Last news in Fakti

19 Септември, 2013 11:19 47 414 96

Поскъпва данъкът за стари коли

  • автомобили-
  • данъци

Това на практика искат сегашните управляващи с предстоящите промени в Закона за местните данъци и такси, които предлага Министерството на финансите. В момента всяка кола с катализатор и мощност не повече от 101 конски сили ползва 50% намаление. Катализаторните устройства трябва да съществуват единствено по документи и никоя институция не изисква сертификат за нивото на вредните емисии, които даденият автомобил изхвърля в атмосферата.

Новите предложения предвиждат облекчения само за коли, отговарящи на екологичните норми Euro 3, Euro 4, Euro 5 и Euro 6. Автомобили, които покриват стандартите Euro 3 и 4, ще се ползват с 30% облекчение на данъците или с 20% по-малка отстъпка, отколкото досега. 50% облекчение ще важи само за автомобили, които отговарят на стандартите Euro 5 и Euro 6.

Ако предложението бъде прието, правителството ще бръкне в джобовете на една от най-масовите групи автомобилисти в България - собствениците на стари коли с мощност под 101 к.с. Вместо половината от данъка след отстъпката те ще трябва да плащат 70%.

Можете да споделите вашето становище по темата в коментарите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Mercedes-Benz

    26 6 Отговор
    Още ги търпете комунистите и ще цъфнете и вържете! Ето от кой ще вземат кинти да вдигнат пенсиите и помощите на електората си! Ама пусто простия овчи народ не разбра, че с културни Европ(г)ейски мирни протестчета комунягата няма да сдаде властта,щото власт от комунист се взима като от прасе - с ДРАНЕ! Докато няма пребит или по-хубавото очистен политик няма да се оправи тая държава!

    Коментиран от #2, #53

  • 2 Драго Лили

    15 4 Отговор

    До коментар #1 от "Mercedes-Benz":

    Точно така подкрепям те !! Много си прав !!
  • 3 асдфгххх

    15 3 Отговор
    По-нова кола (т. е. имаш повече пари) -> повече облекчения. Държавата си работи за богатите...

    Коментиран от #5

  • 4 Чавдар Томов

    6 13 Отговор
    Много правилно!Така трябва да бъде като в цяла Европа,з ада се стимулира купуването на по-нови коли,а не да се движат само трошки из тази държава!Не значи ,че като имаш нова кола,трябва да плащаш по висок данък!

    Коментиран от #56

  • 5 Mercedes-Benz

    16 1 Отговор

    До коментар #3 от "асдфгххх":

    Ти не знаеше ли че цялата сган в бялата сграда пред паметника с коня работи за мафията?!
  • 6 brake point

    11 5 Отговор
    Крайно врме беше за промяна.До сега собствени на дърт дръгел си замърсяваше здраво и плащаше 10 лева годишен данък.А най голямата глупост беше че имаше коефициент когато колата била под 5 годишна да се умножава изчисления данък ПО 2,8.
    И когато колата ти е 101 коня ти умножават данъка още по две спрямо кола с 99 коня.
    В резултат се получаваше смешната картинка собственик на кола със 150 коня на 5 години с евро4 примерно да плаща данък 400 лева.За по малка около 110 коня данъка е към 200 лева
    В същото време собственик на тежкотоварен камион плаща 100-150 лева.
    Правете сметка кой замърсява повече и кой поврежда повече пътищата.

    Сегашния закон е абсурден от жан виденово време и трябва да се направи като европейските правила.Щом замърсяваш по малко плащаш по малко.

    Коментиран от #57

  • 7 ШПОРА

    7 4 Отговор
    Крайно време е и в България облагането да е както навсякъде по света - по-екологичните и по-нови коли да са с по-нисък данък. Стига са се внасяли и продавали барутарници на по над 10 години, със закрепени, колкото за продажбата двигатели, които не отговарят на никакви екологични норми и изисквания за безопасност!
  • 8 psionski

    2 2 Отговор
    Звучи прекрасно, но се съмнявам да има достатъчен ефект - 20% разлика данъка на кола, регистрирана на 400 лв. е почти нищо. Трябват по-стабилни еко-такси, така че само разни шефчета да могат да си позволят да карат Трабанти и Лади - не е редно всеки да може да си позволи ретро автомобил, въздухът в държавата ни вече почти не става за дишане, а в София вече изобщо не става.

    Но важно условие за горното е да има чист, светъл и приятен градски транспорт и влакове. Иначе оставяш една огромна група хора без никакви човешки варианти. Личният автомобил навсякъде е лукс, само в България и Америка е нужда (при тях главно заради корпорациите, които са саботирали публичния транспорт).
  • 9 Антон Илиев

    10 5 Отговор
    Тези,които карат на пропан-бутан или природен газ /метан/трябва също да имат облекчения,те по никакъв начин не замърсяват околната среда,а за дизелите-черния дим да не говорим.

    Коментиран от #55

  • 10 Симеон Тасев

    3 12 Отговор
    има смисъл от това и коли които са преди 95 г вече няма да ги има и ще се нямали процента на птепета в страната земете си нова кола и ще усетите ублекчението хората които нямат вузможност некарат коли а тези които могат си прават преценката че един автомобил иска нови гуми ремаци масла антифриз и тн 30% от шофьорите немогат да превеждат колитеси в добро техническо състояние стига смеги гледали старите коли излезли т експлатациа в другите страни коли преди 95 несе карат а тук се кара всичко кофи и контеинери
  • 11 йордан иванов

    4 10 Отговор
    Данъка трябва да е като в Германия, в зависимост от замърсяването евро3, евро4, евро5 и евро6, кола на ток да не плаща данък и т.н...
    ЗА ДА НЕ ДИШАМЕ ВСИЧКИ ПУШЕКА НА СТАРИТЕ КОЛИ!

    Коментиран от #58

  • 12 Iaroslav Stanchev

    16 3 Отговор
    90% от старите коли в България са на пропан/бутан или на метан.А тези горива отделят с 30% по-малко вредни газове от бензиновите и с 45% по-малко от дизелите.И то не заради околната среда сме така,а заради тънканата.По цял свят има облекчения за колите на газ,само тука гледат да ни надънят още.Даже и кралското Бентли е на газ,ама там хората дават шанс,като пазиш околната среда,а тука,какво като си на алтернативно гориво,плащай.
    Едно А4 от 2013 отделя от 130 до 160 гр/км въглероден двуокис,а моята кочина,на газ, 100-120 гр/км.Е що тогава аз да плащам повече,след като колата ми е по-чиста,а
  • 13 Юлиан Станков

    8 2 Отговор
    Само за пример
    Във Великобритания (където хората са много бедни) Държавата субсидира с половината сума поставянето на газова уредба на автомобилите и ги освобождава от данък защото колите работещи на метан и пропан-бутан са ЕКОЛОГИЧНИ .
    Къде сме ние в социалната система и екологията ???
  • 14 scam data.bg

    7 2 Отговор
    За Euro II нищо не пише...? Не всички имаме пари за нови коли. Защо при годишния преглед не измерват какво е нивото на вредни емисии и по това да се определя данъка. К'ви са тия глупости "взимайте си нови коли отговарящи на Еуро 5/6". В днешно време човек едвам успява да си плати тока, а ония се чудят как да ни оберат до дупка.
  • 15 Юлиан Станков

    5 2 Отговор
    А тук престарели дизели и бензини бълващи тонове сажди и отрови са с данък до 20 лева !!!!

    Друго безумие
    Гражданската отговорност не е на човека, а на "гражданина - автомобил" !! и се изчислява на кубатура !
    А бе, случайно да знаете ,че масово вече има автомобили с 1000,1200,1400 ,1500 кубика мотори с мощност над 120 к.с. до над 200 к.с както и такива със същите кубици с под 50 к.с ???

    Докога ще сме криви и ялови отвсякъде ?
  • 16 крали марко

    6 2 Отговор
    има ли човек,който има пари за по-нова кола,а да иска да кара стара кола нов внос- НЯМААААААААААААААААААААААААААА
  • 17 Бай Иван

    8 2 Отговор
    А бе хора стига сте се самоизяждали.Та нали всички караме стари коли.Не виждате ли ,че ви размахват л...а пред лицата?На какво се радвате.Решили са да ни разпорят от данъци защото ихарчиха парите и хазната е празна от недалновидната им политика.Не разбиратели ,че ние никога няма да станем европейци.Остатъка от живота ни ,ще мине в плащане на чужди сметки и грешки.

    Коментиран от #48

  • 18 Marian Georgiev

    7 2 Отговор
    ОСТАВКА!!!!...новите автомобили са по 100 к.с.
    и и са с мотори 1.4....
    Продължават да искат да грабят народа....................................
  • 19 alex xela

    3 8 Отговор
    НЕКА ДА ПРИЕМАТ ЗАКОН ДА НЯМА ДАНЪЦИ ЗА АВТОМОБИЛ. ТРЯБВА ДА ИМА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПЪЛНО КАСКО, АМА ТИ СИ ИЗБИРАШ В КОЯ КОМПАНИЯ ДА Е. СТРИКТЕН ТЕХ. ПРЕГЛЕД, ТАКИВА С ГУМИ НА 10Г. ИЗПИЛЕНИ И ИЗГНИЛИ ДА НЕ ГИ ДОПУСКАТ ДО ПЪТЯ. ВСИЧКО ПО КОЛАТА ДА Е В ПЪЛНА ИЗПРАВНОСТ, СПИРАЧКИ СВЕТЛИНИ И Т.Н. ДА ВКАРАТ ДАНЪКА В ГОРИВАТА, КОЙТО КАРА ПОВЕЧЕ ДА ПЛАЩА ПОВЕЧЕ , А ДЪРЖАВАТА ДА СИ ГИ ВЗЕМА ДАНЪКА ОТ БЕНЗИНОСТАНЦИИТЕ. ЗАЩО ДА ПЛАЩАМ 250 ЛВ. ГРАЖДАНСКА, ВИНЕТКА, ДАНЪК НА КОЛАТА, КАТО МИНАВАМ 2000КМ. НА ГОДИНА. А НЯКОЙ МЕНАВАТ 50ХИЛ. И ПЛАЩА СЪЩОТОТО. сТАРИТЕ ДРЪГЕЛИ , КОИТО ГОРЯТ ГРАДСКО ПО 15 Л. И ЗАМЪРСЯВАТ ПОВЕЧЕ ОТ КАМИОН ЩЕ ПЛАЩАТ ЯКО ЗА ТОВА, ДА ВИДИМ ДАЛИ НЯКОЙ ЩЕ КУПИ БМВ НА 20Г. 150 К.С. С РАЗХОД 15Л. ИЛИ ЩЕ ВЗЕМЕ НЯКОЕ ОПЕЛЧЕ С РАЗХОД 7Л. ТАКА В ХАЗНАТА ЩЕ ВЛЯЗАТ ПОВЕЧЕ ПАРИ, ЗАЩОТО МОЖЕ ДА НЯМАШ ВИНЕТКА ИЛИ ГРАЖДАНСКА, АМА БЕЗ ГОРИВО НЕМОЖЕШ ДА КАРАШ КОЛАТА, КРАЙ НА ТАРИКАТИТЕ ,А И С ПЪЛНО КАСКО ЩЕ НАМАЛЕЯТ ДРАСТИЧНО КРАЖБИТЕ. ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ ДРЪГЕЛИТЕ, ЩЕ ИМА ПО-ДОБРИ ПЪТИЩА, ЩЕ НАМАЛЕЕ БЮРОКРАЦИЯТА, КРАЖБИТЕ, И ЩЕ СЕ КАРАТ ИЛИ ПО НОВИ КОЛИ ИЛИ ПО МАЛКО ЗАМЪРСЯВАЩИ, НЯМА ДА ИМА И ТАРИКАТИ.

    Коментиран от #21, #22

  • 20 Danail Fichev

    3 6 Отговор
    Е нали трябва да се стимулира по-малката консумация на гориво, по-малкото отделяне на вредни емисии. Това се прави с данъци, както е навсякъде по света. Какво се жалвате, че са ви ограбвали. Притежанието на автомобил НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. Ползвайте си градския транспорт или правете като развитите държави - карайте колело. Същата история слушам като с електричеството: "Тока скъп, Тока скъп" Не ти е скъп тока, ти не си ефективен. Никъде в конституцията не са ти вменени ПРАВА като притежател на автомобил. Купувайки и ползвайки такъв, ти създаваш неудобства на останалите граждани...Това СЕ ПЛАЩА! Нищо лично и аз съм шофьор, но това е правилно. Друга тема е кой какво ще прави с парите.
    П.С. И моля не ме обиждайте ако не споделяте моите възгледи. :D

    Коментиран от #49, #50

  • 21 Danail Fichev

    3 2 Отговор

    До коментар #19 от "alex xela":

    Ако се вдигнат цените на горивата, ще ти поскъпнат стоките. А ако цените на горивата за товарни и леки автомобили са различни, целокупния български народ ще почне с тубите да си присипва от товарните автомобили. Бъди сигурен. :Д

    Коментиран от #24

  • 22 Mercedes-Benz

    1 4 Отговор

    До коментар #19 от "alex xela":

    Яде ли ти се топла супа?

    Коментиран от #25

  • 23 ivaylo mihaylov

    4 2 Отговор
    Трябва да се направи според замерването при технически преглед, понеже повечето са с катализатор само на документ. Трябва да се вдигне лимита за мощност на 136 к.с. понеже масово колите вече са с по-високи мощности от преди 20 години.
    Няма основание да се оплакват хората със стари коли понеже техните данъци са много ниски. Вместо досега 20лв ще платят 40лв., а моята кола може и да е с катализатор но си плащам 140лв всяка година понеже съм с 8 к.с. над лимита. Автомобилите много са се променили,а законите не, при нас само е така.
  • 24 alex xela

    2 5 Отговор

    До коментар #21 от "Danail Fichev":

    Плащам 600лв. каско, 250 гражданска 230лв. данък 70 лв. винетка това е 1150лв. на година, а минавам 20к. ако се вдигне с 6ст. горивото сам на същея разход 1200лв. но си спестявам бюрокрацията и кавгите с сърдити лелки. Преди ,като нямаше гражданска беше по-добре, дано не те блъсне някой тарикат без гражданска. колата ми е 150 к.с. и да това удоволстви ще си плащам. Ако цината на колите и камионити е различна, транспортните фирми ще станат незаконни бензиностанции. Всички в Европо ги е яд на БГ превозвачите, защото карат най-евтино. За един кърс , че ще се набута с 250лв. боли го фара собственика, дава смешна заплата на шофьора, или я я даде. а той си врътка с джипа. За 5г. инфлацията е 11пр. а скока на горивата е 40пр., такаче 6ст. няма да ги усетиш. И бати бизнеса тук, търгаши, как може нещо произведено в Европа и докарано до БГ с платини заплати Европейски, да е по-евтино он БГ стоките. По-долу пишише нешо за ефективноста, не сме ефективни в БГ, а и който не може да плаща, да ходи пеш или там с каквото може. Писна пи от катафалки на по 20 г. да си ги вкарат в изрядност, значе аз мога да дам 700лв. за гуми, а някакъв селянин минава с 10г. галоши и се прасна в мен.....че и спирачките не му бяхя в ред и кво прайм. ами ако беше блъснал някое дете, щото колата му не е в изправност и нямал пари да я оправи, и дай ся да ни трепи....
  • 25 alex xela

    1 4 Отговор

    До коментар #22 от "Mercedes-Benz":

    Ще е ям, щом ще ми духаш докато изтине, супата де...
  • 26 IVAN

    6 3 Отговор
    NQMA SPRAVEDLIVOST KOITO I DA DOIDE NA VLAST 6TE KRADE OT NARODA TOVA E POLOJENIETO .
  • 27 Тодор Русинов

    5 2 Отговор
    Данъка да се определя след замерване на газовете в сервизите за ГТП. Има коли, които се поддържат правилно, които са на газ и чиито газове, изхвърлени в атмосферата са абсолютно в нормата. Има и занемарени автомобили, с повредени двигатели, които пушат и тровят всички ни. Иначе за нови автомобили, покриващи най-новите стандарти до петата година може да не бъдат замервани (примерно).
  • 28 IVAN

    1 2 Отговор
  • 29 Пастора Мечока

    7 2 Отговор
    Мшенници не се наядоха....всичи а таива...
  • 30 Angel Atanasov

    5 3 Отговор
    Само стоят в тоя скапан парламент и си мислят идиотщини!Те хората къде нямат пари ами още да дерат!Няма оправия!
  • 31 Anton Lubenov

    6 2 Отговор
    Това е България в момента, гледат как да взимат парите на хората вече се чудат какво да измислят. Хората едвам си плащат сметките, някои и за ядене нямат без думи. Всичките вън от парламента !!!
  • 32 Tihomir Lichev

    1 1 Отговор
    много интересно ще е, коли които така или иначе дори и без катализатор данъците им са по 12-15 лева не виждам какво ще направят. Редно беше да влезе това като закон - не е нормално чисто нова кола да има данък, по-висок от кола пройзведена преди 30 години.
  • 33 طلا شکوه

    1 5 Отговор
    sofianci vdignete se az ako biah ot sofia shtiah da gi zasipia sas qica mislih che novoto pravitelstvo shte e po dobre ot mafiata boiko borisov diankovci ama tez da ne moga da karam po zakon semeinata kola sia go prieli sia pak tova ne sa normalni tezi neshta
  • 34 طلا شکوه

    1 2 Отговор
    neka da go napraviat uvelichenieto na danaka na starata kola po visok ama kolata da e nad 20 godini
  • 35 طلا شکوه

    1 2 Отговор
    po tozi nachin karat horata da ne si obiaviavat kolite i da ne plashtat danaci kato niamame upravliavashti koito da sa biznismeni i da znaiat kak se pravi biznes darjavata shte pati
  • 36 Kristiqn Krumov

    1 2 Отговор
    gledaite samo kakvo pritiskane ot tqhna strana hem nqma dobri zaplati s koito da si vzemem nova kola koqto da ne zamursqva mnogo hem iskat danak za po starite koli ami zashto ne se suvzemat malko parite ne sa po durvetata a trqbva da se izkarat a kak da stane pri polojenie che kolite sa skupi a zaplatite malki ?
  • 37 comment

    4 2 Отговор
    Мноооого социално, мноооого социално. Бравос! Да Ви е честито, другарки и другари
  • 38 Николай Николов

    9 1 Отговор
    И така отново се опитват да унищожат бедния българин,то не че други има.
  • 39 Tony Borisov

    5 1 Отговор
    Да, вдигнете още данъците за средностатистическия българин, няма проблем. Нека тези с джиповете и бегачките по 200-300 коня да си перкат на воля. После защо са през две коли такива. Не че искам да ги вдигнат, аз също харесвам спортни коли, но не е това мястото от което да се точат парички. Човек със стара кола под 101 коня, най-вероятно се чуди как да си плати сметките за тока и парното, те данъците на колата ще му вдигат. И без това поддръжката на автомобил и горивото струват майка си и баща си. Плюс т'ва Euro 3 си е сравнително икономична кола.
  • 40 Визия Дизайн

    3 2 Отговор
    Съгласен съм да се плащат данъци ,но и да се ремонтират пътищата ,особенно малките улички в междублоковите пространства ! Наскоро проведох разговор с нашия любим Кмет относно този въпрос ! Нашите две малки улички в междублоковото пространство са в такова състояние ,че имаш чувството ,че караш след бомбандировка (не че само при нас е така ) ,а той ми отговори ,че това не било от първа необходимост и да сме се оправяли ,кой как може ! Тези улички са в центъра на града ,а какво остава в покрайнините ... За съжаление сме се родили в България ! Хубава ,лоша това си ни е родината -ще си живеем в нея ,само трябва да си сменим некадърните управници !!! А до тогава ... ами дано устискаме !
  • 41 петър петров

    5 1 Отговор
    Това е очеизвадно и недвусмислено доказателство, че правилтеството гледа да обира(и не само гледа а го прави усилено) ОБИКНОВЕНИТЕ БЕДНИ ХОРИЦА съ стари и немощни коли. Предлога, е че се пазела природата, еколози големи са. Като им пука за природата, защо лобират да се добави за шистов газ с хидравличен удар същите тия, като това ще доведе до пълно унищожение на природата в България!? И какво ли още не! Пожарите на горите пак се поръчват от същите хора и групировки свързани с тях тоест пак ТЕ! и т.н. Значи не им пука и за екологията. Ми тогава защо вдигат данъците на старите коли тоест на евтините коли - на бедните обикновени хора? Еми за да ги дооберат и да си пълнят тяхните гуши и хората едва да оцеляват. Това е цялата работа, факт че и това и миналото и по миналото и т.н. правилтества не дават и пет пари за народа, а народа седи и спи и всеки повтаря като папагал 'развивай се, учи' .... ако не се шегуват значи са пълни м...*мници тия хора.......... или папагалстват 'заминавай в чужбина' - аа ок страшен съвет, а тук да останат само цигани и мафията. Всъщност чудно тогава от къде ще крадат, като и циганите и те крадат..?
  • 42 Бай Иван

    6 2 Отговор
    Всички автомобили които се движат на газ трябва да са освободени от данъци зашото пазят природата!
  • 43 ВИП АМГ

    3 2 Отговор
    tevi bsp
  • 44 Калоян Велинов

    4 2 Отговор
    ИЗ..ДИИИИИИИ
  • 45 Бхд БхД

    2 2 Отговор
    В крайна сметка май са прави в парламента,тези дето купуват нови коли плащат в пъти повече данъци а тези с стари бракми по пътя почти безплатно,иначе всички са против това сякаш най скъпи данъци(МПС) има в БГ с песимистизма сме за никъде.
  • 46 Бай Иван

    6 1 Отговор
    Всички да пишат на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК!
  • 47 илия Иванов

    5 0 Отговор
    Колите с АГУ - без данък, както и премахването от коефициента за години.

    Не е редно чисто нова кола да плаща 2,8 пъти по-висок данак от същата но 15 годишна.
    74kW * 0,6лв / 1,3 (Евро 4) = 34лв (!!!ако се махне коеф. години)
    74kW * 0,6лв * 1,5 (8 годишна) * 0,5 (катализатор) = 33лв
    74kW * 0,6лв * 1,5 (8 годишна) / 1,3 (Евро 3) = 51лв ([color=red]!!![/color] +64%)
    74kW * 0,6лв * 2,8 (до 5 догини) * 0,5 (катализатор) = 63лв

    110kW * 1,3лв * 1,5 (8 годишна) = 214лв
    110kW * 1,3лв * 1,5 (8 годишна) / 1,3 (Евро 4) = 165лв
    110kW * 1,3лв * 2,8 (до 5 годишна) / 1,5 (Евро 5) = 238лв
    110kW * 1,3лв * 2,8 (до 5 годишна) = 400лв
    110kW * 1,3лв / 1,3 (Евро 4) = 110лв

    Искам да попитам и колко коли Evro 6 се предлагат на българския пазар?
  • 48 Донио Донев

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Бай Иван":

    АЗ ПРЕДЛАГАМ ДА СЛОЖАТ ПО ГОЛЯМ ДАНЪК И НА СТАРИТЕ ХОРА ЗА ДА СТИМУЛИРАТ РАЖДАЕМОСТА..........

  • 49 Споок Армин

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "Danail Fichev":

    Колелото е добра идея и я подкрепям напълно.Има един проблем който обаче трябва да бъде решен преди да си купя колело.Нека вместо да крадат като изоглавени ,управниците ни да направят ВЕЛО АЛЕИ които да са удобни , широки,маркирани и т.н.След това да направят на светофарите отделна секция за велосипедисти така че да е удобно и бързо преминаването , а не да се избиваме с пешеходците.И последно - изкам да поканя светилата на мозъчните операции да дойдат б БГ-то и да направят лоботомия на българските гладки мозъци , а на тяхно място да поставят такива с европейско мислене и ценностна система,която да започне да ПАЗИ велосипедистите по улиците.
    Градския транспорт е удобен и бърз но и тук има проблеми.Много често на излизане от автобуса се оказва че портфейла ти го няма.Да не говорим за миризмите които се носят докато пътуваш.Метро има само в София.В другите градове има само маршрутки с чорлави шофьори миришещи на алкохол от предната вечер.
    Какво ни остава тогава ?? Личен автомобил.Скъпо ефтино - това е.Много сме далеч от идеята всеки да кара кола до максимум 7 години.В момента 90% от колите са над 10 годишни защото хората нямат пари.
  • 50 Споок Армин

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "Danail Fichev":

    За данъците може да се направи разсрочено плащане по месеци.Например човек който работи в Германия 4 месеца и се прибира в България за 2 месеца да има възможност да плати само за тези 2 месеца.При минаване на преглед да се издава документ за изгорелите газове и на базата на него да се определя какъв да бъде данъка.При колите с газови уредби 50% намаление от крайния данък.
    По този начин ще се стимулират собствениците на стари возила да ги подържат изрядни и да карат на газ.Тези които имат нови коли ще плащат по малко защото по презумция новата кола има и нов двигател който отговаря на нормите.
    Тези които карат малко или са извън страната ще могат да платят по малко само за месеците в които са ползвали автомобила.И последно за тези които изпитват финансови трудности да имат избор дали да си платят за два месеца или да не карат кола докато съберат пари за данъци.
  • 51 Ivailo Chankov

    1 2 Отговор
    В Англия данъкът за коли на над 30-годишна възраст е 0-паунда, а в Германия е 0-евро, а при нас е обратното винаги България е правила обратното на това което се прави в развитите страни, но каквито са ни политиците, това правим
  • 52 alex xela

    1 2 Отговор
    Тия които са ми давали минуси са или мнооо прости или са с катафалките, тия неща , които съм написал с в действие в някой държави.....
  • 53 Филип Занев

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Mercedes-Benz":

    И аз съм на същото мнение разтрел за некадърните политици

    Коментиран от #65

  • 54 Ivo Kolev

    1 1 Отговор
    Вярно трябва разстрел
    И защо ако уж се прави всичко заради ЕКОЛОГИЯТА, данъците се определят от мощността, а не от СО2 емисиите на колата ????
    Ето тук може да се види че доста автомобили замърсяват по-малко макар че са по-мощни.
    http://cararac.com/emissions/
    Но все пак на всички трябва да ни е ясно, че колкото и да си чешем езиците тук, политиците ни правят каквото им скимне без да се съобразяват с нас !!!
  • 55 DlRTY HARRY

    0 3 Отговор

    До коментар #9 от "Антон Илиев":

    Какво му има на черния пушек от дизелите? Дизеловите двигатели произвеждат 30-40% по малко вредни емисии от бензиновите. Пък и не знам кое е по-опасно, малко черен пушек или газова бомба на пътя?
  • 56 Ognyan Petrov

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Чавдар Томов":

    Стимулиране за закупуване на по - нови коли ще стане само с намаляване на данъците на новите коли. А и нормално ли е една кола, която е на 13 години, но е 143 к.с. да има данък 250 лв., а нов апартамент в "луксозен" квартал да има данък 230лв? Я малко помисли преди да се изхвърлиш като ч...я на мокър пясък.
  • 57 Ognyan Petrov

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "brake point":

    Да, съгласен съм с теб. Но не да вдигат данъка на тези с Евро 3,Евро 2 и Евро1, а драстично да намалят данъка на коли Евро 4 и 5. Още повече трябва да се намали на тези, които са на пропан - бутан и метан. Но защо трябва да намаляваме нещо, когато е по - лесно да вдигнем друго.
  • 58 Ognyan Petrov

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "йордан иванов":

    А както са писали Юлиан Станков и Ярослав Станчев - защо колите на газ плащат същия данък като всички останали, а пък са екологично чисти? И то много по - чисти дори и от Евро 4 и 5?

    Коментиран от #60

  • 59 Iaroslav Stanchev

    1 1 Отговор
    По света
    Бензин-за каране.
    Нафта-за отопление.
    Газ-за готвене.
    В България
    Газ-оооо,сложих газово на колата и се родих.
    Нафта-ааааа,един приятел кара нафтова печка,ама мисли да е продава и да минава на на газово.
    Бензин-б.х м..му.то няма насмагане на бензин бе,той златен.
  • 60 DlRTY HARRY

    0 1 Отговор

    До коментар #58 от "Ognyan Petrov":

    А безопасни ли са въпросните газови коли, защото това лято доста изтрещяха!

    Коментиран от #61

  • 61 Iaroslav Stanchev

    2 1 Отговор

    До коментар #60 от "DlRTY HARRY":

    http://www.youtube.com/watch?v=fBXS21uh6lc
    Ако разбираш малко английски ще разбереш.
    Ако ли не,горе долу това е резултата
    1.Кола само на бензин-3,5 минути-бензиновия резервоар експлодира.
    2.Кола с изправна АГУ-12 минути,предпазния клапан работи,няма взрив,ограничени щети.
    3.Кола с неизправна АГУ-14 минути,експлозия.
    Дали са опасни колите на газ?Опасни са разбира се,но едва ли повече от бензиновите.
    От 15 години карам само на газ и още съм жив.
  • 62 Teodor Todorov

    2 1 Отговор
    К'ви са тея простотии бе? Как ще вдигнат данъците на старите автомобили? Кой ги плаща тея данъци? НИЕ! А ние от къде взимаме пари? От заплататаа.. а заплатата като е толкова малка кой разход да покрием първо?...........сещам се за случка.......... Като си регистрирах колата (86г. е произведена) в данъчното на мое име оная на гишето тръгна да спори с мен дали съм имал сериозно катализатор и дали работел.. и така след поне 5 минути спор с въпросната на гишето ми вдигнаха данъка със 26лв. защото съм имал неработещ катализатор (все още ми е интересно как го определи от гишето тая )... Така че ако и сега ми вдигнат още данъка трябва да спра да го плащам за да мога да ги покривам всички разходи сигурно (става въпрос за гражданска,винетка и др.)
  • 63 Mercedes-Benz

    2 1 Отговор
    По-голямата част от стадото не визирам само нашия народ, а и останалите по света не разбраха че "ЕКО" и "ЕКОЛОГИЯ" са думички обозначаващи нови начини за точене на кинти от същото стадо! ЕКО такси, въглеродни емисии, възобновяеми източници... Ама така е като се множат простаците по света и е по-лесно да си натъпчеш търбуха, се напиеш, да оправиш жена си и това да ти е живота, вместо да се поинтересуваш АДЖЕБА що ти е зле на джобчето и един път завинаги да решиш проблема като излезеш и махнеш главата на тариката, който те дои няма да се оправят нещата сами!

    Американчетата и господарите им заедно с ЕУРО п..ките правят зулуми с разните му еко простотии, емисийки и стадото блее в един глас " Глобално затоплянеееее беееее". В тоя ред на мисли едно от най-големите вулканични изригвания е било през 19 век, който вулкан е изхвърлил количество вредни газове в пъти по-големи от изхвърлените газове от човечеството за целия 20 век. Тогава кво правим? Да ходим да глобим вулканите по света да им сложим катализатори и да им размахаме пръст че така не бива, щото чичко евреин се е "загрижил за околната среда" пардон джоба си! Да не изброявам един танкер или контейнеровоз, че за един курс изгаря няколко стотин тона мазут и замърсява колкото 20 автомобила ще замърсят за целия си живот. Опааа забравих те големите корабни компании са еврейска собственост, както и авио компаниите, заводите... и т.н. Да не казвам щатите и китай колко замърсяват и баш ги брига з
  • 64 Mercedes-Benz

    2 1 Отговор
    Продължение

    Да не казвам щатите и китай колко замърсяват и баш ги брига за останалия свят. Ама така е в Европа като живеят по-голямата част женски полови органи дето нямат глас, щото са е модерно да се държиш ЕВРОП(г)ЕЙСКИ нежничко и да викаш на всичко "ДА" което ти подават на ушенце чичковците от Брюксел! Така както е тръгнало не виждам какво ще е бъдещето на Европа и европейците, заводите се изнасят в китай и др. държави, Европа се пълни с негра, араби, цигани и др. белите намаляват икономиката загива и всичко тва е заради една сбирщина л..нари в парламентите по континента, които играят по еврейската свирка и работят за глобализацията!
  • 65 Симеон Тасев

    0 3 Отговор

    До коментар #53 от "Филип Занев":

    не това начина дасе измукнат безнаказано и като му теглиш куршума щего отарвеш трябва дасе мъчат и да осетят гадостите си защото заради такива шемети се карат кофи а не коли кола на 25 и нат 25 г е кофа без значение от марката

    Коментиран от #66

  • 66 Ivailo Chankov

    3 1 Отговор

    До коментар #65 от "Симеон Тасев":

    Аз пък обичам старички автомобили, стига да са запазени, нима това е кофа

    Коментиран от #79

  • 67 Ивайло Нямазначение

    5 0 Отговор
    aз не карам стара кола (1983г) защото искам да карам,а защото нямам пари да карам по скъпа кола , иначе съм за да е така по-висок данък за старите коли и по-нисък за новите, но в България с тази минимална и средна заплата , няма как това да се случи да ударят точно българите които нямат пари които са голям % и карат стари коли защото нямат пари за по-нова е много лошо , иска ми се да взимам европейска заплата от сорта на минимална 1000 евро и средна 1500 евро ,тогава може да ми е висок данъка на старите коли и да са данъците като в европа като имаме европейска заплата !

    Коментиран от #70

  • 68 georgi genchev

    1 1 Отговор
    Imali i dumi da se prikazva za toia narod,za kakvo da se govori.....Znachi amerikantsi ,kitaitsi i t.n......nikoi nishto ne spazva ,a si gledat dyrgavata i ikonomikata im da vyrvi,a sa na svetlinni godini ot nas,a nie mizernitsite na gol g.z pishtovi................Emi toia narod triabva da pochne kamyni da iade.....Malko mu e.......OVTSE......Kato nikoi ne vika nishto,kak da e........Taka,taka......Ako sym na upravliavashtite samo suh hliab.........
  • 69 georgi genchev

    1 0 Отговор
    AVE EI,NOVITE KOLI KOITO SA SYS EKO 5 i 6...IMAT FILTYR ZA TVYRDI CHASTITSI I NA OPREDELENI KILOMETRI POCHVA DA GO ChISTI ,A OT ZAT SA TAKIVA SAGDI CHE PECHKA NE IZKARVA TOLKOVA.............PO TAIA PRECHINA TRIBVA I DA SLOGAT KATALIZATORI I NA PECHKITE NA DYRVA ,ILI NAPRAVO DA GI ZABRANIAT........NIAMA EKO IMA PROSTI HORA I HITRI I UMNI DA PODCHINIAVAT RAIATA I DA GI OBIRAT ZAKONNO.......
  • 70 Ivailo Chankov

    4 1 Отговор

    До коментар #67 от "Ивайло Нямазначение":

    Всъщност в някои страни в Европа, няма данък за над 30 годишни автомобили защото се водят ретро антики .
  • 71 georgi genchev

    2 1 Отговор
    NIAMA LI nai nakraia edin mislesht chovek v toia ovcharnik , da kage kato PUTIN .......Stiga s taia prostotia i da gi slogi na miastoto vsichkite prodagni i dyrgavata da trygne,,,,,,,,,,Emi shtom si traete ,za tova zaslugavate......
  • 72 Easy ryder

    6 3 Отговор
    Най накрая се сетиха глупаците че сегашния закон е глупав и несправедлив.
    Ще дам един пример .Човек си купува едно пежо 308 със 110 коня мотор да кажем 2009 година.
    Отива в общината и там му казват:
    Господине вие сте си купили евро 5 кола но на вас не ви се признава катализатор щото колата ви е супер мощна(над 100 коня) тоест ще платите двойно повече от някой с 95коня кола примерно , нищо че неговия въобще го няма.
    Ама чакайте това не е края.Понеже колата ви е нова (под 5 годишна) ще ви умножим данъка по 2,8. И така като дръпнем чертата ще платите 5 пъти по голям данък от някой който има 15-20 годишна кола. Данъка ви ще надмине 200 лева.

    Е това го има само в България.Искаш да купиш по екологична кола а те ти режат главата с данък.

    Още по смешно е че да кажем Митсубиши L200 пикап с 99 коня дизелова печка димилник трябва да плати около 20 лева данък защото било товарно.
    Следващата простотия....
    Собственик на 10 тонен камион плаща някъде около 100 лева данък МПС годишно защото товарните се смятат по друга тарифа.
    Е питам аз защо един човек със скромна малка кола ще плаща пъти повече от собственик на камион.Повече замърсява ли?Повече поврежда пътищата ли? Или може би е много по богат?
    А най смешното от всичко е че собственик на самолет плаща 40-50- лева данък годишно!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Ама тези неща не ги знаете и веднага започвате да се дърлите кой бил на газ и колко по малко замърсявал.Никой не смята че издуханите барутници дори на газ горят масло
  • 73 Niko Mirchev

    5 1 Отговор
    Не че толкова им пука на управляващите за замърсявания и т.н. просто отново се мъчат да вземат на една камара хора парите...
    Постоянно се говори за данъци и качване на цените на това и онова, ама заплатите никой не ги гледа! Същевременно защо хората карат стари коли? В поне 80% от случаите не защото им харесват, а защото не могат да си позволят по-нови и ако продължава така в скоро време никакви коли няма да могат да си позволят да карат, ама за това никой не се замисля...!!
  • 74 Shmeker

    2 3 Отговор
    Аз като прочетох тва по-горе май колите под 101 коня ще им се вдигне данъка - от 30 лв. за 14+ годишните ще стане 40. Тва ли е драмата???
  • 75 Бате Цецо

    2 1 Отговор
    Всъщност ето каква ще е промяната за автомобилите до 101 к. с.:
    Автомобили без ЕВРО1 - без промяна
    Автоммобили с ЕВРО1 и 2 - увеличение със 100 %
    Автоммобили с ЕВРО3 и 4 - увеличение с 40 %
    Автоммобили с ЕВРО5 и 6 - без промяна
  • 76 милен миленев

    5 3 Отговор
    тия се подиграват със нас само знаят да увеличават ,писна ми вече
  • 77 Shmeker

    4 1 Отговор
    То и сега данъците в Стара Загора за МПС са най-високите в БГ, ся да видим кво ще стане.

    Коментиран от #80

  • 78 ДАН ДАН

    2 3 Отговор
    как е в белите страни как е в абсурдистан? тук мнението е "тоя има пари за нова кола да плаща". тъй че "най-справдливо" е новите коли с 500% повишение а старите каталясници дето пушат и замърсяват да им дават по някой лев за гориво или за кюмюр.
  • 79 Симеон Тасев

    1 3 Отговор

    До коментар #66 от "Ivailo Chankov":

    а това кола за ежедневието ли е ?
  • 80 ДАН ДАН

    2 2 Отговор

    До коментар #77 от "Shmeker":

    тъй е моята кола от лизинг в сф при регистрацията в дс ст. загора се оказа че данъка е +100 лв. аве в зарата сме големи пичове(или шапшали)
  • 81 Alfist

    3 4 Отговор
    Много по-лесно е да вдигнеш данъците вместо да си свършиш работата. Кака може в България съвсем необезпокоявано разни гробници да правят черна мъгла зад тях, включително огромна част от градския транспорт? Да не говорим и за колко дизели има които просто си пушат.
  • 82 Любомир Петров

    10 3 Отговор
    Здравейте шофьори...... не не по-точно рали пилоти или космонавти, че то с тези дупки..... Та нещо идеята на мен ми се струва много странна. Ще стане като с глобите за превишена скорост т.е. който има пари ще чупи рекорди и ще свири с клаксона на спазващия ограничението шофьор на корса 1.2 и то на газ с четири членното си семейство и багаж, с нещо от рода "аре мръдни бе бавен"..... Смешно и жалко е. На повечето средностатистически хора е непосилно да имат две коли - една малка и една голяма, какво остава за нови и то по евростандарти. Идеята е, че средната семейна кола е малко над 100 коня. Аз лично съм в София и плащам 203,84лв. данък пък колата ми е само 1997год.
    Критериите за определяна на цената е глупав и неефективен, и не е в полза на суверена както стана модерно да ни наричат политиците. Има толкова държави за пример защо е нужно да се правим на хитри и да измисляме нови модели за данъчно образуване.......
  • 83 Бай Иван

    7 1 Отговор
    А в нашата история правителства са падали и за къде по малки неща.
  • 84 Shmeker

    3 2 Отговор
    Според мене границата от 101 коня трябва да се вдигне да стане 120 или 150, щото коли под 101 коня почти няма на пазара. То даже има едни модели дето са 75 кВ и се водят 101 коня, ама реално са на скъп данък, щото границата е 74 кВ.
  • 85 Рено Меган

    0 3 Отговор
    добре, сега не разбрах повече ли ще плащам или по-малко? колата ми е ЕВРО 3 113к.с. данъка ми е 170лв. колко ще стане?

    Коментиран от #91

  • 86 Папур Шпеков

    5 3 Отговор
    Абе какви са тия глупости че една стара кола гори повече от новата. Я вземете една читава Вектра А 2,0 със 115 или 129 коня на GT версията дето сигурно се води Евро 0. Сравнете разхода и с Вектра C 1,8 Ecotec 122к.с. например дето сигурно е Eвро5. Ми по новата гори горе долу с 1 литър повече при всички режими. А е по тежка само с 50-70кг. Е с какво питам аз замърсява повече старата Вектра?

    Коментиран от #89

  • 87 Спас Маратилов

    3 2 Отговор
    Сигурно Орешарски и компания са си казали: Да увеличим данъците за най-бедните хорица... Ооооо, това е страхотна идея!!!
  • 88 Арменският Поп

    4 1 Отговор
    Цялата система на облагане на автомобилите в България е сбъркана.
    Първите 5 години данъка е почти 3 пъти по-висок. Защо? Новите коли са по-мръсни, по-опасни, заемат повече място на пътя или пък разрушават пътищата по-бързо? Не, принципа е - купил си си нова кола, значи имаш пари; имаш пари значи можем да те оскубем с повече.
    С подобно мислене няма да прокопсаме!
  • 89 Shmeker

    3 1 Отговор

    До коментар #86 от "Папур Шпеков":

    Ръси повечко ръжда :D
  • 90 Radostina Jecheva

    3 1 Отговор
    ЕТО ВИ НА БСП ТЕ МИСЛЯТ ЗА ХОРАТА КАК ДА ГИ УМОРЯТ ПО БЪРЗО СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА САМО КЪМ ЦИГАНИ КОЙТО НЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ !!!!!!!! ГЛАСУВАЙТЕ ПАК ЗА ТЯХ ТО НЕ НИ ОСТАВА МНОГО
  • 91 Пилотирам Багер

    1 1 Отговор

    До коментар #85 от "Рено Меган":

    Ще си без промяна, освен ако не въведат облекчения за Евро 3 над 100 к.с.
  • 92 триста итридесети

    1 2 Отговор
    Всичко е за защото се чудят как да вземат два лева.
    Откъде-накъде данъка е на мощност - какво като ми е по-мощен двигателя, какво общо има това с данъка - пречи на някой ли, замърсява повече от стар опел дизел ли /примерно/, този закон е правен - предполагам - около 1950 година, 101 КОНЯ !!! и ГОЛЯМ данък, тогава сигурно бензина е бил без пари, 90% от двигателите са под тая мощност, а сега 90% - над тая мощност.
    като цигарите - ами то си е моя работа дали ще пуша и дали не, но да ме "глобяваш" чрез акциза с едно 1000 лв на година - ми те престъпниците не ги глобяват така,
    аз предлагам да го премахнат тоя данък, и цената на горивата да е инструмента

    Коментиран от #94

  • 93 Стефан Богданов

    1 0 Отговор
    Просто плачат забой и усещам как ще стане страшно, защото хората ще полудея и ще ги претрепят...лошото е, че са толкова тъпи и нагли, че ще се чудят защо ги бият! Бива наглост, но това минава всякакви граници!
  • 94 brake point

    1 0 Отговор

    До коментар #92 от "триста итридесети":

    Не е правен тогава пич,правен е по жан виденово време пак от комунисти.Имаше един член ако колата ти е под 5 години данъка по 2,8.Ако е до 15 години по 1,5.Сега пак ще правят простотии.Над 74кв нямало да признават нито Евро6 нито нищо.Ами по добре направо да си изкъртим катализаторите и да караме щом няма да признават.Тъпи комунисти.
  • 95 bobi asenova

    0 0 Отговор
    Човек едва смогва със застраховките и винетките да не говорим и за ремонта на колата,а сега и това.Дано не променят нещата,а да си останат такива каквито са.Първо да се обърне внимание на дупките по пътищата и чак тогава да мислят да вдигат данъците.
  • 96 Симеон Тасев

    0 0 Отговор