Last news in Fakti

13 Август, 2014 14:15 1 463 0

Нина Дюлгерова: „Южен поток“ носи свежи капитали

  • южен поток-
  • нина дюлгерова-
  • газ-
  • аец козлодуй

Другият натиск е свързан със 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй. Специалистът по геополитика отбеляза, че когато се говори за подписване на договор с американска корпорация, след това трудно се освобождаваш от зависимостта си

Нина Дюлгерова: „Южен поток“ носи свежи капитали - 1
Снимка: БТА

Единствената инвестиция, която ще доведе „свежи“ пари в българската икономика, е тази за газопровода „Южен поток“. Това смята експертът проф. Нина Дюлгерова от Варненския свободен университет.

По думите й е възможно Русия да се обърне към други държави за изграждане на тръбата като например Румъния или Турция. Според нея „ако продължим с това непредсказуемо политическо поведение“, ще се случи точно това.

Дюлгерова изтъкна три ключови думи, когато става въпрос за енергетика- а именно сигурност, национален интерес и екологична и човешка защита.

Според Дюлгерова в изказванията на Европейската комисия и обвиненията към България за подписването на Третия енергиен пакет липсва конкретика. Видите ли , България е „Троянския кон" за Русия, но съм далеч от мисълта, че това може да се каже, коментира Дюлгерова. По думите й , подобно твърдение е смешно да се каже, при условие, че има действащ „Северен поток" от близо 2 години и той работи много добре.

Другият натиск е свързан със 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй". Специалистът по геополитика отбеляза, че когато се говори за подписване на договор с американска корпорация, след това трудно се освобождаваш от зависимостта си.

Тя обърна внимание на биографията на фирмата „Уестингхаус" и по-точно на един факт от близкото й минало. Преди няколко дни тя беше в черния списък на американския пазар. Именно „Уестингхаус" и „Хитачи" са строителите на ядрената централа „Фукушима", която през 2011 г. създаде доста проблеми.

Нови по-високи цени на тока ни очакват от 1 октомври, ако съдим по последната информация от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране. Причината - големите липси в бюджетите на енерго дружествата. За тях сигнализира служебния вицепремиера и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА