Last news in Fakti

11 Септември, 2014 12:00 1 338 4

Полша: Газпром намали доставките

  • газ-
  • газпром-
  • полша-
  • синьо гориво

Засилват се подозренията, че Русия обмисля наказателна акция за страните, които доставят газ на Украйна

Полша: Газпром намали доставките - 1
Снимка: АП/БТА

Русия е намалила с 45% доставките на газ за Полша. Това става на фона на ескалацията на напрежението между Москва и Запада, отбелязва в. „Гардиан“.

Полската държавна енергийна компания PGNiG потвърди, че намалението на доставките е с 45%. Мярката на „Газпром“ е била наказателна, защото Варшава започнала да изнася газ за Украйна веднага след като Кремъл прекъсна доставките за Киев.

"Днес Русия започна ограничаване на доставките на газ за Полша, в опит да се нарушат доставките, които Украйна получаваше от Варшава“, каза за РИА Новости главният изпълнителен директор на „Укртрансгаз“ Игор Прокопив.

Британският енергиен консултант Ник Пери каза пред „Гардиан“, че не е изненадващо, че действията на „Газпром“ предизвикат нервна реакция.

От „Газпром“ обаче обясниха, че намаляването на доставките може да се дължи на ремонтни работи по трасето, които се правят всяка година преди началото на зимния сезон, когато доставките на синьо гориво се увеличават.

В съобщение до медиите от „Газпром“ заявяват, че стриктно подават заявените количества газ по всички направления.

„Ако Газпром искаше да накаже поляците, тогава той не би го направил със сигурност, когато времето е топло и в нарушение на договорните си задължения“, коментира Джонатан Стърн, експерт по газа в Оксфордския институт за енергийни изследвания и член на Консултативния съвет на ЕС и Русия за газа. Според него става дума за технически, а не за политически проблем.

Словакия, която е основен хъб за руски газ за Европа, заяви, че няма намаление на доставките. От Беларус обявиха, че не са предприемали извънредни действия, които да се отразят на намалените газови доствки за Полша.

Коментатори отбелязват, че Кремъл спря вече доставките за Киев с мотива, че има натрупани задължения.

Но украинците очакват една трудна зима, тъй като те са зависими от руския газ.

Анализатори отбелязват, че взаимните подозрения между Русия и ЕС са по-тежки, откогато и да е било след разпадането на Съветския съюз. Те стават на фона на конфликта в Източна Украйна и западните обвинения, че Кремъл подкрепя проруските сепаратисти с оръжие и редовна армия. От своя страна Москва отрича тези обвинения. Миналия месец НАТО дори разпространи сателитни снимки и информации, че повече от 1000 руски войници са действали тайно в Украйна в подкрепа на сепаратистите срещу официалните власти в Киев.

Политическите отношения между Варшава и Москва са особено лоши. Полша лобира ЕС да наложи по-строги санкции на Москва. Освен това страната изрази готовност да приеме елементи от американската противоракетната отбрана и планираните от НАТО Сили за бързо реагиране, създадени в отговор на руската намеса в Украйна.

„Газпром“ доставя една трета от газа на Европа и за много страни от ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 editor

    0 0 Отговор
    Ко прайти ба ?
    Това е статия с изключително много правописни грешки.
    Прочетете и редактирайте че се излагате с неграмотно написани ФАКТИ !

    Коментиран от #2

  • 2 editor

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "editor":

    1...Мярката е „Газпром“ била наказателна, защото Варшава....
    2...„Ако Газпром искаше да накаже поляците тогава той не би го направил със сигурност...
    3...изрази готовност да приеми елементи...
    4... енергийни излседвания ...
    5.... взаимни подозрения между Русия и ЕС са по-високи откогато и да е било след...
    6...изрази готовност да приеми елементи от американската противоракетната отбрана...
  • 3 Ехаа

    0 0 Отговор
  • 4 editor

    0 0 Отговор
    Браво !
    Редактирали сте почти всички грешки.
    Не че тази статия вече има някаква актуалност, но поне в архива ще е с по-малко грешки, които няма да посоча, защото за това вече трябва да ми плащате, за да не ставате за смях сред все по-малкото грамотни българи, ако те са ви таргета.
    Ако не са, то тогава всичко е наред.