Last news in Fakti

15 Юли, 2014 09:21 895 0

Икономист: Трябва да стабилизираме банките си

  • икономист-
  • стабилизираме-
  • георги ангелов-
  • банки-
  • живко георгиев-
  • ктб

Вчерашното предложение на президента е една политическа заявка, че ние ще започнем реформи

За да говорим за влизане в европейския банков надзор първо трябва да стабилизираме банките си, а не да им подхвърлим КТБ като горещ картоф. Това заяви икономистът Георги Ангелов в сутрешният блок на БНТ.

Според него вчерашното предложение на президента е една политическа заявка, че ние ще започнем реформи, които евентуално да ни позволят да влезем в някакъв момент в единния банков надзор.

Според Ангелов това е позитивна заявка, но трябва да се види какви ще са конкретните стъпки. По негови думи основното нещо е да се направи външен одит на самия банков надзор, който имаме. След като одитът покаже конкретните проблеми, слабости в организацията и т.н., ще трябва парламентът да промени закони и да направи надзора по-силен.

Ангелов каза, че за влизане в европейския банков надзор се иска и преглед на цялата банкова система. Той каза, че все пак не бива да забравяме, че единния банков надзор все още не съществува и това е нещо, което ще започне в края на тази година.

Относно това дели да се гарантират всички депозити на КТБ, Ангелов каза, че това зависи от това колко голяма е “дупката” от кредити. Според него е необходим нов одит на банката, за установяване на точния размер на кредитите.

Решенията, които вчера бяха взети за КТБ са във вярна посока. Това каза Живко Георгиев – социолог, в интервю за националната телевизия. Всяка една банка минава през международни одити. Да, разбира се не през тези институции, които ние искаме да правят одит, но през нормални, авторитетни одитори, които са някои известни компании със световен размах.

Би трябвало и Националната ни банка да има подобни функции, не напълно одиторски, но осигуряващи сериозен контрол върху банковите операции. Остава усещането, че някой много сериозно не си е свършил работата през последните няколко години, заяви още Живко Георгиев.

Институциите не бяха напълно адекватни по отношение на КТБ. Това каза Димитър Димитров – политолог. “От тях, може би, най-странно бе поведението на прокуратурата, която намери поводи да извърши някои действия, които са озадачаващи. Това е по-скоро източникът на стабилност, каза Димитър Димитров.

„Затова решението на правителството да се направи специален одит от незаинтересовани лица, може би има много голям смисъл. Преди да напишем специален закон, да направим някакво обезщетение, трябва да знаем за какво става въпрос – това е най-важното“, обясни още Димитров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА