Last news in Fakti

30 Октомври, 2014 11:17 1 391 1

Санкциите удрят икономиката на Русия

  • русия-
  • икономика-
  • рубла

Друг ключов негативен фактор е солидният спад на глобалните цени на петрола от юни

Санкциите от ЕС ще забавят ръста на руската икономика до 0,6% през 2014 г. и до 1,1% през 2015 г., показва анализ на Европейската комисия. През май от Брюксел предсказаха 1% и 2%.

Оценките на ЕС не се различават от други прогнози. През октомври МВФ посочи, че ръстът на икономиката на Русия през 2014 г. ще е 0,2% и 0,5% през 2015 г. Много по-скептични са от Barclays, които дават нулев ръст за 2014 г. и едва 0,5% за 2015 г.

От началото на октомври Руската централна банка (РЦБ) продаде над $18 млрд. в опит да ограничи свободното падане рублата.

Друг ключов негативен фактор е солидният спад на глобалните цени на петрола от юни насам с над 20%. Днес фючърси на петрола тип "брент" се понижават с 0,22% към 85,64 долара за барел, след като по-рано през октомври те удариха 4-годишно дъно около 82,70 долара за барел (най-ниско ниво от ноември 2010-а година).

Въпреки опита за известна стабилизация през последни дни на търговия цените на петрола тип "брент" остават с около 20 долара под средните цени, заложени в бюджета на Русия за 2014-а година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Повторението е майка ви очевидно

    5 0 Отговор
    И сега какво?! Ще си препечатваме "статиите" ежедневно до откат?!? Половината от тази "статия" вчера се наричаше Рублата пак пада. Да, то е ясно, че трябва да повтаряте пропагандните мантри за това "колко е зле в Русия" и "колко е лош Путин", та дано някой случайно се хване, но вече прекалявате. И се получава обратният ефект. Или в Факти всичкото журналист е украинец, може би?! Щото вече надминавате и бандеровците в пропагандните абсурди! Или пък и това го копирахте от Censor.net.ua?!
    Сега малко инфо - бюджета на Русия е разчетен на $83 за барел, та настоящата цена не е проблем за федерацията. Но пък е проблем за ислямистките дружки на УСА в Персийския залив, защото на СА и трябва цена над $87,а на Катар $102 за да си живеят охолно управниците им.
    Много ще ми е интересно да прочета статия относно инфлацията в Украинистан и обезценяването на гривната.