Last news in Fakti

14 Февруари, 2009 13:45 1 119 0

Chevrolet Spark

  • chevrolet-
  • spark-
  • chevrolet spark

Дебютът на новото поколение на най-малкия Chevrolet се очакваше в Детройт. От GM обаче решиха да отложат представянето на Spark и неговото място на щанда бе заето от познатия концепт Beat. Малко преди изложението в Женева се оказва, че американците не са изпуснали нищо. Серийният дребосък се различава от прототипа практически само по допълнителния чифт врати. Вместо това Spark ще бъде показан за първи път пред публика, за която има много по-голямо значение - европейската.

Пресслужбата на GM разпространи първите официални снимки на новото джудже предварително, без да съобщава детайлни подробности около модела. Неизвестни засега остават цените на двете обявени модификации с 1.0- и 1.2-литрови бензинови двигатели с по два разпределителни вала. Всъщност няма дори сведения за мощността им. За сметка това става ясно, че американците са се подготвили за тежка битка. В субкомпактния клас има малко автомобили с толкова амбициозен дизайн. 11 години след Alfa Romeo 156 стилистичната хватка с прикриването на дръжките на задните врати в колонката на покрива се поизтърка, но при Spark все пак изглежда по-удачно, отколкото при други псевдоспортисти от типа на Jeep Compass. Макар да изглеждат самоцелни, някои дизайнерски решения като отделения от таблото инструментален панел си имат съвсем практично обяснение. От GM наричат модула с показателните уреди “мотоциклетен”, но всъщност ще помогне на производителя да пригоди модела по-лесно за пазари с “обратно” движение.

От Chevrolet обещават новият Spark да вдигне летвата при най-малките градски коли по отношение на обезшумяването на салона, качеството на материалите в него. Минито ще бъде дълго 3 640 мм и с междуосие от 2 375 мм ще предлага един от най-просторните интериори в сегмента. В зависимост от различните пазари оборудването ще може да включва две еърбега отпред, странични спасителни възглавници и завеси, ABS и ESP. Арките на калниците ще поемат без затруднения гуми с 15-цолови джанти.

В Европа продажбите на новия Spark ще започнат в началото на следващата година. Говори се, че от 2011-а ще се предлага и в САЩ.

Димитър Димитров


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА