Last news in Fakti

26 Януари, 2024 16:40 9 957 21

Тествахме най-бързото Volvo правено някога (ВИДЕО)

  • volvo-
  • ex30-
  • тест-
  • volvocars
Тествахме най-бързото Volvo правено някога (ВИДЕО) - 1

Само преди месец бяхме поканени на премиерата на Volvo EX30 в България, а сега имахме възможността да бъдем едни от първите в България, които седнаха зад волана му. Volvo EX30 е най-бързият модел на шведите правен някога, като получава тази титла, благодарение на своето ускорение от 0 до 100км/ч за 3.6 секунди. Ние тествахме точно тази версия, като дори имахме интересен момент по време на теста за който ще ви разкажем в следващите редове.

Екстериор

Преди да стигнем до там, ще обърнем внимание на екстериора на колата, който макар и типично шведски, всъщност е доста различен от това с което сме свикнали до момента. Виждайки колата отпред, то едва ли може да объркате светлинния подпис с този на друга марка. „Чукът на Тор“ са главен акцент тук, като впечатление прави липсата на радиаторна решетка, поради електрическата природа на колата.

Страничната линия се характеризира с полегато предно стъкло и ниска линия на тавана, дизайнерски акцент с практична функция зад себе си, а именно по-добра аеродинамика. Съществена разлика виждаме в задната част, където Volvo представя обновен светлинен подпис с разделени в задната част светлини. В горната част на капака откриваме вертикални светлини, докато под тях са разположени други, които са свързани в горната и долната част. Върху капака на багажника откриваме надпис Volvo, а в долната част на бронята е и мястото за номера.

Volvo EX30 е позициониран под XC40 и C40, като може да се похвали с дължина от 4233 мм, височина - 1549 мм, ширина 2032 мм, клиренс от 170 мм и междуосие от 2650 мм. Размерът на джантите варира между 18 и 20 цола със специален аеродинамичен дизайн, който да подобри представянето на пътя по отношение на пробега.

Интериор

Тук от Volvo са заложили на изключително изчистеният и практичен дизайн. Първото нещо, което прави впечатление още при сядането на шофьорската седалка е липсата на километраж или дисплей. Зад волана се намира единствено малка черна кутия в която са разположени няколко сензора, включително и този който следи за това дали отделяте очи от пътя за твърде дълго време. Вратите също са максимално изчистени и върху тях може да откриете единствено „плаващ“ подлакътник, както и хитро скрита дръжка за отваряне на вратата.

Почти всички опции за управление на колата са поверени на централния дисплей, който е с диагонал от 12.3 инча и е ориентиран вертикално. В горната му част може да видите информация за моментното пътуване, а най-отдолу да контролирате неща като климатичната система, отварянето на жабката или пускането на аварийните светлини. В средата е и основната част, която контролира абсолютно всичко друго, включително и светлините и огледалата. Централната конзола също е максимално изчистена с мястото за безжично зареждане за смартфон, а върху подлакътника са разположени и контролерите за отваряне на стъклата. Под тях може да откриете и друго отделение, което се прибира когато не се използва.

Седалките са удобни с електрическа настройка и задържат добре в завоите. Подобно на другите модели на Volvo, така и тук, не е използвана истинска кожа за никой от елементите, а също така EX30 може да се похвали с това, че е най-устойчивата кола на марката до момента.

Можем да споменем, че мястото на задните седалки не е най-доброто по отношение на мястото за колената, особено за хора с височина над 1.85 метра, особено когато на предните седалки се возят и други хора с подобни размери. За сметка на това, мястото за главата е предостатъчно, дори и със стъкления таван, който допълнително „отваря“ интериора. Багажникът разполага с обем от 318 литра, а в предната част е налично място за съхранение от 8 литра.

Двигател и ходови характеристики

Мощността на EX30 се различава в зависимост от избора на задвижване. В базовата версия с един електромотор, можете да се възползвате от 272 конски сили и 343 нютон метра въртящ момент, като в случая с версията с два електромотора тези стойности се увеличават до 428 конски сили и 543 нютон метра. Пробегът на Volvo EX30 също се различава в зависимост от конфигурацията на батерията. Версията с 51кВтч LFP батерия предоставя пробег от 344 километра, докато версията с един електромотор достига до 480 километра. В случай на версията с 69кВтч NMC батерия и два електромотора, пробегът е 460 километра.

Ние седнахме зад волана на най-мощната версия, като в началото на теста ни, който започна при температура около -8 градуса по Целзий, шофирахме колата от София до Сапарева Баня с целта да постигнем най-нисък разход. Без да се лишаваме от удобствата на парното и подгрева на седалки и волан, особено в началото на пътуването, успяхме да постигнем разход от около 22кВтч на 100 километра, като някои колеги дори достигнаха до разход от около 19кВтч на 100 километра, но без по-рано споменатите удобства.

Следващият момент за който всички чакахме, бе тестът на писта, където едни срещу други изправихме шестте коли, които бяха на разположение. Там успяхме да изпробваме как точно се държи най-бързото Volvo правено някога и има ли нещо общо между безопасността и голямата мощност. За целта преминахме по специално направено трасе с остри завои, преминаване между конуси, паркиране в гараж на заден ход и направата на обратен завой в тясно пространство. По време на тези тестове колата бе с включени системи за сигурност, като бе поставена в единствения спортен режим, който предлага и редуцира леко тракшън контрола.

Именно тук пролича и природата на Volvo, която поставя задното задвижване като основно. Въпреки, че колата е със задвижване на четирите колела, задният е по-мощен и това определено си личи в завой. Липсата на недозавиване е очевидна, а задницата е дори „по-игрива“ отколкото очаквахме. Окачването също се представи добре, като колата не показа особен крен в завой, което допринесе за това балансирано усещане, което изпитахме и при преминаването между конусите. Тук бихме отбелязали като минус една идея по-твърдото усещане при нормално шофиране, което донякъде се дължи и на 20-цоловите джанти и нископрофилните гуми.

@mobile.bg_official От 0 до 100км/ч за 3.6 секунди Thanks to @GRACE PACE RACE 🏎️ #volvo #ex30 #volvocars #fyp #fyp #fypシ #carsoftiktok #bulgariancars #mobilebg ♬ Aesthetic - Tollan Kim

Цена

Volvo възлага огромни надежди на EX30, като компанията цели моделът да формира 25% от продажбите на българския пазар и вероятно това е постижимо, имайки предвид позиционирането на модела. Базовият модел започва на цена от 79 900 лева, като тук получавате по-малката батерия и задно предаване. Цената е подобна на един от преките конкуренти – Hyundai Kona Electric. При автомобили като тези, които тествахме, цената се покачва над 110 хиляди лева, а за тези, които търсят баланса, могат да изберат по-голямата батерия и задно задвижване на цена от около 90 хиляди лева.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дочо

    10 6 Отговор
    Харесва ми
  • 2 Не не не

    20 10 Отговор
    Прилича на Тесла! Толкова ли няма един 14 годишен ученик с любов към колите , че да им начертае нещо ново и интересно! Безлични гадове ! И без пари не им искам сапунерката !

    Коментиран от #21

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ма моля ви се

    22 6 Отговор
    това е китайска кола с емблеми на волво, освен това е с по лоши параметри от оригинала и с двойна цена

    Коментиран от #18

  • 5 Реалност

    10 13 Отговор
    По добре Волво отколкото прехвален немски шлеп.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 хххх

    14 6 Отговор
    ВОЛВО-то веке е китайска каруца... за нищо не става!
  • 10 Лудница

    21 5 Отговор
    Само душевно болен може да даде 100000 лева за тоя китайски вибратор!

    Коментиран от #12

  • 11 Алекс

    10 1 Отговор
    Марката Волво някога беше истинска със пословично здравите си и надежни коли...
    Сега по отношение на тези показатели остана доста назад защото и при тях е ширпотреба..!
  • 12 Ню Джендърейшън

    8 3 Отговор

    До коментар #10 от "Лудница":

    Пълно е с такива душевно болни и Кирчо и Кокорчо са техни богове!
  • 13 Пенсионер ОСВ

    15 0 Отговор
    В далечната 1994 година от Линц Австрия когато бях млад от една автокъща си купих Волво 240GL, първата ми западна кола.
    Неповторимо усещане за качество въпреки че Волвото беше на девет години,спомени!!
  • 14 Бай Иван - Циганина

    3 4 Отговор
    Отврат, за жалост светът се е запътил натам. Атомната бомба сякаш е по-безболезненият вариант.
  • 15 Доктора

    6 1 Отговор
    Най-бързото Волво достига максимална скорост... 180км/ч. !? Сериозно!?
    Заглавието не е ли подвеждащо, имайки предвид, че всяко по-старо Волво с повече от 120к.с. е, фактически, по-бързо от този електроуред?

    Коментиран от #16

  • 16 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Доктора":

    Фабрично са ограничени, всички модели! Безопасност…
  • 17 мнение

    2 3 Отговор
    с такава "конкуренция " тесла модел Y и тази година ще бъде най-продавания модел в целия свят

    Коментиран от #19

  • 18 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "ма моля ви се":

    Китайски ти е телефона , от който ръсиш бисерите си…! Ти, и останалите спецове! Бедняци, с ограничено мислене…
  • 19 ватман

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "мнение":

    Теслата е недоизпипан автомобил.Личи си от самолет ,че марката няма история.Технологията им е супер.Но интериор и екстериор им куца.Моя опит показва,че при елкара трябва да търсиш единично предаване,ниско челно съпротивление и голяма батерия.Трябва да се търси нисък разход на гориво.Примерно I3 е много подходящ за ежедневно ползване в София и крайградските зони до 60/70 километра.Версия с най-голямата батерия.Важно е и да може да се зарежда от обикновен контакт за около 12/14 часа.Ако разчиташ на обществените зарядни там стойността на километър е все едно караш ДВГ.Големите батерии трябват мощни зарядни,които не могат да се инсталират в частни жилища.И отиваш на 30 стотинки на километър.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Не ама Да

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Не не не":

    Ако ми я подарят ще я взема. Няма да се обиждаме, все пак.