че дизела замръсява околната среда :) я ми кажи кое е по-екологично чисто - бензинова кола на газ или дизел ?
  • 98 LEON 225 PS

    3 2 Отговор

    До коментар #95 от "пешо":

    ние живеем в България и е нормално да се интересуваме кой вариант е по-добър за нас,а това е бензинова кола на газ. мен не ме е интересува другаде как е . като си толкова глобален,виж америка дали кара дизели. не казвам нищо лошо за дизелите,развиха се много в последно време,спор няма,но бензиновата кола е с повече плюсове.глупаво момче си и не ми се спори с теб,защото си дървен философ. карай си дизела и не ме занимавай !
  • 99 LEON 225 PS

    3 1 Отговор
    за всички дизел фенове искам да ми дадете само един пример. моята кола е леон 1,8 турбо 210 коня. 0-100 за 7,2 сек. 237км/ч. това е без чипове и т.н. стокова. на газ изънградско разхода е 9л - 9,37 лв. в града е 13 л.газ - 13,52лв. сега искам да ми дадете пример за дизел със същите данни,който да харчи по-малко като пари. аз знам отговора предварително - няма такъв дизел !!! е,тогава защо да карам дизел ? заради по-големите вибрации ли,заради по-скъпата подръжка ли,заради по-скъпото гориво ли ,заради по-ниската динамика ли ? тъпаци които ще ми дават за пример 3000 - 4000 кубика дизел да замълчат. искам да ми сравните дизелов двг с кубатура като на моята. затова,които им се дават пари,да си карат дизела ! единствено оправдавам хората с дизели,които не правят повече от 6-7 хил. км . на година. тогава наистина няма смисъл от газ. но от 10 хил. км нагоре,истината е в газта !!!

    Коментиран от #106, #122

  • 100 W222

    1 1 Отговор
    ВСИЧКО ДРУГО НО ДА НЕ Е ДИЗЕЛ.САМО БЕНЗИН,БЕНЗИН СЪС ГАЗ,БЕНЗИН СЪС МЕТАН,САМО ХИБРИД,ХИБРИД СЪС ГАЗ ИЛИ ЕЛЕКТРИЧЕСТВО
  • 101 ДВГ

    2 1 Отговор
    Абе разбиращия ти какво се опитваш да ме убедиш , много ясно че дизела е по-икономичен от бензина и това е заради двойно по-високата компресия и по-високата температура на горене , но от друга страна оттук произлизат всички технически проблеми на дизела , по-големия и тежък двигател , по-скъп , по-скъпа поддръжка, по-малък живот. Ти като си залепил релето на дизел, карай си дизел, ама не заблуждавай хората,че това е най-доброто. Дори и 7000 км да правиш на година (за дизел) ти си вътре с минимум 2000 лв. в сравнение с пропан бутан , а защо още се правят коли бензин и дизел, много ясно , който държи петрола, държи и акциите на автопроизводителите и кой каза , че европейците не карат на газ, виж само на google LPG какво става. Ти си карай на дизел де и кредити от банката сигурно теглиш, ако не бяха баламите, то умните щяха да умрат от глад :)
  • 102 Antonio

    1 0 Отговор
    До ДВГ

    Само да кажа че дизела работи с по-ниска температура поради по-високото си КПД от бензина. При нормална експлоатация дизела издържа по-голям пробег от бензина.
  • 103 Гост

    1 1 Отговор
    Пешо, ти си един комплексиран неграмотник! Как може да е мерило за теб шофирането на напълно непознат и неговото мнение кое щял да си купи, след като има технически данни в началото на малоумния ти клип?
    Не му се връзвайте на тъпизмите, толкова му е багажа на човека!
  • 104 otto

    2 2 Отговор
    стоково BMW 120d 2014:
    184 коня/380 нютона;
    0-100км/ч за 7.2 сек; 80-120км/ч 5.7 сек;
    извънградско 3.8л * 2.3 = 8.74лв.
    градско 5.5л * 2.3 = 12.65 лв.
    Освен това газта е опасна, инциденти стават и там и дребните икономии нямат значение. И друго, бензинов двигател каран на газ се износва много по-бързо.

    Коментиран от #108, #112

  • 105 CarPro

    0 0 Отговор
    Te se otkzavat za da ne im merishe na galoshi
  • 106 otto

    2 0 Отговор

    До коментар #99 от "LEON 225 PS":

    виж 104
  • 107 Бръм

    1 2 Отговор
    Бухахаха...толова тъпня и то на едно място скоро не бях чел! Алоу...чок гъзара с мега бързата и еФтина бангия на гориво за готвене, да не би случайно да пропускаш, че няма как да сипваш само газ?! Или викаш бензина не се брои? Да не би да не даваш на дизела ми горивото за цяла година и повече в аванс за да боднеш доброволно бомба в хипер кара си?! Ммммммммм? Да не би да не се налага 2 пъти по често смяна на гърнета, свещи, филтри? Да не би газовото да не се обслужва? Смешко...
    А да си чувал нещо за времена за отваряне на газови и на бензинови инжектори?
    И я да питам как така при положение, че преди САМО 10-15 години единственно в Германия броят на продадените нови дизелови автомобили на частни лица бяха повече от бензиновите в цяла Европа, а сега гледай: "В момента около 80% от личните автомобили там имат нафтови мотори". Тва европеиците мега тъпи парчета бе ей....
    А вица, че безинов мотор бил 2 пъти по здрав...ццццц.... алоу, да не са пуснали нет и в Баткун бе ей?! Не само, че дизела е по надежден и дълговечен (при правилна експлоатация и обслужване), но и на газ на бангията ти дните и са преброени...
    Чупели се старите дизели - ми ще се чупят, като идват тука на по минимум 300 000км... Ти да видиш с новите бензинки как ще е!
    Директна инжекция - к*р газификация (през няколко цикъла впръсква и бенз. да не изгорят инжекторите) - скъпо и кофти, да не говорим, че и там мега проблем с кофти горивото у нас. После я питайте в сервиз колко струват нови инжектори за примерно TFSI мотор и шъ видите, че поддръжката на стар дизел е песен.
    Новите малколитражни мощни бензини са със същите минуси като на дизела с разликата, че цената е по солена! И инжектори и помпи и електроника и турбо и ....хахаха...Смех.
    Алоу, ми кво правим със стотиците милиони комерсиални транспортни средства на дизел? Ми те горят в пъти повече от всички частни?! Само се чудят как да ви скубят, а сиромасите с чифте пищолите на тумбака се дърлят.... Смех...

    Коментиран от #113, #114

  • 108 galaxy

    0 0 Отговор

    До коментар #104 от "otto":

  • 109 limon

    1 1 Отговор
    ау дизела бил скъп за подръжка ми че той не се чупи и дави като бензиновите дизела или върви или не нема свещи кабели и още куп ла-на па мой на газ.
  • 110 лимон

    0 1 Отговор
    газовото е полезно за двг-то
  • 111 LEON 225 PS

    3 2 Отговор
    моята е 2002 г а ти ми даваш за пример кола 2012 г. веднага ти давам контра пример - bmw 125 i 218 коня 0 до 100 за 6,4 сек. и 245 макс. скорост. как е,а :))))))) бензина си е бензин колега :) като сравняваш,сравнявай едни години,а не както ти правиш да ми даваш за пример нов модел кола с моята
  • 112 LEON 225 PS

    2 1 Отговор

    До коментар #104 от "otto":

    моята е 2002 г а ти ми даваш за пример кола 2012 г. веднага ти давам контра пример - bmw 125 i 218 коня 0 до 100 за 6,4 сек. и 245 макс. скорост. как е,а :))))))) бензина си е бензин колега :) като сравняваш,сравнявай едни години,а не както ти правиш да ми даваш за пример нов модел кола с моята
  • 113 LEON 225 PS

    3 2 Отговор

    До коментар #107 от "Бръм":

    първо не съм казал че съм отворен или че колата ми е нещо сериозно.върви доста повече от повечето дизелчета между другото :) като си толкова отворен кажи какъв е твоя дизел и да започнем да сравняваме да кажем за 20000 км. годишно кой колко пари дава. ще ти сметна и едно гърне на моята щом си мислиш че толкова често се сменят :))))) а я ми кажи за 1 мин. работа на място ( защото на 30 градуса уредбата обръща на газ) колко бензин ще ми изгори? :)))) карал съм и дизел и знам много добре кое е добре и кое не :) колко е поддръжката на газовото,като на 15 хил. се сменят 2 филтъра :) защо не отчиташ факта,че повечето части на дизела са по-скъпи,дори и да вземем най-простите неща като консумативите. я кажи на свободен ход,колко пломби ти изпадаха от вибрациите на убития ти дизел :))))) а колко пъти ходи да се молиш и да търсиш евтина нафта :))) защото имам много примери как дизел фенчета ходят и се молят за евтина нафтичка. я ми кажи една дюза за твоята кола какви пари е ??? имам приятел,който държи един от най-големите сервизи за дизели във Варна и виждам колко са хубави дизелите и колко ,,евтина '' поддръжка имат :))))) и последно,можем да се пробваме да видим моята ,,ефтина бангия'' както се изрази,дали върви повече от твоето дизелче :)

    Коментиран от #115

  • 114 Ха ха

    1 2 Отговор

    До коментар #107 от "Бръм":

    Не си в час.Цялата газова да сменя ще дам 1000 лева.Ти само дюзите си не можеш да смениш за толкова.БЕНЗИНОВИЯ МОТОР ПРИ ЕДНИ И СЪЩИ КУБИЦИ И МОЩНОСТ ВИНАГИ Е ПО ИЗДЪРЖЛИВ ОТ ДИЗЕЛА.Французите не напразно се отказват от дизелите.Японците отдавна го направиха.Скоро дори Ханс ще се усети.

    Коментиран от #116

  • 115 Бръм

    2 0 Отговор

    До коментар #113 от "LEON 225 PS":

    @113 На кой му пука тарантайката ти колко върви? Ти сериозно ли мислиш, че цифрите които си писал ги постигаш на газ?! Ясен си ми колко разбираш. Много си объркан, че да водя сериозен разговор с теб - хем много бягала, пък малко бил разхода за 20 000.... Алоу!? Пломбите падат в на дедо ти убитият от каране без поддръжка дизел. Изправен дизел работи равномерно и единственно тракането е по силно като при комън рейла и това вече е избегнато в голяма степен. Ясен си ми колко разбираш - виш нивата на шум в децибели при 90 км/ч на дизел и на бензин от една марка и модел .. И що да се моля за евтина нафта? 6/100 извънградско и 8/100 градско. Аз не си броя стотинките. Как по точно с тези цифри за 7000к км ще спестиш 2000лв? Нова математика нещо?! И като си толкова отворен айде да вържем двете с въже и да се теглим. Айде да тръгнем с летящ от 60км/ч на 6-та?! Що реши, че 17км/ч повече максимална които на газ ще ги хванеш ...ма друг път и секунда и нещо на до 100 при равно без вятър празен в идеални условия са гоУемата работа?!?! Мъка.... вземи се гръмни щото как се правиш на рейсър с тази газова горелка така или иначе си изгорел! Просто още не си го разбрал...

    Коментиран от #117

  • 116 Бръм

    2 1 Отговор

    До коментар #114 от "Ха ха ":

    @114 Марков газов инжекцион чисто нов за кола на 200 кс турбо за 1000лв ...
    Дюзи не само се сменят... ремонт от 150 до 200лв на брой в момента с 12 месеца гаранция ...
    "БЕНЗИНОВИЯ МОТОР ПРИ ЕДНИ И СЪЩИ КУБИЦИ И МОЩНОСТ ВИНАГИ Е ПО ИЗДЪРЖЛИВ ОТ ДИЗЕЛА." - не го казвай повече, честно! Току виш от утре всички камиони тръгнали на бензин...и с газова:)))

    Коментиран от #118

  • 117 LEON 225 PS

    2 1 Отговор

    До коментар #115 от "Бръм":

    даже не искам да те обиждам, просто вземи прочети повечко,че не са ти напълно ясни нещата.на газ колата дори може да върви повече ако става въпрос.по принцип на моята не се усеща разлика във вървенето. може би с хронометър на отсечка може и да има някаква разлика,но нали се сещаш че натискам копчето на бензин и си имам пълната мощност. а и какво да смятам. твоята в града гори 8 което е 18 лв, а моята гори 13 газ което е 13 лв. 5 лв. разлика на всеки 100 км. а карам 210 коня кола. какво да говорим повече ! за 20000 хил. км избивам газовото. аз въртя по 30 хил. на година. аз какво съм виновен че си изкарваш колата само на празници :)))))) е,защо да карам дизел като сега ми е по-евтино и колата ми върви и то доста и трябва много сериозен дизел да си вземеш за да имаш по-добри характеристики. да сме се дърпали с въже.ти нормален ли си ? сравненията които правиш са мега смешни и детски.ясно че дизела ще дръпне с въжето заради по-високия си въртящ момент. ти всеки ден ли се дърпаш с въже :)))))) за децибелите също можем да поспорим доста и да ти дам 1000 примера ! да сме се пробвали на 6та с 60 км. ами дай да се пробваме с 100 на 6та или със 150 на 6та или на 200 със 6та. какво ще кажеш,а ? ще те правя смешен на всяка една скорост !!! и това по-евтино като гориво и поддръжка. карай си дизела балъче и не ме занимавай :)

    Коментиран от #131

  • 118 LEON 225 PS

    1 1 Отговор

    До коментар #116 от "Бръм":

    и още нещо. при дизела турбините също са доста по-чупливи от на бензините. няма да ти обяснявам защо това е така.нали си много в час с нещата :)))))) така че нямат само проблем с дюзите дизелчетата :) а що се отнася за газовия инжекцион,моя е 1400 лв, настройва се с блутуут и т.н. не си мисли че хубав инжекцион е 2 бона. изпарителя ми е за коли до 300 коня.интересувай се малко преди да пишеш глупости.

    Коментиран от #119

  • 119 onq s konq

    1 0 Отговор

    До коментар #118 от "LEON 225 PS":

    Ако иэобщо имаш кола "сеат",първо погледни в талона на колата какъв е точно модела.С обем 1,8 литра на двигатела има 2 модела-ЛЕОН турбо купра Р -210 коня,237 км/ч макс скорост,7,2 сек 0-100км и 8,7л /100 среден раэход.И въпреки че говориш эа него,в ника ти пише 225 коня,което пък е другият модел на "турбо купра" със 225 коня,6,9 сек/100км,242км/ч макс скорост и 8,9л/100 раэход.Кой от двата си?!Колегиално ти каэвам да не смесваш данните,эащото е супер просташко!

    Коментиран от #120

  • 120 LEON 225 PS

    0 2 Отговор

    До коментар #119 от "onq s konq":

    не съм на 15 за да си фантазирам каква кола имам ! аз по-долу съм писал какъв е леона,но кой да чете. няма нужда да чета в талона приятелю :) 210 коня е моя,а това че съм писал в ника 225 какъв е проблема исках да е 225,но нямаше такъв,който да ми хареса като купувах моя ? ако смяташ че 210 к. не върви достатъчно,можеш да дойдеш във Варна да те повозя и ако имаш дизел да го продадеш още на другия ден :) преди това имах леон 150 коня дизел и разликата е дооооста голяма

    Коментиран от #121

  • 121 onq s konq

    2 1 Отговор

    До коментар #120 от "LEON 225 PS":

    Естествено че не върви достатъчно,эащото конете никога не стигат!Моята е БМВ-тройка,2004г.,204 коня,эадно предаване,ръчка,ДИЭЕЛ:)От 0-100-7,2 сек,,242км/ макс скорост,но эалепи 245 на новата отсечка на магистралата Шумен - Варна.Раэходът обаче ми е 6,666.. литра на 100 и то при беэмилостна гонка-мерено по реэервоар-"пълно-пълно".А с тая гаэова твоя уредба де те отвея още на втория метър!

    Коментиран от #126, #137

  • 122 пешо

    1 1 Отговор

    До коментар #99 от "LEON 225 PS":

    ti kakto obijda6 gedaida ne te sre6tna nqkude......[i za dvigateli ne mi govori 6toom ne vuzpriema6 disela si iliterarat i tui to
  • 123 пешо

    0 1 Отговор
    abe koi si kupuva cupra dne6no vreme be aaaaaaaaaaaaaahahhah i toi razbiralmnogo
  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 LEON 225 PS

    1 1 Отговор

    До коментар #121 от "onq s konq":

    винаги можем да се пробваме ако искаш :) имам колега със същото бмв 204 коня.знам колко върви. 0-100 за 7,2 сек. но не забравяй че има и една много важна част,а тя се нарича доускорение. винаги бензините бият там.на много дълга права,спор няма,ще ме биеш с малко на максимална скорост,но дефакто в реална обстановка по пътя има завои,намаля се,трябва да се ускори от 150 до 200 да кажем и т.н.правим една отсечка Варна-Бургас ( че има хубав проход там ) и се вижда реално коя върви повече :) иначе спор няма,добре върви твоя дизел и той е от малкото такива :) а защо не споменеш колко ти харчи в града :))))))) и пази колектора че множко се пукат на този двг :)

    Коментиран от #129

  • 127 LEON 225 PS

    1 2 Отговор

    До коментар #125 от "пешо":

    ако исках мерцедес щях да си купя. недей да ме учиш какво да карам и какво не. и за срещане нямаш никакъв проблем. недей да заплашваш, форумна ниджо. нямам думи какви има в тая наша държава ! карай си цетката и си мисли че караш уникален мерцедес.
  • 128 LEON 225 PS

    0 2 Отговор

    До коментар #124 от "пешо":

    а що се отнася до Сеат,доскоро Леон беше най-бързия автомобил с предно предаване !!! но ти от къде да ги знаеш тези неща ! ти търсиш комфорт,купил си мерцедес,аз търся спортно усещане в колата,карам леон.
  • 129 onq s konq

    2 0 Отговор

    До коментар #126 от "LEON 225 PS":

    Хаха!Почваш да ми ставаш симпатичен в напъните си:)Точно иэ эавоите ще те одъвча,щото съм със твърдо спортно окачване,нови летни гуми/на сняг не карам да не си раэдрънкам колата/отпред 335/40/17-"Континентал/,отэад 245/40/17-/Хенкок/.И не може кола със предно предаване/твоата май е такава/ да се мери със кола със эадно,эащото при ускорение тежестта пада отэад и спомага эа по-малко пребоксуване.Да ти споменавам ли эа раэликата в аеродинамиката при двете коли?Или эа високия въртящ момент при диэела?Ще эавърша с това,че редовно ходя по сервиэите беэ да жаля парите/нови предни дискове с накладки,съединител,демпферна шайба,тампони от предната до эадната броня,.../ и навсякъде ми каэват ЧЕ КОЛАТА МНОГО ВЪРВИ!Може би е и до късмет:)Чао

    Коментиран от #130

  • 130 LEON 225 PS

    1 2 Отговор

    До коментар #129 от "onq s konq":

    приятелю,аз също съм с регулируемо спортно окачване.за гуми съм дал 1400 лв :) аз също съм маняк като теб ! мога да поспоря и за това кое задвижване е по-добро в завоите,предно или задно :) а що се отнася за въртящия момент,аз пък да ти споменавам ли че при бензина този въртящ момент се постига много по-плавно в по-голям оборотен диапзон или най-просто казано ти при 4 хил оборота ще си приключил с ускорението а моята ще си ускоява до 6 хил. както ти казах,даваш тел. срещаме се,слагаме 1-2 бона и се пробваме в някоя отсечка с завои :) да видим толкова ли много ти върви бмвто :) моля те,не ставай като оня пешо,дето си мисли че само мерцедес е кола. не подценявай другите марки само защото имаш бмв ;)
  • 131 Бръм

    2 0 Отговор

    До коментар #117 от "LEON 225 PS":

    @117 Да прочета повечко? колко повечко? Да взема хич да не чета пак няма да ме стигнеш...
    1. http://elevatingsound.com/the-top-30-quietest-cars-a-cabin-noise-test-by-auto-bild/ - Я попрочети и пак ми дай "и да ти дам 1000 примера !" Смешко?
    2. 1400 не е 1000 или?! После я попрочети при "а моята ще си ускоява до 6 хил." дали харчиш бензин само при палене, а?! А за времената на газовите дюзи не ти ли писах? Балъче? Имам познат като тебе - хем гъзар колко му бега колата па и еФтино - Пасат 1.8 150 коня с гзово и след няколко минути на магистралата с 200км/ч на газова и мотора на вторични - ма ти трябва да знаеш що, нали много си чел... После всеки каращ на газ около 1000км месечно слага поне 5 лв бензин - т.е. ето ти 50ст+ и от 9.30лв става 10 лв, а 10 не е 9.3 нали?!?!?
    3. Смешни сте да разправяте за падане на пломби и после за спортно окачване и нископрофилни гуми
    4. Ми дай да си сметна разходите за 20к км. - ми по книга една смяна на масло и въздушен филтър, ма за разкош сменям въздушния 2 пъти и с 6 литра масло 10в40 оригинално за марката сметката е 130лв. 2/3 извънградско и 1/3 градско = 6.67 среден. за 20к км = 3100лв. А да казвам ли, че съм с ангренажна верига? Я си сложи ти твойте разходи без да забравяш, че имаш 4 въздушни, 2 на газовата, поне 2 смени на масло и филтри, свещи и да не забравиш да добавиш поне още 50ст на 100 за бенз, като сложим и 1400 газова и БОМБА в колата .аси и далаверата?!?!? Смешко?!
    5. На газ върви повече или като на бензин - и един мармот... Нова физика? Или викаш нЕма нужда да се чете? Газта е по малко калорийна от бензина,ма кво от това...пак толкова енергия отдава! Ти как си тръгнал перпетум мобиле ще докараш, начетен?!
    6. Тва с нютонметрите важио не само за дърпане с въжв, важи и при катерене на баир, особенно с натоварена кола (4 човека в колата и 2 сака), при доускорение и т.н. ма ти като начетен си го знаеш...
    7. Коя кола е най-бързата с предно бе? Ти за фокус рс чувал ли си с некви си "само" 350 коня на предно? Алоу - я бегай се образовай ..
    8. Довечера повече, че ми омръзна да ти показвам колко си неук, а има още поне 88 точки...

    Коментиран от #135, #138, #139

  • 132 Бръм

    2 1 Отговор
    А, щях да забравя поредния виц - на дизела турбото се разваляло по бързо! И бил чел - СМЕЕЕЕЕЕЕХ! Първо точно твоето турбо е консуматив - питай VW форума ако неверваш, после тва бусовете на турбодизел с по над 500к км чували ли са го? Хахаха....
    Апропо моето е гарет, не еднодневка като твоето - смешко!
  • 133 ДВГ

    1 2 Отговор
    Архимед като го питали защо се потиш, той отговорил "защото спорих с тъпаци" . Малко факти BMW530 e60 с двигател М54В30, газова Romano -
    извън градско около 8-9, градско 12-13 комбинирано 10 - 11 л. Когато с нафтовите печки направите 10 лв. на 100 километра, елате ми се похвалете.
  • 134 аяэао

    0 0 Отговор
    Най-после ! Това, което ние знаем от 50 г., те чак сега загряха !
    Цялата екологична политика на ЕС е грешка и безумие !
  • 135 Стоян Стоянов

    0 0 Отговор

    До коментар #131 от "Бръм":

    Бръмчо, само леко да те коригирам ако може относно:
    "7. Коя кола е най-бързата с предно бе? Ти за фокус рс чувал ли си с некви си "само" 350 коня на предно? Алоу - я бегай се образовай .."
    Фокуса си е ОК наистина, но човека имаше в предвид "Най-бърз автомобил с предно предаване на "Северната дъга" на "Нюрбургринг" - там доскоро рекорда се държеше от Сеат Леон, после за малко време беше при Рено Меган РС, а в момента мисля е за Мини Купър.
    Текст към връзката
  • 136 Стоян Стоянов

    0 0 Отговор
    то май пак много се изместихме от основната тема - защо ли?! Все пак се чудя дали ще успеят да я прокарат този политика французите? И по-важното дали и други европейски държави ще ги последват относно затягането на правилата за дизеловите ДВГ-и.
  • 137 ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #121 от "onq s konq":

    Спри да лъжеш.
  • 138 пробвал

    1 1 Отговор

    До коментар #131 от "Бръм":

    10W40 е полусинтетика.За да караш 20 000 дизел с една смяна ти трябва синтетика.
    9 литра побира Ауди и цената с оригиналното за марката масло е 360 лева.Говоря ти за кола 2005 година не чак толкова нова.
    Дизела е по скъп за поддръжка от бензина и газта съответно.икономията която дава я плащаш после за ремонти и консумативи,да не говорим че го купуваш и по скъпо като цяло.

    Коментиран от #152

  • 139 LEON 225 PS

    1 2 Отговор

    До коментар #131 от "Бръм":

    първо не искам да те обиждам,както ти го правиш.все пак имам възпитание за разлика от теб явно :)
    1.голяма простотия си написал с това прецакване на двг на приятеля ти щото карал с 200 на газ :))))))) такава тъпня до сега не бях чувал :)))) с моята съм карал с 230 на газ по магистрала Хемус Варна - Шумен. 80 км са и под 180 не съм падал,като на места където може съм се движил с 220-230.е още не ми е гръмнал двг :)))))) не го казвай никъде това,че на макс на газ двигателя се прецаква :))) тука ние вече си те знаем че си гола вода,ама не се излагай на друго място :)
    2. добре,съгласен съм,слага се от време на време бензин и цената на 100 км.става 10 лв. И КАКВО ОТ ТОВА ? пак не е 14-15 лв.като при теб,нали :))))))
    3.да смятаме за 20000 разходите,че нещо не съм съгласен с теб :) колкото пъти сменяш масло и филтри,толкова ги сменям и аз.тук разлика няма ! зависи от свещите и не е задължително да се сменят на 20 хил.както си писал ти.има свещи които могат да се карат и 100 хил. км. но ти от къде да ги знаеш тези неща.нали си от село :) така,да смятаме. моя разход средно е 10 газ. това за 20 хил км са 2080 лв. ще сложа още 100 лв за бенз. стават 2180.казахме филтрите и маслото са като при теб. слагаме 30 лв за 2 филтъра на газовото. стават 2210. и какво излиза ? едни 900 лв съм на + спрямо твоя дизел. а колата ми е 210 коня !!! ако ти сметна на баща ми опела 1,6 екотек 101 коня какви мижави разходи за газ има ще ти стане лошо :))))) извънградско му харчи 7-7,5 газ !!! но да не се отплесвам. значи на 20000 хил спестявам 900 спрямо твоята кола.ремъка го сменям на 60 хил. и една смяна ми излиза 200 лв. а за тези 60 хил съм спестил 2700 спрямо твоя дизел :))))) така че радвай се че си с верига :)))))) тя тази верига никога не се сменя а :)))))
    4.прочети малко повече за газта като гориво,там има едни числа за октани,калоричност и т.н. http://lovato-bg.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8&Itemid=10
    ето ти линк,чети и се образовай !!!
    5. относно нютонметрите не са толкова прости нещата колкото си мислиш. това че твоята ( между другото така и не сподели каква ти е колата ) и повечето дизели бият по въртящ момент бензиновите,не означава че вървят повече !!! има съотношения на предавателната кутия,конските сили също играят роля и т.н. ти какво мислиш,че моята кола усеща 4 човека и багаж,така ли :)))))
    6. колегата Стоян Стоянов ти е обяснил какво съм имал предвид за най-бързата кола с предно. това че ти не знаеш тези неща ми е ясно колко разбираш и се интересуваш от коли !
    7. единсвеното нещо за което съм съгласен с теб е,че на газ наистина е по-опасно. не че всеки ден гърмят коли,но винаги може да се случи нещо непредвидено
    8.за турбините също не си наясно,че на моя двг били консуматив :)))) запомни го,на бенз. двг са по-издръжливи. питай майстори ако искаш.
    9. нямам лоши чувства към теб :) карай си дизела,а ние простите ще си караме колите на газ :) само ще ти кажа,че 5 г. съм карал мицубиши лансер 2.0 чист дизел. 3 години леон 1.9 дизел 150 коня. знам какво е и на дизел и на газ !

    Коментиран от #142

  • 140 турбо

    0 1 Отговор
    малиии,вие с дизелаците сте много зле бе,през улицата до моя блок има сервиз на bosh дизел,собсвеника му кара само пежо дизел и всеки ден е пълно с немски дизелаци,а френски дизел съм виждал много рядко там,и последно бензинов мотор работещ на газ му се увеличава експлоатацията от 3 до 5 пъти вземете прочетете малко за газта преди да пишете глупости и да спорите и в цяла Европа карат на газ,който не иска дизел купува бензин и на газ,аре умници с дизелаци лека ви нощ
  • 141 Име:

    1 1 Отговор
    Последни новини. Инженери от ферари, ламборгини и порше решават драстично да променят най-бързите си модели, минавайки на дизелови двигатели. Главният инженер на ферари: "Много време четохме в един български форум и получихме много важна информация за бързите коли, без много да му мислим ще сменим двигателите на цялата моделна гама с дизелови. Дизелът е бъдещето на ферари." След бурните промени в редица доказали се производители на спортни автомобили, инженерите от Формула 1 също не останаха по-назад и обявиха че от 2016 година минават на дизелови двигатели. Те ще бъдат доставяни от Франция, където незнайно защо, противно на всички разбирания се отказват от подобни агрегати.
    Следим събитията, очаквайте още спортни-нафта новини. Останете с програмата на "Нафтини"

    Коментиран от #143

  • 142 Бръм

    1 0 Отговор

    До коментар #139 от "LEON 225 PS":

    @139 Само се чудя оти се обясбяваш като ощипана мома?! Карай си феноменалната бИгачка с туристическо котлонче в багажника и немой ни мисли нас заблудените. Всеки да кара квото ще, ма да си говорим простотии- ми не става. Никъде не съм казал, че не е по икономично на газ, нЪли?! Ма не е и чак такава далавера каквато я изкарвате, а и си има и бая и то все сериозни минуси, а ги премълчавате, що ли?! ФАКТ: "В момента около 80% от личните автомобили там имат нафтови мотори" - браво, до тук излиза, че си по хитър от има нема едни 80% европейци - Смех. Що си мислиш, че тука мислим топлата вода?
    1. Голяма, голяма колко да е голяма? Обикновен факт - констатация в сервиза след отварянето му. При много милионният бизнес (милярден?) с газчицата дали мислиш, че ще ти напишат очевадното, че на газ мотора не се кара над 5000оборота и че му се скъсява живота! Тва за времената на газовите инжектори така и не го прочете- а уж много четеш- гледам и "безпристрастни" източници даваш - т.4. Васе едно в месарския да те карат да си вегетариянец - прекаленно елементарно ми идва, дори и за титани на мисълта като теб. Нещо да си ЧЕЛ (чувал върви само пред вас, пред блока) за изгорели клапани, надрани цилиндри и т.н.,ма ти нали много ги разбираш. Ми като ще си мерим п*те по икономия- ми сложи уредба за компресирана пръдня (метан) още некой Уев на 100 ще спестиш. Ми да взема да си купя 3 цилиндрово опелче и да му сложа метанЯ и шъ съм пръв на село с 4лв на 100... Ей го(В)на и онзи дето ника му е двг, а трябва да е гвд, бело искърско: "Когато с нафтовите печки направите 10 лв. на 100 километра, елате ми се похвалете." - напъне се напъне се и поредното миризливо, а се чуди що се поти! Търкаме гурливи очета и що да видим: http://automedia.investor.bg/a/0-nachalo/16607-norvejci-postaviha-evropeiski-rekord-po-ikonomichno-shofirane/ Не ми било 10лв на 100 ми най ми било 6.5лв и това не е малък автомобил.
    Ма с ЧУЛ не става, става с чел, а за вас вече се видя! Що мълчите като пръдня за шума в дизела? Кво стана с 2000 лв разлика за 7000 км? Кво стана с под 1000 лв? Поне за 10лв, а не 9.30 си призна щеш не щеш, че съвсем ни взе за....
    2. Кво ме мислиш кое колко ми е?! Карай си на "далавера" и си свиркай! Едно време при първият ми дизел нафтата беше 1 лв и 30% по евтина от бензина, мина всичко на нафта и виж сега... Ще вземе всеки да мине на газчица и ще ти разтурят "далаверката", та немой много да огласяваш! Хахаха.... Кво, колко, къде се сипва немой учи дъртото - то си има книжки и там си пише. Колкото до свещите, може да има и за 500к км, сервизите дето продават и монтират газови искат нови свещи и въздушен филтър. После на на 30к свещи и 5к филтър, ма ти от къде да знаеш като газовото ти е втора употреба, щото иначе подобно незнание е смешно. После и на тези свещици (за 100к) и цените са им едни други - ма ти знаеш, МАЙ?! Нещо за данъка да кажеш (210кс)? Пак си ги гласим нашето магаре да е мъжко - пред блока ги разправяй, тука сме минали 4-ти клас и можем да смятаме!
    3. За НМ - просто е, ма не за прости. Ха познай що на товарните автомобили слагат 5000кубика, а не 1.8 при положение, че имат същата мощност в коне?! И да и до предавателни числа на скоростите е, ма там губиш по дефолт - дизела винаги е с по "къси" скорости - ма ти тва го знаеш...като мноо начетен.
    4. За турбините - питай еди кой си, хахаха, нали ти дадох меродавен източник бе комедиант? Успокоявай си се, ще плачкаш и то скоро.
    5. Пришки ми излезнаха да повтарям, ма като нема с кво да осмислите и поемете....Тук дизелите са "милионници" и от там многото и чести проблеми и после грешните изводи. Вземи си дизел на реални малко км. и пак ще говорим. Генерализирането на бензините турбото изкарва повече е прекаленно елементарно за човек разбиращ от коли. Кое турбо?! На фиат пунто 1.4 турбо от на влекач волво?!?!? Мммммм? Отвори западен сайт за коли втора ръка и като видиш на колко км. са 10н годишните дизели и бензиновите им еквиваленти и сам ще видиш кое колко кара и що после тук плачат...Ма от де да знаеш - тва пред блока не са го чували...
    6. Не съм врачка да гадая какво си имал предвид под "доскоро Леон беше най-бързия автомобил с предно предаване !!!" Както и да го гледаш не става ясно че е за нюрбургринг. Чувствай се свободен да мислиш, че повече знаеш в тази посока!:) Само като мноо информиран да те питам (щото аз не знам) - дай на 350 кс версията на фокуса времената на ринга? :) На до 100км/ч ; 402м и т.н. мисля, че няма какво да се каже или??????!!

    "и последно бензинов мотор работещ на газ му се увеличава експлоатацията от 3 до 5 пъти" - дет се вика NO COMMENT! Пак ще излеза невъзпитан! Апропо невъзпитано е да се обижда, ма да казваш на кой колко е чел основавайки се на хвърлен боб, не е признак за голям мисловен капацитет, или?! За протокола: карал съм тротинетка, колело с помощни гуми и сега се мъча да подкарам на баба ми печката! :)))

    Коментиран от #154

  • 143 Бръм

    0 0 Отговор

    До коментар #141 от "Име:":

    @141 Пак не ти се получи... Сефте чувам, че Ф1 карат на бензин!
    Хахаха.... Специално на татко ти субарито ще лапа сажди дето го хвана и те така! ;))

    Коментиран от #144, #145

  • 144 Име:

    0 0 Отговор

    До коментар #143 от "Бръм":

    Да съм писал че Ф1 карат на бензин? Въпреки че състезателното гориво, с което карат в момента не е много далеч от обикновения бензин, който се предлага. Едно време са карали на смес от бензин, авиационно гориво + добавки и е трябвало да разглобяват моторите след края на състезанието и да ги мият с бензин заради силната корозия...
    Както и да е няма смисъл да си говориме за Ф1 така или иначе е доста далеч.
    FIA си имат регулациите.
    И колкото и това да е реклама на Шел, все пак:
    https://www.youtube.com/watch?v=H5jei8Y19vI
  • 145 Име:

    0 0 Отговор

    До коментар #143 от "Бръм":

    И да върви повече и да не върви какво ме интересува мен? На тебе да не ти пораства п*шлето от тоя факт а? А ти по-леко, не се пали толкова че инфаркт ще си докараш със спора със Leon 225... Мразиш, викаш, нещо не си съгласен, недоволстваш искаш дизела да е най-най. Хахах не знам каква е причината да те вълнува това толкова но твоя работа бери ядове у форума колкото искаш. Нещо се опитваш да ни докажеш ли? На себе си ли го доказваш? Някфо признание ли търсиш? " Ще лапа сажди дето го хвана и те така! " УАУУ гоуем си!

    Коментиран от #146

  • 146 Бръм

    0 0 Отговор

    До коментар #145 от "Име:":

    @145 Хаха...пак ли ти бе? Комплексарчето нахлупило жълтите очила дето никога не си признава когато не е прав? Я замести "дизел" с "на газ" писанието си от пост 141 и ще ти светне (а дано) за какво иде реч?! Не аз писах, че дизела е отживелица, занищо не става, че е 2 пъти по чуплив от бензинова и близо 10 пъти от бензинова на газ - тва последното за инфаркт не знам, ма коремни болки от превиване от смях 100/100! После кой се хвърляше колко му бил бърз леонЯ на гориво за готвене и че минавал де що видел дизел? Пак четем избирателно и се чудим за кво да се захванем та белким минем пак за капацитетче, а?
    Титлата доказан паляк отдавна ти е присъдена тук, та немой маца изаканото - само още ще се осмърдиш.
    Запомни - дано можеш, че с тоя вакум между ушите - през %*№*%* ми е за мнението ви, единственното заради което се включвам го има в първият ми пост - пишете небивали простотии и то със самочувствието на последна инстанция, това е, ако не си го още разбрал проблема е твой!

    Коментиран от #147

  • 147 Име:

    0 0 Отговор

    До коментар #146 от "Бръм":

    Аз нещо за газ да не би да съм писал бе! Колата ми е на бензин и се кара на бензин, харчи много и не върви и не ми пука...
    Спора е бензинов с/у дизелов двигател. Какво да се прави че бензина има и вариант газ. Като спорим за икономичност - ми има си хибриди, чистички с въртящ момент от ел мотора и харчат колкото дизелаците... Екология хммм.
    Още повече не се сравнявам с другите изтъквай си "по-добрия избор" (видиш ли едва ли не балъци сте, пък аз съм избрал по доброто).... напъвай се още, аз отдавна си се смея...
    Паляк ще ми вика хахах, комплексиран съм бил. Ти, обиждайки не изглеждаш да си по-малко комплексиран. Дали съм доказан или не 200% си прав 300%, току що ти спечели интернета, БРАВО! Получаваш дипломна "интернет мъдрец най-велик на света"!
    Айде лека и безаварийна, автомобилен корифейе!

    Коментиран от #150

  • 148 Стоян Стоянов

    1 0 Отговор
    мале, мале .... в какво се е превърнала темата - все ощи ли си ги мерите тука бре?
  • 149 Стоян Стоянов

    0 0 Отговор
    *още
  • 150 Бръм

    0 0 Отговор

    До коментар #147 от "Име:":

    @147 Въпрос с повишена трудност - как се нарича този който те разсмива? като не се имаш за такъв що се засягаш?!
    Спор бензин/дизел не може да има! В демократичните общества е прието изборът на болшинството да се приема за меродавен. В статията кво пише?!? Или 80% е по малко от 20?! ДЪли пък не е така и в други големи европейски демокрации?! Хммммммм.... Дали пък вие тук форумните мега капацитети сте най-по-по и 80% от много милионна държава са по простиот вас?! Смех...
    Знаеш поговорката за фактите и боговете или?
    После "Още повече не се сравнявам с другите изтъквай си "по-добрия избор" (видиш ли едва ли не балъци сте, пък аз съм избрал по доброто)...." от където и да го погледнеш в най-голяма степен важи за фенЯ с леонЯ и персоната с ника ГВД, пардон двг, дето хал хабер си няма от двг с изцепки от рода на бензинЯ е 3.14 пъти по здрав от наФтата подкрепено с неуспорими факти?! Или имаш проблем с 1етенето?! Аз включих личният си избор много по късно за да има РЕАЛНА база за сравнение, а не голословие, въпреки че ПАК не съм казал никъде "най-доброто е ХХХХХ дизел", нЪли?!
    Просто не търпя на черното да се вика бяло, че и необосновано.
    И да, комплексиран си- 1-во що се обиждаш като си над нещата?
    2-ро толерираш очевадни вицове казани от други, а моите постове се мъчиш да иронизираш - нещо съм ти взел страха? От висотата на величието си подмини и толкос? Хммм....
  • 151 Бръм

    0 0 Отговор
    "Какво да се прави че бензина има и вариант газ." - Дизела няма ли? :)))) Комедиант?

    Коментиран от #153

  • 152 Бръм

    0 0 Отговор

    До коментар #138 от "пробвал":

    @138 - сега ти видях поста... По инерция съм писал 10в40 именно щото маслото за 20к е полусинтетика, НО с вискозитет 5в30! и цената е съвсем човешка ~ 70 лв за 6 литра. Естественно пълна синтетика е по добре, но все пак не става въпрос за скъп нов автомобил!
    Сега да не изскочи некой разбирач и да каже, че нема 5в30 полусинтетика, че пак ще има въпроси що ползвам думи като "паляк'...;)
  • 153 Име:

    0 0 Отговор

    До коментар #151 от "Бръм":

    Жесток си! Дизел на газ и бензин на газ са ЕДНО КЪМ ЕДНО!!! Те и 80% от българите слушат чалга и какво? В япония като почти не карат дизели значи японците са по-прости от французите така ли? А американците и те ли са по-тъпи? Въпрос на условия и цени...
    Проблем с четенето ли? Я виж пак си препрочети писанията и ги сравни с тези на хората, които спорят с теб, и ако сам не можеш да си прецениш тона, то няма смисъл да се коментира повече.
    "Аз включих личният си избор много по късно за да има РЕАЛНА база за сравнение, а не голословие, въпреки че ПАК не съм казал никъде най-доброто е ХХХХХ дизел", нЪли?! "
    Какво си включил? Човека поне си е написал каква кола кара за разлика от тебе! Ти си с най-великата кола, но е тайна... Каква е причината? Комплекси че някой ще тръгне да се сравнява с теб ли? Че някой ще помисли, че колата ти лапа сажди ли?
    "Хахаха.... Специално на татко ти субарито ще лапа сажди дето го хвана и те така!"
    За фактите и богове викаш. Дизела вреди повече на околната среда, отколкото бензина - ФАКТ.
    Комици, смешници, циркаджий, клоуни се тая, но нещо не ти е смешно а си гневно агресивен и това си личи. Комплекси? През цялото време се чудя защо продължавам да си губя 2те минути за ти отговоря...

    Коментиран от #155, #158

  • 154 LEON 225 PS

    1 0 Отговор

    До коментар #142 от "Бръм":

    човек,моля те,спри се.ставаш много смешен. какво ми даваш за пример франция. човека под моя пост много ясно ти го е казал.в много други държави карат повече бензинови коли. въпрос на икономическа гледна точка. важното е,че в България,на газ е по-изгодно. дадох ти пример с моята кола,за да ти го покажа че аз карам сравнително пъргава кола и като разход на гориво в пари излиза колкото малолитражен дизел. ти така и не се обоснова,защо трябва да караме дизели в България :) а само празни приказки.що моята горяла 10 лв на сто. ами колко искаш да гори бе умник 210 коня кола. дай един дизел 210 коня да видим колко гори. и какво ми даваш за пример с рекорда за пробег с кола снабдена със старт стоп система и т.н. ДАЙ ПРИМЕР С ТВОЯТА КОЛА !!! в сервизите искали да се сменят свещи на 30 хил. ти вярно си много много зле :)))))) а по твоята логика за неиздръжливоста на бензинов мотор на газ,таксиджиите трябва да правят основен ремонт на всеки 100-200 хил.:)))) моля те,спри да пишеш глупости !!! даваш ми за пример защо слагали големи двг на камионите,а не 1,8. много ясно че там се гледа издръжливост.примера ти е неуместен. за мен издържлив мотор е чистия дизел. не си мисли че твоята ако е с турбина не е много по-малко напрегната от моята :) колко ми бил данъка. много ми е данъка - 380 лв е. и какво от това ? карам по-бърза и мощна кола от теб,плащам повече данъци. ти бягаш от основната ми идея - че въпреки че е мощна,на газ ми е по-евтино от на много по-слаб дизел. Е,ЗАЩО ТРЯБВА ДА КАРАМ ДИЗЕЛ 70 КОНЯ,КАТО МОГА ЗА СЪЩИТЕ ПАРИ ЗА ГОРИВО ДА КАРАМ 210 КОНЯ !!!!!!!!!!!!!!!!!!! айде бегай в дясната лента,защото лявата е за бензиновите коли :))))))))))))
  • 155 LEON 225 PS

    1 0 Отговор

    До коментар #153 от "Име:":

    колега,момчето не е виновно.акъла му е толкова :) изобщо няма смисъл да му се вързваме :)
  • 156 турбо

    0 0 Отговор
    абе бръм ли си кво си,кво сравняваш камион с кола,камиона носи 30-40 тона с разход за 100 км. от 25 литра,а ти с твоя премиум дизел мъкне- 2 тона и гори 6 на сто,естесвено че в лек автомобил от дизела няма ефект освен ако не въртиш над 25000 на година,а и моята кола се кара от нова на газ и в момента е на 250000 и никакви проблеми,всичко това е написано от личен опит с практика върху всичко изброено от мен,повече няма да ти отговарям на тъпите разсъждения
  • 157 турбо

    1 0 Отговор
    а и не разбрах на кои камиони слагат по 5000 кубика като моторите им са по 12000,14000 ,16000 кубика май си чул недочул от тоя и оня и не разбрах защо не вървял бензинов на газ на 5000 об. или гърмял,това става от некадърни газаджии,спирам до тук ,а ти си отговори или си отвори гуглето и прочети за какво става въпрос
  • 158 Бръм

    0 0 Отговор

    До коментар #153 от "Име:":

    @153 "Дизел на газ и бензин на газ са ЕДНО КЪМ ЕДНО!!!" - Е като не са, незначи , че няма?! И бензина на колонките не е дето сипват на Ф1 ма...После на сеата 1,6 моноинжекция едно и също ли е с на сеат 2.0 tfsi?! Вие глупаво генерализирате после се цупите като моми. Аз проблем нямам с кой какво слуша, проблем имам с налагането му! "значи японците са по-прости от французите така ли?" Значи фрацузи, немци, италянци са по тъпи от японците ли? Много елементарно се измъкваш.... Сам знаеш, че налагането на двигател на едно гориво по причини различни от чисто техническите характеристики на двигателя с това гориво не правят въпросният двигател по добър! Колкото и да плямпате дизела в последните 10 години се разви страхотно и бележи ръст навсякъде дори и в щатите. Забележи никъде не казвам и не съм казал, че на газ НЕ Е по икономично, ма щото е това да е единственният и правилен избор?!?! Ми пак повтарям, слагай на леонЯ метанЯ и ще е още по евтино! Кво чакаш?!?!?!?!
    Аз ли съм сгрешил, че давам 2-3 лв повече на 100? Ми ти с метанЯ също ще свалиш още 2-3 лв?!!!!! Айде бе! Изтърваш далаверата! Алоу! А? И не, не съм нито гневен, нито агресивен, а постовете ми са в такъв стил, щото лично на теб и преди съм го казвал: с такива така! Щото сте ми безкрайно ясни: 1. Цепите се с простотии как дизела бил 2 пъти по малко издръжлив от бензина (на ПРАКТИКА е обратното), как турбото на дизела по бързо се разваляло?!?!?, как 210 коня давал 9лв на сто, ма "забравя" за разхода на бензин, незнае?, че по всяка най-голяма вероятност ако е бил кадърен газаджията колата му гори бензин не само при палене, че свещи и възд. вилтър се сменят 2 пъти по често, че на газ е фантазия при изправна кола да постигнеш разход и мощност като на бензин, че бензина бил по безшумен и щели да ми паднат пломбите.... 2. Дават ви се факти: я коя от вас дребни душици призна, че дизелът е по тих?! Не можете ли да четете?!?!?! ФАКТ! Пише си го черно на бяло! Видя ли се, че 9,3 не е 9,3?! Видя ли се, че за 1000лв ще газифицираш 210коня турбо с нова качествена уредба само в мечтите си, видя ли се, че на 20000к км като сложиш "скъпите" консумативи на дизела и разхода разликата не е 2000лв на 7000км, видя ли се, че и нафтова печка може да има разход под 10лв на 100? И? Вместо да си затраете, подскачате: Ф1, екология, възпитанието ми, цената на боба в Сомалия? Ехоу...Да не искаш яйце да ви беля бе?
    Ако (Име) си поне малко запознат фактите за личният ми автомобил са предостатъчни. Ако не са ти - духай боба...
    Нямам намерение да ставам дъвка на лапета карали само в NFS и с личен опит само от на тати субаруто... Последното, както и предишното е да те дразня и явно успявам! Ако съм комплексар кой на кого саждите лапа щях да си купя поне 200коня, айде сега познайте като кой?! Хахаха.... Алоу (154) нали съм ти писал бе - 6/100, ако карам като баба 90 на 6-та колата празна и на равно пада доста под 5... кво става?! от 9,хх до 14лв на 100 на извънградско. Кьорав ли си та врещиш "ДАЙ ПРИМЕР С ТВОЯТА КОЛА !!!". От къде знаеш, че "утре" колата от примера няма да е моята?! Смех... "Пестиш" 300лв на 10к, като сложиш газовата, данъка, 2-те смени на масло и 4 на филтри, като смениш изпарителя или го ремонтираш, като хвърлиш инжекторите на макс. 80000к, като настройш газовото 3-4 пъти в сервиз, като включим и ангренаж, свещи, кабели, изгорело от многото вода и по високата температута на газовете при работа на газ генерация+БОМБА.....аси кяра! Какво не разбра?!?! Карай и се кефи....!
    Дизела бил по вреден....хъм... вреден вреден колко да е вреден?!
    Дъли пък преди време (може и да не знаеш, нали си бутал тогава камиончета) бензина не беше оловен, дали пък не може да се гори олио? Дали...знам ли....има си инжинери. После на 100 емисийте от дизела на СО2 са по малки знаеш...после газчицата не е съвсем безвредна - щяха да ви пускат в паркинга на мола! А и в доста европейски градове те оставят в покрайнините на газ-по прочетете бе.... А и имаше нещо с некви молекули CO и NO...ма глупости който не ме вълнуват не помня. Както и да е, схвана, винаги има медала 2 страни.
    Примера с камиона бил неуместен? Да не би да е на газ та да не е ? Апропо в япония камионите на какво са? Тоя па @157 нямало камиони с 5000 кубика...смех. "Име" какво да кажа тук? ,не чел достатъчно...?! Да си губя ли времето с такива? Оф....
    "айде бегай в дясната лента,защото лявата е за бензиновите коли " - кажи го на 535д-то дето ще мине покрай теб като спрял, а и с 17км/ч по висока максимална (но не на газ!) не ми е много ясно как точно ще стане това от фантазийте ти... А я кажи ще изкараш ли с една бутилчица до Варна и обратно, щото аз с един резервоар мога! Хахаха... Чудя се дали да отделя няколко секунди да обясня на видимо неграмотните технически и за такситата...ма да си седат заблудени - купете си Авео на метаня бе момци! Хахаха...




    Коментиран от #159, #161, #162

  • 159 LEON 225 PS

    0 0 Отговор

    До коментар #158 от "Бръм":

    ти определено си дървен философ ! с такъв човек изобщо няма смисъл да се спори и се чудя защо изобщо ти обръщам внимание. толкова ли си тъп да проумееш,че аз също съм карал дизели и нагледно сравнявам нещата що се отнася до разходи ? твоята ако си карал с 90 щяла да падне на 5.абе празна глава,аз ако карам с 80-90 на шеста също ми пада на 7,5-8 газ бе. говориш ми да съм слагал метан за по-евтино. аз не гледам кое е най-евтино.ако беше така щях да си купя бензинка 1,4 на метан :))))) или щях да вървя пеша :))) аз гледам ОПТИМАЛНИЯ ВАРИАНТ !!! аз кога съм казал че дизела е по-малко издръжлив от бензина ?!? казах,че като цяло турбините издържат по-малко и си има техническо обяснение за това.също така и много проблеми с дюзи,особено на по-новите коли с комън рейл заради ниското качество на горивото у нас .за едно си прав само - дизелите наистина се развиха страшно много в последно време и новите дизели са много икономични и тихи. спор няма в това.НО ТИ НЕ КАРАШ ТАКАВА КОЛА,НАЛИ СЕ СЕЩАШ :))))) така и не каза какво караш. предполагам че е 10-15 годишно дизелче. е в такъв случай какво ми се радваш за новите дизели :)))) колкото и да ми смяташ филтри,свещи ала бала,дизела си остава по-скъп за поддръжка.ФАКТ !!! също така не знам къде ги видя тези постоянни настройки на газовия инжекцион :))) моя го настроиха в началото и от тогава не е пипан. смяна на инжектори на 80 хил км ??? това го кажи на баща ми,защото човека е минал вече 130 хил. км. с астричката си на газ и нито е пипал дюзи,нито са му настройвали инжекциона :)))))) и за тези километри е спестил пари за една кола спрямо твоя дизел :)))))
    и също така като спориш с мен не искам да взимаш думи от други хора и да ги преписваш на мен ! чети внимателно какво ти пиша аз.кога съм казал че съм газифицирал 210 коня за 1000 лв ???? нещо много бъркаш постовете.но ти целия си сбъркан приятелю :)
    нямам какво повече да ти кажа. преглътни тези 4-5 лв разлика които даваш в повече на всеки 100 км. и си дрънкай по пътя весело с печката и не давай много газ,че не искаме да дишаме САЖДИ :)))))) и ако искаш да се сравняваш с мен по вървене ( защото някакви такива наченки забелязвам) си вземи поне бмв 3.0д 204 коня. но там разходите ти ще са вече много много по-големички от моите :))))

    Коментиран от #163

  • 160 турбо

    0 0 Отговор
    абе остави го тоя с 2-те смени на масло като караш на газ,маслото го сменям на 10000 както на бензин,и свещите се сменят когато им дойде реда ,а и няма специални свещи за газ,колата си върви с оригиналните, а ако говориш за камиони до 5,6 тона товароносимост съм съгласен че са с двг 5000 кубика,но над 10 т.просто забрави за такава кубатура,и драги бръм бил съм по пътищата на Европа все с камиони ,а там дизели карат хора които навъртат много километри.Тези 80 процента от автопарка не казва колко от тях са на частни лица нали така,това е за целия автопарк-камиони,автобуси,коли и др.А защо в по големите градове в Европата автобусите са на метан,защото да не замърсяват независимо от FAP филтри и тем подобни,ма те европейците са прости,а ние умни и ще бръмчим на дизели щот били по тихи и не се разваляли,на лек автомобил 2000 кубика и мощност 200 коня дизелови при развъртане на тоя мотор до 4500 оборота ще ми говориш че били много издръжливи,на един камион максималните са 2500 оборота и карат без проблем по над милион,а на лек автомобил ако не е от старите нискооборотни и не турбинирани не ми го фали че ще изкара 1000000,а и турбините на почти всеки автомобил се водят консуматив,ако бяха вечни всичките им производители ще фалират,ма те и колите след 2000 година са така,като мине гаранцията и почват с болежките за да вървят икономиките по света ,иначе няма да има работа ако всичко се прави да издържа и да не се чупи,ама това е друга тема .Това е от мен повече няма да ти и чета тъпизмите
  • 161 brake point

    0 0 Отговор

    До коментар #158 от "Бръм":

  • 162 brake point

    1 0 Отговор

    До коментар #158 от "Бръм":

    С дизела нещата приключват.В градовете не се диша от изгорели газове а най гадни са тези от дизела.Това че с турбина бил станал по мощен не оправя нещата.
    За това французите са усетили от къде духа вятъра и спират дизелите.Японците отдавна го направиха,а както изглежда германците пак ще са последни и ще се мъчат да слагат печки на колите по 300 коня.
    Каквато и турбина да сложиш електромотора ще е с по добри показатели от дизела.
    ДВГ вече се изчерпаха идва нова ера осъзнайте го.
  • 163 Бръм

    0 0 Отговор

    До коментар #159 от "LEON 225 PS":

    @159 Бе мен ако питаш по добре (на)дървен философ, а не като теб технически неграмотно комплексарче дето разправя врели некипели и си мисли, че със спестени 2лв на 100 е хванал дедо боже за шлифера. "толкова ли си тъп да проумееш,че аз също съм карал дизели" - ти да не мислиш, че кола на бензин и газ съм виждал на картинка?!
    "НО ТИ НЕ КАРАШ ТАКАВА КОЛА,НАЛИ СЕ СЕЩАШ :)))))" - ц, греда, баце греда. Такива като от класацията, не, ма пак си е комън рейл, ако четеше внимателно и/или ако имаше нещо м/у ушите щеше?! да се сетош, ма нъцки...пак предсказания с кристална топка. "предполагам че е 10-15 годишно дизелче." - Опитай пак, ма глей този път да уцелиш!
    "това го кажи на баща ми,защото човека е минал вече 130 хил. км. с астричката си на газ и нито е пипал дюзи,нито са му настройвали инжекциона :))))))" - Пък на дедо ми дизела вече е на над 330 зилиона км и още е с оригиналният принджипляктор...Ако не верваш ела и виж! ?!?
    "но ти целия си сбъркан приятелю :) " - сбъркан, сбъркан колко да съм сбъркан?! Колкото да искам хем да е гоУема бИгачка, хем да се возя на пръдня и та ми е тЪнкана? Хем да искам да не падат пломби пък да давам пари за спортно окачване? Хъм... Да се разпознаваш случайно м/у редовете?!
    "ако искаш да се сравняваш с мен по вървене ( защото някакви такива наченки забелязвам) си вземи поне бмв 3.0д 204 коня." - искренно благодаря за съвета, ма аз и сега ви взимам страха, та нема...съвсем ще се депресирате. Кара си рацера лежерно и вижда, че печката го натиска и докато свали скорост, вдигне обороти (на газ още по бавно) и вече е в облака! ФАКТ! После се задава в обороти, а може и на бенз. да е минал ако е объркана душа като тебе, ма късно е либе за китка... От 80-120 на пета да те светна моята е точно 0,2сек по бавна, а е десетки коне по слаба, та си представи еквивалентна мощност бензинки на газ какво има да патят! Ма ти си знаеш, де нали си наясно! ;) Та те така...
    Ако цената да не се возя с БОМБА в колата, да не ми мирише на пръдня, да не спирам по гЪз станции през 300км е 300лв повече на 10000км - ОК, приемам го. Като те чета се сещам за следния случай: спира един пред банката и слиза от чисто нова G-класа, охранителят поздравява (явно редовен клиент) и го заговаря: "Сменил си колата, много е хубава...ала, бала...." и накрая пита колко му харчи, ха познай какво му отговориха? - Колкото сипеш! Та байно като си броиш стинките оти се напИням, ми не е ясно, ма иначе аз съм сбърканият....Смех!
    @162 - Виж, аз се опирам на фактите, а пак повтарям, тук се изписаха много да ги нарека меко - неверни неща. Не ми пука от утре и със закон да забранят всякакъв транспорт на дизел. Това обаче как прави верни глупостите изписани тук?! Нормално е да се развива техниката, даже според мен отдавна вътрешното горене трябваше да е в историята... Не мисля, че ако дизелът изчезне ще има и бензин. Да, твърдо съм за ел.мотор - линейно ускорение, с него и тръгваш, с него и спираш - само един педал. Само трябва да оправят пробега с едно зареждане и така... Само дето като станат превозните средства екологични, производството на ток, менделеевата таблица в батерийте и т.н. дали ще е екологично?! Със сегашните технологии - не! Да питам фенЯ на джапанките (име), като дизела е канцерогенен след изгаряне, радиацията от фукушима е балсам за тялото!? Айде стига лицемерие...

    Коментиран от #164

  • 164 LEON 225 PS

    1 0 Отговор

    До коментар #163 от "Бръм":

    казваш,като видя печка и докато вдигна обороти и вие изчезвате,а :)))))) пак забравяш че колата ми е с турбина и постига въртящия си момент като при дизелите на ниски обороти :) за справка - аутодата ! доста сериозен дизел трябва да е за да ме изненада :) нали си много отворен.срещаме се,качваш в моята кола твой приятел като гаранция че няма да включа на бензин и се мятаме,на баир,на магистрала,където кажеш. с малката подробност че преди това сме си заложили талоните на нотариус и който спечели,печели колата на другия ! стиска ли ти да го направиш ? ако да,лесно можем да се срещнем. дори и в сф бих дошъл ако живееш там. след това ще имам дизелче за продажба :)))))
    "това го кажи на баща ми,защото човека е минал вече 130 хил. км. с астричката си на газ и нито е пипал дюзи,нито са му настройвали инжекциона :))))))" - Пък на дедо ми дизела вече е на над 330 зилиона км и още е с оригиналният принджипляктор...Ако не верваш ела и виж! ?!? ОТНОВО НЕ ЗНАЕШ КАКВО ДА КАЖЕШ В ТВОЯ ПОЛЗА И ЗАПОЧВАШ С ГЛУПОСТИТЕ !
    за пломбите като говорим,предпочитам да ми падат от спортно окачване,защото поне така колата ми е стабилна в завоите,а не да падат от вибрации,когато дизела е на свободна :)))))
    казваш разликата на 5та от 80-120 само 0.2 сек. а :)))) ами от 120-200 я виж колко е :)))))) много избирателно гледаш моето момче :)
    ще бъдеш ли така добър да споделиш каква е колата ти или те е срам ? сигурно е някакво френско или италианско недоразумение и те е срам да споделиш :)
    аз ако си броях стотинките,щях да вървя пеша или да карам 1,4 на метан ! напротив,ти ми даваш за пример че плащам голям данък :))) единствено се кефя на това че карам по-бърза кола от твоята и разходите ми са по-малки :)))) кой е балъка в такъв случай ?!?!?!
  • 165 Бръм

    0 0 Отговор
    Абе дечо комплексиран, вземи се скрий или по добре вземи се образовай малко. Колата ти е с 270нм от 2100об до 5000об, моята е 360нм от 1700, да по бърза ти е колата, но:
    твоята: 80-120 на 4-та 5,2сек, на 5-та 7,6сек, на 6-та 10,6сек.
    моята: съответно - 6,1; 7,8 и 11,3сек. Малоумен ли си да осъзнаеш, че 200 кила по тежка кола с почти 60коня по малко ако ти тръгне секунда по рано (натискам газта) или има разлика от 5-10 км/ч в моя полза (идвам ти отзад) и да се наакаш в следващите 40-50км/ч няма да ме стигнеш/минеш... А ако беше 180коня, а ако беше 1600кила?! Твърде си ми елементарен... талони, ми може, ма минаваме на дино да се види, че колите са със стоковите мощности, изравняваме се на 80км/ч по GPS и ми даваш да настъпя пръв, ти настъпваш като задния ми калник се изравни с твоя преден и ако до 120км/ч по GPS ме изравниш - талона, a? Макар, че кво да я правя тази кочина на пръдня... И да, избирателно гледам, мен това ме интересува - еластичност=сигурност при изпредварване. 60 коня по малко а само 0,2сек по бавен - кой е балъка?!
    "единствено се кефя на това че карам по-бърза кола от твоята и разходите ми са по-малки :)))) кой е балъка в такъв случай ?!?!?!" - ми ти така можеш да се кефиш и спрямо пича с G-класата, ма я пак си помисли кой е бълъка... То така и човек с 60 бона кола от магазина излиза, че е балък щото не е на газ... СМЕХ! N1 си признах те!
    Относно газовите инжектори - ми питай в сервизите за газови бе! 1-во се водят консуматив и дори на маркови уредби с 5г/150 000км гаранция, на инжекторите е 2г/50000км. На евтините-сам се сещай! Предвид "качествената" и киселинна газ у нас се препоръчва на 20 000к да се проверяват и съответно калибрират. Ако искаш естественно, така можеш да си караш и с ангернажен ремък повече от предписаното, ма докога...и си е късмет, а не правило. Я си помисли бензиновия инжектор колко години и км кара? А? Нещо си поизостанал с четенето...
    И накрая: "сигурно е някакво френско или италианско недоразумение и те е срам да споделиш :)" - кълбото/боба по които гадаеш са ти за боклука! Ама не става само с гадаене, требва и четене, а и да има с какво да го осмислиш после...Успех!

    Коментиран от #166, #167

  • 166 LEON 225 PS

    0 0 Отговор

    До коментар #165 от "Бръм":

    ако,мако,хиляда условности :))) че задния калник че предния,че не знам си какво :))))) навит съм гълъбче.правим дино и после се мятаме. в кой град живееш,дай тел. или скайп
  • 167 LEON 225 PS

    1 0 Отговор

    До коментар #165 от "Бръм":

    казваш само 0,2 сек. си по-бавен а :)))) а с напредване на скоростта какво става а, май отиваме вече на 1-2-3-4-5-6 сек. !!!! или пак не си съгласен умнико. смешно е да си сравняваш слаботелесния кош 150 коня с моята. ставаш много много смешен. ами ако искаш и с дръпната ръчна да съм,а ????? какви G класи ми говориш бе? аз говоря единствено за теб,охо ти абсолютен комплексар. давай тел. или скайп да ти докажа за какво иде реч

    Коментиран от #168

  • 168 Бръм

    0 0 Отговор

    До коментар #167 от "LEON 225 PS":

    @167 Ми много ясно, ти какво? Хем да си с 60коня отгоре, хем да си с 200 кила по лек, хем и да тръгнем заедно.... Комплексарче, избивай комплекси другаде! Аз съм изтъкнал преимуществото на моята кола и то е ФАКТ, колкото и да подскачаш. За какви G--класи? Ми факт, че и G дръпнеш, факт, че по малко даваш за гориво от собственика и и по твоята логика те прави по териката от двамата, ма уви...само в сънищата ти. За пореден път: твърде елементарна, комплексирана, объркана и необразована душица си! Апропо не мисля, че да се съревноваваш с по бързите е недостойно, смешното е с очевадно по бавните като явно често практикуваш ти!
  • 169 LEON 225 PS

    1 0 Отговор
    е нали само 0,2 сек. ти беше по-бавна колата :))) нали на газ показателите ми са по-лоши. нали ще ти дам преднина ! е хайде да се видим и да го направим на практика :) аз не говоря лаладжийски празни приказки като теб. ако ти стиска дай да се видим и да ти докажа че говориш само простотии :) до преди малко ми говореше колко малка разлика имало между колите ни,а сега се дърпаш :)))
    че чак любовния живот забъркваш :) ако не друго поне си забавен :) то и без това само двамата останахме да пишем тук :))))
  • 170 Стоян Стоянов

    0 0 Отговор
    Абе момчета LEON 225 PS и Бръм, искрено се забавлявам тука с вас, като ви чета постовете. Продължавайте в същия дух!
  • 171 LEON 225 PS

    2 0 Отговор
    за съжление ножа като опря до кокала и бръмчо се уплаши.много исках да се видим и да направим 2-3 теста за да му докажа,че разликата не е само 0,2 сек.но уви,на приказки силен,на дела слаб !!! убедих се,че е само един лаладжия :)
    радвам се,че поне сме ви забавлявали :))))

    Коментиран от #172, #173

  • 172 Стоян Стоянов

    0 0 Отговор

    До коментар #171 от "LEON 225 PS":

    хах - там не знам. Аз с моите скромни 75 коня (те половината са измряли сигурно) въобще не се натискам за такива работи като теб. И все пак най-важното е: шофирайте разумно, без значение на какъв автомобил сте почитател. Човек и с лада 2101 може да направи доста поразии по принцип - не е важно дали с с БМВ или Сеат.
  • 173 Бръм

    0 0 Отговор

    До коментар #171 от "LEON 225 PS":

    @171 Къв нож, до къв кокъл е опраял? За съжаление модовете изтриха писаното (барабар с това за дължината на достойството ти), че за мен темата преключи и очевадно всички сте го приели като уплах. Ми ОК. Нито ще стане колата ми по бавна, нито ще давам повече пари на 100км.
    "много исках да се видим и да направим 2-3 теста за да му докажа,че разликата не е само 0,2 сек.но уви,на приказки силен,на дела слаб !!! - Ти мислиш ли, че бих си написал телефона тук?! Как предлагаш да се видим? После ако искам да се измъкна - много е лесно - викам те, отваряме капака и изненада - я въздушният филтър не е стоков, я генерацията, я си пипнал буста на турбото...и те пращам по.... от където си дошъл. След като черно на бяло е написано, че е 0,2, значи е толкова. Ако не е в действителност, то ще е от моментното състояние на колите, от качеството на горивото, от допълнителни доработки по колата и т.н. Няма как стокова кола да даде на на 7 секундна дисциплина 1сек и повече разлика само щото на теб ти се иска. После 100 пъти писах, че ако съм комплексар като теб щях да си купя 200 коня поне, да не говорим, че само с/у 800лв = 100лв спортен панелен филтр, 100лв махане на катализатора (твоят там ли си е?!) и поставяне на тръба, 600лв блуфин чипче и съм над 185кс. После едно преправяне на турбото на хибридче и ~ 210-215 к.с. Ма не ми е това целта! А и за какво да си тормозя колата? Само да избивам комплекси ли? Забавен си. Измисли нова математика, физика, сега пък щял да ми докаже, че това което хора с опит в областта са проверили ФАКТИЧЕСКИ че е така, че не е?! Ми може да не е, ма няма да е защото на теб така ти се иска, а ще е по реална обективна причина. Смешен си с напъните си! Пак питам, какво има за доказване?! То си е написано...

    Коментиран от #174

  • 174 LEON 225 PS

    0 0 Отговор

    До коментар #173 от "Бръм":

    всичко по колата ми е стоково ! ако исках по-мощна кола,щях да си купя да кажем ауди s4 битурбо 265 коня,а не да се занимавам да слагам чипове,генерации,спортни филтри,по-големи турбини,кулери и т.н. аз мога да си позволя толкова коне и затова съм си взел лесна за поддръжка кола.само окачването и размера на джанти и гуми не са стокови.
    наистина няма как да си дадеш тел. тук,но можеш да дадеш скайп например и там да се разберем как да се видим.
    на всяка една дисциплина ще те бия,това е ясно.ок,нека и 0,2 сек. да са.не знам защо се успокояваш от тази малка разлика :) странна логика имаш. все едно ми казваш,че от 0-10 км/ч ще имам 0,2 сек. с трабант да кажем и видиш ли,щом е толкова малка разликата колата ми не върви достатъчно :))))) пак ти казвам,дори и 0,2 сек. да е с твоята от 80-120, с покачване на скоростта разликата ще скача НЕПРОПОРЦИОНАЛНО В ТВОЙ УЩЪРБ !!!
    ти така и не разбра идеята на целия ни спор. а тя е, че с по-малко пари за гориво карам по-мощна и бърза кола от теб ! и не ми скачай отново с това че съм имал комплекси. ако имах такива,нямаше да си взема непопулярна марка (Сеат) а шях да си купя бмв,мерцедес,ауди и т.н.
    затова не виждам смисъл от дизел в България.всеки има право на избор. решил си да караш дизел,ок. просто не ми казвай на черното бяло и да ме убеждаваш колко хубаво било ! единственото по-хубаво е,че имаш един агрегат по-малко ( говоря за газовото).
    СЕГА ДА ТЕ ЦИТИРАМ МАЛКО : ,,После 100 пъти писах, че ако съм комплексар като теб щях да си купя 200 коня поне, да не говорим, че само с/у 800лв = 100лв спортен панелен филтр, 100лв махане на катализатора (твоят там ли си е?!) и поставяне на тръба, 600лв блуфин чипче и съм над 185кс. После едно преправяне на турбото на хибридче и ~ 210-215 к.с.'' А Я СЕГА СМЕТНИ МОЯТА КОЛКО КОНЯ ЩЕ СТАНЕ С ЕДНИ ТАКИВА ПРЕПРАВКИ :))))))
    мисля,че няма какво друго ново да кажем и само ще се повтаряме.ако имаш кола за губене,даваш скайп,срещаме се,минаваме дино,нотариус,виждаме коя кола върви повече и единия остава пеша :) ако не ти се правят експерименти с ПРЕДИЗВЕСТЕН КРАЙ,май е по-добре да спрем със спора дотук,защото нито аз ще убедя теб,че бензин на газ е по-добрия вариант в бг, нито ти ще ме убедиш в твоята версия за дизела :)

    Коментиран от #175

  • 175 Бръм

    0 0 Отговор

    До коментар #174 от "LEON 225 PS":

    @174 Разликата е там, че 0-10км/ч е без практическо значение в РЕАЛНИЯТ живот, както и от 100-200км/ч за МЕН! Докато 60-80, 60-100, 80-120, 100-120-130 е ЕЖЕДНЕВИЕ! И там харесва ти, не ти, разликата е НИЩОЖНА! Пак повтарям! Не се самонавивай, а ми обясни КАК?! ако изходим от РЕАЛНИТЕ данни 7,6 сек за твоята от 80-120 на 5-та и 7,8 за моята, ако тръгна с почти секунда по рано ще стигнеш 120км/ч пръв (за да ме изравниш или изпредвариш)?!?!? Това ще рече, че трябва да направиш 80-120 за 6,6-6,8 при 7,6 по каталог?! Ми пич, решението е просто - качи някой твой приятел, караи на равно с 80 на 5-та и като кажеш старт помпиш газта, а френда пуска хронометър на тел-а, на 120км/ч го спира и гледаш - после постваш тук резултата, ако не те е срам, де. Ако е под 7 сек ще призная, че ще ме биеш, ако ли не... ?! Краят е предизвестен, немога да не се съглася, както и да го въртиш 7,8 е по малко от 7,6+0,8-1,0сек както и да го смяташ!!! Вече ти писах - всеки друг резултат ще има обективна причина която няма отношение към потенциала на стоковата кола като цяло! И накрая - всеки да кара каквото иска, само простотии от рода "с по-малко пари за гориво карам по-мощна и бърза кола от теб !" не ми се слушат. За 100-тен път, а че караш с теб и бомба, а че караш по-мощна и по бърза с по-малко пари за гориво от купилият си нова кола от магазина без да я е газифицирал?! Ми по тази прекаленно елементарна логика си "ПО" от има нема едно 90% от колите по пътя, или ще е по бърза до 200-та или ще е с по малък разход на 100 щото този дето вдига повече не е достатъчно умен кат теб да бодне газ на примерно S4 или Астра F OPC... Смех.. Аз съм със странна логика, че вземам предвид най-вече 80-120, а ти?! Да е до 10 бона (над не е тарикат, че кара много по скъпа пък пак по бавна!!!), да е под 200 коня (щото над ще те ошляпат ма ги биеш с разхода на 100! ;) ) и ред други глупости съществуващи само в главата ТИ! Я се огледай колко сеат леон р има у нас?! Пак всички тъпи - ти най-умният?! На вкус и цвет, таварищи нет! Тва му е хубавото на света, ма такива самодоволни и мислещи си, че са най-големите тарикати на света само о*ират пеизажа!
  • 176 LEON 225 PS

    1 0 Отговор
    за пореден път много приказки без никакъв смисъл от твоя страна и преиначаване на думите ми. кой ти говори за сравнение с нови коли,кой ти говори за сравнение с много по-мощни коли които били без газ ? аз гледам единствено колите които са до 12 хил. лв.защото аз мога да си позволя такава. също мога да си купя нова кола,но не мисля че кола до 25 хил.лв би имала нещо повече от моята ( колкото и смешно да ти се струва ) едва ли за толкова пари би могъл да вземеш кола с кожа,ел.седалки,тракшън,климатроник,такава мощност и т.н. и т.н. а който има пари за кола над 30 бона( за мен приличните нови коли започват от толкова ),едва ли го бърка горивото колко ще му струва :) някъде да си прочел от моя страна да казвам че човек който кара на дизел кола за 40-50 бона е балък ? някъде да си прочел че човек каращ кола 300-400 коня бензин и не е сложил газ да е балък ? за мен балъка си ти,защото се пънеш че караш бърза кола на нафта и се мъчиш да я сравняваш с моята по динамика :)))) за мен точно тези хора като теб по пътищата са ми смешни,защото като ги натисна малко, се пънат.едни грозни пушилки се получават от напъните им и накрая вижам колко са разочаровани като минавам покрай тях :) и наистина ви се чудя на акъла на такива.И КОЛКОТО И ДА НЕ ТИ ХАРЕСВА ТОВА ЧЕ МОЯТА Е ПО-БЪРЗА ОТ ТВОЯТА,ПРИ ТОВА С ПО-МАЛКО ПАРИ ЗА ГОРИВО,ТОВА СИ Е ФАКТ :)))))
    газта била бомба казваш.я ми кажи колко коли се движат на газ в бг и колко от тях за гръмнали ? ако беше толкова опасно всеки ден щеше да има инциденти с такива коли :))))

    Коментиран от #178

  • 177 LEON 225 PS

    1 0 Отговор
    толкова ли те е срам да споделиш каква ти е колата ?
  • 178 Бръм

    0 1 Отговор

    До коментар #176 от "LEON 225 PS":

    @176 Пич, все едно говоря на радио точка! Последно - на кой му пука, че имаш леон 210 коня на газ?! Ми и аз съм гледал до хх хил.лв, да е турбо дизел, да не вози като дърво, да има доволно екстри, да съчетава прилична мощност и вървене без да ми къса джоба и така... Казваш: "КОЛКОТО И ДА НЕ ТИ ХАРЕСВА ТОВА ЧЕ МОЯТА Е ПО-БЪРЗА ОТ ТВОЯТА,ПРИ ТОВА С ПО-МАЛКО ПАРИ ЗА ГОРИВО,ТОВА СИ Е ФАКТ " - е факт, де факт - какво си заподскачал? Да съм казал иначе? Макар, че пак спорно и то много... аз ще карам тази 60-70к км около 4 години - с 300лв повече на 10к - > ~ 2000лв - Я от тях извади 1400лв газово, ангренаж, 4 пъти по 130 лв по голям данък и те така... смех. По малко за гориво, по бърза и накрая - теглиш черата същото, с минимално предимство в ежедневното шофиране като динамика. Ми аз спокойно мога да кажа: моята е по комфортна и с 8 въздушни възглавници! И ето пак има нещо което е ПО! Кво навираш твоите ПО като единствено важните и меродавани?! Нали затова има и ванове и джипове и лимузини и спортни и т.н. и всяка от всяка е нещо ПО! Ма да отсичаш, че твоята е най-правилният избор само щото е ПО по ТВОЙТЕ си критерии...ми смешно и комплексарско е. Апропо пътя не е място да вдигаш 200 ако не знаеш, че се и хвалиш...Как да го нарека това?
    "газта била бомба казваш.я ми кажи колко коли се движат на газ в бг и колко от тях за гръмнали ? ако беше толкова опасно всеки ден щеше да има инциденти с такива коли :))))" - 1.во то белята веднъж става и ако ще шансът да е 1 на 1000000000000000 що да го поемам ако мога да го избегна?! Помисли си само дори и при лек удар при който ти няма абсолютно нищо, но се чупи изпарителя или вади се маркуч и искра я от статично, я от високо волтови кабели и ко праим?! Ми горим.... 2-ро колкото и малко да са изгорелите коли с газово-в пъти повече са от дизеловите! Всеки си има глава на раменете и е хубаво да се изтъкват плюсовете на съответният избор, но не и да се налагат агресивно - това ми е критиката, особено ако си в заблуда за много неща както очевадно си....
    И накрая не ме е срам ама изобщо - иначе как ще се покажа с нея на село - нали гори повече и върви по малко!!!! Личният ми живот си ми е личен и такъв ще си остане доколкото зависи от мен! Слагам точка на разговора!
  • 179 LEON 225 PS

    1 0 Отговор
    по твоята логика не излизай навън, защото 1:100000000 може да те удари метеорит по главата :))))))) защо да поемаш такъв риск,след като можеш да го избегнеш:)
    и на даваш 300 лв. повече на 10 хил.км. а 400-500 лв ! ти пак си знаеш твоето за данък,ангренажи и т.н. а на мен ми омръзна да говоря все едно на бавноразвиващ.
    аз също слагам точка на спора,няма смисъл. желая ти успех в живота и много безаварийни километри :)
    P.S. й гледай всяка вечер новините.току виж са казали за гръмнал леон заради газовото :))))))
  • 180 Стоян Стоянов

    0 0 Отговор
    тъййй - омръзна ли ви вече да си спорите и на двамата? :)
    Аз пък ще ви кажа, че ако имам възможност бих си взел и една по-пъргавичка машина (като споменавания Леон например) и една доста по-голяма и по-комфортна, пък била и на дизел. Абе мисълта ми е, че като цяло спорите тука за глупости - няма еднозначен отговор на: "кое е по-добро: бензин (газ) или дизел?"

    Коментиран от #181

  • 181 LEON 225 PS

    0 0 Отговор

    До коментар #180 от "Стоян Стоянов":

    от финансова гледна точка отговора е ясен - бензин на газ ! от друга гледна точка всичко е субективно и всеки сам преценява кое му харесва повече :)
  • 182 Този коментар е премахнат от модератор.