Last news in Fakti

10 Януари, 2024 12:01 1 658 15

Защо екоактивисти се противопоставиха на Tesla?

  • tesla-
  • model x-
  • model s-
  • model y-
  • гуми

Групата спадна гумите на Model X

Защо екоактивисти се противопоставиха на Tesla? - 1

Група в Обединеното кралство, известна като "Tyre Extinguishers", спада гумите на „джиповете“ в знак на протест срещу автомобилите, които харчат много бензин, по екологични причини. Въпреки че се фокусират върху традиционните превозни средства с вътрешно горене, в Бристол те се насочиха и към електромобил, по-конкретно Tesla Model X. Групата твърди, че хибридите и електромобилите са основателни мишени поради опасенията относно редкоземните метали, използвани в производството, и въздействието върху околната среда на замърсяването на гумите и спирачните накладки. Действията им обаче повдигат въпроси относно ефективността и логиката на протеста им, особено когато става въпрос за електромобили.

Собственикът на Tesla-та, която е пострадала, намира постъпката едновременно за комична и леко нарушаваща правилата. Той изтъкна иронията на това, че е станал мишена на протест, въпреки че е направил екологично отговорен избор, избирайки електромобил. Действията на групата повдигат въпроси относно яснотата на посланието им и ефективността на насочването към електрическите превозни средства, които по принцип се считат за по-екологични. Инцидентът също така подчертава предизвикателствата и нюансите, свързани с екологичния активизъм, и различните гледни точки в движението.

"Спаднахме една или повече от вашите гуми. Направихме това, защото шофирането във вашия автомобил има огромни последствия. SUV автомобилите са втората по големина причина за увеличаване на емисиите на CO2 през последното десетилетие, повече от авиационната индустрия. SUV автомобилите причиняват по-голямо замърсяване на въздуха във вашия квартал, отколкото по-малките автомобили. SUV автомобилите също така са по-склонни да убият хора при сблъсъци".

Въпреки че целта на "Tyre Extinguishers" е да привлекат вниманието към изменението на климата и екологичните проблеми, техният подход предизвика критики заради липсата на прецизност и разбиране на по-широките проблеми. Инцидентът със собственика на Tesla подчертава необходимостта от добре обмислен и информиран активизъм, за да се отговори ефективно на сложните предизвикателства, свързани с екологичната устойчивост и изменението на климата.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    11 1 Отговор
    Щото са група неособено интелигентни, но за това пък много кресливи глезьовци с неустановен пол и вече не знаят какво искат. За тях е важно да се крещи и недоволства.

    Коментиран от #14

  • 2 ДрайвингПлежър

    16 2 Отговор
    Първо, това не са активисти, а терористи
    Второ, даже и тези крайно зальохани същества са пределно наясно, че ЕЛ не променя нищо! Електрификацията е просто една воняща политическа партенка и нищо повече!
  • 3 Потрес

    9 0 Отговор
    Тези екоталибани никога няма да са доволни, ако ще хората и на магарета да се качят пак, ще крещят и протестират, защото магаретата, ще отделят метанови газове напр.! Джендъpизмът е сериозно заболяване и ако не се вземат мерки ковида, ще се види песен на населението на Земята!

    Коментиран от #4

  • 4 ДрайвингПлежър

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "Потрес":

    Колега, непрекъснато говоря, че след само 6 месеца имаме шанс за промяна.
    Гласуването за консервативни и/или откровено "радикални" анти-европейски партии е задължително на предстоящия европейски вот! Гласувнето за евроатлантическите либерали ще е краят на Европа!

    Коментиран от #8, #10, #11

  • 5 DW смърди

    2 2 Отговор
    "спада гумите" ...

    Спада не е глагол, който да показва външно въздействие. Нивото на река спада, температурата спада, цената на стока спада, но това не е контролирано от субекта волево действие, а е резултат от външни събития.

    По-правилно е "изпускат гумите" или дори "изпускат въздуха на гумите"

    Както и да е, слаби сте в преводите и писането.
  • 6 Чудя се

    8 0 Отговор
    Кога хората ще се усетят, че определено ги лъжат за това, че автомобилите са проблема на замърсяването. Една ракета на Мъск и не само, но той изстрелва най много, колко СО2 произвежда? Колкото автомобилите в София за 1 месец или повече. Аракета изстрелват всяка седмица. И не са само те. Един самолет колко гориво изразходва и какви емисии предизвиква? А в небето има стотици самолети ежечасно. Друг голям проблем е това, че се возят стоки от хиляди километри, вместо да се произвеждат на място. примерно - внасят се домати в БГ от Испания 4000 км. Ябълки от Полша - 3000 км. Хляб се вози от София във Варна щото не може там да се произведе. И накрая виновни са автомобилите на хората, голяма част от които не минават и 20 км. на ден. Е няма такава идиотия. Ако добавим и горивата и СО2 емисиите, предизвикани от военните и идиотията надминава всякакви граници.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 МЪСК 💪🏻

    2 5 Отговор

    До коментар #4 от "ДрайвингПлежър":

    Така е. ГМО, ваксини, пестициди и обратни ражда англосаксонието. Набиха тука и образователната система на фондация Рокфелер от 33-та с цел неспособни на нищо бройлери, лесни за управление. В храната и водата са съставки, дето правят мъжете жени, а жените ялови, за да не се раждат бойци за свобода.
    На снимката е гума на игрек, не на X.
    Дизела е смрад. Мъск и Tesla завинаги!
  • 9 ...

    0 0 Отговор
    хейтъра си е хейтър
  • 10 Миньор Перник

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "ДрайвингПлежър":

    Така е колега, зелените еко талибани нямат място под слънцето. Искат да ни оставят на студено и тъмно с техните стъкла по нивите които правят почвата с олово, както и с перките които избиват всичко живо наоколо и пиле не прехвърква. С цялата си наглост, обявиха атомната енергия за екологична, но дали ще искат да държат няколко стотин години ядрените отпадъци в гаражите си?

    А са се обявили за затварянето на въглищата които са най-евтината и сигурна енергия. Да бяха се насочили да изпотрошат всички панели и перки и да остане най-екологичната въглищна енергия, която дава хляб на хората. Ако няма въглища хората няма какво да работят! Въглеродният диоксид е храна за растенията и ако няма растения няма да има с какво да се храним и да храним животните. Кандидатирай се на следващите избори да те направим президент и да ги оправим!
  • 11 Президент, президент

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "ДрайвингПлежър":

    Президент президент ДрайвингПлежър президент президент президент

    ДрайвингПлежър президент президент президент

    Коментиран от #12

  • 12 ДрайвингПлежър

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Президент, президент":

    Съжалявам, мога да се кандидатирам за Диктатор като узреете, ама за президент си назначавайте ;)

    Коментиран от #13

  • 13 Диктатор, диктатор

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "ДрайвингПлежър":

    Диктатор диктатор driving pleasure диктатор! Важното е да разкараш всички електрички, перки и панели и даже атомни централи за да си живеем спокойно като хората. Никакви еко талибани не ни трябва да тровят природата с батерии които ще закопават в земите ни като им свърши живота след две-три години. От цял свят батериите ще се изсипят в България защото не могат да се рециклират и няма какво да ги правят. А те с въглищата и пушеците от ауспуха се захванали!
  • 14 СЗО

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Механик":

    Прави са хората- ако наистина искаш да бъдеш "еко", карай малка електричка (и с по-малка батерия) за която са отишли по-малко материали. Иначе е лицемерно: "аз съм еко, щото карам електричка, а това че тежи 3 тона и мога да помета малък камион с нея, не ме е"
  • 15 Статист

    0 0 Отговор
    Да дойдат в България да изпуснат гумите на някой мазен джип да видят как ще им замирише на изгорели кабели.