Last news in Fakti

23 Септември, 2014 12:40 892 0

Кабинетът подкрепя всеки проект, който ще диверсифицира газовите доставки

  • щонов-
  • газов форум-
  • газ-
  • диверсификация-
  • подкрепя-
  • доставки

Стабилността и предвидимостта на доставките на природен газ са изключително важни за България

Кабинетът подкрепя всеки проект, който ще диверсифицира газовите доставки - 1
Снимка: БТА

„Служебното правителство подкрепя реализацията на всеки проект за изграждане на газопровод, който ще доведе до диверсификация на газовите доставки. Един от основните ни приоритети е изграждането на междусистемните газови връзки със съседните страни. Това ще позволи на България да се развие като стратегически транзитен газов коридор в региона“.

Това каза служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов на откриването на конференция „Природен газ – инфраструктура, пазар и услуги“. По неговите думи ключови за намаляване зависимостта на България от един енергиен източник са интерконекторите с Румъния и Гърция. През 2015 г. в експлоатация се очаква да бъде въведена газовата връзка със северната ни съседка, а до края на 2016 г. трябва да се реализира и газопроводът с Гърция.

Министър Щонов подчерта, че началото на изграждането на Южния газов коридор ще повиши ще повиши сигурността на доставките на природен газ за страната ни и за региона на Югоизточна Европа. „С реализацията на проектите от Южния газов коридор на ЕС ще бъде осигурен  маршрутът за договорените алтернативни доставки на природен газ от Азербайджан за страната ни през Турция и Гърция от находището Шах Дениз 2“, допълни министър Щонов.

Според него очакваните доставки от 1 млрд. куб. метра газ годишно от находището "Шах Дениз 2"  по Южния газов коридор представляват около 40% от текущото потребление на страната ни.

В рамките на работното посещение в Азербайджан, от българска страна бяха подписани и два стратегически документа с държавната нефтена и газова компания SOCAR. Предвижда се да се проучат възможностите за разширяване на газовото хранилище в Чирен, както и получаване на ранни доставки на азерски газ от 2017 г. от газовата връзка с Гърция. „Нашата цел е с повишаването на капацитета, газовото хранилище в Чирен да бъде използвано изцяло при евентуална промяна в режима на доставки на природен газ за страната“, подчерта министър Васил Щонов.

Като друг стратегически за България проект, министър Щонов посочи газопровода „Южен поток“, който ще бъде алтернатива на маршрута за доставки на природен газ от Русия. В момента страната ни е в активен диалог с Европейската комисия, за да отговори проектът на всички европейски норми. „Важно за България е да бъде подписан и договорът за транзитни такси. Постигането на висок размер на транзитните такси ще гарантира приходи в максимален обем за България“, подчерта Васил Щонов.

Енергийният министър каза още, че стабилността и предвидимостта на доставките на природен газ са изключително важни за България. Той изрази увереност, че чрез работата на Енергийния борд, в който са включени всички участници в енергийния пазар, ще бъде постигнат консенсус и ще бъдат приложени най-добрите решения както за диверсифицирането на газовите доставки за страната, така и за енергийния сектор като цяло.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА