Last news in Fakti

19 Септември, 2014 16:46 820 1

Алекперов: Не очакваме ограничения върху експорта на енергоресурси от Русия

  • алексперов-
  • не очакваме-
  • експорта-
  • енергоресурси-
  • русия

Лукойл предвиждаше санкциите, въпреки че е изцяло частна компания, и ще се справи със свои сили

Президентът на ОАО ЛУКОЙЛ Вагит Алекперов заяви,  че не очаква западните страни да наложат санкции върху покупките на нефт и газ от Русия. «Светът днес е много тясно свързан и ако този огромен обем производство, който осъществява Руската федерация, изчезне от пазара, цената на нефта и газа рязко ще скочи,  а това никой не го иска», сподели той в интервю пред телевизия «Россия 24» днес.

Алекперов очаква низходящият тренд на нефта да се запази и цената му да се стабилиза в рамките на 90-95$/барел, тъй като темповете на нарастване на добива в САЩ, откритите залежи в Мексико и активните преговори за възбновяване на дела на производство в Иран ще осигурят повече предлагане на ресурси на пазара. 

«Предвиждахме, че спрямо Лукойл, въпреки че е частна компания, ще бъдат предприети мерки – все пак ние сме бюджетообразуващо предприятие, всяка година внасяме данъци от над 1 трилион рубли във федералния бюджет. Друга причина да очакваме санкциите е фактът, че сме сред лидерите в енергийния сектор не само на територията на Русия, но и на глобалния пазар», добави той. Компанията няма да търси държавна помощ от руското правителство и ще се справи със свои сили с последствията от ограниченията, наложени от САЩ и ЕС. Като първа стъпка, приемането на дългосрочната 10-годишна стратегия за развитие на Лукойл ще бъде отложено за април 2015-та година.

По-късно днес на среща с журналисти президентът на ЛУКОЙЛ съобщи още, че сделката с австрийската компания AMIC Energy Management за продажба на 240-те бензиностанции и 6 нефтобази на компанията в Украйна е пред финализиране и е на стойност около 300 милиона долара. Всички документи и материали са предоставени на антимонополната служба на Украйна и компанията очаква да получи разрешение за продажбата до края на септември.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стажанта

    0 1 Отговор
    Г-н Алекперов не се притеснявайте,дори и да се случи,г-н Путин ще ви компенсира!