Last news in Fakti

28 Юли, 2014 16:32 991 0

Lloyds плаща £218 млн. глоба за манипулация на Libor-a

  • lloyds-
  • libor

Индексът Libor се използва за изчисляването на лихви по милиардни финансови договори, сред които са лизингите за автомобили и ипотеките

Банка Lloyds ще плати глоби за общо £218 млн. на регулаторните органи в САЩ и Великобритания във връзка с разследването за манипулации с Libor.

Това е поредното разследване срещу финансова институция на Острова за манипулация на ключов пазарен индикатор.

Влиятелният в. „Уолстрийт джърнъл“ нарушенията са извършени преди избора на ново ръководство на банката през 2011 г. Неофициално се обсъжда възможността бившето ръководство да бъде лишено от изплащането на финансови стимули заради аферата.

Lloyds Banking Group е седмата голяма банка, която се договаря с британските и американските финансови регулатори, които разследват аферата с манипулирането на LIBOR.

Разследването за манипулациите на ключовия за Еврозоната лихвен индекс започна през 2012 г.

Тогава Barclays беше глобена с £290 млн. за манипулация на Libor и Euribor.

Индексът Libor се използва за изчисляването на лихви по милиардни финансови договори, сред които са лизингите за автомобили и ипотеките. Той се използва като основа за комплекс от финансови транзакции по целия свят.

В началото на февруари стана известно, че срещу банка Barclays се води разследване за кражбата на данните на 2 000 души. Скандалът избухна след като таблоидът Mail on Sunday получи флашка с данните на клиентите на банката, които съдържаха данни от финансите до здравето и социалните данни за клиентите на финансовата институция. Неофициално се говореше, че данните на 27 000 клиенти са откраднати и са били продадени на черния пазар.

Barclays е заплашена от глоба от 500 хил. лири ($820 хил.).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА