Last news in Fakti

17 Юли, 2014 12:03 2 195 2

САЩ наказват "Роснефт", "Газпромбанк" и "Калашников" с нови санкции

  • сащ-
  • русия-
  • украйна-
  • санкции-
  • компании-
  • "роснефт"-
  • "газпромбанк"-
  • "калашников"-
  • черния списък-
  • барак обама-
  • владимир путин

Европейската комисия също може да подготви до края на юли разширяване на черния списък за Русия

САЩ наказват "Роснефт", "Газпромбанк" и "Калашников" с нови санкции - 1
Снимка: АП/БТА

САЩ въвеждат нови санкции по отношение на Русия във връзка със ситуацията в Украйна, според съобщение на сайта на американското Министерство на финансите, цитирано от Newsru. По-късно по този повод изявление направи и президентът на страната Барак Обама. С изявление по отношение на Русия и Украйна излезе и ЕС след извънредната среща на лидерите на Съвета на Европа в Брюксел.

В санкционния списък на САЩ влизат зам.-говорителят на Държавната дума на Русия Сергей Неверов, министърът по въпросите на Крим Олег Савелиев, вицепрезидентът на РФ Игор Щеголев, генерал-полковник Сергей Беседа, един от лидерите на самопровъзгласилата се Донецка народна республика Александър Бородай.

Сред включените в него компании, предприятия и организации са "Внешекономбанк", "Газпромбанк", “Роснефт", концерните "Алмаз-Антей", "Калашников", "Уралвагонзавод", както и Донецката и Луганската народни републики, предаде ИТАР-ТАСС.

От администрацията на Обама са пояснили, че САЩ не замразяват активите на "Газпромбанк" и "Внешекономбанк", а става дума за ограничаване на достъпа им до американския пазар. Това се отнася и за двете енергийни компании "Роснефт" и "Новатек".

Санкциите лишават споменатите от достъп до ново финансиране (тоест възможност да получават съответните банкови кредити в САЩ), но не забраняват на американските им партньори да поддържат с тях други делови отношения и да осъществяват други финансови транзакции. 

В същото време срещу руски предприятия в сферата на отбраната са въведени „блокиращи санкции“, които предвиждат пълно прекратяване на каквито и да било контакти от страна на САЩ и замразяване на техните активи в американски банки, в случай че такива бъдат открити.

Президентът Обама подчерта, че е готов още да засили занкционния натиск, ако Русия не предприеме реални стъпки за деескалация на конфликта в Украйна, съобщи „Ройтерс“.  Той нарече санкциите значими и целенасочени, способни да нанесат на Русия максимално чувствителен удар, без от това да пострада американския бизнес.

Сенаторът републиканец Марко Рубио обаче заяви пред „Ню Йорк Таймс“, че с „ограничени действия като обявените днес САЩ изглеждат неубедително“. Според него държавният глава продължава да избягва решителните мерки.

През април в черния списък на Вашингтон попаднаха 17 руски компании, свързани с най-близкото обкръжение на Путин, а месец по-рано Обама обяви за „персона нон грата“ определени личности он неговия кръг: Аркадий и Борис Ротенберг, Геннадий Тимченко, Юрий Ковалчук и неговата банка "Россия".

Руският президент Владимир Путин заяви сега, че санкциите вкарват в задънена улица отношенията между двете държави и противоречат на стратегическите интереси на самите Съединени щати. Той подчерта, че санкционните мерки по правило имат ефекта на бумеранг. 

"Много съжалявам, че нашите партньори вървят именно по този път. Нашите врати не са затворени за процеса на преговори, за изход от тази ситуация“, коментира Путин, изразявайки надежда, че здравият смисъл и желанието за уреждане на всички проблеми с мирни, дипломатически методи, ще надделее. Според него, сблъсквайки се с определени ограничения, американските компании ще загубят своята конкурентоспособност в сравнение с други световни енергийни компании.

Реакцията на руското Министерство на външните работи не закъсня. „Новото въвеждане на санкции срещу руски физически и юридически лица е възмутително и неприемливо. То няма да донесе нищо освен създаването на неблагоприятен фон в международните отношения“, зам.-министърът Сергей Рябков, цитиран от "Интерфакс". Той нарече предлога за санкциите „измислен и лъжлив“ и заяви, че Москва има намерение да предприеме ответни мерки, които да бъдат възприети от Вашингтон достатъчно болезнено и остро.

Съветът на Европа на лидерите на 28-те страни членки снощи в Брюксел се обяви за мирно урегулиране на кризата в Украйна и призова за незабавно и всестранно прекратяване на огъня, което беше направено и по време на четиристранните консултации между Русия, Украйна, Германия и Франция на 2 юли. Лидерите призоваха Русия активно да използва влиянието си за разоръжаване на „незаконните въоръжени формирования“ и за гарантиране на прекратяването на потока въоръжение и доброволци през границата. В случай че това не стане, ЕК трябва да подготви до края на месеца разширение на черния списък за Русия и Украйна.

Съвещанието снощи преустанови подписването на нови финансови договори на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и спря част от европейските програми за съдействие на РФ. Обемът на тези програми, финансирани от бюджета на ЕС, възлиза на 447 млн. евро до 2020 г. ЕК и външнополитическата сулжба на ЕС също така бяха упълномощени да подготвят предложение за блокиране на чуждите инвестиции в икономиката на Крим. Решението за секторни търговски и икономически санкции не е било прието. Според постоянния представител на Русия в ЕС Владимир Чижов, резултатите от съвещанието на върха на Съвета на Европа говорят за разнобой межу  ЕС и САЩ, както и за борба вътре в ЕС между привържениците на нарастващия натиск върху Русия и онези, които поддържат разумни позиции.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вежливые люди

    3 0 Отговор
    А тем временем за полтора месяца после введения санкций рубль укрепился по отношению к доллару на 11%, вводится национальная платежная система и улучшаются прогнози по инфляции и росту ВВП. Смешной затейник Маккейн в смятении - еще и ВВП СШП на 2.9% опустился.

    Коментиран от #2

  • 2 РОРО

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Вежливые люди":


    "Вежливые люди"

    Незнам, българин ли си или руснак, но ще го кажа така! Братья навек! Мы ненавидим США! Болгария и Россия навсегда!