Last news in Fakti

28 Август, 2014 13:07 915 1

ДКЕВР: Няма да подаваме оставка

  • дкевр-
  • оставки-
  • щонов

Положителният ефект от предприетите мерки ще бъде усетен в един средносрочен период не по кратък от 5 години, посочват от регулатура

ДКЕВР: Няма да подаваме оставка - 1
Снимка: БТА

Не са налице обстоятелства, които да налагат каквато и да е промяна в състава на ДКЕВР, преди да бъде оценен реалният положителен ефект от предприетите от Комисията в сегашния й състав действия.

Това се казва в изявление на ръководството на ДКЕВР във връзка с поисканата им оставка от служебния кабинет на Георги Близнашки.

"ДКЕВР разработи дългосрочна стратегия за решаване на проблемите в сектора и започна конкретни действия по нея. Бяха направени пълни одити на електроразпределителните дружества, които установиха изключително много нарушения. Започнаха проверки на всички производители от ВЕИ сектора по отношение на процедурите на присъединяването им. Предстои приключването им в съвсем кратки срокове. В ход са и проверки на всички търговци на електроенергия”, обобщават от регулатора.

Изпратени са две жалби до Европейската комисия във връзка с предоставяне на неправомерна държавна помощ по дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия и прекомерна държавна помощ за ВЕИ производителите.

"По отношение на констатираните дефицити в НЕК е важно да се отбележи, че от общо 3 млрд. лв. само за половината е от компетенциите на ДКЕВР да намери подходящ механизъм за компенсиране. В тази връзка със своето ценово решение, влязло в сила от 1 юли 2014 г., комисията определя механизъм за компенсиране на близо 1 млрд. лв. в рамките на следващите 5 години”, казват още от ДКЕВР.

Положителният ефект от предприетите мерки ще бъде усетен в един средносрочен период не по кратък от 5 години, като по този начин ще се избегне рязкото увеличение на цените, както за индустрията, така и за крайния потребител, уточнява регулаторът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димитър

    0 0 Отговор
    Иначе казано: тези сладури от ДКЕВР са се разбили от работа за благото на Народа!