Last news in Fakti

7 Февруари, 2016 10:30 3 012 6

Продават прототип на всемогъщото Porsche 959

  • porsche 959-
  • прототип-
  • аукцион-
  • търг

Една от машините дефинирали думата хипер автомобил определено е Porsche 959. За създаването му германският производител естествено разработва прототипи, които са точно 29 на брой. За да бъдат разграничени те биват разделени на три групи - F, N и V, като F са началните, а V последните
единици и този автомобил с номер на шасито 10067 е точно един от тях.

Прототипът е създаден през 85-та година и е един от четирите оцелели и един от двата с разрешение да се движат по нормалните пътища. Машината е използвана за тестове на ABS системата и гумите, което не е нещо дефиниращо изтезаване. Той става притежание на японския професор Тачио Сайто,
който е и създателя на клуба на Porsche в страната, като, преди да стигне до него преминава през пълна реставрация в производителя.

Автомобилът ускоряващ от 0 до 100 за 3.7 секунди благодарение на 450-те си конски сили е навъртял крехките 400 километра и се продава за нескромната сума от 1 450 000 долара от Art & Revs. При цена от 180 000 в края на 80-те и само 337 произведени автомобила това не изглежда чак толкова много за парче от автомобилната история.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кобрата

    1 0 Отговор
    Добра машинка!
  • 2 Личния лекар

    0 4 Отговор
    Всемогъщото Porsche?
    Пихте ли си хапчета днес?

    Коментиран от #3

  • 3 Ярослав Станчев

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Личния лекар":

    Колата е създадена с една цел,да участва в Група Б на ВРЦ,но не става,защото през 1986 групата е закрита.И след преработка участва и печели Рали Париж-Дакар пак през 1986.През същата година модификацията на 959,което е с индекса 961 участва на 24 часа Ле Ман и въпреки армадата прототипи 962 и 956 модела стига до 7-мо място в генералното класиране.Та може да се каже,че е всемогъщ,където го пуснеш все може.
  • 4 опсмопсус

    0 5 Отговор
    Всемогъщо копие на костенурка!Сега разбрах откъде ваг-ините правят всичко еднакво.Фердинанд Порше е създал костенурката и оттогава ваг-ините не могат нищо друго да измислят и всички поршета са опулени с два фара!Дизайна им само фейслифт, като ауди!

    Коментиран от #5

  • 5 Десислав Попов

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "опсмопсус":

    Ще ме извиняваш,ама това изказване е доста малоумно
  • 6 Бай Хой

    2 0 Отговор
    Уникален автомобил! Най-добронамерено му завидях на професора. Ех не е като чисто нова Дачиика, Рено, Пежо, Сутиен, Киак, Хюндайче .... (да не продължавам взе да става все по-извратено) ама предполагам се е прежалил човечеца...