Last news in Fakti

5 Август, 2014 20:01 1 173 0

И Драгомир Стойнев отчете ръст на туристите

  • туризъм-
  • инвестиции-
  • приходи-
  • драгомир стойнев

Туристическият бранш в България се сблъсква с множество проблеми от началото на 2014 година. Негативно влияние върху сектора оказват както украинската криза, така и политическата нестабилност в България и ситуацията в банковата система в страната

И Драгомир Стойнев отчете ръст на туристите - 1
Снимка: МИЕ

С ръст на чуждите туристи и на приходите от туризъм през първото полугодие се похвалиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕ) в отчета си за края на мандата на министър Драгомир Стойнев.

За периода януари – юни страната ни е била посетена от близо 2,635 млн чуждестранни граждани, без транзитно преминалите, което представлява ръст от 5,7% спрямо същия период на миналата година, посочва се в отчета на ведомството.

Приходите от международен туризъм за полугодието са близо 1,3 млрд. лева (662,8 млн. евро), което е с 5,3% повече спрямо първата половина на миналата година.

По данни на Световната организация по туризма туристическата индустрия в България генерира 13,6 на сто от БВП на страната ни. Туристическата индустрия се развива с най-бърз темп и изпреварва средноевропейския темп, който е около 4,4 на сто, посочва се в отчета на икономическото министерство.

На този фон странно изглежда нежеланието на министъра в оставка Драгомир Стойнев да извади туризма поне в отделна агенция, да не говорим за министерство.

Туристическият бранш в България се сблъсква с множество проблеми от началото на 2014 година. Негативно влияние върху сектора оказват както украинската криза, така и политическата нестабилност в България и ситуацията в банковата система в страната. Поевтиняването на националните валути на Русия и Украйна допълнително удрят върху бранша. Не трябва да се забравя и факта, че редица руски туроператори, които работят в ОНД също обявиха фалит.

Експерти се страхуват, че туризмът като специфичен отрасъл може да изпита последиците от тези негативни тенденции през следващата година. Индикатор ще бъдат записвания за зимния сезон, показа анкета на Факти.бг.

Ако се отбележи отлив на туристи това ще постави на изпитание туризма. Много от хотелиерите са обвързани да изплащат заеми, за да работят. Специалистите смятат, че в момента е време да се помисли за създаването на министерство, което да се грижи за развитието на стратегически отрасъл като туризма.

От министерството на икономиката и енергетиката обаче отбелязват, че е приета стратегия за устойчиво развитие на туризма в България

до 2030 г. Усилията са насочени към позициониране на България като устойчива туристическа дестинация за средната класа туристи. Цел е и привличане на по-висок клас туристи, интересуващи се от културно-исторически артефакти, подчертава министерството на икономиката и енергетиката.

По ОП "Конкурентоспособност" в периода 1 юни 2013 г. - 31 юли 2014 г. са сключени 780 нови договори с бенефициенти на стойност 602 млн. лв. , изплатени са близо 523 млн. лв., което представлява над 57 % от общите плащания.

За 2013 г. бяха спасени 100 млн. лв. - констатиран риск от загуба на средства, посочват от ведомството.

Новата Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" е приета от Министерския съвет на 21 май 2014 г. и е изпратена за окончателно одобрение от службите на ЕК. Избегнат е риск 2014 г. да бъде нулева.

Подготвени са новите процедури, които да се обявят през 2014 г., отбелязват от Министерството на икономиката и енергетиката.

През следващите дни Факти.бг ще публикува мнения върху останалите сектори от отчета на Министерството на икономиката и енергетиката.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА