Last news in Fakti

1 Август, 2014 13:00 1 466 0

Какво договориха „Уестингхаус” и АЕЦ Козлодуй

  • какво-
  • договориха-
  • „уестингхаус”-
  • аец козлодуй-
  • уестингхаус

Опорните точки на „Уестингхаус”

Опорните точки на „Уестингхаус”

Какви точно са договореностите между „Уестингхаус” и АЕЦ Козлодуй по тази сделка?

След консултации с всички политически партии Уестингхаус постигна споразумение за разширяване на ядрените мощности в АЕЦ „Козлодуй“. Това и всяко бъдещо споразумение ще бъде обект на одобрение от следващите български правителства.

Означава ли това, че ще бъде изграден 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”?

Не. Изграждането на новата мощност ще зависи от бъдещите споразумения, свързани с проектиране, доставка и строителство (EPC). Освен това трябва да се постигне взаимно съгласие по условията и реда на финансиране.

Проектът изисква ли държавни гаранции?

Това споразумение не съдържа предположения за каквато и да било държавна помощ. Както „Уестингхаус”, така и АЕЦ „Козлодуй” имат свобода да привлекат международни финансови субекти, с което да постигнат най-добрите условия и за двете страни. Ако това не се реализира, проектът няма да продължи.

Защо е нужно да вземем това решение сега?

Споразумението по никакъв начин не поражда обвързващо решение за продължаване на проекта – за никоя от страните. Целта на това споразумение е да се осигури основа за продължаване на проекта, чрез ползотворно партньорство, за да се постигнат следващите ключови споразумения и да се получи добро финансиране.

Не е ли факт, че към днешна дата целият процес е непрозрачен и не се спазва принципът за конкурентност?

Това е невярно твърдение. Целият процес е подобен на провежданите във Франция и Великобритания, например при ключов избор на партньор и технологии от наличните приложими алтернативи. По-конкретно, има само три дизайна на реактор с вода под налягане (PWR), сертифицирани в Европа (съгласно Европейските изисквания за енергоносителите или EUR) - AP1000, EPR и MIR.1200. В сравнение с останалите модели, централата AP1000 на „Уестингхаус” отговаря на критериите за диверсифицирана технология и максимален обем от 1200 MW, съгласно капацитета на българската електропреносна мрежа.

След като бъде готов, реакторът ще бъде ли собственост на „Уестингхаус”, какъвто беше моделът при спрения вече проект „Белене”?

Не, „Уестингхаус” няма да остане капиталов инвеститор след завършване на строителството. Вярваме, че това е национално богатство за България и не желаем да диктуваме или по друг начин да влияем върху вземането на решения от неговите собственици и оператори. България ще притежава 100% от приходите и печалбите от тази централа. С участието си в проектната компания по време на строителството „Уестингхаус“ гарантира, че ще изгради централа, която отговаря на международните и българските стандарти за безопасност, в съответствие с одобрения график и в рамките на предвидения бюджет.

Необходим ли ни е действително 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”? Вече е налице значително свръхпредлагане.

През 2014 г. действително се наблюдава свръхпредлагане, което се определя от текущото вътрешно търсене и износа. Въпреки това, ако направим преглед на промените в енергийния микс с времеви хоризонт средата на 2020-те години - закриването на централи, използващи изкопаеми горива, поради изискванията за въглеродните емисии и относителната конкурентоспособност на възобновяемата енергия – новата ядрена мощност, която ще бъде изградена през този период ще захранва с енергия както вътрешния пазар, така и ръст на износа. Освен това, 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” гарантира плавната и евентуална подмяна на Блокове 5 и 6, след изтичане на удължения им експлоатационен срок в следващите 20-30 години (особено след спирането на Блокове 1-4 след присъединяването на България към ЕС).

Ще има ли гарантирана цена за мощност на реактора, след като бъде пуснат в експлоатация?

Няма клауза в това споразумение, която да налага гаранции за цена на мощност. Имайки предвид, че много други страни от ЕС използват този инструмент - например Великобритания, българското правителство и националният енергиен регулатор следва да вземат решение по този въпрос. Най-важното е, че в резултат на проекта ще се произвежда електроенергия на най-конкурентна цена в сравнение със съществуващите алтернативни мощности ние сме уверени, че тази цел ще бъде постигната.

Какви са параметрите на постигнатото акционерно споразумение?

Споразумението се регулира от разпоредбите за поверителност. При все това, най-важните параметри са цената и условията, формиращи базата на всеки конкурентен проект, който би могъл да привлече атрактивно финансиране. Тази информация не е достъпна за публично разгласяване, но
ако в крайна сметка условията на настоящото споразумение не могат да обезпечат един конкурентен проект, просто проектът няма да продължи.

Колко ще струва изграждането на Седми блок на АЕЦ „Козлодуй”?

Предложили сме атрактивна търговска цена на българската страна за обезпечаване на диверсификация и енергийна сигурност, без генериране на парникови газове.

Това споразумение ще бъде ли предмет на преглед и одобрение от Брюксел?

Да, всички необходими уведомления ще бъдат подадени в съответствие с българските и европейските регламенти. Това се отнася както за настоящето, така и за бъдещите споразумения. Отнасяме се към този проект изключително сериозно и ще продължим осъществяването му само, ако отговаря на всички законови изисквания и регламенти.
Наскоро (през май 2014 г.) Европейската комисия публикува Съобщение с препоръки за създаването на Европейска стратегия за енергийна сигурност. Централно място в тази стратегия е спешната необходимост за ЕС да увеличи производството на енергия от местни източници, да намали зависимостта си от външни доставчици и да насърчава разнообразието в енергийния микс, за да посрещне енергийните си нужди.
Проектът е в съответствие и с Решението на Европейския съвет от 26-27 юни 2014 г. за разнообразяване на енергийните доставки от Русия, тъй като в момента руски дружества имат монопол върху доставката на гориво за АЕЦ „Козлодуй”.

Що се отнася до български дружества, те ще могат ли да участват?

Реакторът AP1000 ще се строи от български фирми. „Уестингхаус” не е интегриран доставчик и работи с местни доставчици винаги, когато това покрива изискванията за качество, безопасност и приемливи разходи. Значителна част от проекта ще бъде реализирана в България и се очаква да даде силен тласък на българската икономика на местно, регионално и национално ниво. И в момента български компании са привлечени в изпълнението на други дейности по договори, които „Уестингхаус” изпълнява по модернизацията на Блокове 5 и 6 на АЕЦ „Козлодуй“.
В процеса на строителството ще бъдат наети около 3500 работници на място, а допълнително 15 000 работници ще участват в свързаната верига на доставки. Регионалната безработица около строителната площадка само от този проект може да бъде намалена до 9%, което е с 4 на сто под сегашното ниво на безработица от 13%. Местните партньори ще бъдат обучени и квалифицирани да изпълняват дейностите със съответната степен на
безопасност и качество (Кодекс на
ASME). Международно признатите стандарти и сертификати на ASME ще осигурят възможности да се възползват от прилагането на тези стандарти както в световен мащаб, така и извън ядрената индустрия. След като реакторът бъде завършен, неговата експлоатация ще изисква между 500 и 800 висококвалифицирани специалисти.
Освен това „Уестингхаус” има готовност да привлече български фирми и специалисти в реализацията на други текущи и бъдещи проекти, в т.ч. за проекта си във Великобритания


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА