Last news in Fakti

22 Май, 2024 10:22 2 036 2

Volvo и Aurora пускат на пазара автономни камиони

  • volvo-
  • камион-
  • влекач

Влекачите тръгват по пътищата още тази година

Volvo и Aurora пускат на пазара автономни камиони - 1

На изложението ACT Expo в Лас Вегас Volvo Autonomous Solutions представи своя "готов за производство" самоуправляващ се камион, с което отбеляза значителна стъпка в технологията на автономните превозни средства. Разработен в сътрудничество с Aurora Innovation - стартъп, основан от бивши ръководители на Uber, Tesla и Google - новият влекач се основава на специално адаптирана версия на влекача за дълги разстояния VNL клас 8 на Volvo Trucks, интегрирано с авангардния хардуер и софтуер за самоуправление на Aurora.

Сърцевината на тази технология е Aurora Driver - автономна система от 4-то ниво, която съчетава софтуер с изкуствен интелект, усъвършенствани изчислителни технологии, камери, радар, сензори и LiDAR за автономна навигация. Aurora съобщава за обширни тестове, като системата е изминала 1,8 милиона километра по обществени пътища и милиарди километра във виртуални симулации.

През следващите месеци Aurora ще започне да използва тези автономни камиони за превоз на товари, първоначално с човешки шофьори на борда. До края на годината компанията има за цел да разполага с автопарк от до 20 напълно автономни камиона. Тези роботизирани камиони ще изпълняват товарни маршрути между Хюстън и Далас без никаква човешка намеса.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хохо Бохо

    2 1 Отговор
    Браво на китайците от Волво
  • 2 магистрален обирджия

    1 0 Отговор
    Интересно ми е тези коли и камиони ,които няма да са с шофьор ако пред тях се движи кола и намали така че да накара колата или камиона да спрат и след това ги ограбят -примерно товар,гориво(ако не е на ток),гуми и др.как ще реагира тяхната система.Вярно че те ги правят за белите страни ,но има и мауглита като нас .