Last news in Fakti

30 Октомври, 2014 08:26 3 276 6

Вярно ли е, че 50% от горивата в България са некачествени

  • агенцията по метрология и технически надзор-
  • васил ненчев-
  • горивата-
  • некачествени-
  • нарушения-
  • бензиностанциите

От 10 до 100 хил. лева е санкцията, ако се установят нарушения в бензиностанциите

Вярно ли е, че 50% от горивата в България са некачествени - 1
Стефан Цанков

„43% от пробите, които сме взели от различни бензиностанции в страната, са с отклонения в нормите”, каза в „Здравей, България” по Нова тв Стефан Цанков, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Бензиностанциите на територията на страната са 2700. Има и неизвестен брой ведомствени, които постоянно растат.

По думите му, некачествени горива се откриват дори и в големите бензиностанции. „Основният проблем е в малките ведомствени бензиностанции, в които хората се лъжат да заредят заради по-ниските цени”, обясни Цанков.

Експертът съобщи, че има отклонения в пробите на горивата, които не са толкова тежък проблем. „Но имаме и случай, в които констатираме, че даденото гориво изобщо не е дизел”, каза той.

След проверката стана ясно още, че 549 бензиностанции изобщо не фигурират в списъка на Агенцията за метрологичен и технически надзор. „Фактът, че тези бензиностанции са изчезнали от списъците, е доста показателен и определено има икономически интерес хора да са получавали пари, за да премахнат тези обекти от базата данни”, каза Цанков.

„През последната година на членовете на нашата асоциация почти няма съставени актове, а те са около 1100 – 1200 бензиностанции”, каза от своя страна Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация.

Завишени са изводите за некачествените горива, не може да се каже, че 50 % от горивата в България са некачествени, каза пък в студиото на “Денят започва” по БНТ Васил Ненчев от Агенцията по метрология и технически надзор.

Той уточни, че проверените обекти не са масовите обекти, а са по сигнали на митници, проверяваните обекти са ведомствени бензиностанции и рискови обекти.

Не може да се обобщи, че на българския пазар 50% от горивата са некачествени, открои Ненчев.

Той отбляза, че всеки потребител може да се информира на бензиностанцията за горивото, с което зарежда, като изиска документи от самата бензиностанцията, които да удостоверят качеството му.

Могат да се подават и сигнали на сайта на агенцията, трябва да се пазят и касовите бележки, за да знаем какво точно да проверяваме, добави Ненчев.

От 10 до 100 хил. лева е санкцията, ако се установят нарушения в бензиностанциите. Глобата може да достигне от 50 хиляди до 200 хиляди по закона за възобновяемата енергия, обясни още Ненчев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Янев

    1 0 Отговор
    50% от горивата...70% алкохола...90% храните...Всичко е менте в тази държава начело с пеПУтатите при които цифрата е твърдо 100%
  • 2 vapros4o

    0 0 Отговор
    Защо не казват кои бензиностанции нарушават!

    Коментиран от #3

  • 3 Петър Кимонов

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "vapros4o":

    Защото проблемът не е само в бензиностанциите. Много от тях купуват от рафинериите с документи, изглеждащи наред, а после при пробите се оказва, че не е така.
  • 4 benzina

    0 0 Отговор
    Не 50% , а 100%.Бензинът е пълен с вода и нафта , дизелът става само за трактори и комбайни , а газта е "обогатена" с всякякви витамини .

    Коментиран от #5

  • 5 НАФТАЛИНА

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "benzina":

    ВСЕ ЕДНО НИЩО НЕ КАЗА ГОДИНАТА Е 2014г дизелът става само за трактори и комбайни--------ИМАШ ГРЕШКА ГЕРГЕ ТВА ДА НЕ ТИ Е БЕЛОРУС ИЛИ НИВА -КОМБАИНА ПО СКЪПИ СА И ОТ БУТИКОВА КОЛА ЧЕ НАФТАТА Е СКАПАНА ТВА Е ФАКТ
  • 6 истината

    0 0 Отговор
    Председателя на агенцията Стефан Цанков е завършил хранителна вкусова промишленост. Може ли един готвач за ръководи тази агенция и да е конпетентен за горивата.