Last news in Fakti

24 Ноември, 2015 09:57 5 592 15

Евтин електромобил от Mercedes-Benz

  • mercedes-benz-
  • tesla-
  • ela-
  • model y

Плановете на Tesla за достъпен кросоувър няма да останат без отговор от Mercedes-Benz. Бъдещият Model Y на американците ще се сдобие с щутгартски конкурент през 2020 г.

По непотвърдена информация електромобилът ще носи името ELA и ще бъде построен на базата на компактния кросоувър GLA. Базовата версия ще се разполага с едва 75 кВт (102 к.с.), но за сметка на това ще предлага сериозен пробег с едно зареждане.

Tesla Model Y, за която в началото на октомври съобщи лично Елън Мъск, ще струва $35 000. Кросоувърът на Mercedes-Benz ще бъде по-скъп, но с прогнозна цена около €40 000 все пак ще се подреди сред достъпните предложения на европейския пазар на електромобили.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бате Цецо

    1 0 Отговор
    Дано да има задвижване и на 4-те колела.
  • 2 гост

    4 2 Отговор
    Малката мощност на двигателя не гарантира увеличаване на пробега. Логично е малко да се увеличи, заради намаленото тегло и размери на двигателя, но пък по-ниският въртящ момент при еквивалентно тегло на батерията е в минус за целия пробег.
    От Тесла се знае, че добавянето на втори двигател не пречи на представянето, дори увеличава сцеплението, а тягата е достатъчна да се справя с високото тегло.
    Така че това ще е някакво недоразумение, Теслата няма да е с по-малко от 200кс, инак няма смисъл да се пуска на пазара, вижда се, че хората не искат Лийф, а силна и потентна кола и тези, които могат да си го позволят, не се колебаят да си купят Тесла.
    Просто немците са смешни, точно както жабата видяла коня. Имат огромни ресурси, но си пласират старата техника, защото развойната дейност струва пари, а не носи печалби. Ако не бе излязла Тесла, нямаше правят никакви ел. коли сега.
  • 3 Powa

    0 2 Отговор
    Светлинни години назад са в сравнение с Тесла, чудя се какво изобщо се напъват...(което не е лошо като цяло, за да има конкуренция)
  • 4 мм84

    0 2 Отговор
    Дано да поработят малко по дизайна, защото прилича на косачка. Иначе адмирации към амбицията на Мерцедес, колкото повече ел. коли има толкова по-добре за потребителите. Бъдещето е в тези возила.
  • 5 опсмопсус

    0 2 Отговор
    Мерцедес са в паника, а отговора им е евентуално през 2020!

    Дотогава Тесла ще са с 650км пробег!
    Завод за батерии в Германия!
    Завод за Тесла коли в Холандия!
    Шах и мат, 2020г ли казахте!
  • 6 Име като гост

    2 0 Отговор
    Да ви кажа скоро се бях запалил много на тема Тесла и прегледах не малко материал по темата, като изкочиха и някои негативи. Това което ми направи впечатление е, че като цяло качеството на сглобката, както и интериора не съответстват на автомобил за тези пари, за които Меро би предложил един наистина премиум уют! Аз продължавам да мечтая за една теслИчка, но за да е по скъп Мерцедеса вероятно ще има защо, и това ще бъде именно комфорта!

    Коментиран от #7

  • 7 Електрик

    0 3 Отговор

    До коментар #6 от "Име като гост":

    Тия и те като Ауди за да си вдигат рейтинга показват някви коли които уж щели да изкарат след 5-10 години. Ауди А3 етрон щеше да е електрически, но успяха да постигнат само хибрид.
    Ако това ще е SUV с 102кс ще ускорява до 100км/ч за 15сек, а за изпреварвания да не говорим. По-мудно ще е от Нисан Лийф.
    Оф, че се сещат за опита им с електричка - двуместния SLS electric с 60kWh батерия и 250км пробег, докато роадстъра на Тесла с по-малка батерия 53кВч и по-стара технология минава 400км и само с 300кс ускорява до 100км/ч за същото време.

    Да наистина Тесла има не малко недостатъци, но са нова конпания с малък опит. Интериора е по-евтин от на Мерцедес и БМВ в същия клас автомобили, но Тесла използват алуминий и скъпи батерии. За момента е трудно електричките да се конкурират по-цена с масово произвежданите автомобили с двигатели, но Модел S го постига в класа си.
  • 8 Българин

    0 2 Отговор
    Тесла показа Роъдстъра си (с 390км пробег) в средата на 2006г и заради финансови проблеми започна да го продава година и половина по-късно. Почти 10г по-късно никой производител още не предлага електричка с такъв пробег.
    В момента Тесла е инсталирала 560 суперзарядни станции с 120кВт мощност на които се зарежда БЕЗПЛАТНО.

    Много ми е интересно кой друг ще инвестира 1 милиарда $ в толкова БЕЗПЛАТНИ зарядни станции с подобна мощност?
  • 9 Айде баце

    0 2 Отговор
    Туй нещо прилича на висок Форд фокус. Май скоро всички автомобили ще изглеждат еднакво, но с различна емблема.
  • 10 Electric

    0 2 Отговор
    За това ELA се чува още от 2011г.
    http://www.infoheaps.com/mercedes-unveils-its-electric-concept-ela/
  • 11 гост

    1 0 Отговор
    Никой стар производител няма да изкара електромобил по-добър и застрашаващ петролните му модели , докато не бъде абсолютно сигурен , че губи пазара си за същите
  • 12 Роман Ценов

    0 2 Отговор
    Срам за мерцедес след толкова години не съм вярвал ,че точно мерцедес ,ще правят електромобили.
  • 13 опсмопсус

    0 1 Отговор
    Касабов лъже в заглавието, какво му евтиното бре?
    40 000Е за 2020г, срещу 35 000Е за Тесла Y, сега!
    Мерцедес са тотално изостанали в ел. технологията, те нямат дори хибриди!

    Коментиран от #14, #15

  • 14 Електрик

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "опсмопсус":

    Тесла няма да има възможност да пусне Модел Y преди 2018г. Догодина ще покаже Модел 3/по скоро хечбек/ и се надява да започне доставки март 2017г при стартора цена 35000$. Мерцедес са най-продаваната луксозна марка и не им трябват хибриди. Но явно само от луксозни модели не се печели достатъчно, заради малкото бройки, затова правят и малки грозотии като А-класа.
  • 15 Иван Иванов

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "опсмопсус":

    Mercedes имат хибриди от 2009г. ... селяндури! Или за теб "Мерцедесите са до 2000г.... " :Д

    """ S 400 Hybrid """