Last news in Fakti

3 Октомври, 2014 11:31 1 271 3

БНБ: Продажбата на кредити е единственият шанс за "Виктория"

  • ктб-
  • бнб-
  • банка виктория

Единственият източник за осигуряване на ликвидност за дъщерната на КТБ банка “Виктория” е продажбата на кредити. Това обявиха в четвъртък от БНБ в отговор на позицията, разпространена от работодателските организации и синдикатите в началото на седмицата, че са против продажбата на кредитите, тъй като това ще доведе до ликвидация на трезора, вместо до оздравяване.

В отговора си БНБ посочва, че банката отговаря на изискванията за капиталова адекватност. Въпреки това

КТБ не може да осигури ликвидна подкрепа за своята дъщерна банка.

“Виктория” не може да ползва и държавна помощ. Освен това собствените й ликвидни активи не отговарят на законовите изисквания, за да може БНБ да й окаже подкрепа.

Според работодателите и синдикатите продажбата на кредити е в противоречие със Закона за кредитните институции. Юристи пък обясниха, че не се налагат спешни действия по търсене на ликвидност, защото банката в момента не изплаща депозити.

От БНБ обаче са категорични, че квесторите по закон имат право да се разпореждат с част от активите на банката.

Това е допустимо, ако води до осигуряване на необходимите средства за възстановяване на работата й, твърди БНБ.

От централната банка припомниха още, че може и да не се стигне до решение за продажбата на кредити на “Виктория”.

Окончателната преценка ще зависи от стойността на получените от другите банки оферти,

от резултатите от преговорите с консултанта EPIC, който представлява акционерите в КТБ, и от цялостното решение, което ще се вземе по отношение на двете банки.

Търговските банки могат да подават оферти за покупката на кредити на “Виктория” до 15 октомври. Резултатите от получените оферти ще станат ясни на 20 октомври.

От БНБ припомнят, че в КТБ има влогове за 6,2 млрд. лв., а във “Виктория” - за 258 млн. лв.

Следва да се има предвид, че в рамките на специалния надзор спрямо ТБ „Виктория“ ЕАД не е била наложена мярка по чл. 116, ал. 2, т. 4 от Закона за кредитните институции, свързана с определяне на условия и допълнителни изисквания относно реда за разпореждане с имущество на банката. Следователно квесторите имат право да се разпореждат с част от активите на банката, когато такива действия са необходими за осигуряване на необходимата ликвидност за възстановяване на операциите й, при пазарни условия и под контрола на БНБ.

Също така използваме повода, за да потвърдим необосноваността на една друга идея, която тези дни бе подхвърлена в публичното пространство – продажбата на активи на банката да се извърши в рамките на производство по обявяването й в несъстоятелност. Следва да се има предвид, че към настоящия момент

ТБ „Виктория“ ЕАД изпитва недостиг на ликвидност, но няма основание за искане за откриване на производство

по несъстоятелност. Както беше оповестено още на 11 юли 2014 г., напомняме, че в резултат от прегледа на активите в двете банки от групата КТБ, извършен от независимите одитори, ТБ „Виктория“ ЕАД е банка с добро състояние на кредитния портфейл и неговото обезпечаване.

За съжаление въпреки публично заявените намерения и разнопосочните работни идеи до този момент в БНБ не е получено нито едно законообосновано и структурирано предложение от Ваша страна, свързано с групата КТБ, което би било полезно и би спомогнало за решаването на казуса, посочват от БНБ в отговор на писмото от бизнеса и синдикатите. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Goce

    0 0 Отговор
    Въпреки цялата тази дандания и истерия около пирамидата КТБ създавана от псевдо синдикати и псевдо работодатели и разбирачи автомонтьори комплименти за БНБ, която в тази тежка бойна обстановка си върши перфектно работата.
  • 2 Loty

    0 0 Отговор
    Щом БНБ твърди, че единственият източник за получаване на ликвидност на ТБ Виктория са кредитите, адмирирам. В крайна сметка на ден чувам поне 20 пъти, че решение по специалния изолиран случай трябва да бъде взето и безброй популистки изказвания, но нио приложимо. За мен БНБ вършат чудесна работа предвид всичко, което се излива върху и под тях.
  • 3 Mama

    0 0 Отговор
    Не знам дали ви прави впечатление, но много хора не спират да се изказват по темата и БНБ винаги ги опровергава с официално изнесена информация преди седмици и месеци. С други думи някакви хора, в случая синдикатите, се изказват с идеи без дори да са проверили фактите. Явно е, че БНБ прави всичко възможно да спаси каквото може след "компетентното" управление на Цветан Василев. Синдикатите уж мислят за хората, а не правят нищо, за да помогнат на БНБ. Само пречат.