Last news in Fakti

6 Декември, 2023 09:52 2 531 0

Първият в света автомобил с 5-роторен двигател

  • дрифт-
  • роторен двигател-
  • mazda
Първият в света автомобил с 5-роторен двигател - 1

В Нова Зеландия, където се проведе фестивалът Mad Mike's Summer Bash 6, дебютира първата в света кола с пет ротора. Спортната кола, наречена 787D, е построена от професионалния дрифтър и ентусиаст на роторни двигатели "Crazy" Mike Whiddett, който е известен и с тунинг на фабрични модели на Mazda.

За да създаде 787D, Whiddett ангажира японския тунинг специалист Rocket Bunny, който прави каросерията на спортния автомобил. Предполага се, че Mazda RX-7 от четвърто поколение (FD) е основен донор за иновацията. Но дори и да е така, малко е останало от оригиналния спортен автомобил.

787D има тръбна рама и радикално преработен двигател. Според някои данни обемът на петроторния агрегат, построен от Whiddett, е 3.3 литра. Няма информация за изходната мощност на двигателя, но звучи като истинско чудовище. Във видеото от презентацията можете да видите как изгорелите газове изригват директно зад предното колело, но това всъщност е всичко, което беше показано на публиката. Дрифт на 787D е обещан по-късно.

Посетителите имаха възможност да видят и самия петроторен агрегат. Повечето пътни модели на Mazda използват двуроторни двигатели. Мотор с четири ротора имаше "под капака" само в спортния прототип Mazda 787B, който спечели състезанието на Льо Ман през 1990 и 1991 г.

Сега обаче има и такъв с пет ротора, като всеки може да стане собственик на 787D, но творението на Mike Whiddett не се допуска по обществените пътища. Като алтернатива Hot Wheels предлага миниатюрна реплика на колата, която се побира в дланта ви.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА