Last news in Fakti

24 Август, 2014 13:37 4 368 0

КЗП забрани 15 вида опасни стоки

  • кзп-
  • стоки-
  • забрана-
  • опасни

Контролният орган спря временно 12 рискови продукта

15 вида доказано опасни стоки забрани Комисията за защита на потребителите (

КЗП). Сред тях са детски облекла с връзки и с дребни, лесно отделящи се елементи, битови принадлежности, електрически уреди и оборудване. Те следва да бъдат унищожени или, при възможност, преработени така, че да бъдат премахнати рисковете от употребата им.

Стоките са открити в търговската мрежа по време на извършените през миналия месец 431 инспекции по направлението „Безопасност”, при които са съставени 42 акта за установени нарушения. Временно са спрени за лабораторни анализи още 12 вида стоки, за които са се породили съмнения, че не отговарят на изискванията за безопасност.

Сред забранените стоки, които са снабдени с опасни връзки със свободни краища, са пет модела детски летни рокли от търговските марки „Marions”, “Quenny”, “YES!DO Kid’s”, „Miss Olix” и „Şeker Kiz” и четири модела бански костюми от марките „FRUIT JUICE”, „Trendy boy®”, „Shandian®” и „POWER FLOWER”. Изтеглени от пазара са още детски гащеризон „Marions” и детски потник за момичета Dolls Glamour Factory, Cirdy, тъй като са имали връзки около врата, които създават опасност от нараняване на детето.

Детска рокля в розово и бяло за момичета до 3 години от търговската марка “Ünaysi” и с турски произход също е спряна от продажба. Причината е, че по нея е имало множество залепени малки камъчета, които се отделят лесно и при поглъщане от страна на детето, могат да доведат до задавяне и дори задушаване.

Забранени и изтеглени от пазара са още тригнезден разглобяем двуполюсен контакт „MORKE”, комбиниран с двуполюсен щепсел, метална домакинска стълба „Cakmak” с електростатично алуминиево покритие и с 3+1 стъпала и ластичен „колан” с метални накрайници за закрепване на багаж при транспорт с автомобили, мотоциклети и велосипеди. Тези изделия също не са отговаряли на съо

тветните изисквания за безопасност.

Комисията за защита на потребителите е контактна точка за България на европейската система RAPEX, по която експресно се обменя информация за разкритите на пазара на Общността опасни стоки и услуги. През юли по системата в КЗП са постъпили 168 нотификации за опасни стоки. Комисията е предприела действия по издирването на българския пазар на тези, за които има правомощия – електроуреди и ел. оборудване, кухненски и готварски аксесоари, облекло, текстилни изделия и модни артикули, оборудване за свободно време, изделия и грижа за децата, моторни превозни средства и авточасти, мебели и стоки, имитиращи храни. Останалите нотификации са препр

атени по компетентност до съответните контролни органи:

Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (комплект електрически цигари, играчки, електроуреди и ел. оборудване, комуникационно и медийно оборудване, строителни продукти, машини, осветително и защитно оборудване), Министерство на здравеопазването (козметика, бижута, химически продукти и облекло) и Морска Администрация към Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (морско оборудване-аварийна сигнална светлина за посочване на местоположението).

Изпратените от КЗП към RAPEX и валидирани нотификации за разкритите на нашия пазар опасни стоки през изминалия месец са за дванадесет вида продукти, които се разпределят в категориите „Облекло, текстилни изделия и модни артикули” (7 нотификации), „Детско облекло с малки части за деца до 3 години” (1 нотификация), „Електрически уреди и оборудване” (1 нотификация) и др.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА