Last news in Fakti

23 Октомври, 2014 17:28 1 091 0

Енергийният борд не е панацея - той не може да замести държавата

  • енергийният борд-
  • дкевр-
  • енергетиката-
  • държавата

Държавата пък няма да прави опит да се крие зад Борда и да го използва за легитимиране на непопулярни решения

Енергийният борд не е панацея - той не може да замести държавата - 1
Снимка: БТА

Чрез Енергийния борд служебното правителство показа готовност да се говори откровено за проблемите на българската енергетика и за спиране на тенденцията на ескалиращо противопоставяне между институции, компании,  работещи и гражданско общество по въпросите на енергетиката. Това каза заместник министър-председателят Екатерина Захариева в началото на третото заседание на Енергийния борд към Министерския съвет.

На едно от последните заседания с участието на представители на служебното правителство Бордът обсъди предложените промени в Закона за енергетиката, които имат за цел по-добре структурирана и професионална Комисия за енергийно и водно регулиране. Промените предвиждат разделяне на Комисията на два отделни подсъстава - енергиен и воден, за да се подобри работата на регулатора. Предвижда се председателят и членовете на регулатора да се избират от Народното събрание, а не както е в момента - от Министерския съвет.

Според мотивите за измененията, ограничаването на броя на закритите заседания ще направи работата на ДКЕВР по-прозрачна. Предвижда се също така разширяване на обхвата на публикуваната след заседания на регулатора информация. За да се подобри капацитетът на състава на комисията, се повишават и изискванията към професионалния опит на комисарите.

Членовете на Енергийния борд подкрепиха предложените изменения в текстовете на Закона за енергетиката. Представители от Българската търговско-промишлена палата, Асоциацията на индустриалния капитал в България, електроразпределителните дружества и Българската фотоволтаична асоциация дадоха положителна оценка на предложените промени, които ще постигнат прозрачност и увеличаване ефективността на ДКЕВР.

Вицепремиерът Екатерина Захариева посочи, че в работата си до момента Енергийният борд към МС се придържа към принципите на равнопоставеност на всички членове и зачитане на законните права и интереси на всеки член на форума, откровеност в излагането на фактите и позициите, както и отговорност при заемането на позиции. „Бордът не е панацея на проблемите в енергетиката, но  е част от стъпките за преодоляване на кризата и път за осъществяване на необходимата реформа в сектора“, подчерта Захариева в изказването си пред членовете на Борда.

Вицепремиерът отново посочи основните структурни проблеми в сектор „Енергетика“: неконтролируемият ръст на ВЕИ-сектора, дългосрочните договори за изкупуване на енергия на прекалено високи цени от ТЕЦ-ове, неефективността, некомпетентността, корупцията в държавните енергийни компании, както и лошото ценообразуване и липсата на принципи при формиране на политиките за сектора и при регулирането му.

Захариева пак подчерта, че Енергийният борд няма за цел и не може да иззема функциите на държавните институции. „Бордът не замества държавата в отговорността й за политиките, свързани с енергетиката. Държавата не прави и няма да прави опит да се крие зад Борда и не го използва за легитимиране на непопулярни решения“, категорична беше Екатерина Захариева. По думите й, консултативният орган може да даде правилна и адекватна насока за устойчивото развитие на сектор „Енергетика“.

„Енергийният борд не е на държавата или на правителството. Той е вашият инструмент, чрез който можете да помогнете на държавните институции в изграждането на умения и капацитет за добро управление на енергийния сектор“, обърна се още вицепремиерът към членовете на Енергийния борд. Захариева постави на обсъждане и мерки за подобряване на прозрачността на работата на Борда, като заседанията му бъдат излъчвани пряко в интернет, а стенограмите бъдат публични.

На заседанието на Енергийния борд ще бъдат представени първите резултати от работата на тематичната работна група „Електроенергетика“. Бордът ще проведе дискусия и по механизмите за подобряване на експертния капацитет в Министерството на икономиката и енергетиката и в ДКЕВР.

Възстановяването на доверието е ключово за успешното реализиране на проекти с европейски средства у нас и привличането на инвестиции. Това заяви по-късно днес вицепремиерът по икономическата политика Екатерина Захариева на среща със Сдружение „Съвет на жените в бизнеса в България“.

Сдружението  на жените с високи мениджърски позиции има за цел да насърчава професионалното развитие на дамите в малкия и среден бизнес. Темата на срещата бе управлението в частния и публичния сектор, като сдружението представи  своя опит като работодател и управител на малкия  и среден бизнес, откроявайки ролята на държавата като предвидим партньор.

Вицепремиерът отбеляза, че възстановяването на плащанията от страна на ЕК е бил ключов приоритет за служебното правителство. „Положихме много усилия и работихме денонощно, защото спрените средства по ОП „Околна среда“ и „Регионално развитие“  се отразяват тежко както върху бюджета, така и върху бизнеса и обществото. Оптимист съм, че положения труд ще бъде оценен и в най-скоро време ще имаме положителни новини от Брюксел“, заяви Захариева.

По думите й, финансовата и политическата стабилност в страната е основа за икономически растеж и привличане на външни инвестиции. „Нестабилната среда не води до нищо добро. Ако имаме стабилност, успешно усвояване на европейските средства и намалим административната тежест върху бизнеса, ние неминуемо ще имаме по-висок икономически растеж“, подчерта министър Захариева.

Вицепремиерът запозна представителките на бизнеса със създадения Енергиен  борд, към чиято работа има голям интерес. Той е необходим експертно-консултативен орган за решаването на проблемите в българската енергетика. Очакванията са той да предлага решения и идеи, които да подобрят състоянието на енергетиката и да отстояват правата на потребителите и производителите на електроенергия. По думите й, Енергийният борд се развива в правилна посока и ще докаже своята ефективност. „Бордът трябва да предложи решения за излизане от дупката в сектора, като това ще стане в диалог с експертите при пълна прозрачност и информация за обществото“, гарантира Екатерина Захариева.

Вицепремиерът посочи, че бъдещето на страната е свързано с подобряването на енергийната ефективност и призова бизнеса да инвестира в сектора. „Програмата за енергийна ефективност е един добър пример, как с малко инвестиции можем да разкрием стотици работни места, да обновим обществените и частните сгради, да намалим енергийната зависимост и да пестим средства“, заяви министър  Захариева. Тя посочи, че спестените пари ще стимулират икономиката, защото така ще се повиши покупателната способност на населението и ще се стимулира по-голямо търсене на стоки и услуги. Това пък ще доведе до повече средства в бюджета.

Екатерина Захариева изтъкна положените усилия за реализиране на програмата за Енергийно обновяване на българските домове, по която до края на 2015г. трябва бъдат санирани  над 100 жилищни сгради. „За съжаление една година  не се направило нищо, за да се реализират заложените мерки. Ние заварихме една почти замразена програма, с прекъснати комуникации и липса на доверие от обществото, която само за 3 месеца рестартирахме“, каза министър Захариева. Тя уточни, че в момента 8 банки са се съгласили да дават кредити по Програмата за енергийно обновяване на българските домове. За трите месеца са довършени и  обществените поръчки, с избрани строители и проектант.

Представителите на сдружението и вицепремиера се обединиха около тезата, че за да имаме устойчив и печеливш бизнес трябва да се инвестират повече средства в образование и квалификация на кадрите.

Като добър пример в тази посока от Сдружението представиха проекта си „Лидерска академия“, който цели да развива лидерските умения за разширяване на бизнеса или поемане на по-големи лидерски отговорности.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА