Last news in Fakti

3 Юни, 2014 21:52 1 355 0

Бранимир Ботев: Облекчаваме регулацията в туризма

  • бранимир ботев-
  • туризъм

България е посетена от 1 132 733 чуждестранни граждани за първите четири месеца на 2014 годината

„Не е нормално да има 15 контролни органа само в туризма. Това може да се превърне в административен произвол и да съсипе бизнеса и туристическия сезон. Максимално бързо и ефективно ще бъдат предприети мерки за подобряване работата на контролните органи в туризма и оптимизиране на бизнес-средaта. Всичко това е предвидено и ще влезе в сила с приемането на измененията и допълненията в Закона за туризма“.

Това заяви заместник-министър Ботев пред журналистите. Той добави, че вече са предприети мерки от страна на правителството за улесняване на процедурите и премахване на административните тежести за бизнеса.

„Мен ме номинира за заместник-министър на икономиката и енергетиката с ресор туризъм българският бизнес. Затова се чувствам длъжен и винаги ще мисля и действам с категориите на индустрията. Без работещ бизнес няма да имаме и развита икономика“, не пропусна да припомни заместник-министърът Бранимир Ботев.

„Достатъчно добре присъстваме на чуждестранните пазари, също така съотношението цена-качество на българския туристически продукт има конкурентно предимство“, запозна журналистите Бранимир Ботев.

Само преди 48 часа посолството на Република България в Москва издаде 100 000 виза за тази година, на 2-годишната рускиня Оксана Шишкина от Москва. По традиция семейството на 100 хилядния руски турист в България получават и специален подарък – едноседмична почивка в петзвездния хотел "ДабълТрий Хилтън", като продължение на планирания си отдих в комплекса "Златни пясъци''. Семейството е изключително доволно от почивките си у нас заради многобройните паметници на културата и близостта на езика. Министерството на икономиката и енергетиката на България и посолството ни в Русия, със съдействие на българския туристически бизнес съвместно осигуряват наградата – подаръчен ваучер за едноседмичната почивка. Това съобщи по време на пресконференция в Министерство на икономиката и енергетиката заместник министърът с ресор туризъм Бранимир Ботев.

Той отчете, че през настоящата година българското посолство в Москва отбелязва традиционно засилен интерес на руските граждани да пътуват и почиват в България. Нещо повече - за периода от януари до април тази година зам.-министър Ботев подчерта, че страната ни е посетена от 1 132 733 чуждестранни граждани, което е с 4,1% ръст спрямо същия период на миналата година, отбелязва се ръст и на почти всички ключови пазари за България.

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Ботев коментира и знаковото посещение на Негово превъзходителство генералния секретар на Световната организация по туризъм Талеб Рифай в България миналата седмица. По негови думи проф. Рифай високо е оценил предприетите в последната една година действия в туризма, най-вече по отношение на ясно очертаната Стратегия за развитие на туристическия сектор с хоризонт до 2030 г. „Генералният секретар на СОТ Талеб Рифай изрази готовност да подпомогне работата на Министерството на икономиката и енергетиката за подготовката на Плана за действие по Стратегията за устойчиво развитие на туризма до 2020 г.

Той също така отправи предложение за обмяна на български студенти, така че те да могат да получат знания и умения в централата на СОТ в Мадрид за това как се прави туризъм в глобална конкуренция“, каза още зам.-министър Ботев и добави че благодарение на партньорството си със СОТ студентите на УНСС вече имат достъп до електронната библиотека и до статистическата база данни на организацията. По време на посещението си в България проф. Рифай заяви и подкрепата си за България да бъде домакин на 60-та юбилейна генерална асамблея на регион Европа към Световната организация по туризъм.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА