Last news in Fakti

29 Октомври, 2011 11:17 1 866 4

Светещи фарове - поне 5% по-малко жертви

  • кат-
  • фарове-
  • автобомили-
  • гуми
Светещи фарове - поне 5% по-малко жертви - 1
Снимка: БГНЕС

На 1 ноември - във вторник, запалете фаровете! Призивът е на КАТ към всички шофьори. Защото пътните полицаи са убедени - с пуснати светлини на автомобилите убитите при катастрофи намаляват.

По-слабото движение на коли, трактори, мотори, велосипеди, каруци, пешеходци, по-ниските скорости и внимателното шофиране в мъгла по заледени пътища. Това са част от общоизвестните причини, поради които жертвите по шосетата намаляват през зимата. Но мнозина не знаят, че след въвеждането на задължителното каране с включени светлини от 1 ноември до 1 март, у нас са предотвратени стотици злополуки, пише в. „Труд”.

307 души загиват в България през студените месеци средногодишно за периода 1990-2010 г., сочи статистиката на КАТ. Тенденцията броят на убитите да намалява се засилва след 2006 г., когато в нашия Закон за движение по пътищата (ЗДвП) е записан текстът за задължително светещите фарове. Така от ноември 2006 г. до февруари 2011 г. средната стойност на убитите при катастрофи става 259, спрямо 274 за предишната петилетка (2001-2006 г.).

Данните говорят сами - населението е с 5,5% за 5-те години и с 15,5 % за 20 години. Разликата е още по-значителна, като се има предвид и фактът, че от 1990 г. насам у нас автомобилите са се увеличили с 20%, а шофьорите - с 10 процента.

Ползите

Карането на светлини не само при мъгла, дъжд или сняг, а дори и в слънчев ден, дава допълнително време за реакция на шофьорите и пешеходците, тъй като автомобилите се виждат отдалече.

Фаровете “улавят” светлоотражателните елементи на табели, пътни знаци, велосипеди, каруци и т. н., обясняват експертите. Затова и преди 4-5 години всеки български водач бе задължен да носи в багажника светлоотражателна жилетка и да я облича, ако му се наложи да спре за ремонт на пътя.

В цяла Европа карането с включени фарове е препоръчително, а в над 20 държави - задължително през зимния сезон или през цялата година. Първата страна, която въвежда задължителните светлини, е Швеция през 1967 г. От няколко години в Европейския съюз се готви директива за целогодишно шофиране с пуснати фарове на територията на ЕС, като се отчита мнението на специалистите, че само от тази мярка годишно може да бъде спасен животът на над 2500 европейци.

Глобата - от 20 до 150 лв.

Ако шофьорът забрави да включи светлините на колата и бъде спрян от катаджиите, той може да получи 20 лв. глоба по общия текст за нарушение на закона. Може да се отърве само с фиш. Но ако пътните полицаи преценят, че заради невключите фарове е създадена опасност от катастрофа, тогава санкцията е много по-сериозна - от 20 до 150 лв. и се режат 5 точки от контролния талон. Задължително се пише акт, а размерът на сумата се определя от шефа на КАТ в областта, в която е регистриран водачът.
“Много хора вече свикнаха да шофират на фарове не само през зимата, затова и нарушенията на задължителната разпоредба за периода 1 ноември - 1 март са все по-малко”, казват от “Пътна полиция”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 koko

    0 1 Отговор
    palni gluposti
  • 2 PPP

    1 0 Отговор
    Напротив , има цветове коли които в даден момент се сливат със заобикалящата го среда и се създава оптична измама. Невиждам какво пречи да се държат пуснати фаровете целогодишно- аз го правя без да ме задължават тъй като не ми пречи и не смятам че ми струва кой знае какво.
  • 3 sonik

    0 1 Отговор
    sazdavat samo pretpostavki za korupciq
  • 4 Скарлет Монтани

    0 0 Отговор
    У един мрачен ден си карам и тръгвам да изпреварвам ... в последния момент забелязах,че пред мен има сива кола
    Как се разминахме нз но ако караше на фарове човека щях да го забележа от далече !!!