Last news in Fakti

24 Октомври, 2022 10:43 5 155 8

Mercedes ще прави коли, в които хората никога няма да умират

  • mercedes-benz-
  • автономни коли-
  • катастрофи-
  • безопасност

Германците обещават безпилотна технология за намаляване на смъртните случаи по пътищата до нула

Mercedes ще прави коли, в които хората никога няма да умират - 1

Германският автомобилен производител представи своя проект Vision Zero, чийто смисъл е напълно безавариен трафик и намаляване на смъртните случаи на пътя до нула. Твърди се, че тази цел ще бъде постигната до 2050 г., но има по-близка цел за намаляване наполовина на тежките наранявания и смъртни случаи по пътищата до 2030 г.

Според доклад на Световната здравна организация всяка година 1.3 милиона души умират при пътнотранспортни произшествия по света (данни за 2018 г.). Сега Mercedes си сътрудничи с градове и изследователски центрове по целия свят, за да събира данни за трафика и катастрофите и да използва тези знания за проектиране на самоуправляващи се превозни средства и системи за управление на уличния трафик.

По-специално, експертите изучават транспорта в Лондон и идентифицират зони с висок риск. Реални шофьори, които се съгласиха да участват в експеримента, помагат за събирането на данни. По подобен начин се проучва трафикът в Нидерландия. Специалистите от много години събират и статистика в страни, където има особено голям брой катастрофи с жертви - по-специално в Китай и Индия.

От 1969 г. Mercedes е реконструирал над 5000 реални произшествия с помощта на своя отдел за изследване на произшествия. Група изследователи се опитват да разберат как се случват катастрофите и как да ги предотвратят. Получените решения са въплътени в реални автомобили на марката.

През предишните години Mercedes многократно е бил първият в света, който въвежда някои модерни системи за сигурност. На немските автомобили стабилизиращата система дебютира като основно оборудване (през 1999 г.), а въздушната възглавница на водача се появи на Mercedes-ите през 1991 г. Сега Mercedes планира да се превърне в най-модерната марка за безопасност в автономното бъдеще.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДаСамо

    12 3 Отговор
    Да само високоплатени хакери ще решават, кой автомобил и кога ще се сблъска качествено.... мислите като една патица.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гоше

    7 6 Отговор
    1.3 милиона умират в пътни инциденти-а какво правим с онези 9 милиона, които умират от глад всяка година (повечето деца)??? Мерцедес???
  • 4 Грозд-ан

    3 3 Отговор
    Малко изостават, Волво преди 3-4 години бяха заявили някаква подобна цел. Колко ще се рализира е отделен въпрос.
  • 5 Владимир

    7 2 Отговор
    Ако някой му се мре,си купува Тесла с автопилот.
  • 6 Сър Стенли Ройс

    2 7 Отговор
    Мерцидес=скъп боклук!
  • 7 Ако,ако

    2 1 Отговор
    случайно умре ,автоматически шофьора го катапултират на сто метра от инцидента.
  • 8 Сеирджия

    1 0 Отговор
    Няма да умрат при катастрофата. Ще умрат от Ковид.