Last news in Fakti

1 Ноември, 2011 21:29 672 802 168

Забраняват ксеноните менте

  • ксенон-
  • акция "светлина"-
  • кат

Автомобилите с ксенонови крушки на фаровете, които не са фабрично производство, ще бъдат спирани от движение, а на водачите ще бъде съставян акт, съобщи БНТ. Основната цел на пътните полицаи и занапред е по този начин да се намалят жертвите на пътя през тъмната част на денонощието. Според експерти от КАТ голяма част от допълнително монтираните ксенонови светлини са изключително опасни за насрещнодвижещите се автомобили.

Освен това от КАТ заявиха, че по пътищата ще бъдат изкарани около 30 апарата, с които ще се проверяват шофьорите дали имат изправни светлини. Ако фаровете не са запалени през деня в периода от първи ноември до първи март, санкцията е от 20 до 150 лв. На този етап в столицата екипите на КАТ ще проверяват с апаратура в кварталите  "Дружба" и "Младост".

По информация на вестник "Стандарт" за нефабрични ксенони санкция "спиране на автомобила от движение" обаче може да бъде налагана само през тъмната част на денонощието. Ако водач на МПС бъде спрян за проверка през деня и се установи такава нередност, колата не може да бъде спряна от движение, защото забраната за използване на нефабричен ксенон важи само за тъмната част на денонощието.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дани

    3 1 Отговор
    Много , много добро решение!!!
  • 2 Rustang412

    0 1 Отговор
    Е тва е греда вече !!!
  • 3 Киро от Люлин

    3 4 Отговор
    Моя ксенон на бавареца струва 89 кинта и е в пъти по-добър от тъпите халогенни крушки. От къде на къде ще ми го забраняват.
  • 4 гост

    3 0 Отговор
    Тия побъркаха ли се? Ако е на фар със лупа и регулиран заслепява по-малко от халогенна лампа монтирана на "кристален" фар като на Шкода Фабия.
  • 5 Димитров

    2 2 Отговор
    Твърдо съм за премахването на тези псевдо ксенони. В Русия вече ги забраниха тотално
  • 6 Martin

    2 1 Отговор
    Поредната простотия! Чудят се по какъв начин да приберат още пари. Ако това им е проблева да напишат актове за нерегулирани светлини, защото има много такива хора (аз също хахаха), след това всеки ще се оправя.
  • 7 Hreez

    0 0 Отговор
    Ходих до Атина и пътувах 500км.(Солун-Атина) през нощта и да срещнах 4-5 автомобила с ксенонови фарове. Явно и там нефабричните HID-ове(high intensity discharge) не са разрешени.
  • 8 ХЕНОН

    1 1 Отговор
    Информацията поднесена по този начин води до 3 извода, кой обаче е верния? 1.Журналистчетата търсят някаква псевдо сензациика, по най-елементарния начин. Абе забраняват ксеноните. Е така ще го напишем, че все едно е нещо кой-знае какво... А всъщност дали не става въпрос за любимите на всички провинциялни дупета, крушки имитиращи ксенон? А дали не е това, разните синкави и подобни боклуци? 2. КАТ показват колко са некадърни, закостенели и ограничени. 3.Просто много хитро от КАТ си просят повод за рушветче или ако не мине номера за пълнене на бюджета.
  • 9 toro

    2 2 Отговор
    Твърдо да се премахнат ксенон-фалшаците,а който има ксенон трябва да има и система за почистване на фаровете-на фабричните е така!
  • 10 GTT

    1 1 Отговор
    КАК НЕ ВИ ОМРЪЗНА С ТЕЯ ГЛУПОСТИ ВЕ!!!!!за НЕРЕГУЛИРАН КСЕНОН съм съгласен,ама за всички освен заводските...май си е пак ОГРАБВАНЕ НА НАРОДА,минаха изборите и се започна !!!!! :@:@:@
  • 11 4800K

    1 0 Отговор
    Е така е...Аз си сложих ксенон и вече 2 години не съм сменял крушки(даже и от горе)А сега ще кажат свали го... и КУПУВАЙ,СМЕНЯЙ НА ПОРАЗИЯ...
  • 12 Борислав

    1 1 Отговор
    Абе ей писна ми от тия ксенони не знам какви са ама направо някой път наистина ме заслепява страшно много набийте си в тъпите глави,че това е опасно.И не мога да разбера какво намирате за готино в ксенона,че всички селяци си го слагате
  • 13 6000k

    3 1 Отговор
    ми аз също съм със ксенон от над 2 години.След поставянето му минах през машината за фарове,и до ден днешен нямам едно пресвяткане от отсрешният.Та за какво иде реч-забраняваме ги да се слагат на автомобилите без фабрични такива,но ги продаваме в България.Много груби мерки,без предупреждение!!!Нищо лично,просто коментирам.
  • 14 гост

    1 0 Отговор
    Регулиран фар с оптика и ксенон е с пъти по безопасен "гражданино"а също така и видимоста е мн. по добра от жигулския ти фар.
  • 15 Дааа

    2 1 Отговор
    Време беше
    Разберете с "екстра" за 50-60 лева не правите колите си по cool, а само пречите на другите
    Менте ксеноните не светят по-добре и заслепяват винаги.
    Никой не е длъжен да търпи селските ви гиздосии
  • 16 гост

    3 0 Отговор
    Драги мои , ксенон не се слага на фар с обикновен рефлектор , възможно е да сложите ако автомобила ви има фабрично фарове с лупи и прожекторна система , най накрая и при нас се сетиха да въведат такава забрана , в белите държави това е от много отдавна.

    Коментиран от #18

  • 17 idkedikov

    3 0 Отговор
    Xenon само с лупи иначе малко или много заслепява , а и в крайна сметка в останалите европейски държави ксенона именно само по този начин се толерира ;)
  • 18 Константин Лавсов

    0 3 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    @16 Honda Civic Type R - 2008 оригинално с ксенон без лупа. Mercedes SLK 1 генерация с ксенон дори не на кристален фар. ML 1 генерация пак с ксенон без лупа...има и още много ;)
  • 19 sportul

    0 1 Отговор
    искам да поянся на някои ,хора че добрата видимост е сигурност , твоя рефлекторен фар дето не виждаш и на 10 метра пред теб те прави потенциален убиец за разлика от мен като виждам 200 метра напред , ще ме питате как не заслепявам ? ами насочени са ми на долу ве бандити
  • 20 Константин Лавсов

    1 0 Отговор
    Този закон го има в страните от ЕС от дълги години, България и КАТ не са си го измислили ей така. Може да се слага на коли, които имат умиватели на фаровете и автоматично регулиране. Иначе относно ксеноните менте - само хората които нямат познания могат да се изцепят така. Карам 70% вечер 30% по светло, от 10 коли 6 ме заслепяват независимо дали са с ксенон или не. Проблема всъщност никога не е бил в ксеноните, а в безхаберието на шефьорите и нежеланието им да регулират светлините си.
  • 21 Борисов ВЪНКА

    0 2 Отговор
    Поредната тъпотия на тъпите ни управници !!! АМАН бе вече кво ли не измислихте вече и нас ще ни премахнете бее !!! Българино осъзнай се погледнете нашта съседка Гърция кви протести прави долу ГЕРБ !!!
  • 22 иван ГАНЧОВ

    2 1 Отговор
    Това е пълна глупост, какво значи ксенон менте , моя съм го закупил за 250лв.-luxima. Колата ми е сравнително евтина , но държа да пътувам безопасно, едно от тези фактори за безопасност са добрите фарове. Нека да проверяват за реглаж на фаровете! НО НЕ И ПЪЛНА ЗАБРАНА !!!
  • 23 Angel

    1 1 Отговор
    Нз и за мене това са пълни глупости как може вече така да се подиграват с хората....карам вече 2 години със биксенон нито крушки са горели нито нищо ходя да си регулирам всяка година фаровете да не преча на колегите и какво в крайна сметка че на някой му е хрумнала тъпата идея да напълни на още някой джобете от власта
  • 24 dockera

    1 1 Отговор
    една добра новина да чуя днес :) тези китайски боклуци дори нямат хубава просветка..единственото нещо е, че дразнят другия водач, който на свой ред споменава майка му :)
  • 25 шнайдер

    2 1 Отговор
    Перфектно, като искаш ксенон купи си го фабричен, а не да ми светиш в очите с боклуците за 50 лв , псевдо - гъзарино.
  • 26 до шнайдер

    2 1 Отговор
    Добре бе тарикат?! Кажи ми от къде се купува "фабричен" ксенон? Отговори ми и след като го поставя това прави ли ме годен за шофиране през нощта? Друг е въпроса как да обясня на КАТ, че съм дал 2000лв. за него и дали да ми спрат колата от движение...
  • 27 Аз

    0 0 Отговор
    това влезнало ли е в сила, или само се предлага не разбрах?
  • 28 Dancho

    2 0 Отговор
    Добре бе то по тая логика трябва да забранят и тунинг фаровете.И не си мислете,че като е с ксенон на рефлектор заслепява на 100% много е важно как ще го регулираш фара,мога да те заслепя и с обикновенната крушка аз поне карам от много време и досега 1 път не съм заслепил никой даже съм пробвал и на дълги и пак никой не ми премигва просто съм си регулирал фаровете така,че да не преча на насрещно движещите се!
  • 29 Аз

    2 1 Отговор
    Точно така! Ако ксенона е регулиран правилно той НЕ заслепява насрещно движещите се, за разлика от доста обикновени крушки.
  • 30 до шнайдер

    5 0 Отговор
    абе то няма значение ксенона от колко пари е важното е да не махат шапките на фаровете при H4 иначе фабричните се слагат на лупи,и коли които са заводски с лупи нямат проблем кога се сложи и даже и ксенон от 50 лв защото така са проектирани че излишните лъчи които блещят ги изрязва и така остават сам тези по пътя......

    Коментиран от #92

  • 31 зз

    2 1 Отговор
    Безопасността за тея с ксенон ( слаган допълнително ), застрашава безопасността на всички, които се разминават с тях. Ясно е, че колкото ми е по-силен фара, толкова по добре ще ми е и на мен, ама аз съм само 1 участник от движението. Качествените халогенни фарове са достатъчни, ако се движим с съобразена скорост, изчислено е от инженери и тн.
  • 32 dockera

    1 1 Отговор
    споко, може и да не влезе скоро. пък и не се знае какво имат предвит....габаритите ли, тези селските ЛЕД светлини или ментаците ксенон. аз съм ЗА, да се забранят китайски ксенони които са с цветовете на дъгата. също така и габаритите, които масово се използват за да пречат.
  • 33 6000k

    1 0 Отговор
    по бтв новините бяха спрели автомобил с ксенони и замериха на уреда и беше в допустимите норми и го пуснаха.сега ми отговорете за какво спорите
  • 34 mimo

    0 1 Отговор
    E.ati! pisna mi ot gluposti! tiq nqma li pone vednuj da izmislqt ne6to svqsno -sega ksenona im e kriv to ne be zabrana za folio za lepenki a sq i ksenon .tiq ot KAT se umnici
  • 35 mercedes

    0 0 Отговор
    колега какво им мериха , че често не гледам телевизия
  • 36 6000k

    0 0 Отговор
    http://www.btv.bg/news/bulgaria/story/1634073992-KAT_startira_aktsiya_Svetlina.html
  • 37 наш

    1 0 Отговор
    много ми е интересно какво се случва с патрулките , на които също наслагаха ксенонче за 40-50 лв !?!
  • 38 mario

    1 2 Отговор
    ne vednuj sum 6tial da se blusna zaradi tezi ksenonovi svetlini.taka gadno zaslepiavat ,4e nI6to nemoje6 da vidi6 ,osobenno na zavoi e mnogo kofti i kara6 na magia.DA GI ZABRANIAVAT ,GLASUVAM S DVETE RUCE
  • 39 Nikolay

    2 0 Отговор
    ABE VIE NORMALNI LI STE ?? NE MI E FABRICHEN KSENONA NO SAM MINAL STEND ZA SVETLNI ! SHTO DA ME SPIRATE ? SPIRAITE TIQ DETO VADQT OCHITE ILI REDOVNITE BEZ FAROVE, A I POLVINATA PATRULKI SA S EDIN FAR ! KVO PRAIM TOGAVA ?!?
  • 40 mercedes

    0 0 Отговор
    аз се чудя как можи да правят забележка за ксенона , като има хора без ксенон си нагласят фаровете да светят на къси в дърветата около пътя па камоли да пуснат дълги нищо не можиш да видиш
  • 41 иван иванов

    0 0 Отговор
    не само ефтините ксенони са опасни. заводките също светят много по-силно от халогенните крушки и заслепяват и на дълги и на къси
  • 42 Майорът

    0 0 Отговор
    Ето част от закона.

    Наредба №32 от 5 август 1999г. за периодически прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства.
    При извършване на преглед в ГТП във връзка с използването на нерегламентираните светлини, монтирани на превозните средства и прилагането на чл. 76 от Закона за движение по пътищата следва да се:

    1.Проверяват стриктно интезитета на светлината на фаровете за къси и дълги светлини.
    2.Следи за монтирани допълнително елементи на къси или дълги светлини, които да променят интезитета или цвета на светлината
    (т.нар.ксенонови светлини) С цел безопасното движение по пътищата и в предвид горепосочено, следва при установено наличие на такива
    допълнителни монтирани елементи на фаровете с газоразряден източник на светлина да не се издва знак за периодически технически преглед.
  • 43 Лукавик

    1 0 Отговор
    ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ най-накрая нещо стойностно.Люлинските Ксенони ще ги порежат.и вече фиестички и голф3ките няма да имат
  • 44 Филип

    2 0 Отговор
    Абе професори, бихте ли ми обяснили ква е разликата от марков ксенон и НЕ марков ( китайски ) и крушките ? Защото аз имам фабричен ксенон на колата и съм сменял баласт оригинален и китайски , както и крушка и ви гарантирам че НЯМА никаква разлика. Евентуално китайската крушка/баласт ще издържи по-малко като живот. Което пък оправдава цената, защото 800лв за крушка и 1200лв за баласт е малоумие да се даде само заради една емблема, давал съм ги но няма да повторя след като видях че няма грам разлика. Твърдо съм против слагането на КСЕНОН на НЕ пригодени за това фарове и пак има възможност да се регулира до някъде като хората.
  • 45 Иво

    1 0 Отговор
    "Нефабрични" ксенони? Какво е това животно? Да не се отглеждат по дърветата, за разлика от "фабричните", явно правени във фабрики?......
    ;)
  • 46 Скарлет Монтани

    3 0 Отговор
    Нямям нищо против ксенона стига е на лупи !!!
  • 47 Денис Денето

    1 0 Отговор
    Тези безхаберни водачи които не са регулирали фаровете си на стенд , заслужават да бъдат санкционирани. Защото има страшно много такива които заслепяват дори с обикновени халогенни крушки. Много гадни са и ксеноните монтирани на фар без лупа. Аз подкрепям правилно регулираните ксенонови фарове с лупа. (BMW)
  • 48 ZBURKY

    0 0 Отговор
    Професори,всичко зависи от регулировката на фара,а повечето малоумноци и с обикновенни крушки заслепяват,защото са ги вдигнали в небесата,независимо дали са с лупа или не!!!
  • 49 оги

    0 0 Отговор
    Абе не ми говорете че вашите фалшиви ксенони не заслепявали 90 процента без фабричен ксенон заслепяват купуват си за 70-80 лв ментаци и си ги слагат без регулиране и после иди се разминавай вечерта с тази кола не казвам и че всички който карат на обикновена крушка са ОК имаги и такива който им стърчи единия фар на горе единия фар на доло.Решението е много просто нямашли оригинален фабричен ксенон на колата няма и да и да караш на фалишив ксенон ;)
  • 50 пишо

    0 1 Отговор
    от тези тъпи полицаи,само малоумщини....
  • 51 Веско.Балканстар

    1 0 Отговор
    Виждал съм много ДАБРИЧНИ ксенони които заслепяват когато не са регулирани.Така че всички наред трябва да бъдат спирани от движение ако се установи с уред заслепяващи светлини.На 3-4 Мерцедеса W220 напоследък виждам заседнали кантари на фаровтете и светят в небесата на къси.Проблема не е само китайския ксенон ,а всички гъзари които си купуват скъпи коли и после немогат и не разбират как да ги потдържат.
  • 52 вертиф

    1 0 Отговор
    Да има и много скъпи коли с повредени и нерегулирани ксенонови светлини и те трябва да бъдат спирани.
  • 53 Турбоманя

    2 0 Отговор
    Искрено се надявам системата да заработи, НО проблема не е в "ксеноните менте", а в това, че едно 80% от шофьорите (говоря конкретно за София) са си вдигнали късите светлини и заслепяват отсерщния водач на МПС, мисля че точно по този проблем трябва да се поработи, а не това кой каква 'светлина' ползва за да вижда по-добре!!!!
    Господа власт имащи - снабдете полицаите с уреди за измерване на нивото на къси светлини (дали са правилно настроени) и сложете едни солени глоби и ВИ уверявам, че няма да има заслепени водачи! ..... ама кой ли ме слуша....
  • 54 Цветанов

    1 0 Отговор
    Това решение е взето след "дарение" на МВР от Варта. Аман! Искам да видя полицай с колан!
  • 55 dadan

    0 0 Отговор
    всичко е въпрос на правилно регулиране а при по-старите коли просто эатъмняване на фара эа да не раэпръсква рефлектора на горе...катаджийски глупости още една предпоставка да ЩАВЪТ голям брои от водачите.фабричен или не,вижда по-добре.эа нерегулирани да ги спират,но че неискаш да си трошиш колата по перфекните ни пътища,а да виждаш дупките,"органите на РЕДА" глоба.А всички "колеги" които карат с тъмни стъкла и ксенони(лични коли) эа тях нема эакон...
  • 56 ludfen

    0 0 Отговор
    Колеги според мен няма да има проблем и с евтинките ксенони, ако се монтират в оторизирани за това сервизи след, което се прави нужният регулаж на фаровете, издава се сертификат от сервиза и вече, за мен този автомобил е изправен да се движи по пътищата и да не пречи на околните водачи. Всичко друго е прибързано и ненужно- КАТ, апарати, глоби и тем подобни глупости.
  • 57 Димитър

    0 0 Отговор
    Ей браво.Евала на полицията този път.
    Време беше да ги спрът тия електрожени менте.
    Куцо кьораво и сакато си накупи китайски ксенони за по 80-90лв братче....

    Коментиран от #89

  • 58 Гост

    1 0 Отговор
    Не споря , че трябва да има контрол на регулирането на светлините, но власт имащите ни гласят леко на "драгиевата" както се казва; днес ксеноните , че не били оригинални, утре че колата ви е над 10 години да се спре и така бавничко ни го наместват!!!!!!! А никой не говори за това как да ни дадат прилична заплата за да се почустваме, като бели хора!
  • 59 сую суев

    0 0 Отговор
    Абе не ми говорете че вашите фалшиви ксенони не заслепявали 90 процента без фабричен ксенон заслепяват купуват си за 70-80 лв ментаци и си ги слагат без регулиране и после иди се разминавай вечерта с тази кола не казвам и че всички който карат на обикновена крушка са ОК имаги и такива който им стърчи единия фар на горе единия фар на доло.Решението е много просто нямашли оригинален фабричен ксенон на колата няма и да и да караш на фалишив ксенон ;)


    абе т иси мноо отворен ама това че имаш някой лев вповече не те прави по-умен. ако беше прочел каментарите правилно а не от позицията на паралийко щеше да разбереш че истината е една-фалшив ксенон или проста крушчица ако не е регулиран заслепява и това си е. Аз карам верно с фалшив ксенон - имам предвид че фаровете на реното не са фабрично с ксенон но съм си направил треда да ги регулирам в пункт за прегледи и така не заслепявам никого ... може би бъркам в гъ.а на такива като теб комплекс.ри че не ми е фабричен ама свети не по лошо от твоя който срува в пъти повече от моя ментак а работата е същата.

    Коментиран от #87

  • 60 сую суев

    1 0 Отговор
    верно е това че от простотия а не от желание за по-добро осветяване на пътя малоумниц..е си вдигат фаровете нагоре.Със сигурност не виждат по-добре
  • 61 Жоро

    3 0 Отговор
    Ако трябва да сме честни,проблемът не е в китайския ксенон,защото 98% от производителите на автомобили слагат точно такъв ксенон.Характеристиките всъщност са две. Едната е мощността на крушката или по точно на баласта във Ватове,а другата е цвета на крушката в келвини.На пазара масово се предлагат комплекти от 4300 до 8000К и мощност 35w.При тези характеристики не е възможно да направите визуална разлика между заводски и допълнително слаган ксенон.Все пак тези комплекти въпреки,че са китайски имат изисквания ,който се спазват и се продават в еввропа и САЩ. така че проблемът със заслепяването идва единственно и само от нерегулирани предни светлини.За пример Ви давам - нека наредим 5 автомобила със заводски и 5 автомобила с "китайски" ксенон.Мислите ли ,че можете да ги разпознаете - не е възможно, Вие просто ще разпознавате регулиран от нерегулиран фар.Това е поредния политическо полицеиски трик за събиране на пари.Браво г-н примиер Борисов.

    Коментиран от #67, #85

  • 62 някой

    0 0 Отговор
    Докато не се вкара закон който да забранява допълнително монтираните ксенони,полицайте могат единствено да ми четат само конско!!!Който невярва да заповяда в Пазарджик и да види как всички патрулки са обурудвани с ксенон!!!
    А кога ще се вкара закон и за пилотите на които фаровете сочат към небето..и то обикновенно с халогенни крушки????
  • 63 dany

    1 0 Отговор
    izvinqvam se ama nqmam kirilica ta jiveia ot dosta vreme v USA i tuka seki si kara s kitaiski ksenoni ne regulirani farove awe maka ot sqkade dori nqma zabrana za halogenite koito v Bulgaria mojesh da izpolzvash samo pri narushena vidimost ,ta zaslipqvat me i kvo ot tova ne sam se blasnal ima si markirovka na vsqkade a ne kato v bulgaria dupkite sa ograni4eni do minimum pak ne kato v bg i otstrani na platnoto asvaltat e istarkan ta kato tragne6 da izlizash ot patq kolata zapo4va da trese qko taka 4e ne ksenonite sa vi vinovni gospoda Policai a .... viii si znaete
  • 64 Димитър Иванов

    0 0 Отговор
    Ами да ни забранят и колите да си караме бе,най-добре така ! хем и глоби няма да имаме да Е*******!
  • 65 СУПЕР

    0 0 Отговор
    Крайно време беше, нощно време е кошмар да се кара, като всеки селяк, на който са му изгнили фаровете е набутал най-мощните ксенони, които светят навсякъде но не и на пътя. Виждалили сте оригинален ксенон без лупа?
  • 66 LASGO

    0 0 Отговор
    Аз карам със ксенон 1 година вече...от "китайските" с рефлекторен фар съм, за 1 година никой не ми е присветнал до сега, че го заслепявам...Проблема идва от НЕрегулираните фарове...не от ксенона...
  • 67 Светослав Величков

    0 0 Отговор

    До коментар #61 от "Жоро":

    @61 Напълно съм съгласен с тебе бро е тва е просто някой или карат без лупи на ксенона или фаровете им бият по дърветата както на един мой приятел. Просто очевидно не всеки си държи да са му регулирани фаровете и за тва май всички го отнасяме...:X
  • 68 гост

    0 2 Отговор
    НАЙ СЕТНЕ!!!
  • 69 bwf fen

    0 0 Отговор
    защо просто не ни оставят намира чудят се с какво да се заядът да земат пак некои лев вярно по добре да ходя пеш то вече толкова забрани туриха че сигорно и за прести на колата на пътя ще искат пари :@ да ги е..... у б............ците
  • 70 х1

    2 0 Отговор
    Пълна глупост , то може да заслепяваш и с обикновенни крушки. Истината е че заради глупаци който не са си регулирали правилно фаровете искат да накарат всички да си платят , отделно че има и коли с фабричен такъв при който някои от фаровете свети нагоре и заслепява . Що не ги накарат и тях да си сменят крушките . Против съм някой заспал шофьор който не го интересува как му светят фаровете да е на пътя и да пречи на другите . Единствения проблем е че просто трябва да ти са регулирани на местата отредени за това , всичко останало е глупост.
  • 71 i500

    0 1 Отговор
    Дали е китайска или германска ксенон системата няма значение,ако не се регулират фаровете.Сините крушки,имитация на ксенон,които също "вадят очи" независимо дали се разминаваш или караш пред такъв гъзар,трябва да се изтеглят от пазара задължително.
  • 72 ББ

    1 1 Отговор
    Евала това е едно от малкото правилни решения на КАТ. Няма по отвратително нещо от тези измислени нефабрични ксенони.
  • 73 тишо

    2 0 Отговор
    Ако фара е с лупа и е регулиран не виждам проблем да е с китайски ксенон, но ДА на рафлектор много блести има Пежо в Плевен направо може да те ослепи а е и с ксенон на халогените и кара нон стоп така, за такива като този келеш съм 100% да ги спират от движение!
  • 74 КАТегорично не

    1 0 Отговор
    Дааааа бе! Евала - може да има някакъв смисъл в това, но определено начинът на налагане на мярката е безумно тъп! Моите като не са фабрични, не значи, че не са достатъчно добре поставени! Дал съм сума пари за тях, имат сертификат и са монтирани в нормален сервиз. Самото тяло на фара на автомобила ми е абсолютно същото като тези които излизат фабрично със ксенони.
    И понеже моят не е, защо ще ме задължават да ги махам? Пълна идиотия!
    Да започнат просто да спират тези които "греят" ненормално, да мерят колко е зле положението и така!
  • 75 Пламен Асенов

    0 0 Отговор
    Просто КАТ трябва да прилагат закона равнозначно за всички .
  • 76 www

    0 0 Отговор
    А знаете ли , че на селяните от нашия малък град ксенона им го поставяше един служител на КАТ срещу заплащане разбира се . А сега да видим дали ще глоби някой от неговите клиенти . Амин за напред ....... май и той е с ксенон ....... дали ще се самонакаже или ....
  • 77 tachi

    0 0 Отговор
    Офф ...тва е пълна пародия....за нерегулирани фарове да спират...ама в нефабричния ксенон не виждам проблем.....сега трябва да махам моя....
  • 78 красимир диманов

    1 0 Отговор
    да са ги забранили от продажба,като не им изнася,а сега няма да си връщам колата в Германия да и слагат фабричен.НАЛИ СА ОПРАВИЛИ ПЪТИЩАТА ТА СЕ ХВАНАХА И ЗА ФАРОВЕТЕ АКО ИСКАТ ДА СТОЯТ НА ПАТЯ И ЗАРЕЖДАНЕТО ДА МИ МЕРЯТ!
  • 79 ппп

    1 0 Отговор
    И как по дяволите ще разберът фабричен ли е или не? Ако хвана и си сложа ксенон барабар със цялото тяло на фара си сменя как ще разберът? Иначе ксеноните на халогенките у лево. Друг е въпроса че някои халогени дето са със 100 ватови крушки пак ти режат главата ама нали важното е "голфо да праи ден батенце".

    Коментиран от #99

  • 80 Joro

    1 0 Отговор
    Da go d...t.Kogato spra da pla6tam paten danak,vinetka,grajdanska i vsi4kite drugi togava da zabranqvat
  • 81 bibbo

    0 0 Отговор
    Чл. 70. (1) При движение през нощта и при намалена видимост моторните превозни средства и трамваите трябва да бъдат с включени къси или дълги светлини, габаритни светлини и светлина за осветяване на задната табела с регистрационния номер.

    (2) Използването на дългите светлини е забранено:

    1. при разминаване; в този случай превключването от дълги на къси светлини става, когато разстоянието между превозните средства е не по-малко от 150 метра или в момента, в който насрещният водач подаде сигнал чрез превключването на светлините;

    2. при движение по осветени участъци от пътя;

    3. при движение зад друго моторно превозно средство на разстояние, по-малко от 50 метра.

    (3) (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2006 г.) Моторните превозни средства през периодите:

    1. от 2 март до 31 октомври могат да се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини;

    2. от 1 ноември до 1 март задължително се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини.

    [Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки]

    Чл. 71. (1) Всяко пътно превозно средство с животинска тяга трябва да има два бели или жълти светлоотразителя отпред, два червени светлоотразителя отзад, а при движение през нощта и при намалена видимост - отзад вляво светещо тяло, излъчващо бяла или жълта добре различима светлина. Светлоотразителите трябва да са разположени симетрично от двете страни на превозното средство.

    (2) Всяка ръчна количка, теглена или бутана, при движение през нощта и при намалена видимост трябва да има най-малко една бяла или жълта добре различима светлина отпред и най-малко една червена светлина отзад. Източникът на тези светлини може да е един, който да бъде разположен от лявата страна на количката. Светлините не са задължителни за ръчни колички с широчина, по-малка от 1 метър.

    [Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки]

    Чл. 72. Всяко намиращо се на платното за движение пътно превозно средство или състав от пътни превозни средства, към които не са приложими изброените по-горе изисквания, през нощта трябва да имат най-малко две бели или жълти добре различими светлини отпред и две червени светлини отзад.

    [Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки]

    Чл. 73. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) На път извън населено място през нощта или при намалена видимост всяко спряно на платното за движение моторно превозно средство и тегленото от него ремарке трябва да бъдат обозначени с включени габаритни светлини.

    [Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки]

    Чл. 74. (1) Допълнителни светлини за мъгла може да се използват само при значително намалена видимост поради мъгла, снеговалеж, дъжд или други подобни условия. Тези светлини не може да се използват самостоятелно.

    (2) Допълнителна задна светлина за мъгла с червен цвят се използва само когато видимостта е намалена под 50 метра.

    [Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки]

    Чл. 74а. (Нов - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Аварийният сигнал може да бъде включван за предупреждаване на останалите участници в движението за различни опасности, когато моторното превозно средство е спряло поради повреда или има участие в пътнотранспортно произшествие и не може да бъде отстранено веднага и се явява препятствие за другите участници в движението.

    [Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки]

    Чл. 75. (Доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) През деня мотоциклетите и мотопедите се движат с включена къса светлина отпред и с включена габаритна светлина отзад.

    [Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки]

    Чл. 76. Забранено е използването на други светлини, освен предвидените в този закон и издадените въз основа на него нормативни актове.

    [Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки]

    Чл. 77. При заслепяване водачът е длъжен да намали скоростта и при необходимост да спре.

    [Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки]

    Чл. 78. При движение през нощта и при намалена видимост извън населените места водачът на стадо, придвижващо се по платното за движение, трябва да го обозначи откъм страната на движението със запален фенер.
  • 82 Unknown

    0 0 Отговор
    Понеже всичко ни е идеално и само ксеноните на хората останаха като трън в задн.ка.. егати недоразуменията са тия хора.. а всички коли набор на демокрацията с фар тип фас в нощта и другите осветяващи короните на дърветата... какво правим с тях.. те по-малко опасни ли са.. Да не говорим, че има HID системи които са по-скъпи и по-качествени от фабрични..Когато в сервизната книжка ми пише (макар и на испански),че на колата ми МОЖЕ да се монтира ксенон H7 и колата е пригодена затова (дори и да го няма фабрично сложен защото е опция само), защо господин Аланкулу станал с г.за нагоре ще ми отнема това право... Ако имахме нормално улично осветление и нормални гладки пътища никой няма и да се замисли за ксенон, както правят хората на запад... хайде със здраве и бог да поживи КАТ за тяхната предвидливост
  • 83 Денчев

    0 0 Отговор
    ппп цитат: И как по дяволите ще разберът фабричен ли е или не?

    Всеки фабричен ксенон върви задължително в комплект с дюзи - пръскалки с вода за фаровете! Това е по закон в Европа.

    Предолагам е съобщено и на пътните полицаи в България че автомобилите с монтирани ксенонови фарове се монтират и дюзи-пръскалки за фаровете?
  • 84 Unknown

    0 0 Отговор
    Понеже всичко ни е идеално и само ксеноните на хората останаха като трън в задн.ка.. егати недоразуменията са тия хора.. а всички коли набор на демокрацията с фар тип фас в нощта и другите осветяващи короните на дърветата... какво правим с тях.. те по-малко опасни ли са.. Да не говорим, че има HID системи които са по-скъпи и по-качествени от фабрични..Когато в сервизната книжка ми пише (макар и на испански),че на колата ми МОЖЕ да се монтира ксенон H7 и колата е пригодена затова (дори и да го няма фабрично сложен защото е опция само), защо господин Аланкулу станал с г.за нагоре ще ми отнема това право... Ако имахме нормално улично осветление и нормални гладки пътища никой няма и да се замисли за ксенон, както правят хората на запад... хайде със здраве и бог да поживи КАТ за тяхната предвидливост...
  • 85 МАРТИН ТОШЕВ

    0 0 Отговор

    До коментар #61 от "Жоро":

    @61 МНОГО СИ ПРАВ КОЛЕГА! А НИЕ ЗАЩО МЪЛЧИМ ШОФЬОРИТЕ ДА СЕ ОБЕДИНИМ И ДА ИЗЛЕЗЕМ НА ПРОТЕСТ ТЕЗИ КОИТО СМЕ С КСЕНОН С ЛУПИ И РЕГУЛИРАНИ ФАРОВЕ
  • 86 Maurice

    1 1 Отговор
    Опитах се да изчета всички коментари,но има толкова малоумни в този форум,че се отказах.На мен не ми дреме,че някоя малка комплексирана душица си е сложила ксенон на 20 годишният котур,за да си мисли че кара супер автомобил.Ксеноните дори и регулирани ниско,при разминаване си заслепяват та да си еве майката.Правилника е ВСИЧКИ фарове да са регулирани.Моля да не се оправдават с регулирани ксенони и нерегулирани халогенни крушки.Когато един фар с халогенна крушка е регулиран в границите,той засляпява в пъти по-малко от регулираните ксенонови крушки.А за тези които искат да карат с ксенонови светлини,продават се фарове с лупи за всяка една марка и модел автомобил.Вадете по 1000-1500 за 2 фара с лупи и на тях слагайте ксенони от 50 лв колкото си искате.Аз съм имал 2 автомобила до сега,като и двата имаха перфектни фарове с халогенни крушки. Когато карам с ограничението,винаги съм на къси.Просто виждам и спестявам неудобството на насрещно движещият се!Дългите ги използвам рядко.Просто трябва да разберете веднъж за винаги,че трябва да се съобразявате с останалите участници в движението,защото те може да не са 2 грама мозък като вас. И кога ще престанете да се оправдавате че КАТ си търсят още поводи за получаване на рушвети??Нима те ви карат гумите без грайфер,нима те карат със 130 при 90 разрешени,нима те минават на червено,нима карат безразсъдно???Никой не ви кара да ги молите да ви вземат рушвета. Като сте гъзари на пътя и нарушавате законит

    Коментиран от #101

  • 87 МАРТИН ТОШЕВ

    0 0 Отговор

    До коментар #59 от "сую суев":

    @59 ГЛУПАК
  • 88 Maurice

    1 0 Отговор
    Като сте гъзари на пътя и нарушавате законите,бъдете мъже и се подпишете под акт-а който ви напишат.Защо всички сте големи мъже в този форум,а до сега нито един не съм видял да се държи така пред катаджиите.Всички започват да целуват задници и да се молят да "почерпят".Те за това и полицаите нямат спирка срещу селските парчета.Трябва всеки селянин да си знае нивата!!!
  • 89 МАРТИН ТОШЕВ

    0 0 Отговор

    До коментар #57 от "Димитър":

    @57 МОЯ СЪМ ГО ВЗЕЛ ЗА 60 КИНТА!
  • 90 Marty

    0 1 Отговор
    Трябва да ги забранят. Какво да говорим за нощта, след като въпросните светлини през деня те заслепяват до полуда. Или поне да си ги коригират като хората, много мразя някой насреща с такива светлини да ме заслепява ...
  • 91 Marty

    0 1 Отговор
    Трябва да ги забранят. Какво да говорим за нощта, след като въпросните светлини през деня те заслепяват до полуда. Или поне да си ги коригират като хората, много мразя някой насреща с такива светлини да ме заслепява ...
  • 92 МАРТИН ТОШЕВ

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "до шнайдер":

    @30 ЕТО ЕВАЛА МНОГО ДОБРЕ КАЗАНО КОЛЕГА
  • 93 аз съм

    1 0 Отговор
    така трябва. дайте още по 300 лева за "прожектори" "лупи" и сте готови :)
  • 94 АЗ

    1 0 Отговор
    Към Maurice
    Браво! С малко думи всичко е казано. Няма какво да се добави. Просто наистина трява да ни бръкнат в джоба, че да се научим, че ПРАВИЛАТА ТРЯБВА ДА СЕ СПАЗВАТ И ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ, ЧЕ НЕ СМЕ САМИ НА ПЪТЯ! ТОЛКОЗ ...
  • 95 Ива

    1 0 Отговор
    Не мога да разбера защо мъжете си избиват комплексите чрез колите - изгъзиците не ви правят мъже. Що за тъпотия са тия фарове - приветствам решението за глоби, защото заради подобни малоумници може да станат и катастрофи, не само, че пречат. Набийте си в главата - не сте сами на пътя!
  • 96 Нико Ников

    0 0 Отговор
    Това не е комплекс, а удобство! При правилно регулирани фарове, дори и с ксенонова система да са - няма проблеми. Проблемите идват от незнаещите. Защо спряха от производство "крушките" с нажежаема жичка, а наблягат на газоразрядните(компактна луминесцентна лампа или т.нар. енергоспестяваща)? Комплексарщината идва от завистта, че един има а аз нямам и какво да направя какво дай да разлая кучетата...
  • 97 Данката

    1 0 Отговор
    добре де колеги, след като последвах линка от коментар 36 към новината на БТВ от вчера и я изгледах докрай (даже няколко пъти за всеки случай) никъде не споменаха думата КСЕнОН. ясно обясниха, че глоби ще има за НЕПРАВИЛНО РЕГУЛИРАНИ ФАРОВЕ - НАГОРЕ НАДОЛУ НАЛЯВО И НАДЯСНО, КАКТО И ЗА СИЛАТА НА СВЕТЛИНАТА НА ФАРА. Сега, тук идват няколко въпроса - първо, защо въобще се карате затова кой с къф ксенон е и кой го заслепяват и кой не? Аз съм с 4ти диоптър цайси и мине ли 22 часа еле па като ми се доспи който и да застане срещу мен ме заслепява. е затова че аз съм кьорав трябва ли да започна на ред да храня всички с по-силни фарове? Другия въпрос е относно силата на светлнния поток, който ХИД крушките излъчват - хората обясниха за допустимата норма за силата на светлината, но никъде нямаше сравнение с обикновената към ксеноновата. Ясно е че ксенона свети доста по силно, но това ще значи, че абсолютно всеки ксенон, независимо фабричен ли е или не, ще отпадне от класацията. Така че откъде измислихте тая простотия с отпадането на "менте ксеноните"? Дайте линк да видим.....
    Аре със здраве
  • 98 жоро

    1 0 Отговор
    Аве слагате си ксенони за по 50....60лв. и чакате резултат .....няма да стане тая работа аз от две години съм с ксенон как така един път някой не ми направи забележка че го заслепявам и така на татък..........Отиваш в един голям сервиз , не в някой махленски гараж , чукват ти модела на колата на компютъра , и ти казват какъв точно ксенон ти отговаря , защото то нее само един модел . Казват ти една цифра примерно ....200лв. аааааааа много слагаш от 50лв. и какво става , нито ти виждаш нещо от пред и заслепяваш насрещните коли ........
  • 99 Жоро Недев

    1 0 Отговор

    До коментар #79 от "ппп":

    @79
  • 100 или

    1 0 Отговор
    КОЛАТА МИ НЕ Е С ФАБРИЧЕН КСЕНОН СЛОЖИЛ СЪМ ОРГ.НА ФИЛИПС Е КАК ШщЕ Я СПРАТ ОТ ДВИЖЕНИЕ ЧЕ НЕ С ФАБРИЧЕН КСЕНОН.
    РАЗЛИКАТА Е ЧЕ ЕДНА И СЪщА КОЛА Е КУПЕНА И ПОРЪЧАНА ОТ ДВАМА РАЗЛИЧНИ КУПОВАЧА СРАЗЛИЧНИ ЕКСТРИ.ЕДИНИЯС КСЕНОН ЗА 3000 ЛВ.ЗАВОДСКА ЕКСТРА А ДРУГИЯ Е РЕШИЛ ДА СИ ГИ СПЕСТИ И Е СЛОЖИЛ СЛЕД ТОВА ДОПЪЛНИТЕЛНО ЗА 800 ЛВ.И А ДАВИДИМ КОЙ щЕМУ СПРЕ КОЛАТА ОТ ДВИЖЕНИЕ ЧЕ НЕ С ФАБР.КСЕНОН.КВО ШЕ СЪДИ ФИЛИПС ИЛИ ХЕЛА ЧЕ ПРОИЗВЕЖДАТ ОПАСНИ ПРОДУКТИ В СВЕРАТА НА АВТОМОБИЛИТЕ И ДВИЖЕНИЕТО
  • 101 za xenon

    1 0 Отговор

    До коментар #86 от "Maurice":

    @86 Maurice (псевдоним) Priqteliu ,ot tova koeto si napisal razbiram ,4e teb nikoga ne sa te spirali policai ,nikoga ne sa ti pisali AKT i t.n. Iskam da saob6ti6 edin policai v BG koi da e istinski maj za6toto az ne poznavam takav !!! Vsi4kite sa mamini i tatini sin4eta i poneje tqhnite imat vrazki sa go "butnali" da stane 4enge !!! Na men mi se e slu4valo da mi se moli policai za 20 lv. NE az na nego !!! Vsi4kite policai sa kompeksari koito se mislqt za "reindjari" ,a stane li ne6to nape4eno se kriqt kato mi6ki !!! Bravo na kolegata @96 Нико Ников saglasen sam s nego . . .
  • 102 Жоро Недев

    0 0 Отговор
    Да видим новините в 19.00ч. някоя нова простотия дали не са измислили...........
  • 103 Гост

    0 0 Отговор
    Така айде сега да светна тия дето плюят ксенона от 50лв. Моят е такъв днес специално си направих труда да отида на стенд за фарове и резултатът е: перфектно регулирани фарове и светлинен сноп във нормите при норма от 64Lux моят менте китайски ксенон от 50 лв даде резултат 9,5Lux на левият фар и 9,8Lux на десният тъй като бил една идейка по нагоре но във нормите че даже и малко под разрешеното. Перфектна диаграма на двата фара и сила на светене във нормите,работеща система за регулиране на височината и система за измиване + това че късите са със лупа. Не виждам къде може да е проблема какво като е китайски ксенона?
  • 104 vorsprung_durch_technik

    1 0 Отговор
    palni ... fabri4en , nefabri4en ... gluposti ... seki edin far ako e pravilno reguliran ne suzdava opasnost za nasreshtno dvijeshtite se . to ako fara ne e reguliran pravilno , moje da te zaslepi ako shte vutre da e slojena iodna krushka (tiq , koito svetqt julto ) ot 2rata svetovna voina ...
  • 105 петър иванов

    0 0 Отговор
  • 106 mercedes

    0 0 Отговор
    колега колко ти зеха за стенд-а , защото и аз мисля да ида
  • 107 Гост

    0 0 Отговор
    Нищо не ми взеха човека се изкефи че имало такива дето си цитирам "обичат автомобила и се грижат за него както трябва и когато трябва"
  • 108 Гъзибаров

    0 0 Отговор
    Откъде накъде,един прос милиционер ще решава дали глобата да е 20 или 50 лева?
  • 109 Unknown

    1 0 Отговор
    как да не решава трезво.... пол, години, мерки, брой дни оставащи до заплата, температурата навън, дали му е пуснала жена му.. все очевидни и абсолютно потвърждаващи по неоспорим начин цената на вината ти...
  • 110 Ауди

    1 0 Отговор
    еми незнам ама незабравяите че сме в България и всичко може да забранят, ама тез с фабричните ксенони дето си ги дигат до луната на тях ко 6те им кажат ....
  • 111 Xenon

    2 0 Отговор
    Извадката от закона за движение по пътищата е най-точна. Според мен задължително регулиране след монтаж на Xenon системата. От малката ми практика да карам със такава система( 3 год.) ме е спасила да се забода в поне 2-3 каруци без никаква маркировка. Твърдо ЗА употребата на Xenon.
  • 112 Ziko

    2 1 Отговор
    Поредната гадна популистка стъпка на МВР. Няма такава държава. Аз персонално съм привърженик на висококачествения тунинг и селски изцепки ме дразнят страшно, но опит на даден водач да повиши ефективността на фаровете си да води до спиране от движение - това е нечувано. Нека да докажат, че не отговаря на нормите, да имаш възможност да се поправиш, тогава ако не става - добре, иначе кой ще решава кой е фабричен, кой-не, кой става, кой-не. Просто абсурд. Левашка работа. Поредната тъпотия.
  • 113 zzz

    0 1 Отговор
    Браво , писнало ми е всеки втори да е с някакъв смотан китайски ксенон от 15лв. които направо ти вади очите ако караш срещу него вечер.
  • 114 иван малинов

    1 0 Отговор
    az imam na moita ksenon za koito sam dal 150 lv i sam mnogo dovolen osvetqvq mi patq i ne mi garmqt tolkova kru6ki kolkoto predi tova sa palni besmislici mislqt tiq novi zakoni samo da vzimat pari ot globi
  • 115 Дидо

    0 1 Отговор
    Най-накрая нещо умно да измъдрят! Към "Ziko" : "Аз персонално съм привърженик на висококачествения тунинг и селски изцепки ме дразнят страшно, но опит на даден водач да повиши ефективността на фаровете си" + xenon ?!?!?!?!?!?!?!?! WTF !!! Защо не инвестираш в ретрофит за 600$ и тогава приказвай за "висококачествен" и "ефективност" !
  • 116 Маргарит Цветков

    2 0 Отговор
    Съгалсен съм 100% с мнението, че трябва да се спират автомобили с неправилно регулирани фарове, а не тези, които са правилно регулирани и сменени от халогенни на ксенонови с нормална цветна температура малко над 4000к. Аз смених на автомобила си лампите с ксенонови само заради това, че преди това не видях добре дупка на пътя и счупих лята джанта. Освен това много по-рано виждам пешеходци, каруци или други препядствия. Досега за повече от 2 години насам да са ми присветнали 3-4 пъти нощно време, предполагам заради заслепяване. Така, че този закон нека го преразгледат в полза на правилно регулираните фарове.
  • 117 pumpal

    0 2 Отговор
    Според мен тези с лупите не трябва да ги пипат ако са регулирани. Но за фар с рефлектор и ксенон няма регулиране - заслепяваш 10 от 10. Това е така, понеже отразяващата повърхност на рефлектора е твърде голяма, а именно това е което се вижда от далече и тя заслепява, а не светлинния поток който може да се регулира. Който не ми вярва да излезе на междуградско (абс. тъмно) с приятел и да кара срещу колата си и ще разбере какво имам предвид. Аз за себе си се убедих след като смених 3 комплекта ксенонии то не от 50лв, но след като и с последния дето си го бях поръчал от USA ми мигаха, макар че правеше идеална черта срещу стена, накрая го махнах и подарих на приятел с лупи (на него никой не му е мигал никога). Сега съм с NB+ на Osram и честно казано видимостта е мн. добра, но си почистих рефлекторите и си смених конекторите към крушките.
  • 118 nicolai

    0 0 Отговор
    Не съм съгласен със забраната на ксенонови крушки,имам ги от 3 години до сега никой вечер не ми е премигал.Ако е реголиран правилно - няма никакъв проблем,според мен това е умишленно,ще се напълни хазната с пари - от актове.Това е поредният закон да принуди останалия млад народ да напусне собствената си даржава,и да съжелява че се е родил в нея.
  • 119 Николай Николов

    0 0 Отговор
    Ходил съм на стенд за реголиране на фаровете преди няколко дена показа ми че са в норма и няма закакво да се притеснявам,там ми казаха че и обикновенна халогенна крушка може да те заслепява ако е вдигнат.Да вземем да си сложим старите крушки тип балон.Това според мен мислят управляващите.
  • 120 Maurice

    0 0 Отговор
    Абе прост човек е това българският селянин и това си е!! Вари го,печи го,все си ги приказва едни и същи! Г-н Див Селянин се чувствал по-добре с ксенон,монтиран на фарове с обиковени рефлектори,точка!!! Като взема да си купя един Зил и започнете да ме "заслепявате" един по един ще разберете защо е опасен ксенона.Само дето няма да разберете вие,че ще сте леко dead!!!
    Фабричните ксенони ги слагат зад лупи за да обират страничното лъчение,което заслепява най-много при разминаването.
    Колкото до този папагал който ми твърди,че катаджия му се молел за 20 лв.,да го посъветвам да си извади чаршафа от дупето като се наспи.Пожелавам ти един ден да попаднеш на катаджия в кофти настроение,за да разбереш че не си толкова велик за колкото се мислиш!!

    Коментиран от #125

  • 121 пенчо пенев

    1 0 Отговор
    Когато ,не си гледат пътя, а фаровете на движещия се срещу него се получава заслепяване .Научете се да карате нощем
  • 122 mercedes

    1 0 Отговор
    колеги така и така не разбрах какъв ин е проблема на ксенона , по скоро за регулиране трябва да глобяват само
  • 123 Uazbuka

    0 0 Отговор
    проблема с неоригиналния ксенон е че заслепява много повече от нерегулираните фарове
  • 124 Красимир Костов

    0 0 Отговор
    Да бе,сигурно осветяват,но да не си насреща!Ако след монтирането им са регулирани проблем няма.Но колко са тия,които са го направили?Не че на някои,които нямат ксенон фаровете не светят по същия начин.
  • 125 za xenon

    0 0 Отговор

    До коментар #120 от "Maurice":

    @120 Maurice (псевдоним) Skapi "profesore" Maurice ,neznam na kolko si godinki nito pak v koi svqt jivee6 no se sabudi i se ogledai !!! Az sam si nai obiknoven grajdanin koito go e sram da se nare4e BALGARIN to4no zaradi takiva selski 4eda kato teb !!! . . A kolkoto do policaite ,vseki znae pogovorkata "Ot koito ni6to ne izliza ,stava POLICAI" . . . (izvinqvam se na dr. kolegi no ne mi raboti kirilica)
  • 126 za xenon

    0 0 Отговор
    Kakvo zna4i da popadna na policai v lo6o nastroeni ,da ne me zahape ??? Za nikoi ne e taina 4e policai stavat nai-golemite prostaci (obrazovanie nikakvo) . . .Maurice i ti sigurno si nqkoe mazno policai4e koeto kisne na carigracko i 4aka da mine nqkoq "20-ta4ka" . . .
  • 127 mercedes_c22

    0 0 Отговор
    колеги какво ся да си махам ли ксенона или да си слагам http://hopshop.bg/index.php?main_page=product_info&cPath=32_54&products_id=565 друг фар , щото нямам намерение да ми спират колата от движение а и не ме кефи като свети в тва умряло жълто
  • 128 GSI

    0 0 Отговор
    Не ксеноните са проблем,а шофьорите които не си настройват фаровете !!!
  • 129 Илиян

    0 0 Отговор
    От кога се моля да ги забранят. Шофирам предимно вечер и от тези ксенони на всякакви трошки ми натоварват страшно много очите. Евала на законотворците :)
  • 130 Илиян

    0 0 Отговор
    mercedes_c22
    (псевдоним)

    Вземи си philips diamond vision Аз на моята ц-ка ще и слагам от тях.
  • 131 Гост

    0 0 Отговор
    Не е проблем фалшивия ксенон,проблема е че трябва да се монтира на фарове с т. нар. "лупи" за да се фокусира светлината и да имат правилен реглаж самите фарове,че половината автомобили са удряни,с фарове ментета,счупени щипки и регулатори на такива.В никой друг вариант на фар без лупа НЕ МОЖЕ да кажеш на тази силна светлина да свети само на пътя.По скоро светии НАВСЯКЪДЕ и най-вече заслепява насрещното движение.Май вече е ясно,нали?
  • 132 Maurice

    0 0 Отговор
    Годинките са ми напълно достатъчно,за да имам висше инженерно образувание. И не,не чакам на цариградско да мине някоя двадесетолевка,но имам безброй познати катаджии с които се заливам от смях,когато стане дума за "отворковците" на пътя.Те са нещо като теб зад монитора.Много смели зад волана,но като си отворят стъклото за да си подадат документите на полицаите и започват да изпращат въздушни целувки към задниците им.Ако може с едно лизане на задник да се разминат-супер,ако ли не олекват с 20 лева и после няма по-долни твари от полицаите,нали?? За едно си прав,че повечето полицаи не стават за нищо.То им трябва само за едно да стават - да могат да ти взема тази двадесетолевка.Като се приберат с по 100-150 лв в джоба всяка вечер,едни такива много знаещи и много можещи като теб започват да се чувстват неудобно с 800-1000 лева заплата и с цяло гърло започват да псуват.Като си голяма работа,вземи стани полицай.Но има и други полицаи,освен тези на пътя.Те обикновенно идват,защото някой ром е пребил майка ти и й е взел дамската чанта.За капак като е побягнал с колата си,е блъснал дядо ти на пешеходната пътека и бялата "зебра" е станала сива от мозъка му.А когато утре детето ти се прибере вкъщи дрогирано,се питаш защо нямаше още полицаи по улиците,за да пазят дет

    Коментиран от #139

  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 ксенона

    0 0 Отговор
    Някой да ми каже ,къде пише В ЗАКОНА ,че нямам право да ползвам "ксенонова" авто крушка???? Пише да се ползват стандартни авто лампи, а за мойта кола това означава:авто крушка H1 - 55W !!!! Дали е марсианка, халогенка , ксенонка или пък обикновен балон никъде не пише!!!!
  • 135 Крушкю

    1 0 Отговор
    О неразумни неграмотни чада на псевдо демокрацията... Четете за бога, четете! Стига сте ръсили акъл по форуми и недай си боже после и по асфалта. Държавите малко по на запад одавна са забранили ксенонова крушка в обикновен фар. А сетете се защо. Сигурно за да ограничат правата на хората?! А защо според вас е забранен повече от един комплект допълнителни фарове и то доста преди появата на ксенона. Ксенон в фар непредназначен за него е ЗАСЛЕПЯВАЩ, т.е. животозастрашаващ и няма нищо по нормално от това да го забранят! Някой да ви е карал да се набутвате с шаренийки ей така от една проста газария?! Тука няма изобщо място за дебат.
    Колкото до полицаите - не е луд който яде баницата... Овчи манталитет - много овчари. Докато не си променим мисленето все ще е така. Аре със здраве...
  • 136 Нико Ников

    0 0 Отговор
    благодаря за изтрития коментар
  • 137 Ивчо

    0 0 Отговор
    Първо бих казал,че трябва всеки да си мине през сервиз да си настои фаровете.И след това да се говорят глупости.Обикновените халогенни крушки също заслепяват.Кви ли не "дрънгели" са ме заслепявали и мен.Така,че корегирайте си фаровете,няма вина крушката.Повечето коли имат едни копченца за регулиране на фаровете - като се натовари повече колата трябва да се смъкват,ама никой не го използва това.Повечето си нагласят късите да им светят като дълги.
  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 za xenon

    0 0 Отговор

    До коментар #132 от "Maurice":

    @132 Maurice (псевдоним) Ot tova koeto pro4etoh do tuk mi e mnogo poznato samo ,4e ot FILMITE!Tvoite kolegi poznati katadjii moje da si prikazvat mnogo sme6ni sa4ineniq ,no povqrvai mi savsem ne e taka . . . Dokato prozoreca mi se svalq za da si podam dokumentite kakto kazva6 ti 4uvam replikata "Kakvo 6te pravim sega?" i ti se usmihva mazno pod mustak ,a v prevod ozna4ava "Dai 20lv. i zaminavai"!Navsqkade sa zameseni policaite vav vsqko edno prestaplenie ,kolko ot tqh sa reketiori i se zanimavat s droga ,a uj 6te pazqt moite deca . . . Sme6no e!Moi poznat koito s 300 zora zavar6i nai-propadnaloto u4ebno zavedenie sigurno v BG stana POLICAI . . . Emi ima li smisal da govorim pove4e :) Kolko ot tqh pokrivat normativite za policai ,4e ne moje da slezne ot kolata zaradi tarbusite koito nosqt . . . blagodarq ti vse pak za pojelaniqta ,az 6te ti pojelaq nikoga da ne ti kradat kolata ili da ti uberat apartamenta (ili ka6tata) za6toto 6te doidat i 6te ti kajat "Emi ni6to ne mojem da napravim" !!!Neznam koi se opitva6 da za6titava6 sme6no e prosto . . . Moeto obrazovanie moje da ne e "injenerko" no siguren sam ,sblaskval sam se mnogo pove4e pati ot teb s gospodata za6titnici na reda i povqrvai mi mnogo sam razo4erovan . . . Rabotata mi e takava ,4e obikalqm mnogo po sveta i ot men da znae6 takova ne6to v BG nikade go nqma (konkretno za policaite govorq) . . . Aide sas zdrave i za6titavai si gi ,na6ite reindjari koito 6te ni spasqvat . . . axaxaxaxaxa Derzai :*
  • 140 ГОШО2

    0 0 Отговор
    "Пари требат, деистваите."
    Ще глобяват беднотията за щяло и нещяло, трябва да се пълни хазната .
    Предполагам ще почнат да мерят на пътя колко е CO-то на колите и да глобяват и за него .
    За фаровете има решение но е скъпо :
    http://www.hella.com/produktion/HellaUSA/WebSite/MiscContent/Download/Wholesalers/General/SparePartsLightingCatalog2007small.pdf
  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 brouker

    0 1 Отговор
    кви са тея забрани ве. има някои коли които с халигенна крушка фаровете им вълбще не светят и само ксенона ги опрая. само глупости в таз държава
  • 143 Андро

    2 0 Отговор
    ако фара си има лупа не е проблем да се сложи ксенон защото тогава не заслепява никого .ако се постави ксенон в обикновен фар без лупа тогава светлината се разпръсква въ всевъзможни посоки. във 2-я случаи и аз съм против .
  • 144 Ognyan Hristov

    1 1 Отговор
    Как може по добрите светлини да са причина за повече инциденти.Лошите пътища и непрестанните ремонти и не добре обезопасените и обозначени пътища са причината.Колко глупаво само звучи
  • 145 Vanko

    0 0 Отговор
    ами какво да кажа ... това е България ..глад и мизерия а депутатите винаги са добре ... не всеки може да си позволи S-class за по 100000 с хубав ксенон и т.н
  • 146 gost

    0 0 Отговор
    с тази забрана българските пътища ще се превънат в рая на земята нека да заклеймим това зло час по -скоро вечна слава на такива УМОВЕ
  • 147 Ксенон

    0 0 Отговор
    Според мен, такава забрана е пълна глупост! Дали ксенон, дали халогенна крушка, като не е регулиран фара ще заслепява останалите!
  • 148 etowae

    0 0 Отговор
    всички светлини, които са криви и заслепяват са опасни. за съжаление в България това е масово, както и изпреварването без видимост и желанието да натискаш отзад или да си все отпред. всичко зависи от културата на шофьора, която липсва при нас. Никой разумен, човек не би си сложил ксенон на фар със стъкло от старите за H4 лампи, тъй като то е направено да разсейва светлината. Или пък крушки на 6000K, които при най-слабия дъжд или мъгла не осветяват нищо, заради синия си цвят.
    Член 10, ал. 12, т. а) от Правилника за движение по пътищата, урежда казуса за подмяната на светлините, която е забранена, от както го има този правилник. Не знам как са решили тепърва да ги забраняват???? Просто може би кат са решили да си свършат работата.

    За да допълня, аз лично не съм против хубави, ксенонови светлини, за лупа, добре регулирани, с автоматична система за хоризонтиране и умивателна система (както е предписано). Само че такива не може да си купите за 50-80 лв.

    Ама давайте всички да си накичим колите като Коледни елхи, да караме по завоите в насрещното, с превишена скорост и да се чудиме, защо пшосле се изтрепваме по пътищата?
  • 149 BMW_POWER

    0 0 Отговор
    Това вече е прекалено в тая тъпа даржава нищо неможе да се направи забранени неони сега забрана и за ксенони :X още малко ще се забрани и с колите да излзиаме.Това за ксенона са глупости не е справедливо да се забрани.
  • 150 BMW_POWER

    0 0 Отговор
    nicolai
    (гост)
    Неутрално
    118 21:49
    02.11.11 Отговор Не съм съгласен със забраната на ксенонови крушки,имам ги от 3 години до сега никой вечер не ми е премигал.Ако е реголиран правилно - няма никакъв проблем,според мен това е умишленно,ще се напълни хазната с пари - от актове.Това е поредният закон да принуди останалия млад народ да напусне собствената си даржава,и да съжелява че се е родил в нея.
    БРАВО колга за този коментар !!! напално съм сагласен с теб.

    Коментиран от #154

  • 151 emo

    1 0 Отговор
    Щом не е китайско-значи е менте
  • 152 Mupo

    0 0 Отговор
    Не забраняват ксенона просто почват да проверяват дали фаровете са поставени и регулирани правилно както е по закон .При минаване преглед проверка за регулирани фарове е задължителна. Това което се случва е че просто ще се опитат да наложат спазване на закона който винаги го е имало. Дано да успеят писна ми да ме заслепяват всякакви лумпени с нерегулирани фарове и като присветнеш ти показват с дългите си че могат и повече да светят ....
  • 153 Mupo

    0 0 Отговор
    Тъпа държава е тази дето не може да създава правила и да налага тяхното спазване, що не пробваш в германия, холандия или в друга нетъпа държава да си сложиш нерегулирано ксенонче да видим дали ще си вземеш туф /прегледа/ До там го докарахме тука че дори подкуп не се иска просто си плащаме прегледа и лепят стикерите
  • 154 Maurice

    0 0 Отговор

    До коментар #150 от "BMW_POWER":

    @150
    реголиран
    умишленно
    съжелява
    сагласен

    В 5 реда имаш 5 грешни думи.Моля,точно неграмотните люде в тази държава да не казват кое е добре и кое не е!!! По-добре се скрийте в миши дупки и започнете да образовате празните си тикви.Може би тогава ще стане по-добра самата държава!!
  • 155 Maurice

    0 0 Отговор
    Айде за последно да го кажа,че регулиран ксенон заслепява в пъти повече от регулиран халоген.Тук не става въпрос само за регулирани и нерегулирани.Който няма пари,няма да кара с ксенон.Приемайте го както искате!Щом пречи на останалите участници в движението,значи е забранен.А това дали ще се напълни хазната,нещо не се връзва.Ако си достатъчно малоумен да си караш с ксенона след като е забранен,то никой друг освен теб самият не е виновен за акта който ще отнесеш.Убийствата за забранени в тази държава,който убие си носи отговорността.Аналогично,който е с ксенон на обикновен фар,ще си носи отговорността пред закона!
  • 156 330и

    0 0 Отговор
    имам навика ако ме заслепява да влизам в насрещното, да видиш как бързо дава на габарити
  • 157 mercedes_c22

    0 0 Отговор
    ксенона забранен, тъмните стъкла забранени , лепенките ми да забранят и колите да караме бе
  • 158 G.Georgiev

    0 0 Отговор
    Няма ли най-накрая да започнат да глобяват и тези които карат на ГАБАРИТИ. Те винаги минават между капките
  • 159 Тони

    0 0 Отговор
    И кои значи не са китайските ксенонови светлини? Това е нещо тъпо. Нали беше уж позволено само на коли с лупи да може да карат с ксенони!?
  • 160 8888

    0 0 Отговор
    да го забраняват !!!
  • 161 Гост

    0 0 Отговор
    Най-сетне една добра новина :) Това е най-голямата напаст по пътищата, заедно с псевдоксеноновите лампи. На много хора не е ясно, че за дас е ползват ксенонови източници на светлина, са необходими и специални филтри против заслепяване, монтирани фабрично във фаровете.
  • 162 No name

    0 0 Отговор
    Ксенона си е много добре, няма значение дали е китайски или не. Всеки който пише че му пречи е един голям зависник щото нема пари да си купи такъв и заради такива катажиите решиха че ще пълнят хазната. Друг е проблема че повечето шофьори са живи *********(не се чете) задето не си регулират фаровете.

    Карах със ксенон махнах го и пак ще го сложа щото халогена си е пълна *****. Пък катажите нека ми спрат колата от движение и да ми направят акт , ще се съдим.

    Ако се забранява ксенона трябва да се забрани за всички а не само за допълнително слагания.
  • 163 audi S8 W16

    0 0 Отговор
    Факт ли е че земята е кръгла?

    Факт е.

    А парадокс ли е че всеки гледа да те прее.... в някой ъгъл.

    Това все пак е България.

  • 164 Жоро Недев

    0 0 Отговор
    да уточнят първо какво значи ,,КСЕНОН МЕНТЕ " тогава да говорим и спорим ........да обърнат внимание на еднооките по пътищата кара срещу теб и не знаеш мотор ли е кола ли е .............спира на стопа от зад свети всичко друго но не и стоповете , мигач дава , габарита му мига ..............те такива трябва да се глобяват и спират от движение ...........и все пак е прекалено крайна мярка ,,СПИРАНЕ ОТ ДВИЖЕНИЕ '' ........българина най го боли като му бръкнат в джоба ........примерно фиш 20 кинта нещо не ти свети там по колата , мързи те да вземеш отвертката да си смениш крушката и....на другия ден пак 20 лв. фиш.......еееее то по 20 по20 почваш да се замисляш малко нали????
  • 165 gost

    0 0 Отговор
    Като гледам някои и 10 по 20 да им земеш си е се тая. Като все има наши и ваши. Къде е тази акция светлина само по големите градове а по малките катажиите ко си праикат пушат цигари пият кафета дръгнат се там дет неги сърби....и накрая спират тези дето имали ксенон a другите изобщо не ги и погляват. Добре свалих си ксенона и ко гледам разни калъфи карат с нереголирани фарове няма значение халоген ксенон преди поне моите светиха че се компенсираше някак си.А да не кажа че един с джип караше оня ден изобщо без никви светлини отзат да не говорим за тези еднооките ми тез пък икономистите дето карат само на габарити......къде са за тях катажиите....да не говорим че повечето дето пишат из нета ксенона това ксенона онова дори не са слезли до колата да си проверят дали всички светлини по колата са им изрядни ама иначе кат седнат пред компа са пекани....моето лично мнение че ксенона пречи, да пречи но не само слагания ( китаиския ) но и заводския.....ама на управляваштите не им стиска да си го признаят . И кво се получава в краина сметка . Еди кои си с БМВ , МЕРГЕЛ и т.н с оргинален ксенон ще си карка ще си ме подблещава пак ние мишките да го ду...ме е това не е ли дискреминация. Та тия дето си ги пускат тия заповеди да се земат в ръце че като гледам както са я подкарали в скоро време ша останат само пенсиите в таз страна...
  • 166 xenon

    1 0 Отговор
    da go d...t karam si i si svetq :D
  • 167 Сладката

    0 0 Отговор
    Ами да ми купят такива, които не пречат- аз колата съм я купила с такива фарове!!! И на мен ми пречат високите светлини на ML, BMW- джиповете и други такива, ама данеби да ги спрат от движение?!?! Само глупости измислят- да спрат циганите с ладите и жигулите,където всеки момент ще се разпаднат-те са по -опасни!!!
  • 168 skendy

    0 0 Отговор
    Абе тия луди ли са?! Ако си си регулирал светлините така както трябва няма да заслепяваш никого. Колко коли има с халогени които светят в небето и карането срещу тях е невъзможно? Да не говорим за полицейските астри които са винаги с по един изгорял фар и те спират щото видиш ли и твоя е изгорял ама те могло да карат така щото са ченгета иначе ти правят акт! Аз лично сега ще си сложа пък китайски ксенони и ще ги регулирам и да има късмета да ме спре някое ченге с един фар да видите как ще викам новините!!!